ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2009
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
3 AD. + - COPII -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin Bucovina mult promisă (I)

TIPĂREȘTE

Din copilărie, ca orice bun român, mă gândeam că e musai să ajung în cea mai bogată, spiritual vorbind, regiune a Moldovei, adică în partea ei nordică, Bucovina cea frumoasă, dar distanţa deloc de neglijat din sudul ţării, nu prea mi-a lăsat speranţe. Nici în Moldova n-am reuşit să merg decât abia în liceu într-o tabără organizată lângă Iaşi, la Bucium, ocazie cu care am vizitat destul de multe obiective din vechea provincie. Dar în Bucovina, tot n-am ajuns! Şansa se întrezărea odată ce mă casătorisem, aflând că soţul meu are rude lângă Gura Humorului, el însuşi petrecându-şi vacanţele de vară la surorile bunicii materne, aproape de curtea mănăstirii Voroneţ. Pentru lucrul acesta l-am invidiat multă vreme, o invidie „pozitivă”, dacă se poate spune aşa! Anii au trecut, mereu ne spuneam că vom merge şi în Bucovina, dar nu s-a întâmplat decât în toamna anului 2009 când cele două surori ale bunicii soţului rămase în viaţă ne rugau insistent să venim în vizită la ele. M-a ajutat să-mi amintesc de această pagină din trecut pe care o dădusem complet uitării, colegul noastru @tata123 care a scris nu cu prea mult timp în urmă despre salina de la Cacica şi Basilica Minor vezi impresii. Atunci am realizat că şi eu AmFostAcolo la salină şi la biserică, chiar în acelaşi an, dar ceva mai târziu.

Ca de fiecare dată, ca o bună organizatoare de excursii ce-mi place să cred că sunt, am gândit şi atunci, pentru a cuprinde şi străbate cât mai mult din pitoreştile peisaje ale frumoasei noastre patrii, o plecare spre Moldova prin Ploieşti, apoi pe şoseaua E85 prin Buzău, Mărăşeşti, Bacău, abatere către Piatra Neamţ şi întoarcerea către casă trecând spre Ardeal prin Cheile Bicazului, pe lângă Lacul Roşu, Gheorgheni, Băile Tuşnad, Sf. Gheorghe, Braşov, Râşnov, Bran, Rucăr, popas la Câmpulung pentru a transmite îmbrăţişările surorilor bunicii către destinatară.

Spre Moldova am surprins frumos în poze mausoleul de la Mărăşeşti pe parcursul scurtei opriri, cum scurt am poposit şi pentru a lua masa undeva la intrarea în Bacău. Apoi ne-am desprins de E85 către Piatra-Neamţ, urbea de la poalele Pietricicăi ce mi s-a părut, de departe, unul dintre cele mai cochete şi distinse oraşe şi pe al cărui pământ nu ne-am abţinut să nu-l simţim sub picioare într-o plimbare atât cât să ne dezmorţim şi să ne dumirim asupra locurilor. Înainte ca seara să se lase devreme aşa cum o face la sfârşit de octombrie, am ajuns la Mănăstirea Agapia ce deschidea şirul aşezămintelor pe care-l proiectaserăm de-acasă. O mai văzusem în urmă cu peste douăzeci de ani, dar mi se părea şi mai frumoasă, măsurată cu ochii de om matur. Ea este vestită atât prin faptul că este una dintre cele mai vechi (ridicată între 1642-1644), ca mai toate lăcaşurile faimoase din Moldova, dar mai ales prin patrimoniul uriaş pe care-l deţine: pictura interioară realizată în 1858 de marele pictor Nicolae Grigorescu pe când avea doar 18 ani. Sfintii lui Grigorescu de la Mănăstirea Agapia sunt unici, deosebiţi. Atât de deosebiţi încât au făcut subiectul multor scrieri aparţinând unor scriitori celebri.

Proiectată de către un cunoscut architect al vremurilor, biserica din incinta Mănăstirii Agapia a fost construită din piatră şi cărămidă, după un plan treflat (tronconic), cu turla pe naos. A fost locuită până în 1803 de călugări, după care mitropolitul de-atunci a hotărât s-o transforme în mănăstire de maici. Nicolae Grigorescu a înfiinţat Atelierul de Pictură de la Agapia, şcoala unde s-au format călugăriţele care aveau înclinaţii artistice. Foarte aproape se află şi casa memorială Alexandru Vlahuţă

Seara primei zile am petrecut-o în sânul cald al unei familii regăsite după mulţi-mulţi ani, cu ai săi membri vârstnici dar şi ceva mai tineri, la Capu Codrului, satul colinar aflat aproape de Gura Humorului.

