ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un om si-un pod pentru eternitate

TIPĂREȘTE

Cati dintre noi copii fiind nu am cantat “Podul de piatra s-a daramat, a venit apa si l-a luat”? Nu cred ca este cineva care trecand Dunarea sa nu admire podul lui Anghel Saligny insa cati stiu ceva despre el. Ceea ce stiam despre el era mai degraba de domeniul umorului ca sa zic asa, fiind o justificare pentru cei care nu straluceau la invatatura “ Si Saligny a avut note mici la scoala si uite ce a facut”.

Despre biografia lui mai multe informatii puteti citi aici:

ro.wikipedia.org/wiki/Anghel_Saligny

Eu am sa merg insa putin pe urmele lui. De ce? Pentru ca a locuit in Focsani (urmeaza sa ma tin de o promisiune), pentru ca a locuit pe una dintre strazile cutreierate de mine prin acel oras, pentru ca a urmat cursurile Colegiului National Unirea (ca si sotul meu, insa sotul meu a avut note mari la scoala asa ca nu a ajuns faimos ca si Saligny).

La muzeul Colegiului Unirea (cand a fost sotul meu la Focsani cu ocazia implinirii a 40 de ani de la terminarea liceului nu a putut sa vada nimic din muzeu acesta fiind inchis sambata) se afla foaia matricola a lui Saligny de unde aflam ca la matematica avea 5 si 6, ca a ramas corijent la Latina, ca avea 6.5 la purtare (foarte multe absente) si 7 la desen (profesor fiind Stefan Mincu, fratele arhitectului Ioan Mincu). Asta insa nu l-a impiedicat sa urmeze liceul si facultatea in Germania.

Insa oricat de multe ar fi construit Saligny, in multe dintre constructiile sale folosind inovatii aplicabile si in prezent, tot podul (de fapt complexul de poduri) de la Cernavoda i-a adus faima.

Initial proiectul a fost pregatit de Gustave Eiffel care mai executase niste poduri pe calea ferata Ploiesti-Predeal, insa ceva nu a mers bine si tratativele au fost intrerupte, lucrarea fiind in final incredintata Directiei Generale a Cailor Ferate Romane astfel incat Anghel Saligny si colaboratorii primesc aceasta lucrare.

Lucrarile incep la data de 26 noiembrie 1890, in prezenta regelui Carol I devenind la finalizarea lor cel mai lung complex de poduri construit in Romania si al treilea ca lungime din lume.

Inaugurarea a avut loc la 14/26 septembrie 1895, in cadrul unei festivitati la care a participat chiar regale Carol I.

Un amanunt care a fost remarcat de toti a fost garantarea rezistentei podului si am sa citez:

„După ce s-a bătut ultimul nit, un nit de argint, s-a zidit documentul inaugurării şi s-a celebrat serviciul religios. Un prim convoi de încercare, format din 15 locomotive grele, a trecut peste pod cu o viteză de 60 km/h. A urmat un al doilea tren rezervat oaspeţilor, cu o viteză de 80 km/h. În acest timp, Anghel Saligny a stat alături de şefii echipelor de muncitori care lucraseră la execuţia podului, într-o şalupă sub pod, pentru a garanta rezistenţa podului“, scriu cronicarii vremii.

Mai aveti cuvinte? Au trecut mai mult de 100 de ani si podul este inca functional. Podul s-a numit mai intai Carol I apoi in onoarea lui Anghel Saligny a primit numele acestuia, nume sub care il mentionam de cate ori trecem prin zona.

O sa vedeti intr-una dintre poze cum pe pod este scris Anghel Saligny iar placuta care atesta incadrarea ca si monument mentioneaza numele lui Carol I.

Ar mai fi de mentionat si cei doi dorobanti care par ca pazesc podul. Acest monument din bronz care reprezinta 2 dorobanti sunt creatia sculptorului francez Leon Pilet, si o parte din costuri au fost efectuate de ambasada franceza la Bucuresti, reprezentand un dar in cinstea Regelui Carol I. Sculptorul a creat mai intai niste statui in miniatura (5) din care regale a ales modelul care strajuieste astazi podul.

