ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

„Vulcanii de glod” de la Berca (Pâclele Mici)

TIPĂREȘTE

Ținutul Buzăului este binecuvântat cu locuri minunate: râuri vijelioase (Buzăul, Bâsca Roziliei), fenomene naturale deosebite (vulcanii noroioși, grunjul de la Mânzălești, focul viu de la Lopătari), mănăstiri vechi (Rătești, Ciolanu, Cârnu, Poiana Mărului etc.), schituri rupestre, legende minunate (uriași, fenomene mistice în Țara Luanei), podgorii întinse (Pietroasa), stațiunea Sărata Monteoru și multe altele.

Fenomenul care atrage mii de turiști anual este localizat în comuna Berca, localitatea Scorțoasa, într-o zonă deluroasă. Erupțiile naturale, acești așa-ziși „vulcani”, constituie un loc unde se pot bucura atât adulții, cât mai ales copiii. Deși am fost de mai multe ori la vulcanii buzoieni parcă tot aș mai merge din când în când. Peisajul cu aspect selenar, aproape ireal, conurile ce revarsă râușoare de noroi, bulele de gaz ce se umflă în permanență sunt atracțiile principale ale zonei. Toată lumea se plimbă pe crustele de noroi întărite, unii pândesc cu aparatul foto momentul „exploziei” bulelor de gaz, alții urmăresc traseul „râurilor de lavă”.

Dar ce sunt acești „vulcani noroioși”? Conform Dicționarului universal ilustrat al limbii române vulcanul noroios este un loc în care erup la suprafața solului gaze, însoțite de apă și noroi. Rezervația naturală de la Berca este accesibilă relativ ușor cu autoturismul fiind bine semnalizată cu indicatoare. Zona este eminamente rurală, chiar sărăcăcioasă.

Împărțiți în două zone, la mică distanță una de cealaltă, vulcanii de la Pâclele Mici și cei de la Pâclele Mari se pot vizita în aceeași zi. Eu am preferat să nu le vizitez în aceeași zi niciodată – a fost astfel prilejul de a reveni pe meleaguri buzoiene. Nu pot spune care mi-au plăcut mai mult: ambele areale au farmecul propriu, diferențele sunt mici. Nu îmi dau seama dacă o zonă se poate cataloga ca având „vulcani” mai mari, mai mulți, mai zgomotoși, cu erupții mai dese. De-a lungul timpului aceste caracteristici au fost variabile și am impresia că se discută chiar de o micșorare a activității acestui fenomen natural, ce ar putea conduce chiar la dispariția erupțiilor de gaze.

La Pâclele Mari se ajunge mai ușor, din parcarea de pe marginea șoselei se accede direct pe platoul selenar, după plata unei sume modice de câțiva lei. La Pâclele Mici s-a amenajat un spațiu mai mare la baza unui deal (parcare, un hambar cu destinația bar/restaurant/magazin alimentar, un spațiu pentru campare) de unde se pornește pe un mic traseu (urcuș) spre vulcanii năbădăioși.

Călătoria pe tărâmul selenar, fără pic de viață – doar crevase de pământ uscat, ar trebui să se desfășoare într-o perioadă nu foarte călduroasă. În iulie-august soarele arde terenurile aride, nu există nici un amărât de copăcel care să ofere umbră. Apa, șapca și încălțămintea comodă sunt obligatorii. De asemenea, nu recomand vizitarea vulcanilor noroioși după zile de ploaie insistentă – „noroios” ar deveni caracterizarea predominantă a zonei.

Ultima incursiune pe platoul vulcanilor românești am efectuat-o la Pâclele Mici, mai ales că citisem și despre amenajările/facilitățile construite în apropiere. Ziua caldă de sfârșit de aprilie a condus către stimularea turiștilor spre o ieșire în aer liber, astfel că parcarea e destul de plină. Coadă la hambar, grupuri de oameni pe alee, hărmălaie în aer – destul de animată zona. Pe deal o inscripție albă ne anunță că am ajuns pe tărâmul vulcanilor. Trecem pe sub o poartă de lemn care ne informează că intrăm pe Aleea Vulcanilor – o alee lată, pietruită (cam incomod pentru picioare), cu paliere în urcare permanentă, întinsă pe vreo câteva zeci de metri (de fapt, odată ajunși în vârful dealului urmează o parte plată a traseului). Din loc în loc există spații de odihnă; de asemenea, pe margini au fost plantați copăcei – chiar sunt curios dacă au rezistat.