A doua zi ne propuseserăm pe lângă dulcea revedere/vedere cu alte rubedenii dragi, vizită la Mănăstirea Voroneţ situată la o aruncătură de băţ de curtea acestora, locul pe care soţul meu şi-l aminteşte ca pe leagănul vacanţelor din copilărie. Şi ea se află tot la 4 km de Gura Humorului, dar în altă direcţie, pe valea râului omonim, fiind inclusă în patrimonilul mondial UNESCO. Mănăstirea Voroneţ nu e impresionantă numai prin celebrul şi unicul albastru în care este zugrăvită de secole (nuanţă ce poartă chiar numele de „albastru de Voroneţ”, după cum ştim), ci mai cu seamă prin arhitectura clasică moldovenească, regăsită şi la alte mănăstiri din zonă. De mici proporţii, cu plan trilobat, având turla cu boltă moldovenească pe naos, biserica face parte dintre puţinele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-şi păstrează în mare măsură forma iniţială. Dacă ea fusese construită în 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni, un record pentru vremea aceea, cea a lui Ştefan cel Mare, ea a căpătat superbul aspect sub care o găsim şi astăzi, în 1547 în timpul domniei lui Petru Rareş când a fost pictată la exterior din temelie până în streaşină, lucrări ce au dat construcţiei o mare strălucire. Este pe drept supranumită „Capela Sixtină a Estului” în special pentru marea frescă de pe faţada de vest, numită "Judecata de apoi". Mănăstirea, astăzi cu hramul Sf. Gheorghe, este, de departe, unul dintre simbolurile României, regăsit în diverse materiale publicitare de promovare turistică şi nu numai. Eu am fost atât de fericită că ajunsesem să văd bijuteria de la Voroneţ, că nu-mi dezlipeam ochii de la ea. De fapt, pe tot parcursul zilelor de peregrinări pe plaiuri bucovinene am privit toate mănăstirile, mai întâi, ca pe nişte capodopere arhitectonice, şi abia mai apoi ca pe lăcaşuri de cult cărora le treci pragul în scop de închinăciune şi de apropiere de divinitate.

Pentru detalii suplimentare despre mănăstirea Voroneţ: crestinortodox.ro/biseric ... onet-68091.html

Următoarea destinaţie a acelei zile a fost Mănăstirea Humorului, o altă minunată piesă a arhitecturii clasice moldoveneşti, ce a fost edificată ceva mai târziu, în anul 1530 care ne-a întâmpinat cu al său turn-clopotniţă vechi de două secole pe sub care se trece pentru intrarea către complexul mănăstiresc. Apoi, privirile încep să penduleze între maiestuosul turn construit în timpul domniei lui Vasile Lupu, pe la 1641 şi biserica mănăstirii, care, deşi nu mai abundă în nuanţe de albastru şi verde ca precedenta şi a cărei pictură exterioară nu mai este la fel de bine întreţinută, impresionează prin acelaşi stil artistic măiastru în care a fost executată, dar şi printr-o mai mare largheţe a spaţiilor ce o înconjoară.

Se pare că în apropiere, înainte de mănăstirea aceasta ctitorită de marele logofăt moldovean Toader Bubuiog, a existat cu vreo sută de ani înainte, o biserică mai mică chiar de pe vremea lui Alexandru cel Bun, dar înaltul demnitar politic a decis ridicarea acesteia din porunca domnitorului Petru Rareş, aşezământ ce a devenit şi locul de veci al dregătorului şi al soţiei sale.

Are două hramuri: Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Mucenic Gheorghe, iar complexul mănăstiresc cuprinde patru importante componente: mănăstirea propiu-zisă, cele două turnuri pe care le-am menţionat mai sus şi ruinele caselor mănăstireşti - datând din secolele XVI -lea- XVIII-lea.

Pictura exterioară, adevărată operă de artă a pictorului cunoscut al vremii, zis Toma Zugravul din Suceava, realizată în stil bizantin, înfăţişează în tonuri cromatice predominante de roşu, printre altele, douăzeci şi patru de scene din diferite momente ale creştinătăţii. După ce am făcut cunoştinţă cu interiorul impresionant, i-am dat ocol de vreo câteva ori pentru a admira îndelung frescele, cel mai mult mi-a plăcut scena Judecăţii de Apoi, zugrăvită pe peretele estic al pridvorului. Pictura de pe peretele nordic este cel mai grav afectată, aproape că abia se mai desluşeau câteva fragmente răzleţe din ea.