Statuile au fost turnate la Lyon sub forma a 3 bucati care mai apoi au fost imbinate langa pod.

Pentru ca nu vreau sa copiez ce puteti citi, am gasit un material foarte interesant http://www.turist-in-romania.ro/ialomita/obiective/PodurileDunarene.pdf care povesteste mai pe larg istoria acestui pod, si va invit astfel la o lectura foarte placuta. Un singur lucru vreau sa mai citez din acest material, vorbele ramase celebre, spuse de Lascar Catargiu regelui Carol I la inaugurarea podului:

“Maria Ta! Cu ostasii tarii ai învins în câmpiile Bulgariei, iar cu mesterii tarii ai îngenuncheat Dunarea! ”

Daca tot am mentionat ca a locuit in Focsani am incercat sa o iau si pe urmele acestei case si ceea ce am aflat a fost putin dezamagitor. Casa in care a locuit se afla pe strada Simion Barnutiu nr 5-7, o casa construita in secolul XIX si declarata monument istoric, care insa ridica semne de intrebare ca asa ar fi. Unii spun ca aceasta casa ar fi fost declarata de proprietari ca apartinand familiei Saligny si declarata astfel monument istoric pentru a nu fi demolata (pe timpul comunistilor, ca si cand acestora le-ar fi pasat).

Problema este insa rezolvata acum, nu exista nici macar o placuta care sa ateste acest lucru si casa a fost transformata in restaurant. Am atasat 2 poze in care se vede casa asa cum era ea in urma cu multi ani dar si cum este acum.

Si chiar daca vremurile de acum asta vor sa tinem minte din ceea ce a reprezentat o parte din viata lui Saligny, exista mai presus de toate un pod care a rezistat si inca rezista vremurilor.

Dar daca nu poate exista o casa care sa aduca aminte de numele lui exista o comuna care ii poarta numele, precum si nenumarate scoli in tara.

Si pentru ca am o promisiune de tinut fata de @liviu49, cand ca un ecou postat la articolul scris de @noi doi - vezi impresii - am zis ca voi povesti despre ieri si azi orasul natal al sotului meu, cu mici povesti spuse de soacra mea care face anul acesta 90 de ani.

Asadar in curand ne mutam la Focsani.


[fb]
---
Trimis de mishu in 15.07.16 23:13:01
Validat / Publicat: 15.07.16 23:44:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CERNAVODĂ.

VIZUALIZĂRI: 1480 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Ne-am apropiat de pod dar tot nu se vede bine pe sensul asta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.07.16 23:41:16]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Cernavodă, CERNAVODĂ" (deja existentă pe sait)

mishuAUTOR REVIEW
[15.07.16 23:58:58]
»

Initial am crezut ca nu voi reusi sa pun si o poza a casei asa cum arata ea inainte sa devina restaurant, dar intr-un final am reusit.

adrianbogdan
[16.07.16 08:10:34]
»

Buna!

Uite asa dimineata la matineu pe roua intr-o vara fierbine, am citit cateva randuri despre podul de la Cernavoda al marelui inginer Anghel Saligny.

Ce imi aduc aminte cu placere sunt zilele copilariei mele in care treceam cu trenul peste pod, toti adulti din proximitate ne trageau de maneca sa privim Dunarea de pe celebrul pod, apoi cand ajungeam la capatul podului priveam capatul podului unde sunt amplasati cei doi soldati dorobanti care "pazesc"podul.

Cu bine!

mishuAUTOR REVIEW
[16.07.16 08:17:28]
»

@adrianbogdan: Buna dimineata, si chiar daca am depasit varsta copilariei ma uit in continuare cu mare drag la acest pod, este ca un simbol al existentei noastre. L-am aratat cu mandrie copiilor mei si sper sa-l arat si nepotilor.

Nu poti trece insensibil pe langa el. Multumesc de vizita si vot, o zi frumoasa.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.07.16 09:13:37]
»

Articolul tău m-a dus imediat cu gândul spre mare. Deși noi preferăm să traversăm Dunărea pe podul de la Giurgeni, am mers de câteva ori și pe la Cernavodă, astfel că am admirat în treacăt impresionanta lucrare a lui Anghel Saligny.

