ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Pompei, un oraş dezgropat de sub cenuşa Vezuviului

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Pompei era în secolul I d. C. un oraş înfloritor, cu o dezvoltare socială şi economică apreciabiă, un oraş rezidenţial clasic, locuit de famiii nobile, ce-şi trăgeau bogăţia din producţia agricolă (vinuri, în special).

    Un semn, parcă a ceea ce urma să vină la scurt timp, a fost un puternic cutremur, soldat cu distrugeri însemnate, ale căror urme se văd şi astăzi.

    Încă în plin efort de refacere, la 24 august 79 d. C. oraşul a fost lovit, de data asta iremediabil, de un alt cataclism. Vezuviul, vulcanul la poalele căruia se afla oraşul, s-a trezit brusc la viaţă, erupând cu violenţă şi acoperind câmpia care-l înconjoară cu cenuşă, lapilli şi alte materiale de erupţie, în timp ce trei fluvii de lavă amestecată cu noroi se scurgeau pe pante.

    Dezastrul a fost atât de brusc şi neaşteptat, încât i-a surprins pe locuitorii oraşului, care nu au mai putut să se salveze. Trei zile a durat răzvrătirea naturii, timp în care oraşul Pompei a fost complet acoperit de un strat de cenuşă gros de peste zece metri, sufocându-l mortal, dar în acelaşi timp protejând mărturiile de viaţă aşa cum era ea în momentul producerii tragediei. Într-un fel, Pompei a avut o soartă mai bună, măcar pentru posteritate, pentru că fiind acoperit de cenuşă, lucrările de decopertare au fost foarte uşoare. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu Herculanum, care, mult mai aproape de Vezuviu, a fost complet acoperit de lava scursă din craterul acestuia.

    La Pompei am ajuns pe A3 Napoli-Salerno, ieşind de pe autostradă pe ieşirea Pompei ovest.

    Situl arheologic, cu o suprafaţă de aproximativ 66 ha, din care pe 50 s-au făcut săpături, reprezintă un patrimoniu unic de arhitectură, sculptură, pictură şi mozaic, conservat în foarte bună stare sub stratul de cenuşă care a sufocat şi, în acelaşi timp a protejat vechiul oraş.

    Sunt trei locuri de acces în sit: Porta Marina, Piazza Anfiteatro, Piaza Esedra. Noi am intrat pe la acest din urmă loc de acces, de unde am urmat o variantă de traseu (sunt mai multe posibilităţi).

    Prima oprire a fost în Quadriportico dei Teatri (barăcile gladiatorilor), am trecut apoi prin teatrul mic, apoi prin teatrul mare şi de aici, pe Via dei Teatri am ajuns la Lupanar. Nu, nu vă gândiţi la altceva, oraşul Pompei este populat numai cu vizitatori şi, ca atare, stabilimentul nu mai funcţionează de aproape 2000 de ani, dar ne-am amuzat privind desenele erotice de pe pereţi şi locurile destinate "acţiunii".

    Am trecut apoi pe la Panificio (brutăria) lui Modesto şi apoi, pe Via della Fortuna, am ajuns la Terme del Foro, unde ni s-a explicat sistemul de funcţionare a băilor romane.

    Am dat o raită pe la Casa poetului tragic şi ne-am îndreptat pe Via del Foro spre Foro di Pompei, trecând pe lângă Granai del Foro, piaţa de grâne de altădată, acum loc de depozitare a unor obiecte arheologice, dar şi a unor mulaje ale victimelor cataclismului, obţinute prin injectarea pastei de gips în cavitatea produsă de corpurile între timp descompuse.

    Am intrat apoi în Foro di Pompei, centrul vieţii religioase, civile şi economice a oraşului, lăsând în stânga templul lui Jupiter. Pe latura de vest a forului se află Templul lui Apollo, iar pe latura de est Edificio di Eumachia.

