ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Patru anotimpuri pe Transfagarasan

TIPĂREȘTE URM de aici

Continui sa dezvalui obiectivele pe care le-am bifat in weekendul pe care l-am petrecut la Pensiunea Belmonte din Statiunea Climaterica Sambata de Sus in perioada 3-5 iunie 2016.

Motivul pentru care am optat pentru acest premiu a fost dorinta mea sa urc iar pe Transfagarasan cu telecabina si sa vad Lacul Balea. Am asteptat destul de multi ani sa se materializeze, dar este inca o dovada ca daca vrei cu adevarat se intampla. Am mai fost in august 1998 si mi-a placut foarte mult.

Am plecat din Tirgu Mures cu dorinta uriasa de a vedea Transfagarasanul, deci traseul direct la tinta! Am pornit pe ploaie, pe traseu am intalnit si soare si iar ploaie si vedeam Fagarasii de la departare acoperiti cu ceata. Am sunat de multe ori la telefonul de la Cabana Balea sa ma informez despre vremea de sus, de la Lacul Balea. Informatiile nu au fost deloc incurajatoare dar de fiecare data spunea la final : mai sunati-ne pentru ca vremea se schimba foarte repede si nu putem anticipa ce va fi peste o jumatate de ora, o ora. Pe drumul de la Cartisoara pana la Telecabina Balea vremea era incurajatoare, era soare.

Am ajuns in parcare, am urcat la telecabina si am asteptat vestile pe care urma sa ni le dea baiatul care cobora de la Cabana Balea. A spus ca e ceata densa si ploua. Usor dezamagita am plecat spre locul de cazare cu speranta ca mai am inca doua incercari si am sa reusesc pana la urma. Mi-am dat seama totodata ca sunt foarte norocoasa pentru ca am dreptul la trei incercari.

A doua zi de dimineata am pornit-o din nou spre aceeasi destinatie. Am sunat iar la Cabana Babele si ne-a spus ca ploua si am schimbat directia spre Manastirea Rupestra de la Sinca Veche.

A treia zi, sansa de a vizita Transfagarasanul ne-a suras. A iesit soarele, Fagarasii se vedeau curati, fara ceata. Am ajuns devreme la telecabina. Am cumparat biletele, 30lei/persoana adulta. Eram atat de fericita! Mi se implinea o dorinta veche. Din telecabina am savurat peisajul uimitor, am facut poze (ne-a lasat sa deschidem gemuletul telecabinei), am admirat si ascultat caderea apei cascadei Balea. Am vazut multe persoane urcand pe jos pana la Cascada Balea (in apropierea careia ne-a aratat baiatul care lucreaza la telecabina, barlogul ursoaicei care are doi pui). Am aflat de asemenea ca sunt multi sportivi aflati in cantonament care urcau pe jos pana sus la Cabana Balea. Am vazut si schiori care urcau muntele cu schiurile in spate si coborau pe crestele care mai purtau inca haina alba. Din telecabina peisajul care se dezvaluie este fascinant cu serpentinele inca inzapezite unduindu-se printre muntii Fagaras.

Redau in continuare date informative preluate de pe Wikipedia

Drumul Național 7C (DN7C), supranumit Transfăgărășan (de la prefixul „trans-” + Făgăraș) leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania, străbătând Munții Făgăraș, cea mai înaltă grupă montană din România, făcând parte din Carpații Meridionali. Este un drum asfaltat, ajungând în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea la altitudinea de 2042 m. Astfel, Transfăgărășanul se situează pe locul al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România, după Transalpina (DN67C) din Munții Parâng, care urcă până la 2145 m.

Tunelului Capra-Bâlea, trece pe sub creasta Munților Făgăraș, între vârfurile Iezerul Caprei (2414 m) și Paltinul (2398 m). Tunelul acesta este cel mai lung tunel rutier din România, având o lungime de 887 m, cu o înălțime de 4,4 m, o lățime de 6 m și un trotuar cu o lățime de 1 m, fiind iluminat electric și ventilat natural.

În partea nordică a drumului, Transfăgărășanul trece prin rezervația naturală Golul Alpin al Munților Făgăraș între Podragu - Suru și Valea Bâlii, pe lângă lacul glaciar Bâlea, după care urmează o coborâre abruptă în serpentine, străbătând căldarea glaciară, pe o lungime de 13 km. Apoi, drumul trece prin apropierea cascadei Bâlea, o cascadă în trepte de aproximativ 68 m, cea mai mare de acest fel în România, aflată la altitudinea de aproximativ 1230 m. d. M., ajungând apoi la Cabana Bâlea Cascadă. De acolo până la intersecția cu DN1 (drumul european E68), în apropierea comunei Cârțișoara, mai sunt 21 km.