Și uite cum de pe AFA aflăm mereu lucruri interesante: nu am știut de casa de la Focșani în care a locuit Saligny, însă coincidența face ca noi să fi fost acolo în urmă cu câțiva ani; chiar am mâncat la restaurantul respectiv - Casa Vrânceană.

mishuAUTOR REVIEW
[16.07.16 09:39:26]
»

Am mai spu si am sa o repet, am aflat foarte multe lucruri de cand am inceput sa fiu mai constiincioasa pe acest site.

Incerc sa nu ma multumesc doar la a vedea cat este sub nasul meu, ci sa mai si sap, si prin multe dintre articolele postate anul acesta am vrut sa impartasesc si celorlalti ce am aflat.

Si ma gandesc amuzata ca daca ma faceam constiincioasa de mai demult, despre drumurile mele in China scriam o epopee ????.

Multumesc frumos de vizita, vot si completari.

Michi
[16.07.16 10:07:59]
»

"Si ma gandesc amuzata ca daca ma faceam constiincioasa de mai demult, despre drumurile mele in China scriam o epopee ????. "

Ma felicit ca te-am tras de maneca la inceputurile scrierilor tale. Am fi pierdut mult si noi si tu.

mishuAUTOR REVIEW
[16.07.16 10:22:49]
»

@Michi: Corect, sunt datoare, dau o bere rece ????. Multumesc frumos de vizita si vot.

elviramvio
[16.07.16 12:03:22]
»

@mishu -

Ma bucur ca ai scris despre pod, este un simbol si ar fi bine daca unii l-ar considera chiar "un lucru bine facut". Ti-am votat cu placere articolul.

Tocmai m-am intors dintr-o zona argeseana superba despre care voi scrie saptamana viitoare, asa ca o punte intre articolele mele despre concediul de anul acesta. Maine ma intorc (cu treburi) acolo si fac si poze, azi am plecat somnoroasa si am uitat aparatul foto.

Calatorii placute sa ai!

mishuAUTOR REVIEW
[16.07.16 12:07:19]
»

@elviramvio - Multumesc frumos pentru aprecieri si astept sa citesc impresiile de calatorie.

liviu49
[16.07.16 20:50:14]
»

@mishu - Doamna m-ati facut la aceasta ora sa reusesc sa citesc de la un cap la altul un articol despre unul din cei mai mari ingineri ai acestui neam. Ca giurgiuvean nu pot uita ca Silozul si cheiul de pe canalul Sf. Gheorghe (eu sub numele asta l-am cunoscut) sunt construite la inceputul secolului trecut.

Si pentru ca de numele lui Anghel Saligny am mai multe amintiri, incerc sa le rezum in acest ecou. La cursul din anul doi de cai de comunicatii al prof. ing. Gheorghe Topalescu, cateva lectii au fost alocate capitolului "opere de arta in cai de comunicatii ", iar una din lectii de doua ore a fost despre podul de la Cernavoda. Ni s-au prezentat atatea amanunte despre pod, ca daca le-am fi inregistrat se putea scrie un curs universitar. Si nu intamplator acest pod il considera o capodopera de arta si ii dadeam dreptate. Pe vremea aceea podurile, tunele sau viaductele erau intr-adevar opere de arta.

