ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2016
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bacau
ÎNSCRIS: 12.09.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Istanbul, orasul contrastelor. Oamenii. Sabia lui Stefan cel Mare si Hagi (II)

TIPĂREȘTE URM de aici

De ce il numesc asa? Pentru ca nu stiu de unde sa il “apuc”.

Istanbulul e un Turn Babel, un oras care iti taie rasuflarea, un oras al contrastelor, dar in care vrei sa revii mereu.

Indiferent in ce tara merg, imi place, pe langa vizita la obiective turistice, sa “ vad” si oamenii, sa inteleg felul in care sunt la ei acasa.

Privind in jurul meu, in calatoriile mele, daca ar fi sa concentram in doua cuvinte, am simtit ca nemtii sunt distanti si reci, portughezii prietenosi si modesti, francezii aiuriti, spaniolii galagiosi, olandezii politicosi si saritori, italienii depasiti de abundenta turistilor.

La Istanbul am avut hotelul in zona veche (Sultanahmet – Bayazid), pe partea europeana a orasului, zona care in trecut se chema Constantinopol vezi impresii.

In aceasta parte a uriasului oras, mi-am zis, ca aici gasesc locul care-i caracterizeaza pe turci - plin de viata, unde se vorbeste tare, se striga, care seara se acopera cu fumul de la zeci de gratare, si in care toata lumea face ceva, cu alte cuvinte aici sunt la ei acasa, nu in cartierele noi, cu zgaraie nori si mall-uri superelegante (asa cum este Forum Istanbul) in care gasesti magazine cu denumiri europene si fast food-uri americane.

Asa cum spuneam, fiecare face ceva- de la vanzatorul de covrigi ce-si striga marfa dimineata devreme, pana la copii de 8-9 ani care vind priceputi sticle cu apa imbuteliata parca atunci scoase din congelator.

Nu am vazut cersetori - daca o persoana nu lucreaza ceva, atunci vinde ceva, dar nu cerseste - am vazut copii care vindeau chiar fise pentru calatoriile cu mijloace de transport, langa automatul cu fise. Pe strada sau in piete sunt carucioare care vand castane coapte, suc de rodii, placinte, suc de fructe, margele si cate altele. Nu i-am vazut alungati de functionari guvernamentali, chiar daca “magazinul “ lor era o simpla coala de hartie intinsa pe trotuar. Se pare ca micii comercianti sunt fie incurajati fie lasati pur si simplu in pace.

In zona veche exista o sumedenie de mici ateliere mestesugaresti, ce se intind de-a lungul mai multor strazi pana la malul marii. Sunt amenajate in case vechi construite dupa tipicul turcesc, unde te astepti ca la balcon sa zaresti o cadana si nu meseriasi.

Strada hotelului era destinata confectionarii obiectelor de marochinarie. Niciodata nu am vazut atatea magazine cu posete, genti, sacose, curele, portofele, pe suta de metri. Magazinele erau la parterul cladirilor, iar produsele erau fabricate in aceeasi cladire. La subsol sau la etaj se puteau vedea 3-4 masini de cusut, valuri intregi de piele ecologica, musama sau alte materiale. Erau expuse kilograme de capse, fermoare, butoni, etc. Din aceste ateliere plecau seara baloti de marimea unui metru cub, fiecare cu marfa, spre cine stie ce destinatii.

Forfota se potolea tarziu in noapte, strazile ramanand pline de hartii, ambalaje, mucuri de tigara (se fumeaza ca … turcii!!).

Pana dimineata dispareau in cea mai mare parte.

Ca o remarca, fata de zonele turistice, unde curatenia este impecabila, iarba tunsa frumos, cu peluze de flori, si fantani arteziene, strazile si locurile neturistice nu sunt chiar atat de bine intretinute. Am vazut cum dimineata devreme se spalau trotuarele doar atat cat era perimetrul restaurantului, fara a extinde aria de curatenie.

Turcii sunt amabili cu strainii doar daca pot obtine un castig de pe urma lor, daca iti pot vinde ceva, (cu negocierea corespunzatoare) sau daca se lasa cu un cat de mic bacsis (tot un cuvant turcesc!).

Nimeni nu-ti va da lamuriri pe strada daca te-ai ratacit, ignorandu-ti pur si simplu intrebarea (oare pentru ca eram femeie?), vazandu-si fiecare de treaba lui.

Exceptie fac locurile turistice, hotelurile, restaurantele. La Topkapi, doream mult sa vad (moldoveanca, ce sa spun!) sabia lui Stafan cel Mare si dupa ce am stat la cozi interminabile pe o caldura grozava, in mai multe locuri, unele considerandu-le, din punctual meu de vedere, nu foarte interesante, si asta pentru ca nu poti face un singur circuit prin tot palatul, existand mai multe pavilioane, am intrebat pe cineva, un angajat al muzeului, unde pot gasi sabia marelui voevod...

Cand a auzit ca suntem din Romania, s-a luminat la fata a zambit si a exclamat “ Hagi! ”.