Multă vreme după 1783 când a fost trecută sub autorităţile habsburgice, Mănăstirea Humorului şi-a pierdut menirea pentru care a fost construită, funcţionând ca şcoală pentru copiii localnicilor sau depozit pentru austrieci. Astăzi e mănăstire de maici, din 1993 făcând parte din patrimonial UNESCO. Pentru alte detalii, aici: crestinortodox.ro/biseric ... umor-68097.html

Închei această primă parte a cutreierărilor prin ţinuturi bucovinene, cu gândul că şi în oraşul în care trăiesc există o biserică (cu hramul Izvorul Tămăduirii), mai modestă ca dimensiuni şi mult mai recentă, care-mi aminteşte de suratele sale bucovinene prin aspectul său exterior zugrăvit cu sfinţi şi scene biblice şi care vine să suplinească într-o oarecare măsură frumoasele modele avute la edificare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 15.04.16 18:35:10
Validat / Publicat: 15.04.16 22:10:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN BUCOVINA.

VIZUALIZĂRI: 1845 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mausoleul de la Mărăşeşti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64750 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mishu
[15.04.16 23:08:35]
»

Felicitari din tot sufletul. Ma tot gandeam sa scriu un articol despre acea zona petrecand un concediu acolo in 2008. Am mai spus intr-un alt ecou ca aveam " resedinta" la Radauti la veri si in fiecare zi faceam un drum de 150-200 km ajungand in diferite locuri minunate. Retraiesc acele clipe si voi urmari articolul pentru a vedea exact ce ne vei povesti si probabil ca voi mai reveni cu niste ecouri in functie de ce alte locuri am vazut. A fost pentru mine un concediu minunat si sa spunem rustic, plecam cu hrana dupa noi, chiar si cu ciorba avand in componenta niste ciorbari convinsi, si opream pe drum cautand un raulet sau o padurice, unde faceam un foc la care incalzeam mancarea si ne bucuram de clipe de liniste alaturi de natura dupa care porneam iar la drum si ne intorceam acasa seara. Am avut mare noroc deoarece la o saptamana sau doua maxim au fost in zona inundatii deosebite, soldate chiar si cu victime, si au fost distruse drumuri, poduri, peisajul avand de suferit mult. Cu riscul de a ma repeta, inca o data felicitari si acordat un vot din tot sufletul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[15.04.16 23:27:29]
»

@mishu - Mulţumesc pentru aprecieri! Şi pentru mine a fost o experienţă extraordinară să merg în Bucovina, să vizitez zona, să calc pragul câtorva mănăstiri celebre. Deşi timpul petrecut acolo n-a fost prea generos, am reuşit să vedem multe locuri dragi şi să concentrăm destule informaţii. În plus, a fost vorba şi de o minivacanţă cu iz emoţional de revedere/vedere cu rude de prin partea locului.

Cât priveşte distanţele parcurse pe-acolo, tot cam aşa ne-am învârtit şi noi: pe la 150-200 km zilnic, oricum nu mai reprezentau mare lucru faţă de drumul parcurs până acolo.

Sper să te hotărăşti să scrii şi tu despre concediul tău petrecut acolo şi abia aştept să citesc impresiile tale!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
liviu49
[16.04.16 09:46:43]
»

@irinad - Ma bucur sa ma reintalnesc cu locuri care imi sunt foarte dragi si pe care am avut bucuria de a le vedea in mai multe excursii sau concedii. Orice ar spune altii, pentru mine cea mai frumoasa si cea mai curata (din punctul de vedere al pastrarii traditiilor) zona a tarii ramane acea unde se agata harta in cui : Bucovina si Maramuresul. Din pacate, desi mi-am dorit imens, nu am reusit sa ajung in Maramures, dar Bucovina mi-a oferit prilejul de a vedea locuri, oameni si traditii deosebite. Amintirile dvs. sunt la circa trei luni de la un concediu deosebit, de o saptamana, petrecut la Vatra Dornei, cand am revazut multe din frumusetile zonei. Presupun ca timpul nu v-a permis la Agapia sa vizitati si muzeul manastirii, unde se pot vedea multe lucruri deosebite. Cred ca tot timpul nu v-a permis sa vizitati si mormantul Veronicai Micle din cimitirul din Agapia. De cate ori om trecut prin zona, am dus doua flori la mormantul persoanei careia (poate) ar trebui sa ii multumit pentru ca a existat. Poate daca nu ar fi existat dragostea lui Mihai Eminescu pentru Veronica Micle, poezia romaneasca, literatura romana ar fi fost mult mai sarace. Chiar daca nu i-a inchinat sau dedicat prea multe poezii Veronicai Micle, aceasta a fost muza sa in perioada cea mai importanta a vietii literare a lui Mihai Eminescu. Scuze ca m-am abatut de la subiect, dar m-a furat peisajul.