Transfăgărășanul trece peste 830 de podețe și 27 de viaducte, pentru construcția lui fiind necesară dislocarea mai multor milioane de tone de rocă; pentru aceasta s-au folosit 6520 tone de dinamită, din care 20 de tone numai la tunelul Capra-Bâlea, precum și multe alte materiale de construcții.

Istoria drumului

Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970 – 1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu.

S-a lucrat pe toată perioada anului, condițiile fiind îngreunate de faptul că climatul alpin la peste 1.600 de metri altitudine – cu vânturi puternice și viscole abundente, la care s-a adaugat specificul Munților Făgăraș – nu permitea în mod normal decât 4-5 luni de muncă pe an. Drumul s-a realizat cu eforturi materiale considerabile și cu prețul unor vieți de soldați și muncitori care au contribuit la construcția lui, bilanțul oficial fiind de 40 de morți. Lucrători de atunci care mai sunt acum în viață avansează astăzi cifre mai mari, care ajung până la câteva sute de vieți omenești pierdute (răspunzând unui interviu, un martor al timpului spunea: "Numai la baraj au murit vreo 400 de băieți").

Inaugurarea oficială, în prezența lui Nicolae Ceaușescu, a avut loc în data de 20 septembrie 1974, dar lucrările au mai continuat încă câțiva ani, pentru asfaltarea sa și alte activități conexe, fiind finalizate în forma actuală în 1980.

Monumente

În 1974, o dată cu inaugurarea oficială a drumului, s-au ridicat și inaugurat două monumente închinate militarilor care au contribuit inclusiv cu viața lor la construirea Transfăgărășanului. În urma vandalizărilor și neglijenței, monumentele inițiale s-au deteriorat masiv, așa că în septembrie 2009, la aniversarea a 35 de ani de inaugurarea șoselei și a 150 de ani de la înființarea armei geniu, acestea au fost restaurate integral de militarii Batalionului 136 Geniu "Apulum".

Astfel, pe versantul nordic, la cota 1200, se înalță "Poarta Geniștilor", un colț de stâncă străpuns de drum, purtând o placă pe care stă înscris: "Înfruntând greutăți deosebite, trupele de geniu ale Armatei României au deschis drumul Transfăgărășan, străpungând această zonă în martie 1971. În amintirea evenimentului, bravii geniști, care s-au dovedit mai tari decât stânca, au denumit acest loc POARTA GENIȘTILOR".

Urcând încă câțiva kilometri, la cota 1600 se găsește "Poarta Întâlnirii", un monument pe a cărui placă stă înscris: "În această zonă s-au întâlnit în ziua de 16 august 1971 două subunități de geniu care lucrau la deschiderea drumului Transfăgărășan din sensuri opuse. În amintirea evenimentului, bravii geniști au denumit acest loc POARTA ÎNTÂLNIRII".

Regimul de circulație

Zona montană înaltă a DN7C este deschisă circulației rutiere în fiecare an doar de la 30 iunie până în 1 noiembrie, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă, iar deszăpezirea lui este impractică; la aceasta se adaugă riscul căderilor de pietre și al avalanșelor.

Iarna, drumul este deschis în mod oficial pe versantul sudic până la complexul Piscul Negru (kilometrul 104 - județul Argeș) (deși utilajele de deszăpezire urcă până la Complexul Turistic Capra - kilometrul 108, până unde cei dispuși să se aventureze au disponibilă o singură bandă de circulație, dar se expun amenzilor jandarmilor montani, care își au baza la Refugiul Salvamont Cota 2000), iar pe cel nordic până la Cabana Bâlea-Cascadă (kilometrul 131 - județul Sibiu) (aici drumul este blocat pe toată perioada închiderii oficiale cu parapete de beton tip New Jersey, fiind imposibilă traversarea chiar și în condițiile topirii zăpezii; trebuie ținut cont că în timpul iernii se produc multe căderi de pietre în zona "Poarta Întâlnirii" - cota 1600, înainte de intrarea în Căldarea Glaciară Bâlea). Totodată, porțile tunelului Bâlea-Capra se închid în timpul iernii, pe toată perioada închiderii oficiale a drumului (se poate traversa însă la picior, dacă gurile tunelului nu sunt acoperite de zăpadă, prin cele două uși pietonale prevăzute în porți).

