ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Budapesta - Podul cu lanţuri şi Bazilica Sfântul Ştefan

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat biserica Matyas, Bastionul Pescarilor şi cetatea Buda, am coborât dealul castelui şi am ajuns la kilometrul zero al Budapestei. De aici ne-am îndreptat spre malul estic al Dunării, spre Pesta. Pentru a ajunge în Pesta a trebuit să traversăm Podul cu lanţuri.

Acest pod este un simbol al Budapestei, ungurii spun despre acest pod că este cel mai frumos din Europa. Podul cu lanţuri a fost construit între anii 1841 şi 1849 după planurile arhitecţilor britanici William şi Adam Clark. Acest pod a fost primul pod permanent care a asigurat legătura dintre Buda şi Pesta. Numele de „Podul cu lanţuri” provine de la faptul că arhitectura sa este sprijinită pe două piloane sub formă de arcuri de de triumf prin care trec lanţuri.

Acest pod are şi o legendă tragică, se spune că la inaugurarea podului, sculptorul care a împodobit podul cu statuile a patru lei, câte doi la fiecare capăt al podului, a promis că se sinucide dacă cineva găseşte vre-un cusur capodoperei sale, el spunea „ leii mei sunt perfecţi fără nici un cusur”. Se spune că un copil (alţi spun că o cucoană) a abservat că leii nu au limbă. Artistut ia răspuns că dacă bagă mâna în gura leilor le găseşte şi limba. Totuşi supărat că s-a găsit acest cusur leilor săi, artistul s-a aruncat de pe pod în Dunăre şi a murit. Am traverast încet cei 202 metri ai podului, admirând de aproape arhitectura podului şi vapoarele pline de turişti care pluteau pe Dunăre. Cei mai curajoşi piloţi de avioane de mici dimensiuni, se întrec în maiestrie trecând pe sub acest pod. Anual are loc un mitig aviatic, unde cea mai mare atracţie este trecerea cu avioane pe sub pod. Acest pod a devenit şi vedetă de cinema apărând în mai multe filme.

După ce am traversat acest pod şi am ajuns în Pesta, din capătul podului am adirat clădirea Parlamentrului ungar (pe care l-am vizitat în 2014 când am fost prima dată la Budapesta-vezi articol), dar obiectivul pe care noi am dorit să-l vizităm a fost Bazilica Sfântul Stefan, aşa ca înspre ea ne-am îndreptat. Planul nostru de acasa era făcut să trecem prin micul parculeţ din faţa podului iar apoi pe strada pietonală Zrinyi să ajungem la Bazilică, am pornit noi pe acestă stradă dar când ne-am apropiat de biserica, această stradă era blocată deoarece în faţa bisericii era amplasată o scenă şi se desfăşura un concert, aşa că am fost nevoiţi să o luăm pe strazile lăturalnice ca să ajungem la biserică. Dar nu ne-a părut rău pentru că pe aceste strazi am văzut clădiri cu o arhitectură deosebită. Aşa că am ajuns pe o la catedrală din partea dreaptă a acestei. După ce am admirat-o de afară cu cele două turnuri laterale şi cupola centrală am pătruns în interiorul bazilici. Aici un preot ţinea slujba de seară (nu ştiu dacă la catolici se numeşte tot vecernie), dar pe lîngă enoriaş în biserică mai erau şi mulţi turişti, dar vă daţi seamă că în timpul slujbei nu puteam umbla pe unde doream noi, aşa că ne-am aşezat într-o bancă şi de acolo am făcut majoritatea pozelor din interiorul biserici. Întrarea în biserică este gratuită, se plăteşte doar dacă doriţi să urcaţi pe terasa bisericii. Taxa este de de 500 forinţi de persoană. Pe terasa bazilici se poate urca atât pe scări cât şi cu liftul. Din păcate noi am fost în biserică după ora 18 cand se urcă ultimadata pe terasa. Dar dacă aveţi prilejul ne ezitaţi să urcaţi aici deoarece am citit ca de pe terasa priveliştea este uimitoare. Dar să vă spun puţin şi despre istoria zbuciumată a acestei bazilici.

Biserica este închinată Sfântului Rege Stefan, cel care a unit şi creştinat toate triburile magiare. O campanie pentru stringerea de fonduri pentru construirea acestei biserici a fost demarată în anul 1810, dar primele lucrări la construcţia bisericii au fost demarate în anul 1851 sub comanda arhitectului Jozsef Hild, cel care a mai proiectat şi cea mai mare biserică din Ungaria cea din Esztergon. În anul 1867 Jozef hild a decetat iar lucrările au continuat sub conducerea lui Miklos Ybl cel care a proiectat şi cladirea Operei din Budapesta. Dar în istoria a ceste biserici a avut loc un episod nefericit, mai ceva ca cel al Meşterului Manole care la construirea Bisericii din Curtea de Argeş cea ce muncea ziua se surpa noaptea, aici după 17 ani de construcţie s-a darîmat cupola construcţie, din cauza materielelor proaste şi a unei greşeli de proiectare. După acesta catastrofă planurile bisericii au fost refăcute de catre Miklos Ybl, iar lucrarile au continuat, dar nici acesta nu a pucat să îşi vadă opera terminată decedând în anul 1891. Lucrarile după planurile lui au fost terminate în anul 1905 şi tot în acel an a fost şi sfinţită.

