ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cetatea Râşnov... sau cum să faci o plimbare mai lungă

TIPĂREȘTE

Am pornit în această mică excursie într-o zi care se anunţa foarte frumoasă, după multe ploi, dar şi multă inactivitate. Planul l-am conceput noi acasă dar nu ştiam dacă vom reuşi să-l ducem la îndeplinire. Dar acum vă povestesc, deci declar misiune îndeplinită. :))

Aşadar am pornit de dimineaţă, din Braşov, mai precis de la Pietrele lui Solomon, pt cunoscători, pe aşa zisul drum vechi spre Poiana Braşov. Zic vechi pentru că aşa se numeşte, dar de fapt e foarte bine amenajat cu pietriş, pot circula şi biciclişti, este prevăzut cu balustrade de lemn, cu coşuri de gunoi din loc în loc, cu băncuţe pentru odihnă. Ce m-a mirat foarte mult pe drum a fost că la momentul acela când am fost noi, eram cei mai tineri drumeţi, ceilalţi fiind persoane de vârsta a treia, pe care i-am admirat din plin. Natura ne încântă la tot pasul, trebuie doar să privim, să admirăm, să simţim, păsărelele ciripeau voioase, aşadar ce poate fi mai frumos?

Revenind la traseul nostru, după cca 45 minute am ajuns în Poiana mică, iar de acolo am mai mers cam trei km pînă în Poiana Braşov. Am făcut poze, de, încă nu fusesem anul acesta, ne-am învârtit puţin pe acolo, ne-am odihnit un pic, am mâncat, apoi am pornit spre... Râşnov. Nu mai fusesem pe aici niciodată, îl cunoşteam doar din filmuleţele făcute de fiul meu când folosea traseul pt longboarding.

Drumul este frumos, încadrat de o parte şi de alta cu copaci, care ofereau destulă umbră pt a fi suportabilă căldura. Cam 9 km sunt de parcurs, e ceva de mers, dacă se mai încumetă cineva să facă asta trebuie să fie echipat adecvat de drum. Noi aveam temele făcute, oarecum e un preambul sau aşa o pregătire fizică pt concediul care stă să vină în Creta (pt defileul Samaria).

Pe acest traseu nu este o circulaţie intensă, aşa că plimbarea a fost o adevărată plăcere, ne-au acompaniat doar păsărelele cu trilul lor vesel de primăvară şi susurul pârâiaşelor de apă pe ici pe colo.

La cca 1,5 km înainte de a intra în Râşnov, este Peştera Valea Cetăţii, probabil cunoscută deja de multă lume, am vrut să o vizităm, dar erau atât de mulţi turişti, în special copii, grupuri, grupuri, încât am renunţat, lăsând-o pe altădată. Se ştie că se apropia "săptămâna altfel " pt copii şi probabil că au început activităţile turistice din timp, nu ştiu, poate o fi la fel tot timpul! Oricum pot să vă spun că preţul de intrare e de 15 lei pt adulţi, 10 pt copii, există reduceri pt grupuri. Câteva suveniruri se pot cumpăra chiar acolo lângă drum, unde este de altfel şi o mică parcare.

Cum spuneam ne-am continuat drumul către Râşnov, ne-am bucurat când am trecut de ultima bornă kilometrică, de, le numărasem pe toate, dar totodată au început să fie parcate deja de o parte şi de alta a drumului maşini şi autocare, astea or fi la cetate? mă gândeam... Şi da, acolo erau, iar când am ajuns la parcarea destinată cetăţii într-adevăr, era deja full. Am dat o raită pe la tarabele cu suveniruri, am mai cumpărat apă şi căutam un loc de stat, o bancă ceva, să ne odihnim puţin înainte de a porni atacul cetăţii, dar nu a fost să fie... Nu există aşa ceva pe acolo, bun, zic soţului hai să mergem... poate pe parcurs...

Puhoi de oameni, copii, eu chiar nu ştiu aşa o fi mereu? Tractoraşele care transportau în cele două vagoane lumea doritoare nu mai făceau faţă... Parcă 5 lei era tichetul. Dar noi, nu şi nu, era culmea?? :D După ce venisem pe jos din Poiană, să mergem aici cu troşcălia asta... nu, aveam mândrie, deci am urcat frumos pe jos.

La prima staţie este deja celebrul Dino parc, luat deja cu asalt de mulţi copii, dar am zărit pe margine câteva băncuţe pt care am mulţumit frumos că am putut să ne tragem sufletul înainte de a ajunge la cetate. Se vede că şi aleea care duce sus e renovată, sunt sigură că s-au investit mulţi bani în reamenajarea locului. Cu forţe proaspete am mers mai departe până am zărit cetatea, care trebuie să recunosc, arată foarte bine la prima vedere.