    Ne-am îndreptat apoi spre ieşirea de la Porta Marina, nu înainte de a trece şi prin Basilica şi Templul Venerei

    Biletul de intrare costă 11 euro pentru o persoană adultă. Au şi reducere 50% pentru tineri între 18 şi 24 de ani şi pentru profesori din ţările Uniunii Europene (e necesar un card special), iar pentru minori şi persoane peste 65 de ani intrarea e gratuită.

    Programul de vizitare începe la 8 şi jumătate dimineaţa şi ţine până la şapte şi jumătate seara în perioada aprilie-octombrie, în rest până la cinci.

    Vizita se poate face individual, caz în care vă recomand să vă luaţi un audioghid, sau în grupuri organizate (sau organizate ad-hoc), caz în care puteţi beneficia de serviciile unui ghid local. Noi l-am avut pe Fabio, un băiat de băiat, care ne-a purtat într-un ritm alert (la propriu şi la figurat) prin Pompei explicându-ne cu simpaticul său accent napoletan cum era viaţa aici acum 2000 de ani.

    În concluzie, dacă aveţi curiozităţi legate de viaţa în epoca antică romană şi vă aflaţi la Napoli, nu rataţi o vizită la Pompei. Cu siguranţă nu veţi regreta.


    [fb]
    ---
    Trimis de Costi in 02.03.10 00:12:09
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 8378 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Quadriportico dei Teatri, cazarma gladiatorilor
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5300 PMA (din 8 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    18 ecouri scrise, până acum

    Dragoș_MD
    [02.03.10 00:54:16]
    »

    Ciudat, cum AiFostAcolo cam la 12 ani dupa vizita mea in zona...

    Am fost si eu surprins de acest sit arheologic, unde pare ca timpul a "inghetat", ca oamenii sunt undeva, plecati in piata, sa asculte un discurs si urmeaza sa revina in catreva clipe, sa reinceapa sa mestece in ceunul lasat pe foc, sa reintre in camera aleasa din lupanar, sau sa se certe pe pretul cu care sa-si vanda marfa la pravalie...

    Ce as mai avea de adaugat: la lupanar, imaginile reprezentau "specialitatile" ce te asteptau in fiecare camera (un fel de fotoalbum), iar in tot orasul sunt reprezentari ale zeului Priap (atat sub forma de fresce si picturi, cat si ca statuete prin gradinile vilelor), simbol al bunastarii, prosperitatii si fertilitatii.

    Cateva obiective in afara zonei cu felinaru' rosu: Casa Vetti, Casa Faunului, Casa Iuliei Felix... Despre fiecare se pot scrie carti intregi. Sau ruinele templelor lui Apollo si Jupiter, distruse de cutremurul anterior, din 62.

    Tare frumoase amintiri, dar si regretul ca nu mai am nicio poza sau caseta din ce-am "prins in obiective" atunci...

    Alex_Macedo
    [02.03.10 07:48:29]
    »

    Am vazut, am citit, am fost la expozitii dar nu am fost fizic sa vad vechile ruine... insa... mersi frumos pentru poveste Costi... a cazut bine printre aburii cafelei de 7. 30!

    I vote u, Number One!!

    webmaster77
    [02.03.10 09:55:12]
    »

    mutat la vechea sectiune "Anticul Pompei" deja existenta pe site.

    CostiAUTOR REVIEW
    [02.03.10 10:02:48]
    »

    Rog webmaster să ataşeze review-ului meu următorul fond muzical:

    http://www.trilulilu.ro/Luminita2007/dadcfdcd9789c9

    Este vorba de o piesă de la începutul carierei uneia din formaţiile mele preferate, Pink Floyd, cântată de aceştia pe scena amfiteatrului de la Pompei şi care a constituit partea introductivă a coloanei sonore a filmului "Pink Floyd: Live at Pompeii".

    Ascultaţi-o, se potriveşte cu tema review-ului.

    Mulţumesc.

