ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Sapanta

TIPĂREȘTE URM de aici

In concediul nostrum petrecut in Maramures dupa ce am vizitat Manastirea Barsana si Memorialul Victimelor Comunismului, ultimul obiectiv pe care l-am vizitat a fost localitatea Sapanta.

Sapanta este o comuna aflata la aproximativ 20 kilometri de Sighetul Marmatiei pe drumul ce leaga Sighetul de Negresti Oas. Localitatea este asezata pe malul raului Tisa si are o populatie de aproximativ 5000 locuitori.

Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Manastirea Sapanta. Manastirea se afla la marginea localiatii Sapanta iar la ea se ajunge in felul urmator, de la drumul national cum vi de la Sighet la intrarea in Sapanta se vireaza la dreapta si dupa un drum de aproximativ un kilometru, care trece printr-o superba padure, ajungi la manastire. Coordonatele GPS ale manastirii sunt : N : 47.98.32.02.00 si E : 23.70.03.71.00.

Prima biserica din aceasta zona a fost construita in anul 1389 in localitatea Peri, localitate aflata astazi in Ucraina. La aceasta biserica s-au adunat mai multi calugari, apoi biserica a primit mai multe terenuri si astfel domeniul a devenit Manastire. In anul 1391 Manastirea Peri este ridicata la rangul de Episcopie si timp de 312 ani acesta este sediul Episcopiei Ortodoxe a intregului Maramures. Aceasta manastire a fost distrusa in anul 1703 in timpul unei rascoale antihasburgice.

In tipurile noastre s-a discutat despre reconstructia Manastirii, dar localiatea Peri fiind in Ucraina, s-a ales ca loc de constructie localitatea Sapanta. Locul de amplasare a Manastirii a fost ales Parcul Dendrologic "Livada". In anul 1991 s-a sfintit in acest loc o troita desemnand astfel locul unde urma sa fie amplasata viitoarea biserica. In anul 1997 s-a pus piatra de temelie a bisericii Manastirii cu hramul "Sfantul Arhanghel Mihail " Sapanta. Noua biserica a fost sfintita la 31 august 2003.

Acesta biserica este cea mai inalta constructie din lemn din Europa avand o inaltime de 75 metri depasind astfel biserica Manastirii Barsana. Pe domeniul Manastirii se mai gaseste si un altar de vara unde au loc slujbele in zilele frumoase si un corp de chilii.

Dupa ce am vizitat acesta Manastire ne-am indreptat pasii (sau mai bine zis masina) spre cel mai cunoscut obiectiv turistic al Sapantei - Cimitirul Vesel.

Cimitirul Vesel are urmatoarele coordonate GPS : N: 47.58.17 si E : 23.41.44. Am parcat masina la vreo 100 metri de cimitir si am pornit spre acest obiectiv. Inainte de a intra in incinta cimitirului ne-am aruncat ochii pe la tarabele cu obiecte mestesugaresti din zona Maramuresului, aflate langa poarta de intrare in cimitir. Ma platit biletele de intrare (nu mai stiu pretul) si am patruns in cimitir. Aici am gasit o multime de morminte fiecare cu cate o cruce albastra pe care era spcris cate un epitaf despre faptele petrecute in viata celui decedat.

Cimitirul are aproximativ 800 de astfel de monumente de arta, acesta find un adevarat muzeu in aer liber.

Cel are a facut prima cruce in acest cimitir a fost sculptorul Ion Stan Petras. Crucile sunt sculptate in lemn, pictate si increstate cu versuri. toate crucile sunt vopsite intr-o culoare albastra care difera de albastru de Voronet, si este numita albastru de Sapanta. Pe fiecare cruce se gaseste increstat cate un epitafscris in versuri. Cele mai multe epitafuri sunt scurte, dar sunt cateva care se intind pe ambele parti ale crucii. In aceste epitafuri sunt redate in cateva versuri numele si ceea ce a fost esential in viata celui de sub cruce. Pe fiecare cruce deasupra epitafului este pictat in culori vi omul respectiv intr-un moment important din viata lui.

Dupa ce am terminat cu vizitatrea mormintelor ne-am indreptat spre biserica din curtea cimitirului. Aici erau o multime de localnici imbracati in costume populare Maramuresene. Acesti localnici erau o mare parte insirati de la usa biserici spre curtea cimitirului asistand la slujba din biserica (era o zi de duminica). Am crezut ca biserica este plina dar spre supriza noastra in biserica erau doar cate persoane mai in varstra care asistau la slujba. Dupa ce am asistat si noi vreo 5 minute la slujba si am iesit afara din biserica am aflat de la alti turisti (nu stiu daca este real) ca localnici stau in afara biserici pentru a face loc turistilor care viziteaza cimitirul sa intre in biserica.

Ca o concluzie - Cimitirul Vesel de la Sapanta este o incercare de a privi moartea intr-un alt mod decat cel obisnuit. Aici moartea nu este privita ca o tragedie, ci ca un punct de intalnire dintre amplitudinea vietii si clipa iesirii din ea. Cu toate ca acest cimitir este un loc al mortilor aici nu moartea este pe primul plan ci tumultul vietii.

Creatorul cimitirului Ion Stan Patras (care si el are mormantul in acest cimitir) a putut creea acest muzeu in aer liber bazandu-se pe doua atribute, anul este faptul ca atrait in mijlocul acestor oameni, iar celalant consta in talentul sau de a exprima ceea ce cunostea.

Datorita unicitatii lui Cimitirul Vesel de la Sapanta este vizitat de mi de turisti din tara si din strainatate.

Aici se incheie prima noastra vizita in Maramures (a doua am facut-o anul acesta la Borasa) si poat sa va zic ca Maramuresul este ceva unic in Romania, inde traditia se mai pastreaza si in zilele noastre.

Unele informatii din acest articol sunt culese dintr-o brosura cumparata de la magazinul cimitirului.

Pozele atasate sunt tot poze facute astazi, celor pe suport de hartie facute in momentul vizitei.

Va doresc concedii placute tuturor.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 23.11.15 09:22:26
Validat / Publicat: 23.11.15 10:17:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1872 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Localnice in costum popular
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX [23.11.15 10:16:33] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cimitirul Vesel din Săpânța, SĂPÂNŢA [MM]" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCimitirul Vesel din Săpânța:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05351996421814 sec
    ecranul dvs: 1 x 1