Situată pe un deal stâncos, cetatea, numită şi cetate ţărănească , este datată din sec. XIV, dar se spune că existau dinainte nişte fortificaţii din lemn încă din sec. XIII, ridicate de cavalerii teutoni. Se vorbeşte despre cetate în documente încă din anul 1335, când tătarii au invadat Ţara Bârsei, iar locuitorii s-au adăpostit între zidurile cetăţii, iar cetatea a rezistat, salvând astfel viaţa oamenilor din cetate. Sigur se pot spune multe lucruri despre întreaga istorie a cetăţii, dar au făcut-o alţii înaintea mea foarte bine :)). Înfăţişarea cetăţii a cunoscut schimbări de-a lungul timpului, dar acum mai regăsim totuşi elemente de arhitectură originale. Partea cea mai veche este chiar la intrare, apoi curtea exterioară şi cea interioară. De altfel toată cetatea este aşezată pe diferite înălţimi, unele din ziduri fiind acum în ruine, altele restaurate.

În curtea interioară sunt ruine ale căsuţelor de pe vremuri, ce mi-au plăcut foarte mult, altele sunt renovate, am văzut casa arheologiei, şcoala, un mic muzeu cu arme şi muniţii, cămăruţa cavalerilor, erau chiar şi nişte cavaleri care se luptau spre deliciul audienţei, o mică grădiniţă cu flori frumoase, o fântână, despre care se spune că ar fi fost construită de doi prizonieri turci, dar probabil, că e o legendă. Oricum, fântâna a fost o necesitate, pentru că, pe timp de asediu, când locuitorii erau nevoiţi să stea mai multe zile în cetate şi se terminau rezervele de apă, ei ieşeau noaptea prin nişte locuri secrete să aducă apă de la nişte izvoare, cunoscute numai de ei (conform wikipedia).

Se poate spune că şi cetatea Râşnov, ca de altfel aproape toate au avut o istorie zbuciumată, iar prezentul încearcă să se ridice la nivelul trecutului, un prim pas e făcut prin reamenajarea locului şi promovarea lui prin diverse festivaluri istorice, sau chiar Festivalul Filmului Istoric, zilele oraşului, dar importante au fost şi proiectele cinematografice. Multe din cadrele filmului Nemuritorii , al lui Sergiu Nicolaescu s-au turnat aici, ca şi Dacii , Mihai Viteazul sau Columna . Dar poate cel mai cunoscut, filmul Cold Mountain , cu Nicole Kidman şi Jude Law, în anul 2002, care a luat şi un premiu Oscar, a avut secvenţe turnate în cetate şi în împrejurimi. Pentru că da, de sus din cetate imaginile sunt sublime, pe de o parte se vede oraşul, pe de altă parte pădurea, munţii, orice fotograf, amator sau profesionist, găseşte unghiul perfect pt a imortaliza natura.

Acum o să spun ce nu mi-a plăcut în cetate: toate căsuţele acelea mici încărcate de istorie, erau ticsite de obiecte artizanale, suveniruri, bijuterii, jucărioare pt copii, magneţei, îngheţată şi multe altele. Sigur comercial, dar parcă nu-şi aveau rostul acolo. Poate e doar părerea mea!

Biletul de intrare costă 12 lei pt adulţi, 5 lei pt copii. Se spune că ar fi o taxă de 5 lei pt fotografiat, dar nouă nu ne-a cerut-o nimeni. Am văzut la intrare chiar şi un ponei, pt copii, iar cine doreşte îşi poate încerca norocul la tras cu arcul. Sunt şi nişte chioşcuri binevenite în afara cetăţii, cu ceva răcoritoare, ceva de-ale gurii, o cafea. Pt cei ca noi, care nu trebuia să ne întoarcem în parcare, există un drum frumos pe lângă cetate, către oraş, se iese pe o mică portiţă, de unde încep nişte scări metalice, deasupra vegetaţiei, până ajungem la platforma de unde se poate lua liftul, pt că da, ;) există lift pt doritori, costă 12 lei pt adulţi, 6 lei pt copii.

Ne-am continuat drumul pe nişte scări şerpuitoare, când din metal, când din pietre, efectiv, prin pădure. Sunt din loc în loc şi băncuţe, dar priveliştea către oraş e de vis. La capătul scărilor, am ajuns chiar în buricul oraşului, se iese chiar în piaţa principală, acum în amenajare, dar va fi ceva frumos. Deja este. :)

Biserica Evanghelică falnică şi frumoasă în piaţă, o ultimă privire către cetate în spate, unde vedem şi literele mari care ne aduc aminte pe unde umblăm RÂŞNOV . Pe lângă biserică, pe strada Republicii, am luat-o alene, către drumul spre Braşov. Ne însoţea parfumul florilor de liliac.

webmaster, rog frumos vimeo.com/100297639

mulţumesc!