Biserica are o înălţime de 96 metri la fel ca şi clădirea Parlamentului din Budapesta, o lungime de 88 metri şi o lâţime de 55 metri. Turnul din partea dreaptă (privind din faţa bisericii) găzduieşte cel mai mare clopot din Ungaria care cântăreşte peste 9 tone şi are numele de Clopotul Sfântul Ştefan. În turnul din staânga se găsesc numai puţin de 5 clopote mai mici dar care fiecare poartă câte un nume şi anume: Binecuvântata Fecioara Maria, Sfântul Henrich al doilea, Binecuvântata Ghizela, Sfântul Emerich şi Sfânta Elisabeta. Întorându-ne în interiorul bisericii aiceea se găsesc numai puţin de 6 altare, cel central fiind realizat din marmură şi are în centrul său statuia Sfântului Rege Ştefan. Pe întreaga suprafaţă a bisericii se găsesc statui ale sfinţilor catolici. Ceea mai mare bogăţie a bisericii este racla cu mâna dreapta mumificată a regelui Ştefan.

Datorită acusticii foarte bune din interiorul bisericii aici au loc mai ales vara concerte la orga bisericii. Acesta este amplasată în partea din spate faţă în faţă cu altarul principal.

După vizitarea bisericii, ne-am aşezat pe treptele din faţa ei şi am ascultat puţin din concertul susţinut în piaţa Sfântul Stefan, apoi ne-am mai plimbat prin împrejurimi, admirând şi o frumoasă machetă a bazilicii. Apoi pe alte strazi pietonale ne-am întors la Podul cu lanţuri, apoi am trecut dealul castelului prin tunelul care stăpunge dealul am ajuns în piaţa Kristina şi pentru că a început să se însereze ne-am îndreptat spre hotelul unde aveam cazare (vezi impresii) pentru că a doua zi am plecat la Praga, dar depre Praga în următoarele povestiri.

Vă doresc concedii plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 21.06.16 08:15:38
Validat / Publicat: 21.06.16 12:29:37

VIZUALIZĂRI: 3218 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Podul cu lanţuri văzut de pe dealul castelului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Mihai18
[21.06.16 22:47:12]
»

Dragă coleg de sit, știi vorba „Gând la gând, cu bucurie” Am fost „la un pas” să ne întâlnim pe acolo. Tu ai fost pe 3 iunie (așa rezultă din fotografii), eu pe 15-17 iunie 2016 și am avut un traseu comun.

Câteva cuvinte despre Podul cu lanțuri. Eu am fost curios să văd lanțurile și chiar le-am văzut și fotografiat. Sunt ca lanțul de la bicicletă cu zale și bolțuri. Zalele au aproximativ 200 m. m. lungime, grosimea fiecăreia este de cca. 20 m. m., sunt câte 6 zale, prinse între ele cu bolțuri cu diametrul de cca. 20 m. m.

Reviewul tău m-a făcut să mă simt din nou acolo și l-am citit cu plăcere.

O altă coincidență. Și eu m-am fotografiat lângă acel soldat gras (P-9).

Nu ai avut noroc când ai vizitat biserica Sf. Stefan. În timpul slujbei nu poți face lejer fotografii.

Budapesta a fost și este frumoasă. Multe clădiri sunt ca cele din Viena și susțin cu convingere că Budapesta este o mică parte din Viena. Nu scriu mai mult pentru că pregătesc să urc un review.

Să ne citim cu bine.

zlatnaAUTOR REVIEW
[22.06.16 09:28:29]
»

@Mihai18 - Foarte bune completările dumneavăstră despre Podul cu lanţuri. În biserică chiar m-am simţit puţin stânjenit că în timpul slujbei eu fac poze. După vreo 10 minute de stat în biserică şi când preotul a spus ceva şi toţi enoriaşi s-au ridicat în picoare, iar preotul trecea pe lângă ei, ne-am ridicat şi am părăsit biserica.

Soldatul din P9 mi s-apărut simpatic.

Aştept cu nerăbdare articolele dumneavostră despre acest superb oraş, Budapesta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mihai18, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052819967269897 sec
    ecranul dvs: 1 x 1