ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 30.05.16
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
8 AD. + 1 COPII -- v: 5 ANI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Sapanta MM si renumitul Cimitir Vesel

TIPĂREȘTE URM de aici

Odata ce am terminat de vizitat Muzeul Satului din Sighetu Marmatiei, ne-am gandit sa bifam pe ordinea de zi o alta vizita la o alta locatie.

Nu am stat prea mult in dubii gandindu-ne unde sa mergem pentru ca deja unii din grup au venit cu propunerea: "Hei ce ziceti sa mergem la cimitirul vesel??? "

Pai daca suntem in zona, de ce nu??!!

Asa ca ne-am consultat gps si am aflat ca am avea in jur de 20 de km. Deci, iata-ne la drum!

Din Sighetu Marmatiei am urmat directia spre Satu Mare (DN18). La intrarea in Sapanta cei din masina se tot uitau dupa indicatorul de "cimitirul vesel", pentru ca pe gps am setat doar Sapanta, nestiind ce strada sa introducem la destinatie.

Spre bucuria noastra pe partea dreapta a drumului am gasit si indicatorul dorit, asa ca am virat la stanga de pe drumul principal, urmand directia trasata de acest reper.

Am ajuns repede in fata cimitirului, de la drumul principal cred ca am mai mers vreo doua minute.

Am oprit in fata locatiei, am parcat cele doua masini ale grupului si ne-am indreptat spre zona unde puteai cumpara diferite suveniruri specifice zonei Maramures dar si Cimitirului Vesel.

Fiecare a cumparat cadouri pentru cei de acasa, dupa care am intrat in Cimitirul Vesel.

Sincer, ideea de cimitir nu ma face sa ma gandesc la el sau sa intru cu placere, dar daca tot am ajuns pana aici curiozitatea ma impinge sa urmez grupul nostru.

Platim intrarea celui de la poarta care era foarte glumet omuletul, posibil locul il transformase si pe el!

Tot acel domn cu biletele ne da si un pont pentru a vizita locul :" Daca vreti sa cautati textele mai vesele, atunci cautati acele monumente care au la baza lor un cerc galben."!!

Intr-adevar unele aveau acel cerc galben, iar apropiindu-ma de ele am putut citi diferite lucruri hazli care le facusera persoanele cand erau in viata.

Dar am fost si intristat gasind anumite monumente ale unor persoane ce au murit chiar de copii (3-12 ani), acolo descriind si modul in care s-a produs decesul (calcat de tractor etc).

Sincer am iesit nu prea vesel, gandind ce este viata omului?! Astazi esti si maine nu mai stii!!

Pana la urma ramane o locatie interesanta, iar daca tot sunteti in zona probabil ar trebui sa o vizitati.

Am aflat ca acest cimitir dateaza din anilor 1930 si este creatia artistului popular Stan Ion Pătraş, el ocupandu-se de majoritatea sculpturilor. Dupa moartea lui in 1977 opera lui a fost continuata de ucenicul sau Dumitru Pop Tincu. Cam asta in mare despre acest loc unde intalnim circa 800 de monumente (cruci).

Pentru a iesi din starea in care intrasem, pt ca se vedea pe mine ca eram afectat de ce citisem despre anumite persoane--"-deh, asa sunt eu mai sentimentalist"-unii din grup au venit cu propunerea sa mergem sa vizitam Complexul Pastravul ce era la 3 km de Cimitirul Vesel.

Am zis ca este o idee buna, poate vedem si pastravi nu? Daca tot se numeste asa!

Am pornit dupa indicatoare, drumul fiind numai curbe si foarte ingust pe alocuri, dar cu grija puteau trece doua autoturisme.

Exact unde se termina asfaltul pe partea dreapta era acest complex. Am parcat masinile pe partea stanga, acolo fiind improvizata o mica parcare si am coborat din ele.

La 30 de secunde au aparut dinspre padure vreo 5 atv-uri care au ridicat un nor de praf, pentru o clipa greu ne mai vedeam unul cu celalalt.

Acum zic:no, daca tot am ajuns pana aici sa intram dara nu??

Am intrat, poarta era deschisa, am mers pana in spate unde deasupra unui mini lac ce era alimentat cu apa in permanenta dinspre padure, era o terasa cu destule mese as spune eu.

Acolo am gasit o priveliste frumoasa, pastravi foarte mari inotau deasupra apei. Fetita noastra chiar a cerut niste paine de la domnul ce servea la mese, iar mai apoi am inceput sa o aruncam in bucati mici la pesti. Privind mai atenti in fata noastra intr-un tarc destul de mare era un pui de caprioara ce tot alerga de colo-colo printre copaceii din tarcul respectiv.

Ne-am pozat pe noi, am pozat pestii, puiul de caprioara si sincer la ce bine mirosea acolo dinspre bucatarie am fi si mancat, dar tocmai primisem telefon de la proprietarul pensiunii unde eram cazati ca ne asteapta intr-o ora cu masa gata.

Nu puteam refuza omul, nu??? Asa ca am mai admirat locul vreo 5 minute si am plecat spre locul nostru de cazare!!