[fb]
---
Trimis de maryka in 18.04.16 21:22:18
Validat / Publicat: 18.04.16 23:43:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 5035 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Oraşul la picioare... vedere din cetate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68350 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.04.16 23:42:35]
»

Fain povestit...

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cetatea Râșnov, RÂȘNOV" (deja existentă pe sait)

marykaAUTOR REVIEW
[18.04.16 23:54:40]
»

@webmasterX: Mulțumesc!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.04.16 23:56:51]
»

@maryka - Foarte frumoasă această plimbare pe care ne-ai povestit-o aici. Cunosc destul de bine locurile descrise, am fost și noi prin zonă de mai multe ori, însă parcă la Cetatea Râșnov am vrea să ajungem iar, deoarece noi am vizitat obiectivul înainte de a fi restaurat. Plus că acel Dino Parc din apropiere o să îl atragă mai mult ca sigur pe juniorul nostru.

Până atunci, felicitări pentru o așa plimbare și la cât mai multe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatna
[19.04.16 00:43:52]
»

@marika- Felicitari pentru acest articol. Şi noi am fost de mai multe ori la Cetatea Raşnov, ultima dată în 2014, ne-a făcut plăcere fiecare vizită făcută la acestă cetate, mai ales prima, prin 2004, am urcat la cetate pe jos pe partea cu orasul, apoi de fiecare dată am urcat pe celaltă parte. Si noi o să mai facem o vizita aici cu nepoţii pentru parcul Dino.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad
[19.04.16 07:56:51]
»

Ca de fiecare dată, un articol excelent marca maryka!

ANILU
[19.04.16 08:44:26]
»

@maryka - Bravo, pentru faptul că aţi facut aceasta plimbare pe jos.

Văd că eşti din aceeaşi categorie de vârsta cu mine, dar eu nu cred că voi fi în stare să fac acest traseu pe jos.

Am fost şi noi la Cetate în toamna lui 2015, în drumul nostru spre Bran la "Răvăşitul oilor", dar recunosc am fost cu maşina şi am urcat la Cetate cu "troşcălia".

Bun articol şi frumoase şi pozele ataşate.

Felicitări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[19.04.16 10:15:58]
»

Foarte frumos articolul iar pozele minunate. Am citit cu o placer deosebita mai ales ca Brasovul si imprejurimile sunt locuri foarte dragi mie.

La Cetatea Rasnov, pestera am fost si eu cu ceva vreme in urma cand Parcul Dino era in curs de amenajare.

Mi s-a parut minunat totul si as reveni cu mare placere si daca nu as fi fost acolo articolul tau reprezinta o invitatie care merita urmata.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[19.04.16 11:03:56]
»

@Crazy_Mouse -

Mulţumesc mult pt aprecieri! Fiind din zonă, e mai mare ruşinea că nu am ajuns încă la cetate. Chiar şi prin Râşnov am fost numai în trecere, deci era timpul pt o vizită, ori că a fost printr-un ocol aşa de mare, nu poate fi decât sănătate curată! Îmi doresc să continui experienţa, pentru că avem o ţară atât de frumoasă şi trebuie să o cunoaştem!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[19.04.16 11:16:08]
»

@zlatna -

Mulţumesc mult! Tot ansamblul renovat arată bine acum, pt cei cu copii e un lucru câştigat şi cu Dino Parc, de ce nu şi cu peştera? Acolo mai avem şi noi motiv de întoarcere!

La cât mai multe excursii frumoase în familie!

marykaAUTOR REVIEW
[19.04.16 11:19:09]
»

@irinad -

Mulţumesc frumos!

marykaAUTOR REVIEW
[19.04.16 11:26:15]
»

@ANILU -

Mulţumesc de aprecieri! Şi eu sunt uimită că am realizat acest traseu pe jos, mai ales că nu facem asta foarte des. Dar este atât de frumos drumul acum primăvara, încât şi efortul pare a fi mai mic! Dacă aţi văzut clipul de la linkul indicat sub rw, se vede exact acest traseu, fiul meu îl folosea adesea pt "mişcare" şi de mult îmi doream să ajung pe acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[19.04.16 11:31:13]
»

@mishu -

Mulţumesc! Mă bucur că am "lansat" o invitaţie pt cei dornici, toată zona este într-adevăr frumoasă, cu atât mai mult pt cei care nu au fost de loc prin împrejurimi. Vorba aceea "nici nu ştiu ce pierd"!

crismis
[19.04.16 19:43:51]
»

@maryka: Foarte frumoasa excursie, sunt aproape invidioasa — mai ales pe anduranta de care ati dat dovada ...

