ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.06.2016
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Codlea
ÎNSCRIS: 28.01.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 2 zile
prieteni
12 AD. + 5 COPII -- v: 10-14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Transalpina - o lume vazuta de sus

TIPĂREȘTE

In acest sfarsit de saptamana ne-am hotarat sa vedem frumusetile ce ne incojoara de la o inaltime mai mare.

Am ales ca traseu Brasov- Campulung Muscel-Curtea de Arges- Horezu- Baia de Fier- Ranca- Voineasa- Brezoi-Talmaciu- Brasov.

In general drumul a fost bun cu exceptia zonelor Campulung – Curtea de Arges si Ranca- Voineasa.

Primul popas turistic a fost in Horezu, la unul din atelierele de olarit, de la care am facut o serie de cumparaturi specific activitatii.

In bazarul din Horezu exista marfa de tot felul, nu doar de provenienta autohtona, desi totul se vinde ca fiind "made in Horezu".

Urmatorul popas l-am facut la Manastirea Polovragi, manastire veche de peste 500 ani, care de-alungul timpului a avut mai multi ctitori. Constantin Brancoveanu a fost unul din ei, clopotnita lacasului datand de pe vremea sa. De o valoare foarte mare este pictura peretilor realizata la inceputul secolului al XVIII lea.

Zona este foarte frumoasa, foarte multa liniste, iar peisajul din spatele manastirii iti taie respiratia, observandu-se de aici Cheile Oltetului, cheile cele mai inguste din Europa ce au o lungime totala de aproximativ 3 km. Cheile Oltetului sunt formate prin despartirea Parangului de muntele Capatanii.

Peisajul salbatic, maret te lasa fara respiratie, descoperi aici Pestera Polovragi, dar si haul, abisul, prin care vezi Oltetul daca indraznesti sa cobori catre el cativa metri.

Pestera Polovragi are program de vizitare, se intra in interiorul ei organizat in grup, din ora in ora. In credita localnicilor s-a intiparit ideia ca in trecut Zamolxe, ar fi locuit aici. Legenda spune ca picaturile de apa intalnite in interiorul pesterii sunt lacrimile acestuia, varsate pentru soarta poporului dac, cucerit de romani. Apa prelinsa din interiorul Pesterii are culori diferite in functie de continutul acesteia din fiecare loc si astfel regasim in Pestera zone "insangerate, albe sau divine".

Pestera are 10 kilometri, dar vizitabili sunt doar 800 m. Se spune ca in aceasta pestera vracii au prelucrat planta numita polovraga, din care s-au obtinut remedii pentru sanatatea oamenilor.

Nu poti sa nu retii scaunul lui Zamolxe, cuptoarele de ardere a plantei polovrage, pictura realizata de un calugar cu negru de fum sau dantelariile facute de natura de-alungul timpului.

La sfarsitul primei zile ne-am cazat in Baia de Fier, la Casa Emilia, unde am fost intampinati de o gazda ospitaliera. Am inchiriat pentru aceasta noapte sase camera, desi nu toate au avut propria baie, conditiile pot fi considerante a fi decente. Curtea este foarte frumoasa, cu multe locuri de odihna, gratar si foisor.

Inceputul celei de-a doua zi a fost marcata de vizitarea Pesterii Muierilor, aflata la 2 km de localitatea Baia de Fier.

Pestera se afla in masivul Parang, fiind sculptata de Raul Galben.

Denumirea pesterii este data de faptul ca aici se adaposteau femeile satului cu copii lor in timpul razbioalelor. Pe timp de pace, tot aici, femeile gaseau racorea necesara in verile toride.

Pestera are o lungime ce 7km, vizitabili fiind in jur de 800 m.

Cei 7 km de pestera sunt dispusi pe patru niveluri. Retii in urma vizitei Domul Mic si Domul Mare, Valul Muierii, Sala de Guano, precum si traseul, in care pe alocuri trebuie sa mergi aplecat sau in vine.

Incarcati cu energia pe care ti-o da vizita Pesterii Muierilor ne-am aventurat spre Ranca, pentru a vedea tot ce ne incojoara de sus.

Transalpina este pe cat de salbatica, pe atat de spectaculoasa si speciala. Aceasta este cea mai inalta si frumoasa sosea rutiera din Romania. Altitudinea maxima atinsa este de 2145 m. Soseaua traverseaza Muntii Parang de la Nord la Sud si are o lungime de aproximativ 150 km. Transalpina este paralela cu Valea Oltului, dar si cu Valea Jiului fiind asezata intre ele.

Transalpina leaga peste munte localitati din judetul Gorj si Sibiu.

Transalpina a fost construita de romani in drumul lor spre Sarmisegetusa, a fost pavat cu piatra in timpul lui Carol al II-lea, reabilitata de nemti in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, iar de-alungul timpului a fost utilizata de pastori in procesul de tanshumanta.

Cuvintele sunt prea putine pentru a putea exprima ce simti cand vezi maretia muntilor, cand te trezesti deasupra norilor, cand de fapt realizezi cat de mic si neinsemnat esti fata de Maria Sa Natura.

Drumul este asfaltat integral, mai sunt locuri fata parapeti, dar cert este ca parcurgand traseul cu masina, simti nevoia sa opresti aproape din kilometru in kilometru fiindca in orice loc in fata ta se intind privelisti de neimaginat. Platoul de pe Varful Papusa fiind locul din care simti ca poti cuprinde cu privirea totul...

Dupa traversarea Muntelui Parang, la coborare noi ne-am decis sa mergem spre statiunea Voineasa, trecand pe langa barajul de acumulare de la Vidra. Am parcurs in continuare valea Lotrului, zona deosebit de frumoasa ajungand in final pe DN 1 si intreptandu-ne catre Brasov


[fb]
---
Trimis de MirelaV in 28.06.16 16:51:43
Validat / Publicat: 28.06.16 20:50:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA.

VIZUALIZĂRI: 3790 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MirelaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Cheile Oltetului - Polovragi, judetul Gorj
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[28.06.16 17:24:07]
»

@MirelaV -

La sfarsitul primei zile ne-am cazat in Baia de Fier, la Casa Emilia, unde am fost intampinati de o gazda ospitaliera.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmasterX
[28.06.16 20:50:04]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Transalpina - cel mai înalt drum din România, TRANSALPINA" (deja existentă pe sait)

mishu
[05.07.16 17:20:29]
»

Avem o tara minunata si care trebuie cercetata pas cu pas. Niste poze minunate, felicitari, votat cu placere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂTransalpina - cel mai înalt drum din România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.32693195343018 sec
    ecranul dvs: 1 x 1