Vara, restricțiile cuprind perioada de întuneric (orele 22:00-6:00), deoarece traseul este unul periculos, cu deosebit de multe viraje și curbe în ac de păr, fără să fie prevăzut cu elemente reflectorizante, iar riscul căderii în gol este deosebit de mare. Limita de viteză recomandată este de 40 km/h.

În timpul iernii, când Transfăgărășanul este închis circulației rutiere, la Lacul Bâlea se poate ajunge cu telecabina de la cabana „Bâlea Cascadă”.

Dupa o urcare care a durat cca. 15 min. am coborat din telecabina si am urmat iesirea spre munte trecand printr-o sala de asteptare. Este o sala mare, incalzita, cu mai multe panouri informative, frigidere cu bauturi, cu mese cu pliante si locuri in care se astepta randul la telecabina si cu o singura toaleta.

Cum am iesit am inceput explorarea platoului alpin Balea. Am urcat la un punct de belvedere din sticla, care era inchis, in interiorul lui am observat un urs mare in doua labe impaiat, o masa, scaune si o luneta mare. Erau din loc in loc palcuri de zapada. Lacul Balea se asternea ingetat si alb, acoperit de zapada. Pe portiunile insorite era covor de floricele colorate. Era foarte cald, oamenii ramaneau in tricori cu maneca scurta. Dupa un timp au venit mai multe grupuri de turisti din strainatate. Baiatul care lucreaza in telecabina ne-a spus ca cei mai multi turisti care urca la Lacul Balea sunt straini. Dupa aproximativ o ora jumatate a inceput sa se lase ceata si in scurt timp, pana sa ajungem la telecabina, nu se mai vedea nimic. Am fost foarte norocosi pentru ca am reusit sa ne bucuram de peisajele de vis din Transfagarasan.

In concluzie, recomand aceasta destinatie de vis, cu peisaje care iti taie respiratia, cu vremea care se schimba brusc, cu soare, ploaie, ceata si zapada dar mai ales cu multa bucurie si energie pozitiva care incarca sufletul turistului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 29.06.16 21:26:48
Validat / Publicat: 29.06.16 23:34:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.

VIZUALIZĂRI: 2590 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Transfagarasan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.07.16 08:42:16]
»

Arată fabulos fotografiile! Trebuie neapărat să includem și noi drumul încă o dată în planurile nostre! Felicitări pentru materializarea dorinței de a urca pe Transfăgărășan cu telecabina!

Dana2008AUTOR REVIEW
[01.07.16 11:29:21]
»

@Crazy_Mouse - Multumesc frumos! Daca iti plac fotografiile poti sa mai vezi pentru ca am adaugat acum inca 24 de bucati. amfostacolo.ro/user-foto. ... arasan&hid=1790

Intentionam ca la vara sa urcam cu masina sa trecem pana pe partea cealalta unde nu am fost pana acum.

Baiatul nostru in varsta de 8 ani vrea sa mearga si el pe Transfagarasan dar nu cu telecabina pentru ca ii este frica de inaltime.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[01.07.16 16:29:45]
»

@Dana2008 -

dorinta mea sa urc iar pe Transfagarasan

Am asteptat destul de multi ani sa se materializeze

Și eu aș vrea să urc (iar) pe Transfăgărășan dar n-aș vrea să treacă așa mulți ani.

Numai când mă uit la pozele tale și îmi vine așa un dor de ducă.....Așa că sper să fie cât mai curând.

Dana2008AUTOR REVIEW
[03.07.16 21:12:29]
»

@Aurici - Multumesc pentru vizita si aprecieri! Da, au trecut 18 si eram tot in acceasi formula, eu cu sotul meu - la vremea aceea eram doar prieteni!

Eu am fost in iunie si abia astept sa mai urcam in vara inca o data si cu copilul nostru.

Abia astept sa vad si fotografiile dumneavoastra de pe Transfagarasan.

Calatorie placuta, cat mai curand!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Adina - addcont
[04.07.16 00:51:05]
»

Plin de emotie review-ul, la fel ca si vizita mult asteptata. Eu nu am ajuns inca pe partea aceea de Transfagarasan, fiicei ii e rau in masina si am evitat.

Insa citind imprsiile, deja sunt nerabdatare, in luna august vom ajunge in zona.

