ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.05.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 18.06.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pe carari cu flori in Apuseni! (Traseu Stana de Vale - Cascada Moara Dracului)

TIPĂREȘTE URM de aici

Stana de Vale este o statiune de odihna si tratament situata in jud Bihor, Masivul Vladeasa, grupa montana care face parte din Muntii Apuseni (Carpatii Occidentali). Este situata la altitudinea de 1100 m, si apartine de Comuna Budureasa. Cum noi numai de odihna si tratament nu avem nevoie, am ales Stana de Vale datorita traseelor montane care se pot face in zona din acest punct. Apusenii sunt plini de cascade, lacuri, varfuri frumoase, asa ca am ales si noi un traseu si am ajuns in Stana de Vale.

Traseul nostru a fost: Timisoara-Arad-Salonta-Beius-Budureasa-Stana de Vale. Drumul este ok, exceptand o zona de vreo 10 km intre Salonta-Beius, unde soseaua este decopertata pentru reparatii. Din Budureasa soseaua urca spre Stana de Vale si surprinzator, drumul este bun, fara gropi, doar peticit pe alocuri. Incepem sa avem view frumos, de munte, simtind deja aerul curat si tare.

Cele cateva vile si cabane si Hotelul -Restaurantul Iadolina reprezinta cam tot ce exista in Stana de Vale. E mica si cam pustie, in inima padurii, probabil iarna cand se merge si la ski, este mai animata. Primavara este alegerea potrivita insa doar pentru relaxare si facut trasee, bineinteles. Chiar langa Hotelul Iadolina se afla panoul cu marcajele traseelor si durata in timp de parcurgere.

Izvorul Minunilor se afla la cativa pasi de statiune si este un punct de atractie al statiunii. Apa minerala curge de la o distanta de 1112 m si prin conducte de otel inoxidabil, pe o distanta de 28 km, ajunge la centrele de imbuteliere de la Rieni si Sudrigiu. Izvorul curge usor in trei trepte, pe o stanca.

De acasa, am ales traseul Stana de Vale-Varful Buteasa. Am fost un grup de 6 tineri. Si nu credeam ca are ce sa se intample ca sa nu ajungem acolo. De obicei ne atingem obiectivul cand ne propunem ceva. Dar o sa va povestesc ca se pot intampla si lucruri neplanuite. Am parcurs 3/4 din traseul propus si am ajuns pana la urma la un alt obiectiv, Cascada Moara Dracului.

Din Stana de Vale stiam ca facem aproximativ 4 ore pana la Varful Buteasa. Asa ca usor usor, am pornit din statiune pe marcajul triunghi rosu, care apare de la Izvorul Minunilor. Traseul este comun pana la un moment dat cu cruce albastra (marcajul pt cascada). Am inceput sa urcam accentuat prin padure, incepand sa castigam altitudine. Dupa aproximativ o ora am ajuns intr-o poiana foarte frumoasa si mare, Aria Vulturilor, cu vedere la varfurile prietenoase ale Apusenilor. Padurile de conifere margineau poienita, presarata cu flori de primavara. Cararea ne duce tot drept, traversand poiana si acolo intalnim indicator spre dreapta, din nou prin padure, spre Varful Buteasa. Dupa vreo 10 min am ajuns la Cantonul Silvic Muncel, intr-o zona pitoreasca cu carari ca in povesti, Poiana Munceilor. Apoi din nou in padure urcusuri si coborasuri solicitante, si culmea, de la etajul de conifere unde ne aflam am ajuns iar la foioase. Dar am urmat marcajul fara nici o grija.

La aproximativ 2,5 h de la plecare am ajuns langa un rausor de munte, cu apa repede si limpede si o zona plina de flori galbene care inveseleau peisajul. Am trecut podul peste Raul Dragan si am ajuns la o bifurcatie. In sus, cararea ducea spre varf pe triunghi rosu, si in stanga cararea ducea pe cruce albastra, la Cascada Moara Dracului. Eu citisem pe internet ca din acel punct se mai fac 30 min pana la cascada. Ambitiosi din fire, am vrut sa vedem si cascada, mai ales stiind ca e atat de aproape. Planul era sa mergem la cascada, sa ne intoarcem pana la bifurcatie si sa o luam pe traseul ales, spre Varful Buteasa. Practic, sa facem o mica deviatie de o ora dus-intors.