Si apoi ne-a insotit amabil pana la pavilionul cu arme unde, cu regret trebuie sa spun ca sabia domnitorului nostru se gasea in sectorul “Trofee de razboi”.

Si asa am vazut sabia lui Stafan cel Mare datorita lui Hagi!

Am mai primit zambete prietenesti ca si compatrioti ai lui Hagi si in alte locuri, dar trebuie sa spun ca am si incasat-o cand am refuzat sa cumparam niste harti si, in plina Piata Bayazid, s-a strigat in urma noastra “Ceausescu! ”

Cum Dumnezeu si-au dat seama de unde suntem atata timp cat nu scosesem un sunet? Si acesta e tot un talent al turcilor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Elissa in 21.04.16 19:50:19
Validat / Publicat: 22.04.16 00:17:46
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 3667 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Elissa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

alinaro
[22.04.16 12:11:58]
»

@Elissa - Mi-a plăcut mult acest articol, tocmai pentru aspectele socio-culturale cuprinse în el. Oamenii locului (și nu numai) constituie o fațetă a vacanțelor care mă fascinează și pe mine.

Amintirile mele din Turcia s-au cam estompat (am fost de două ori în '98), cine știe când voi reveni...

Frumos, mi-a plăcut.

ANILU
[22.04.16 13:10:31]
»

@Elissa - Şi superbonusul cu plăcere.

Mi-a plăcut cum ai descris tu "partea nevăzută a oraşului", forfota, reacţia turcilor când aud de unde eşti.

Mi-ar fi plăcut să ne scrii şi câteva explicaţii la pozele ataşate.

Ce clădire este in poza P06?

Toate cele bune.

Aurici
[22.04.16 13:31:46]
»

@ANILU - Poza P06 este de la Palatul Topkapi unde îți doresc să ajungi.

ANILU
[22.04.16 13:43:11]
»

@Aurici - Mulţumesc, chiar îmi doresc să ajung şi eu o dată la Istambul.

Dar ştii cum se spune ai grijă ce-ţi doreşti că s-ar putea să ţi se înâmple.

Toate cele bune.

mishu
[22.04.16 13:43:55]
»

De multe ori cand calatorim pe undeva ignoram aspectul om in favoarea obiectivelor fara sa tinem cont ca ele se datoreaza omului.

Apoi marcam cu vazut asta, si asta, si asta si mi-a scapat asta.

Citind acest articol imi dau seama ca ai prins exact esenta fiecarui tip de locuitor, fie neamt fie italian sau altceva si-mi dau seama ca uneori si eu aleg sa merg undeva si in functie de oamenii de acolo.

Te felicit pentru acest articol, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ElissaAUTOR REVIEW
[22.04.16 16:07:35]
»

@ANILU: este unul din pavilioanele Palatului Topkapi si anume cel in care am gasit sabia lui Stefan cel Mare. Iti doresc sa vezi cat mai curand Istanbulul si sa te bucuri de frumusetile lui.

Iti multumesc pentru ecoul trimis.

ElissaAUTOR REVIEW
[22.04.16 16:11:02]
»

@mishu: multumesc

ElissaAUTOR REVIEW
[22.04.16 16:19:24]
»

@alinaro: multumesc

elviramvio
[24.04.16 06:59:34]
»

@Elissa -

Frumos scris. Si eu am placerea sa interactionez cu oamenii locurilor vizitate, fie la oras, fie la sate. Anul trecut un batran ne-a dat trandafiri doar pentru ca, trecand pe langa el si dupa obiceiul romanesc ca la tara saluti pe toata lumea, l-am salutat in limba lui. Lui i-a placut gestul nostru dar nu-ti spun ce incantati am fost noi de gestul lui.

Am retinut parola pt Istambul : Hagi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Merendino
[28.04.16 19:49:07]
»

@elviramvio -

Nu am vazut cersetori - daca o persoana nu lucreaza ceva, atunci vinde ceva, dar nu cerseste

Este PLIN cu cersetori sirieni! Poate ai stat in camera de hotel!

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[29.04.16 15:02:33]
»

@Merendino -

1. Te adresezi unei colege, @elviramvio, si-i atribui niste vorbe pe care eu sincer nu le-am citit in ecoul postat de ea!

Si fie vorba intre noi elviramvio numai in hotel nu sta atunci cand face un city-break... la cat o cunosc! Asa ca eu consider ca ai fost usor "acid" cu ea!

2. Nu stiu in care zona ai intalnit tu cersetori sirieni, ar fi bine sa ne spui si noua pe unde "bantuie" pt a ne feri de zona...

Autoarea articolului a subliniat foarte bine acest aspect; al lipsei cersetoriei!! Confirm 100%... da, vand batistute, apa, ceai, cafea in recipiente mici, covrigi, sosete, etc., deci asta este comert si nu cersetorie!

Iar prin comparatie cu alte metropole, daca totusi intalnesti doi-trei cu mana intinsa... chiar nu-i reprezentativ!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Merendino
[29.04.16 18:35:40]
»

@maria55 - Este cum spun eu - plin pe strazi cu cersetori sirieni!