Platoul alb-cenușiu mi se deschide în fața ochilor. Ne grăbim către conurile pline cu noroi vâscos. Suntem curioși să vedem „erupțiile”... bule de gaz împing substanța noroioasă spre lumină. Unele pungi se sparg în stropi care provoacă strigăte de admirație de la audiența ce înconjoară craterele; alte erupții umflă argila noroioasă care se prelinge apoi ușor formând râuri de „lavă”. Terenul înconjurătore e plin de solzii unui animal uriaș; noroiul formează structuri ciudate, nuanțele cenușii sunt atât de diferite. Facem fotografii, chiar filmăm o erupție, ne plimbăm în perimetrul sărat-sulfuros unde cu ușurință se poate filma o producție SF.

Coborâm spre parcare după ce am vizitat toate conurile vulcanice și ne îndreptăm spre următoarele obiective, stabilite de acasă: Mănăstirea Rătești vezi impresii și biserica-cetate Bradu vezi impresii. Zona Buzăului ne încântă cu peisaje fabuloase și urme istorice interesante.

P. S. Profesorul Nicolae Costăchescu publică în 1905 prima teză de doctorat în științe din România intitulată Gazele cuprinse în sare și în vulcanii de glod din România. Despre vulcanii noroioși din Buzău profesorul scrie: La noi se cunosc multe isvoare natural de gaz; prin crepături sau sondaje în salifer se desvoltă cantități abundente de gaz inflamabil. Când aceste gazuri găsesc drum liber prin crăpături, atunci se desvoltă, amestecîndu-se la eșire cu aerul și formînd isvoarele naturale de gaz; când în drumul lor întîlnesc ape sărate, atunci în condițiuni anumite se ivesc la suprafață împreună cu aceste ape și cu glodul ridicat de dînsele, constituind vulcanii de glod, cum este cazul în Buzeu.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.12.15 12:11:48
Validat / Publicat: 14.12.15 13:38:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2026 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Atenție! Explodeazăăăăă...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.12.15 10:08:23]
»

O trăsătură interesantă a locului este veșnica transformare, evoluția perpetuă în care e peisajul. Într-o vizită nu poți percepe întreg parcursul schimbării, dar se văd clar semnele care dau de înțeles frămîntarea neîntreruptă a reliefului.

Întîlnești acolo cratere tinere, care încă nu au apucat să înalțe un con împrejurul lor, niște bălți orizontale, mai mari în diametru, întîlnești conuri în plină activitate, cu baza largă și înălțimea de 1 - 2 metri (față de restul platoului), conuri muribunde, din care abia mai curge un firicel de nămol și vulcani stinși, mușuroaie mute, care așteaptă să fie nivelate de vînt și ploi sau îngropate de activitatea vreunui vulcan mai viguros.

Poți urmări și soarta pîraielor de nămol, care, cu cît e debitul mai mare, ajung mai departe de sursă, împletindu-se într-o mini-rețea hidrografică care reușește să coboare pînă în vale, ba chiar (asta se petrece la Pîclele Mari) să însoțească drumul pe cîteva zeci de metri, sub forma unui rîu întunecat, mîlos, vîscos, cu curgerea greoaie.

Mai devreme sau mai tîrziu, și aceste rîuri se usucă. Apa din ele se evaporă sau se pierde în sol, și tot ce rămîne e noroiul întărit. Soarta lor e bine prinsă în pozele tale, în care se văd bine gradele diferite de uscare ale „lavei”, de la viu-curgător, trecînd prin cruste de consistența noroiului, plastilinei, pînă la uscat ferm, pe care se poate călca.

Nu-mi dau însă seama care e scara de timp la care se petrec aceste transformări. Cam care e durata de viață a unui con, a unei văi, a unei creste...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[15.12.15 11:45:18]
»

@abancor - Mulțumesc... ai expus atât de bine evoluția acestui peisaj. Pe teritoriul celor două zone „vulcanice” putem observa toate fazele prin care trec acești frumos numiți „vulcani de glod”.

Vulcanii noroioși de la Berca sunt printre principalele obiective turistice promovate de autoritățile buzoiene, dacă nu primul chiar.

Observ că și agențiile de turism românești au inclus acest fenomen natural în cadrul circuitelor interne.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdan
[15.12.15 13:35:24]
»

Fain review-ul dar si pozele!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVulcanii Noroioşi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059229135513306 sec
    ecranul dvs: 1 x 1