ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Dansuri tradiţionale ceangăieşti la Festivalul mămăligii cu brânză (Valea Rece, jud. Harghita)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

youtube

Spectacolul de dansuri tradiționale ceangăieşti a fost prezentat chiar de către echipa locală, din satul Valea Rece (comuna Lunca de jos, judeţul Harghita), câştigătoare a "Festivalului ceangăiesc al mămăligii cu brânză" prezentat într-un review anterior: vezi impresii

Numele grupului folcloric care a câştigat concursul culinar şi care ne-a prezentat aceste dansuri atât de deosebite, într-o traducere mai strictă, ar fi "Formația de dansuri populare pentru păstrarea tradițiilor din Valea Rece". Muzica, live, a fost asigurată de un taraf format doar din doi oameni (gordun și vioară) care apar separat la sfârșitul montajului.

Consideraţiile mele se vor referi strict la ceangăii văzuţi aici la Valea Rece (situat în zona Ghimeşului, împărţită între judeţele Harghita şi Bacău) deoarece există mai multe grupuri de ceangăi, majoritatea în Moldova, cu diferenţe culturale şi etnografice între ele.

Muzica ceangăilor din zona Ghimeşului, aşa cum o puteţi auzi şi Dvs, în videoclipul indicat, în opinia mea, are rezonanţe arhaice (balcanice?). Are unele particularităţi (disonanţe, întreruperi şi schimbării de ritm, după spusele unui profesor de muzică maghiar) care o deosebesc atât de muzica tradiţională maghiară, cât şi de cea românească.

Un lucru pe care îl vedem aici şi prea puţin găsit în media, este că ritmul muzicii este susţinut de un instrument ciudat, specific, numit GORDUN. Gordunul este de fapt un violoncel sau un contrabas căruia i s-au schimbat coardele (cu altele mai dure) şi din instrument cu coarde şi arcuş, a devenit unul de percuţie. Coardele sunt lovite cu un băţ şi în contratimp, cu cealaltă mână, se loveşte cutia de rezonanţă a instrumentului, uneori folosind o cutiuţă zornăitoare (vedeţi celalalt videoclip, cu Duduj Rozalia). Gordunul este un instrument muzical tradiţional al secuilor din zona Ciuc (de exemplu folosit cu succes de formaţiile care cântă la festivalurile folclorice ale celor "O mie de fete secuience" (vezi impresii) şi al ceangăilor din zona Ghimeşului.

Se zice că dansurile ceangăilor păstrează "hora" care asigură comuniune între toţi dansatorii, element care ar fi dispărut din dansurile tradiţionale ungureşti.

Din ceea ce vedem în videoclip, se pare că numai bărbaţilor le revine rolul de prim-solist, ei "dându-se în spectacol" în scurte reprezentaţii individuale, pe când partenerele de dans au rol mai mult decorativ.

Iubitorilor de folclor autentic şi chiar puţin "exotic", doresc să le ofer ceva deosebit. Este vorba de un mic concert la GORDUN oferit în regim privat de către Duduj Rozália, o femeie lăutar ţigan, în vârstă de 71 ani în 2011, când a fost făcută înregistrarea. Alături de ea, la vioară, mai mult ca acompaniament, cântă o profesoară de muzică. Este senzaţională această alăturare, între o femeie lăutar ţigan care probabil nici nu cunoaştele notele muzicale şi o profesoară de muzică absolventă de conservator. Cele două s-au întâlnit pentru prima dată cu ocazia acestei reprezentații, fără nicio repetiție, așa că vă rog să scuzați posibile nesincronizări.

Duduj Rozália provine dintr-o familie de lăutari țigani din zona Ciucului de Sus (județul Harghita). Talentul ei nativ şi exersat, aşa cum puteţi remarca în partea a doua a videoclipului o face să poată susţine concertul de una singură, vocal şi la gordun şi să improvizeze la nesfârşit.

Cele prezentate mai sus le completez cu două videoclipuri realizate de mine:

1. Dansuri tradiţionale ceangăieşti din Valea Rece (Harghita): aici

2. Muzică secuiască şi ţigănească autentică, la gordun şi vioară, cu participarea femeii lăutar ţigan, Duduj Rozália (Sândominic, jud. Harghita): aici


[fb]
---
Trimis de Lucien in 22.04.16 11:09:23
Validat / Publicat: 22.04.16 11:59:32
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1859 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Taraful de muzică ceangăiască: vioară şi gordun. Tradiţia merge mai departe
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2015 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.04.16 11:33:56]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Admin
[08.09.17 23:40:23]
»

Am creat, azi, secțiune distinctă pentru zona VALEA RECE; cu această ocazie, am mutat și aceste recomandări în rubrica "O zi în zona Valea Rece, VALEA RECE [HR]" (nou-creată pe sait)

Desi evenimentul de mai sus are caracter temporar (ocazional, evident nepermanent), rubrica ”O zi în Valea Rece” NU este de acest tip (interes ocazional / restrâns), astfel că acest set de impresii nu (mai) este supus (de acum înainte) regimului votului simbolic, prin excepție de la Regulament.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Valea Rece:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055997848510742 sec
    ecranul dvs: 1 x 1