Am luat-o spre cascada si in scurt timp am ajuns la un baraj, apa este verde smarald si arata de vis. Traseul este bine marcat. Au trecut cele 30 min si nici vorba de cascada. Am decis sa continuam totusi sperand ca e aproape. Primele 30 min se merge pe o carare lata, usor de parcurs, si dupa alte 30 min solicitante, cu carari abrupte si catarat pe stanci,am ajuns la cascada. Deci 1h de la bifurcatie. Hmmm... nu suna bine. Ajunsi acolo ne-am bucurat tare, pentru ca cascada e frumoasa si curge in doua trepte, de la o inaltime de aproximativ 20m. Se aude atat de frumos caderea de apa in linistea padurii inconjurata de stanci indraznete. Stiam ca trebuie sa fie frumoasa, la cat de ascunsa e in munti.

Inapoi pana la bifurcatia traseului, am facut cam 45 min. Eu cu sotul meu deja mergeam mai alert stiind ca mai avem de mers pana pe varf. Dar ceilalti nu au vrut sa mai continue, pentru ca deja mersesem mult si in aceeasi zi aveam de facut 4 ore de la Stana de Vale spre casa. Si noi mai aveam de parcurs 1,5h de la bifurcatie spre varf, pentru ca pana acolo facusem 2,5h. Ce ne-a indus in eroare si mai mult a fost tablita cu marcaje de la bifurcatie. Pentru ca scria ca pana la varf se fac 3,5h din acel punct. Cum, nu pot intelege. Sigur e o greseala pentru ca si pe marcajele anterioare scria ca se fac 4 ore pana la varf, din Stana de Vale, si noi am mers deja 2,5h pana acolo. Am inceput sa ne punem intrebari daca mai e 1,5h cum citisem de la alti drumeti sau cum scrie acolo, adica 3,5h. Am inceput sa calculam timpul si chiar daca era 1,5h noi ajungeam prea tarziu acasa. Si colac peste pupaza, vedem acolo ca de fapt spre cascada se putea lua si in sus,pe un alt marcaj,banda galbena parca, in aceeasi directie catre varf dar probabil o vedeai de sus dupa cum ne-am dat noi seama.

Ne-a incurcat rau faptul ca am mers totusi la cascada, am pierdut 2 ore. Eu am fost foarte dezamagita si am avut impresia ca nu am vazut nimic, ca am venit degeaba, pentru ca nu am ajuns pe varf, unde imi doream foarte mult. De acolo stiam ca se vad Muntii Apuseni in toata splendoarea si Barajul Dragan. Nu imi place sa nu ajung unde imi propun.Daca eu nu spuneam ca am citit pe internet ca se face jumatate de ora pana acolo, restul grupului nici nu ar fi intrebat de cascada.Imi parea rau ca am facut asta.Dar toti am fost de acord sa deviem de la traseu.Apoi mi-am revenit si mi-am dat seama ca de cele mai multe ori e importanta calatoria,nu neaparat destinatia.

Chiar daca am ajuns la un alt obiectiv, traseul a fost foarte frumos si in mare parte acelasi catre varf, deviindu-se doar la un moment dat. Mi-a placut sa ma aflu acolo. Am invatat ceva din experienta aceasta. Niciodata sa nu mai alegem alt traseu, inainte sa il ducem la capat pe primul ales. Si sa ne calculam exact daca avem timp sau nu pentru asa ceva. Sa nu tragem de noi atat de mult fizic, doar sa vedem cat mai multe, ca totusi am venit sa ne relaxam.

Traseul Stana de Vale-Cascada Moara Dracului a durat dus intors 7 ore.Vom reveni cu siguranta in Apuseni, la paduri verzi cu clopotei, cu rauri limpezi,pasuni largi si sate imprastiate parca peste tot... Abia astept!


[fb]
---
Trimis de noi doi in 23.05.16 20:01:29
Validat / Publicat: 23.05.16 22:16:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în STÂNA DE VALE.

VIZUALIZĂRI: 5156 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Izvorul Minunilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[23.05.16 22:47:35]
»

Am fost si eu pe acolo, dar aveam un rucsac greu in spate si eram cu treizeci de ani mai tanar.