    Valentina69
    [02.03.10 11:16:26]
    »

    Bravo Costi, super frumos este un loc in care-mi doresc sa ajung si pe care sa-l vizitez.

    Foarte frumoase poze si foarte interesante.

    webmaster13
    [02.03.10 11:16:31]
    »

    rezolvat, muzica auditie si lectura placuta!

    mcosmin
    [02.03.10 13:54:49]
    »

    Costi, ai surprins in pozele tale locuri si momente extraordinare.

    Trebuie sa recunosc ca Pompeiul este inca socant pentru mine. Poate ca bietii oameni ar fi vrut in mare parte sa fuga din calea nenorocirii, dar au fost prea rapide valurile de cenusa si gaze. Iar locuitorii Herculanum-ului, fiind mai aproape de Vezuviu, au avut o soarta si mai rea.

    Insa, indiferent de acest lucru, am ramas si noi fascinati de ceea ce a ramas din orasul pe care tocmai il vizitasem. Pacat ca nu am putut sta mai mult acolo.

    Alb
    [02.03.10 17:33:30]
    »

    Foarte frumos Costi...Pompeiul este o lectie de istorie si tragedie!!!

    Frumoase poze, sper sa ajung si eu in curand pe acolo......Un vot meritat.

    CostiAUTOR REVIEW
    [02.03.10 17:54:20]
    »

    @mcosmin

    Nici pozele tale nu sunt mai prejos.

    Ai fost de două ori acolo?

    georgiana
    [02.03.10 20:56:40]
    »

    Costi,

    Dar cum te-ai simtit tu intr-un asemenea loc??

    Nu te-a inspaimantat nimic?

    Eu am ratat vizita la Pompei,cu toate ca am fost foarte aproape(in Sorento)!Veneam din insula Capri,dintr-un loc fascinant si nu doream sa ne stricam starea de spirit cu un loc care trezeste altfel de amintiri!

    De fapt ...acum regret,dar e cam tarziu!

    Foarte util review-ul tau!

    Doar ca muzica e cam ''cutremuratoare'',adica precum insusi Vezuviul!

    mcosmin
    [02.03.10 22:39:51]
    »

    @costi, eu am fost doar o data, sotia mea a fost si cu fiul nostru. As mai vrea sa ajung acolo, daca se va ivi vreodata ocazia asta nu as vrea sa ratez pentru nimic in lume. Dar eu, in general, fac vizite virtuale numai privind la pozele transmise de coparticipantii la AmFostAcolo, iar tu esti unul care imi dai energia aducerii aminte. Iti multumesc.

    @georgiana, normal ca exista spaima, de fapt si noi, romanii, ne cam confruntam cu grija unui viitor prezumtiv cutremur, ori ale unor inundatii catastrofale. Dar un cataclism ca acela, cum sa nu ne sperie?

    Imi pare rau ca nu ai ajuns inca sa vezi Pompeiul, mai ales ca ai fost la doar cativa kilometri distanta, dar, fara indoiala, timpul nu e pierdut, il vei vedea.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*
    [02.03.10 23:35:57]
    »

    costi, spune-mi te rog, ai avut ocazia sa vezi si mai ales sa atingi ceea ce se numeste de obicei "statuie" (oameni prinsi de valul de lava care i-a acoperit si carbonizat instantaneu) ? Caci stiu ca defapt, sunt goale, bietii oameni au fost carbonizati si lava a pastrat doar forma lor. Cineva mi-a spus ca atingand cu degetul, mai bine zis ciocanind intr-o astfel de statuie goala la interior, a auzit cel mai jalnic si macabru sunet.

    molko*
    [02.03.10 23:45:32]
    »

    ah ce-mi place sa dau votu' nr 7. Un review f bun si o muzica senzationala.!