O alta legatura a mea cu Anghel Saligny a fost faptul ca timp de doi ani am avut inchiriata (impreuna cu alti doi colegi) o camera in casa in care a locuit Anghel Saligny, comform unei placi de marmora montata pe casa. Aceasta casa se afla pe str. Occidentului la nr 8, gard in gard cu scoala pe care am terminat-o si de care sunt mai mandru decat de diploma de subinginer luata cu cativa ani mai tarziu. Si pentru ca (exceptand moartea mamei in anul 1969) anii 1967-1970, cei petrecuti la STACO, au fost poate cei mai frumosi din viata mea imi permit sa va amintesc ca scoala, impreuna cu caminul, terenul de sport si cantina (unde sambata si duminica se organizau seri de dans, unde au cantat printre altii formatiile Sideral, Mondial, Romanticii, Discipolii, Grup 22, etc) se afla pe Occidentului nr 10-14, iar in aceasi curte la nr. 12 se afla Centrul de Perfectionare al CSCAS. Si ca o coincidenta, intr-un capat al strazii dinspre Ana Ipatescu era casa lui Henri Coanda, iar spre celalat era casa lui Anghel Saligny. De fapt, ca nume erau doua strazi : Lt. Dumitru Lemnea, de la Ana Ipatescu, pana la Piata Sf. Voievozi, pe care se gaseau hotelul Minerva, Liceul de Coregrafie, Muzeul George Enescu, iar de la Piata Sf. Voievozi la Piata Buzesti, era str. Occidentului, pe care se aflau Liceul de Muzica George Enescu, STACO, caminul ASE, caminul Liceului de Coregrafie. Folosesc timpul trecut pentru ca nu am mai fost pe acolo si nu stiu ce mai este pe acolo. Ce a fost, insa, nu uit usor.

Oh, tempora, devin iar nostalgic!

Numai bine si calatorii placute!

PS. Astept articolul promis si sper sa am ceva amintiri de mentionat.

mishuAUTOR REVIEW
[16.07.16 21:39:53]
»

@liviu49 - Asteptam cu nerabdare ecoul deoarece stiam clar ca vor urma completari, si ma gandesc la toate completarile care vor urma mai departe si sunt convinsa ca vor fi exact caimacul care da savoare cafelei.

Multumesc de vizita si vot.

tata123 🔱
[19.07.16 16:17:01]
»

@mishu - Podul de la Cernavodă este o capodoperă a ingineriei românești. De multă vreme vreau să ajung la casa în care a locuit inginerul Anghel Saligny în București, în apropierea bisericii Manea Brutarul. Am trecut de multe ori pe lângă acea curte dar nu am avut timp să mă opresc - acolo au fost birourile unde s-au întocmit planurile podului, acolo a locuit și inginerul Saligny și tot acolo s-a înființat Gazeta Matematica.

La târgul de turism de anul acesta am primit câteva materiale despre obiectivele turistice din Cernavodă. S-a înființat un centru turistic care promovează orașul prin intermediul unui proiect european; a apărut și un sait: cernavoda-turistica.ro.

mishuAUTOR REVIEW
[19.07.16 17:16:27]
»

@tata123 - Multumesc frumos de vizita si vot si mai mult, multumesc frumos pentru completari sunt mai mult decat bine venite.

Dan&Ema
[31.07.16 23:19:57]
»

Podul de la Cernavoda este realizarea unui inginer genial. Asta trebuie spus cand vorbim de acest pod. Un inginer deschizator de drumuri la propriu si la figurat. Este ceva unic la vremea cand a fost construit. Este o constructie cu care ne mandrim si astazi si in plus este functional. Cate mii de vagoane au trecut si vor mai trece pe acest pod datorita lui Anghel Saligny?

Iar dorobantii de la capatul podului si-au facut datoria peste timp si l-au aparat cu brio.

Mie imi povestea mamaia de acest pod cand eram de varsta copiilor mei spunandu-mi ca Anghel Saligny a probat rezistenta constructiei sale trecand primul pod.

O realizare de exceptie! O capodopera! Un geniu- Anghel Saligny!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[31.07.16 23:24:14]
»

@Dan&Ema - Despre dorobanti citisem din povestile vremurilor cum ca ar fi existat niste "modele" locale care au dat acele chipuri, cum insa articolul era despre o adevarata opera de arta am lasat deoparte partea de can-can.

Dar oare in prezent cati arhitecti isi garanteaza astfel opera?

Am citit destul de mult despre cele inovate de el si astfel nmele lui dainuie pe mai departe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Dan&Ema, elviramvio, liviu49, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Cernavodă și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060683965682983 sec
    ecranul dvs: 1 x 1