Iar la Pestera Cetatii, daca a fost vorba de ziua de sambata, sa stiti ca unul din copiii care venisera in vizita era Baietel al meu (intr-adevar, in excursie de "saptamana altfel").

marykaAUTOR REVIEW
[19.04.16 20:29:14]
»

@crismis:

Mulțumesc! Da, am fost chiar sâmbătă, erau foarte multe autocare, mulți copii, de aceea am și renunțat. Nu-i nimic! Rămâne pe altădată.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.04.16 21:37:33]
»

Mă bucur să văd, pe această cale, că s-au terminat în sfîrșit lucrările la parcarea și amenajarea pieței centrale din Râșnov.

Orașul e bine plasat, în miezul unei zone turistice, așa că, cu cîteva investiții, s-a transformat într-o atracție turistică principală. Dovada e mulțimea de vizitatori ai cetății și ai peșterii.

marykaAUTOR REVIEW
[19.04.16 22:51:54]
»

@abancor:

Nu pot spune că este totul terminat în piață, dar deja arată bine, cred că mai e nevoie de finisaje. Acum având și liftul, cetatea e mai ușor de abordat. Per ansamblu tot"pachetul" este de lăudat!

Aurici
[20.04.16 14:19:15]
»

@maryka - Am văzut cetatea într-o zi de februarie, acum 2 ani, cu multă zăpadă și un frig de ne-a intrat os prin os. Chiar și atunci mi-a plăcut, era destul de animată, dar cred că primăvara când explodează natura este cu totul atceva. Sper să-i mai vină rândul și în alt anotimp. Dacă nu... mai citim ce scriu alții și mai ales vedem poze...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[20.04.16 16:13:14]
»

@Aurici:

O da! Nici nu-mi pot imagina cum poate fi iarna. Probabil cu zăpadă, dacă e. Oricum cred că cel mai frumos e totuși primăvara. Da și uite cred că ar fi fost interesant de coborât iarna pe scările spre oraș, cine se încumeta...

Oare și atunci au fost micii comercianți? A fost singurul lucru care mi-a displăcut. În rest numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviu49
[21.04.16 17:15:26]
»

@maryka - Nu pot decat sa va aplaud pentru aceasta drumetie si va indemn sa nu o considerati ca fiind ultima. Faptul ca locuiti intr-o zona cu mare potential turistic va indreptateste, poate chiar va obliga, la multe drumetii in zona. Abia astept sa citesc cat mai multe articole despre drumetii pe munte, mai ales.

Referitor la cetatea Rasnov, spre regretul si rusinea mea, desi am fost de doua ori pana la poarta cetatii, nu am reusit sa conving ceilalti colegi sa treaca de poarta cetatii. (motivul fiind pretul de intrare, cat un pachet de tigari si nimeni nu a vrut sa renunte la acest viciu) Cel putin ma bucur ca i-am convins sa faca, pe jos drumul pana la cetate. Asa ca am ocolit cetatea, am admirat orasul de la inaltimea cetatii, dupa care ne-am continuat drumul. Sper sa reusesc sa pot vizita cetatea, mai ales ca imi propun sa merg cu nefumatori.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[21.04.16 20:26:26]
»

@liviu49:

Mulțumesc frumos! O da! De mult timp tot plănuim diverse escapade, dar ori din lipsă de timp, ori copil, ori de vreme, etc, s-au tot amânat. Acum a fost să fie. Și chiar nu fusesem la cetate. Am fost în vară la Făgăraș, eram deci curioasă cum e aici. Biletul de intrare e destul de piperat, dar trebuie scoase investițiile probabil, la peșteră e și mai scump 15 lei. Sper să avem vreme frumoasă pt alte drumeții ceea ce doresc și altora! Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZE
[07.05.16 09:25:33]
»

@maryka - buna, complex si util reviewul dvs, am fost de cateva ori la cetate dar de fiecare data in fuga si nu am vazut si împrejurimile de si sint atatea de vazut, felicitari pt articol, am reusit sa va dau ZB

marykaAUTOR REVIEW
[07.05.16 15:10:03]
»

@AZE:

Mulțumesc pentru atât pentru lectură cât și pentru votul cu ZB. Este într-adevăr un loc frumos, care merită explorat. Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Aurici, AZE, crismis, irinad, liviu49, maryka, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Râșnov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070815086364746 sec
    ecranul dvs: 1 x 1