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[29.04.16 19:03:57]
»

@Merendino - O fi, ca prea cu foc spui! Ultima oara, acum aprox. o luna, zau daca am zarit vreunul! Tocmai de aceea am insistat vis a vis de zona... dar se pare ca nu vrei sa divulgi asta! Si inca ceva... sa nu tindem sa speriem lumea cu genul asta de informatii, care din p. m. d. v. sunt usor exagerate! Nu am nimic de castigat in a promova un city- break la Istanbul, dar ar fi pacat ca cei care-si doresc asta, sa ramana ancorati in griji de genul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Merendino
[29.04.16 20:16:50]
»

@maria55 - Eu am avut inchiriat un apartament in Sultanahmed.

Locurile unde acesti sirieni stateau grupati direct pe trotuar (chiar si pe ploaie) este zona statiei de tramvai (metrou) Zeytinburnu spre Universitatea Laleli. Si erau multi. Atunci am vazut ptr prima oara cersetori in Turcia.

Mai fac si turcii cate ceva asemanator dar este mascat sub un tip de comert (servetele, unghiere, brichete) dar ce am vazut eu erau sirieni la cersit. Acum ca tot nu mai sunt turisti este posibil sa fi plecat si ei ca nu mai au de la cine cersi sau poate i-a evacuat politia turca. Orice este posibil.

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[29.04.16 20:58:36]
»

@Merendino - am inteles!

Zeytinburnu nu este o zona frecventata de turisti... mai mult decat un mall in zona nu-i altceva!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[27.01.17 14:52:20]
»

Numai în măsura în care se poate, am rugămintea să-mi spuneți numele hotelului unde v-ați cazat. Strada din P-4 îmi pare cunoscută. După un eventual răspuns, posibil să scriu un ecou la acest review (desigur, de bine).

Mulțumesc.

ElissaAUTOR REVIEW
[27.01.17 15:08:52]
»

@Mihai18: hotelul a fost "Alpinn Hotel" la câțiva metri de Piața Baiazid. Alpinn cu doi de n pentru ca mai este unul prin zona cu un singur n. Citește și review-ul dacă vrei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[27.01.17 15:10:58]
»

@Mihai18: drag coleg si prieten, sper că pot să te numesc asa si mai sper să nu te superi dacă răspund eu! Aşa că am fost pe fază, dar confirmarea o asteptăm si de la autoarea articolului!

Aşadar, studiind po 4, cred ca ar fi vorba de Kumkapi! Dar zona frumoasa, pt ca acest cartier are si o parte intunecată????

Aici insa este zona cu stradutele cu restaurante. Se stie ca aici este cea mai mare piata de peste!

Sper să nu fresesc, dar consider ca e Kumkapi! Iar pt o cazare in zonă...nu recomand!!! Doar pt o masă de peste, desi preturile sunt f mari! Tot sub podul Galata e mai bine pt asta!

Mihai18
[27.01.17 16:31:14]
»

@Elissa: Vă mulțumesc pentru proptitudinea răspunsului. Regret că nu mi-am dat repede seama despre ce hotel era vorba.

Ei, și acum să stăm de vorbă, dar nu vorbă lungă, că supăr pe Web.

Dragă colegă, acest hotel s-a construit sub ochii mei, în cca. 2 ani. Este pe str. Tyiatro Caddesi. Strada îmi este foarte cunoscută. Vis-a-vis și puțin mai jos, este hotelul Grand Rosa unde ne-am cazat de câteva ori. Aveam camera la et. 1, pe colț, și din balcon vedeam schelele hotelului Atlass (am scris un review). Tot pe aceiași stradă și pe partea hotelului dv. este hotelul Prezident, unde ne-am cazat în sept. 2011 și ultima dată în iulie anul trecut. Eram în hotel în noaptea când a avut loc tentativa de lovitură de stat (iarăși am scris un review). Tot pe aceiași stradă, jos la capătul ei, ne-am mai cazat la Grand Lisa, așa că strada ne este foarte cunoscută, la fel și zona Beyazit.

Ca să fiu util colegilor de pe AFA, spun că dintre aceste 3 hoteluri, Prezident este foarte bun, Grand Rosa este bun spre foarte bun iar pe ultimul nu-l recomand (și despre acesta am scris un review).

Mi-a plăcut cum ați scris reviewurilew despre Istanbul.

Am observat că veți participa la întâlnirea AFA de la Slănic Moldova. Foarte bine. Vă doresc să vă simțiți bine acolo, să ne scrieți cum a fost și neapărat să postați fotografii. Cu mult bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ElissaAUTOR REVIEW
[27.01.17 16:44:42]
»

@Mihai18: ce mica e lumea! Mulțumesc pentru urări, dar bine era dacă ne vedeam la Slanic. Vorbeam despre Istanbul, un oraș uluitor, pe care as fi vrut sa-l mai vizitez.

Mihai18
[27.01.17 17:47:46]
»

@Elissa: V-am trimis un PM

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, ANILU, Aurici, Elissa, elviramvio, maria55, Mihai18, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.25220513343811 sec
    ecranul dvs: 1 x 1