Despre Bucovina se pot scrie zeci de articole. Am din concediul mentionat peste o mie de poze si poate vreodata ma voi hotari sa scriu si eu ceva care sa poata interesa.

Pana atunci astept de la dvs. si alte articole si poze despre Bucovina si inchei urandu-va numai bine si calatorii placute.

irinadAUTOR REVIEW
[16.04.16 11:12:34]
»

@liviu49 - Mă bucur că articolul meu v-a amintit de vacanţele dvs. în Bucovina, şi eu, la rândul meu, mi-am amintit datorită review-ului scris de alt coleg.

În altă ordine de idei, aveţi dreptate, multe dintre muzeele de pe lângă mănăstiri şi nu numai ne-au rămas pe lista de aşteptare. Timpul a fost prea scurt pentru tot ceea ne propusesrăm, acolo totul "musteşte" de isorie şi frumos că e greu să faci multe lucruri, dar acesta nu poate fi decât un motiv pentru a repeta cândva experienţa bucovineană.

Pe de altă parte ar fi bine să mai reflectaţi şi să vă reapucaţi să scrieţi articole, nu numai ecouri, din ce mi-amintesc o făceaţi foarte bine!

Călătorii plăcute şi vacanţe frumoase vă doresc şi eu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maria55 †
[16.04.16 11:58:05]
»

@irinad - si pt mine, reviewul tau a fost un remember! Am Fost Acolo in urma cu cativa ani, nu eram membra AFA pe atunci! Stii ce m-a ipresionat cel mai mult?!

Grija lor pt frumos! A lor, a bucovinenilor!

icristis
[16.04.16 12:37:08]
»

@mishu - Ati venit în vizită pe la noi cu ciorba din dotare?! Mare păcat...

irinadAUTOR REVIEW
[16.04.16 14:46:24]
»

@maria55: Nici eu nu eram membră AFA atunci când am fost în Bucovina, abia anul următor m-am înscris pe sait, de aceea mi-a fost mai greu să aleg poze!

elviramvio
[17.04.16 21:40:53]
»

@irinad -

Avand foarte multa treaba in Arges, nu am luat laptopul. asa ca ti-am citit articolul dar nu am vazut pozele pe telefon, pana acum. Desigur ca imi place ce ai scris, imi aminteste si de vacante foarte frumoase, din secolul trecut, petrecute prin acele zone. Avem in plan sa mai facem iar turul Moldovei, merita.

Astept si partea a doua.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[17.04.16 23:05:16]
»

@icristis: cioba din dotare era din Radauti, de la veri, insa sa o mananci in padurice sau pe malul raului era minunat, nu-ti mai trebuiau nici macar 5* natura facea cat toate stelele din lume

tata123 🔱
[18.04.16 09:46:03]
»

@irinad - Ținutul Neamțului cu toate obiectivele sale (istorice și religioase) și pleiada de mănăstiri pictate bucovinene trebuie vizitate cel puțin o data în viață... indiferent de distanța la care locuim în România. Imaginile postate mi-au adus aminte de acele zone minunate și de faptul că e cazul să efectuez o nouă excursie în acea parte a țării... au trecut destui ani de la precedenta. Mmmm... ce bune erau produsele de patiserie și panificație de la Văratec și siropul de la Agapia, ce liniște era la Sihla și ce curte minunată la Sucevița...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[18.04.16 13:19:14]
»

@elviramvio - Mulțumesc mult, știu că în multe privințe avem gusturi comune și, pe deasupra, mai rezonăm și foarte bine!

Sunt în curs de pregătire a părții finale a minivacanței bucovinene, sper să termin în câteva zile!

irinadAUTOR REVIEW
[18.04.16 13:40:10]
»

@tata123 - Ai mare dreptate, așa mă gândisem și eu că zonele acelea sunt de un farmec rar întâlnit și nu merită ratată șansa de a le vedea măcar o dată!

O nouă vacanță frumoasă îți doresc dacă te-ai hotărât să reiterezi experiența plaiurilor moldovene/bucovinene!

webmaster
[22.04.16 08:26:31]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Circuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene", #LA PAS PRIN BUCOVINA" (existentă pe sait sub un alt nume; redenumită cu actualul nume la reorganizare)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, icristis, irinad, liviu49, maria55, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite / mini-circuite "Mănăstiri bucovinene":


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065952062606812 sec
    ecranul dvs: 1 x 1