ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 3 zile
prieteni
4 AD. + 2 COPII -- v: 11; 5

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Traseul celor trei fortificatii - doua mii de ani pe trei nivele de timp

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa turul ghidat al Cetatii Alba Carolina vezi impresii, avand acum o imagine clara asupra hartii intregii cetatii Alba Carolina, si dupa un pranz excelent servit la Gavroche vezi impresii, ne-am hotarit ca dupa amiaza sa parcurgem Traseul celor trei fortificatii, .

Descriere generala

Traseul celor trei fortificatii ofera vizitatorilor posibilitatea intoarcerii in timp parcurgand doua milenii si vestigiile a trei fortificatii din trei perioade de timp diferite, constructii succesive pe aceeasi asezare, fiecare noua cetate incluzand-o sau incluzandu-le pe cea / cele mai vechi ca ea. Cele trei fortificatii sunt Castrul Roman, ridicat in secolul II, Cetatea Medievala, ridicata in secolele XVI – XVII si Cetatea Alba Carolina, fortificatie de tip Vauban, ridicata in secolul XVIII.

Detalierea traseului

Plimbarea noastra incepe aproapae de Poarta a III-a, langa Hotelul Medieval, la Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei.

Aici, pe stanga cum treci de poarta, se gaseste o casuta, de unde se cumpara biletele pentru viztarea acestui traseu. Biletele costa 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii.

Informatiile documentare spun ca pe acest loc a existat o biserica si o manastire de calugarite benedictine, ambele constructii inchinate Sfantului Duh, care au fost insa distruse. Poarta este ridicata pe locul unde a fost infiintata in secolul al XVII-lea Monetaria Transilvaniei si unde s-au batut primele monede din principat. Dupa ce Transilvania a trecut sub stapanire imperiala, aceasta a devenit Monetaria Imperiala.

Traversam spatiul larg descoperit. Afara e cald, zapuseala, suntem destul de inmuiati de caldura. La fata locului intalnim panouri explicative. Ajungem, in dreapta, la Poarta de sud a Castrului Roman sau Poarta Principalis Dextra, langa care se mai vad si ceva ruine ale zidului fortificatiei romane, gros de pana la 2 metri. Castrul avea o forma patrulatera cu cate o intrare pe fiecare latura. Aici a fost cantonata celebra Legiune a XIII-a Gemina dupa cucerirea Daciei de catre romani. Rolul ei era de a apara atat tinutul aurifer din Muntii Metaliferi din apropiere cat si drumul de transport al aurului catre Roma.

Conform unui alt panou cu informatii, Cetatea Alba Carolina include cum am spus cele doua fortificatii anterioare. Ea se intinde pe o suprafata de nu mai putin de 70 ha, fiind cea mai intinsa cetate transilvana. Ridicarea fortaretei trebuia sa aiba o dubla semnificatie: sa apere orasul si intregul Ardeal de invaziile turcesti si sa ofere lumii imaginea unui imperiu solid. Ea este construita in stil Vauban intre 1715 si 1738, dupa planurile arhitectului italian Visconti la initiativa imparatului Carol al VI-lea. Constructia s-a realizat sub conducerea feldmaresalului austriac Eugeniu de Savoia. Cetatea, cu ziduri groase de pana la 3 metri are forma stelara. 7 bastioane marcheaza colturile acesteia. Portile cetatii ridicate in aceasta perioada apartin stilului baroc.

Dupa acest panou, traseul se ramifica. La dreapta acesta conduce catre platforma de artilerie. Accesul se face printr-un tunel. Pe platforma este expusa o baterie de trei tunuri de epoca functionale. In tabara militara, cum se numeste acest loc, exista si un restaurant cu specific de epoca. Tot aici este Caponiera, care este o galerie acoperita care traverseaza zidul cetatii si care leaga Bastionul Sf. Eugen de Bastionul Sf. Stephani. De partea cealalta a zidului cetatii se gasesc Locul Supliciului si Ravelinul Sf. Francisc si Paola.

De la ramificatie, catre stanga este drumul spre Bastionul Sasilor, pe care il vom urma si noi si caruia ii vom acorda o atentie sporita pe parcursul vizitei noastre. Vizitarea Bastionului Sasilor, pe care v-o recomand, se face la intervale de circa 15 minute, sper sa fiu corect, cu ghid, fara a mai achita alte bilete de intrare. Turul Bastionului cuprinde Sala Armelor, Sala Vestigiilor Romane si Sala Cavalerilor Templieri.

Bastionul Sasilor se afla in zona de sud-est a cetatii medievale. A fost ridicat in timpul domniei principelui transilvan Gabriel Bethlen, in secolul al XVII-lea. Numele ii vine de la contributia financiara pe care au avut-o sasii din zona. Bastionul Sasilor a fost inclus in noua fortificatie de tip Vauban, in sistemul defensiv al Bastionului Sf. Eugen. La Sala Armelor din Bastionul Sasilor se ajunge coborand niste scari. In cele 3 sali vizitabile amintite sunt expuse arme, armuri, scuturi, steaguri, steme, scaune cu blanuri, o masa foarte lunga cu scaune din lemn sculptate. Bastionul ne-a placut in mod deosebit, de altfel aici am petrecut mai mult timp din turul nostru de pe traseul celor trei fortrificatii si datorita faptului ca tanjeam intr-o zi calduroasa de vara dupa un pic de racoare, gasita aici din belsug.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 03.07.16 10:05:04
Validat / Publicat: 03.07.16 16:25:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 2536 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Poarta de sud a Castrului Roman sau Poarta Principalis Dextra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 [05.07.16 09:45:34] »

@Dan&Ema - Drăguț traseul și bine organizate vizitele. Acum câțiva ani am primit un pliant ce descria Traseul celor trei fortificații, însă vara trecută nu am reușit să îl parcurgem (unul din motive fiind și căldura excesivă).

Autoritățile municipale au reușit să pună în valoare atât de bine toate comorile istorice, trecând prin epoca romană, cea medievală și etapa Cetății Alba Carolina. Au fost editate o mulțime de materiale promoționale, obiectivele turistice au fost promovate la toate târgurile de turism, s-a adoptat o strategie turistică, a fost creat un sait turistic (viziteazaalbaiulia.ro/ce- ... i-in-alba-iulia). A fost alcătuit un adevărat brand turistic, al cărui manual conține peste 200 de pagini (apulum.ro/pdf/Alba%20Iuli ... 0Brand_2014.pdf). Se vorbește despre 250.000 de turiști sosiți anual în Alba Iulia. Succes!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [05.07.16 10:16:28] »

@Dan&Ema -

doua mii de ani pe trei nivele de timp

cred că știi că „nivela” e chestia aia ca o riglă, cu un indicator cu bulă de aer în lichid care măsoară orizontalitatea, nu?

La clădiri, epoci, geologie etc. se vorbește despre niveluri. În ciuda faptului că mai nou, dicționarele noastre acceptă ambele forme.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema [06.07.16 00:55:48] »

@tata123:

Foarte bazate conpletarile tale. Pe viziteazaalbaiulia am citit si eu. Cand ai ocazia parcurge traseele dorite, merita, vestigiile sunt bine evidentiate

webmasterX [26.03.18 00:21:12] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Alba Carolina» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Alba Iulia și împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Alba Carolina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087193012237549 sec
    ecranul dvs: 1 x 1