Vreme frumoasa, ca trasee interesante am vazut ca alegeti.

noi doiAUTOR REVIEW
[23.05.16 23:13:05]
»

@Radu Tudoran - Pai stiti vorba aceea:"Toate se fac la timpul lor! " Sunt curioasa daca si eu as mai face traseul acesta peste vreo 30 ani. Pasiunea pentru natura sigur v-a fi aceeasi, insa energia nu sunt sigura!

Multumesc!

Zoazore
[24.05.16 10:45:25]
»

@noi doi - S-ar putea sa fie! Uite, mama Michi! SB-ul de la mine, pentru incurajare!

noi doiAUTOR REVIEW
[24.05.16 11:43:38]
»

@Zoazore - Multumesc mult!

Michi
[24.05.16 11:55:53]
»

@Zoazore - Apropo de faptul că m-ai citat. Şi eu am făcut anul trecut traseul Stâna de Vale- Stâna de Vale.

Zoazore
[24.05.16 13:09:34]
»

@Michi - Stiam eu de ce va citez la "ASA DA! " Oricum sunteti un exemplu pentru noi!

liviu49
[28.05.16 09:47:46]
»

@noi doi - Superb! Si sa stiti ca nu exagerez deloc si nu incerc sa fiu amabil. Dar nu pot ramane indiferent la descrierea unei drumetii pe munte, intr-o zona unde, indiferent in ce directie privesti, vei ramane blocat de frumusetea peisajelor. Si daca sotia mea, in 2010, care m-a insotit in zeci de excursii si drumetii pe munte de-a lungul a peste 40 de ani, a exclamat, fara ca cineva sa ii ceara parerea, ca Apusenii sunt cei mai frumosi munti pe care i-a vazut in viata ei, fiti convinsa ca asa este. Era primul ei contact cu Apusenii si a ramas extaziata de frumusetea acestora.

Eu am fost prima data la Stana de Vale cu cativa ani in urma (in martie 1971) in timpul unei aplicatii militare. In acelasi an, de data aceasta in iunie, am fost timp de trei saptamani in Apuseni, pentru pregatirea unei aplicatii mari, care a avut loc in luna decembrie. Norocul meu ca ofiterul pe care l-am insotit era, ca si mine, un impatimit al muntelui, era din zona (Arieseni) si asa am batut Apusenii prin toti coclaurii, cum imi place mie sa spun. De atunci am mai fost in Apuseni, dar mai mult intrecere, in delegatii, cu autocamionul cu marfa, dar tot am mai vazut Apusenii. Si au fost la fel de frumosi!

Am inteles ca veti mai merge in Apuseni si imi permit sa va sugerez un alt drum de acces in Apuseni. Il stiu foarte bine pentru ca am facut armata la Ineu, Arad, iar toate aplicatiile, care nu au fost putine, le-am facut in Apuseni. Asadar, de la Arad, intrati pe valea Crsului Alb, pe traseul Ineu, Bocsig, Sebis, Gurahont Halmagiu, de unde puteti intra in Apuseni, mergand spre Vascau, Nucet, Beius, pe valea Crisului Negru. Sau de la Halmagiu puteti continua drumul pana la Brad, iar de acolo sa intrati in Apuseni, spre Abrud, Campeni. Daca veti merge pe valea Crisului Alb o data veti dori sa mai mergeti. Si v-s mai sugera, tot de pe valea Crisului Alb puteti sa va abateti putin din drum sa vizitati statiunea Moneasa, la poalele muntilor Codru Moma, al caror varf Plesu (1112m, sper ca am memorat corect) il vedeam zilnic din curtea unitatii unde am facut armata.

Va urez numai bine si calatorii placute!

noi doiAUTOR REVIEW
[28.05.16 23:54:24]
»

@liviu49 - Multumesc frumos pentru apreciere si pentru informatii! Chiar imi doresc sa revin in Apuseni, iar sugestiile dumneavostra chiar imi vor fi utile. Sunt foarte frumosi acesti munti, par asa... stravechi! Sunt altceva, chiar daca nu se numara printre cei mai inalti munti din tara noastra!

Calatorii cu soare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Michi, noi doi, Radu Tudoran, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Stâna de Vale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056292057037354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1