Cam astea sunt impresiile mele despre acest loc. Cu siguranta puteti citi si alte impresii ale celor care le-au postat.

Asadar dragilor, sa auzim numai de bine, ... ca belelele oricum curg, ca vrem sau nu!!!


[fb]
---
Trimis de NELUTU D-tru in 07.06.16 17:41:40
Validat / Publicat: 07.06.16 19:19:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].

VIZUALIZĂRI: 2068 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (NELUTU D-tru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Puiul de caprioara din Complexul Pastravu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.06.16 19:29:58]
»

@NELUTU D-tru: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

Mulțumesc.

NELUTU D-truAUTOR REVIEW
[07.06.16 19:56:49]
»

@webmasterX: coordonatele sunt exacte. Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[07.06.16 20:14:35]
»

@NELUTU D-tru - Poți! Și-mi place! Poze frumoase, puiul de căprioară e așa de gingaș, iar păstrăvii ăia ar fi devenit supraponderali dacă nu suna patronul pensiunii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
NELUTU D-truAUTOR REVIEW
[07.06.16 20:53:30]
»

@Zoazore: multumesc pentru aprecieri, oricum ma străduiesc, sper ca treptat sa sterg impresia ce am facut-o la inceput prin greselile postarilor cu copy paste. E greu dar nu imposibil. Tot binele!

Zoazore
[07.06.16 21:22:20]
»

@NELUTU D-tru - Nu mai privi în trecut! Progresele tale sunt mari! Fără teamă, scrie ce-ai văzut, ce-ai simțit, ce ți-a plăcut sau nu și nu vei greși! Mie-mi place până acum!

VACANȚE ÎNSORITE!

NELUTU D-truAUTOR REVIEW
[07.06.16 21:34:56]
»

@Zoazore: apreciez din suflet cuvintele tale. Nu pot exprima in cuvinte ce mult inseamna pt mine, dar cu siguranta ma motiveaza pt a continua. Calatorii frumoase!

mishu
[08.06.16 12:59:53]
»

Un articol placut si relaxant care te prezinta pe tine si Zoazore are dreptate, conteaza ce faci de acum incolo. Am citit cu placere articolul si de aceea l-am si votat cu placere.

NELUTU D-truAUTOR REVIEW
[08.06.16 13:11:53]
»

@mishu -Multumesc de vizita, pentru aprecieri cat si pentru vot. -

tata123 🔱
[08.06.16 15:27:56]
»

@NELUTU D-tru - Maramureș! Ce rezonanță! „Cimitirul Vesel” de la Săpânța sparge barierele durerii omenești prin coloritul crucilor și textele în rime (unele cu accente comice). Vizitat de foarte mulți turiști străini acest obiectiv unic în Europa a fost promovat în toate genurile de rețele de presă și media de peste hotare (National Geographic, The Guardian, Lonely Planet, TripAdvisor, Fox News etc). Chiar TV5Monde a realizat un film documentar pentru telespectatorii săi (mediafax.ro/life-inedit/c ... -monde-13487661).

O veste bună este trecerea acestui obiectiv turistic sub administrarea Ministerului Culturii pentru a se împiedica intervențiile locale ce pot duce la dispariția în timp a acestui loc (opinca.info/cimitirul-ves ... ovatiile-locale).

Interesantă este și povestea unui irlandez, stabilit de 20 de ani în România, care promovează valorile și tradițiile populare românești. El organizează de mai mulți ani un festival la Săpânța (voceatransilvaniei.ro/pet ... atului-romanesc). Bravo lui!

Te așteptăm și cu alte relatări din călătoriile tale. Succes!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
NELUTU D-truAUTOR REVIEW
[08.06.16 15:52:53]
»

@tata123 - multumesc pentru vizita si pentru detaliile suplimentare cu privire la Cimitirul Vesel din Sapanta. Am intrat de curiozitate pe site-ul trimis de tine referitor la irlandezul stabilit in tara noastra de 20 ani.

Este de apreciat ca un STRAIN promovează valorile și tradițiile populare românești. Sunt multi altii in tara noastra care ar putea sa faca asta si desigur sunt multe alte locatii care nu sunt promovate, sa nu mai spunem ca unele sunt lasate in paragina.

Referitor la acest irlandez am mai citit ca in anul 2012, el a plecat de la Săpânţa, pe jos, până la Bucureşti, 650 de kilometri. Aceasta experienta a lui a fost consemnată în „Drumul crucilor” – ”the Way of the Crosses” volumului pe care Peter Hurley l-a lansat în anul 2013, prezentând călătoria iniţiatică în căutarea spiritului românesc.

Bravo lui si mai putin bravo "NOUA", celor ce traim in Romania dar nu stim sa promovam frumusetile, comorile si oamenii din acele locuri deosebite.

Asteptam pe mai departe sa ne impartasesti ganduri si poze din alte vacante.

Toate cele bune tuturor membrilor AFA!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, NELUTU D-tru, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCimitirul Vesel din Săpânța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.76971197128296 sec
    ecranul dvs: 1 x 1