    Dragoș_MD
    [03.03.10 00:06:40]
    »

    Diaura, iti raspund eu, pana s-o faca (si) Costi:

    - la Pompei NU a ajuns lava vulcanica;

    - "statuile" prezente in 'piata de grane' din Pompei sunt obtinute prin injectarea de pasta de ipsos in golurile ramase in stratul de cenusa vulcanica ce a acoperit corpurile. asadar, sunt PLINE, nu goale pe dinauntru.

    - aceste 'statui' sunt puse in spatele unor grilaje si NU pot fi atinse;

    - corpurile au 'disparut' prin carbonizare datorata temperaturii ridicate a norului piroclastic ce s-a abatut asupra orasului. temperatura insa nu suficient de mare pentru a provoca o combustie spontana (caz in care n-ar fi ramas nicio cavitate! ), ci o carbonizare inceata, treptata, pana ce acele corpuri au ajuns in stadiul de cenusa. "carcasele" astfel formate nu prea pot fi atinse, fiind de fapt goluri in stratul de cenusa intarita intre timp aproape ca un mortar. au fost descoperite treptat, pe masura ce s-au facut sapaturi pentru descoperirea sitului arheologic. dar "sa le atingi" la modul descris de tine - tot imposibil er fi.

    ma tem ca ai fost 'victima' unei 'legende urbane'.

    CostiAUTOR REVIEW
    [03.03.10 00:12:44]
    »

    @georgiana

    Nu m-am simţit altfel decât printre alte vestigii de pe unde am mai fost.

    Este drept că, văzând acele "mulaje", nu poţi să nu te gândeşti la acele fiinţe care au fost odată... şi să te întrebi ce gândeau în ultimele clipe trăite...

    Dar nu m-a înspăimântat nimic.

    @Diaura

    De văzut ceea ce numeşti "statuie", am văzut (vezi poza P24), dar nu se pot atinge, pentru că sunt protejate de nişte gratii şi nu se poate ajunge la ele.

    De fapt sunt nişte mulaje din gips.

    Cele goale la interior au fost găsite la Herculanum, care a fost acoperit de lavă şi unde s-au format aceste cavităţi din corpurile oamenilor şi animalelor care practic s-au vaporizat instantaneu, când au fost surprinşi de lava incandescentă.

    Pompeiul nu a fost acoperit de lavă, ci de cenuşă şi alte materiale de consistenţă mai redusă, astfel încât nu s-au putut păstra astfel de "statui" goale pe interior. În schimb, cavităţile au fost umplute cu gips lichid care, luând forma cavităţii, a format "statui" în poziţia în care au fost surprinşi oamenii în momentele cataclismului. Se pare că aceştia au murit asfixiaţi de un val de gaze toxice, care s-a revărsat din vulcan odată cu lava şi alte produse de erupţie.

    @molko

    Mulţumesc pentru vot. Muzica celor de la Pink Floyd este într-adevăr senzaţională, dar nu pentru toţi, uite, Georgianei nu i-a plăcut prea mult.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    georgiana
    [03.03.10 08:26:52]
    »

    Costi,

    Am vrut sa sublinez ca muzica este foarte potrivita subiectului din review!

    Si inca ceva...

    Mi piace Italia!

    Valentina69
    [03.03.10 08:37:00]
    »

    O Doamne si mie imi place enorm Italia si tot ce-mi doresc e sa ajung sa vad sudul Italiei pt ca am auzit ca e superb, si n-o sa ratez bineinteles Pompeiul.

    Diaura*
    [03.03.10 09:22:58]
    »

    Multumesc pentru lamuriri. Concluzia mea este ca am amici care exagereaza, de dragul senzationalului (ca ca nu spun dea-dreptul mincinosi); si ca aici, de pe acest site, gasesc informatii cu adevarat reale si folositoare.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alb, Alex_Macedo, Costi, Diaura*, georgiana, mcosmin, molko*, Valentina69
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Pompei şi/sau Vezuviu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061582088470459 sec
    ecranul dvs: 1 x 1