Acum am ceva emotii legate de vreme, noi vom avea o singura "incercare"

Dana2008AUTOR REVIEW
[04.07.16 08:33:40]
»

@addcont: Mulțumesc frumos pentru vizită si aprecieri. Pentru orientare puteți suna la telefonul de la Cabana Bâlea să întrebați despre vreme. Trebuie să aveti la voi haine subțiri, groase, pt. ploaie, vânt si cremă cu protecție solară- arde tare soarele acolo sus! Succes si aștept impresiile voastre!

Aurici
[04.07.16 10:50:25]
»

@Dana2008 - Îți voi arăta fotografiile numai dacă scăpăm de dvs ăla dintre noi.

Ultima dată am fost pe Transfăgărășan și Transalpina, legate în același week-end, cu noapte de cazare la Sibiu în august 2013 și sper să repetăm experiența cât mai curând. Chiar anul ăsta, cu puțin noroc.

Dana2008AUTOR REVIEW
[04.07.16 12:02:53]
»

@Aurici: Succes iti doresc in toate călătoriile! Mulțumesc frumos pentru tutuială. ????

liviu49
[12.07.16 17:03:10]
»

@Dana2008 - Articolul este scris parca pentru inima mea! Un articol deosebit (si sa stiti ca nu prea am obiceiul sa laud orice si pe oricine) cu detalii care imi amintesc de documentarea mea inainte de plecarea, in iulie 1977, cu primul grup de turisti pe Trasnsfagarasan. Ma bucura in mod deosebit ca ati avut ocazia de a vedea Transfagarasanul asa cum este el cel mai frumos. Adica din telecabina. Daca veti mai strabate (si va doresc acest lucru) Transfagarasanul si o veti face cu masina veti constata ca din masina, cel putin in comparatie cu ce-ati vazut din telecabina, nu ati vazut nimic din frumusetea locurilor. Pentru mine, caldarea Balei si cascada Balea vazute din telecabina reprezinta cea mai frumoasa parte din acest fermecator drum. In marea majoritate a excursiilor pe Transfagarasan, de la Balea Cascada imparteam grupul in doua parti : o parte urca cu telecabina, iar o alta parte urca cu autocarul. Zapada pe care o vad in poze am intalnit-o, e adevarat mult mai putina, chiar de Sfanta Marie in 1979, la lac. Daca va ganditi la faptul ca in perioada 1977 - 1979, am fost ghid la Punctul Turistic Branesti, iar pe Trasfagarasan am fost de cel putin doua ori pe luna, as avea de scris amintiri cat pentru un roman autobigrafic. Asa ca orice articol despre acest loc nu poate decat sa ma bucure.

Poza P34, mi-a umezit ochii, am privit-o cateva minute (nu exagerez de loc) si am trait cu speranta ca am vazut ursul cu care aveam intalnire in perioada 1977 - 1979, la ora 12, pentru pranzul pe care il luam impreuna. Am mai scris pe sait despre multele mele intalniri cu prietenul Mos Martin, pentru ca uneori aveam impresia, din gesturile si comportarea lui, ca ma recunoaste si se bucura de revederea cu mine. Nu stiu daca acel urs impaiat este prietenul meu sau nu, dar m-am bucurat ca un copil.

Dar devin nostalgic si romantic!

Inchei urandu-va numai bine si calatorii placute!

Dana2008AUTOR REVIEW
[12.07.16 18:32:56]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru vizită și aprecieri! Mă bucură foarte mult când aud oameni îndrăgostiți de aceleași locuri care pe mine mă fascinează, oameni care privesc peisajele cu sufletul nu cu ochii.

Referitor la fotografia cu ursul, pe mine mă sperie și mă duce cu gândul că l-aș putea vedea în realitate. p. s. soțul meu mi-a spus să nu încarc fotografia respectivă. Ce viață frumoasă, 2 ani pe Transfăgărășan și prânz cu Mos Martin!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
buterfly*
[17.07.16 13:51:41]
»

Anul asta voi ajunge si eu ca atunci cand ati fost voi nu am ajuns! Superb loc, minunat weekend, ma bucur ca v-am cunoscut!

Dana2008AUTOR REVIEW
[18.07.16 09:29:57]
»

@buterfly: Ai dreptate! Si eu mă bucur că v-am cunoscut! Dacă totul decurge bine vrem să mai urcăm si cu Andrei anul acesta. călătorii plăcute !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adina - addcont, Aurici, buterfly*, Dana2008, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Transfăgărășan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10412406921387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1