ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2015
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 14 MIN

    Pe plajele insorite ale insulei Elba

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Inainte de plecarea in concediu, in timp ce ne planificam traseul și locurile pe care voiam să le vedem in Toscana, ne-am gândit că o vacanță nu ar fi completă fără mare, fără să lenevim măcar puțin pe o plajă, dacă se poate cât mai liniștită și retrasă.

    Așa că am luat harta Italiei, am căutat, și am decis. Va fi Elba.

    Despre Elba știam că a fost locul unde a fost exilat timp de 10 luni Napoleon, in 1814, dar aveam să aflu că este mult mai mult.

    Pe insulă am ajuns cu un ferryboat pe care l-am luat din Piombino.

    Insula se află la aproximativ 10 km de țărmul Italiei iar traversarea durează aproximativ o oră. Nu a fost nevoie să ne luăm din timp bilete la ferryboat. Din oră în oră pleacă câte un vas spre insulă iar bilete se găsesc ușor la casele din port.

    Vremea era splendidă, aşa că ne-am bucurat de o oră minunată pe puntea vasului, insoţiţi de un pescăruş foarte curajos, care mânca din mâinile noastre.

    Ne apropiam din ce in ce mai mult de insulă, de portul din Portoferraio, cu Torre della Linguella şi Forte Stella cu frumosul far.

    Cu o suprafaţă de 224 Km2, Insula Elba este a treia ca mărime din arhipeleagul italiei, după Sardinia şi Sicilia. Inălţimea maximă a insulei, de 1019 metri este atinsă în Monte Capanne, iar de jur împrejurul ai, pe parcursul celor 147 Km de coastă, sunt aproximativ 153 plaje, care de care mai frumoase.

    Micuţa insulă din mijlocul mării Tirrheniene, are o istorie bogată, deseori legendele împletindu-se armonios cu istoria.

    De-a lungul timpului a fost vizitată de greci, etrusci, liguri şi romani, ca mai târziu să ajungă aici şi sarazinii, barbarii, precum şi familia Medici şi alte familii europene.

    Chiar şi conducătorul argonauţilor, Iason, s-a oprit aici în căutarea lânii de aur, corabia argonauţilor fiind în centrul stemei oraşului Portoferraio.

    In afara avantajului aşezării strategice in marea Tirrheniene şi a climei blânde, insula a mai beneficiat de bogate zăcăminte de fier şi de nămoluri terapeutice (acestea din urmă fiind foarte apreciate de romani).

    După cum am mai spus, insula a fost locul scurtului exil al lui Napoleon, după ce a abdicat de la tronul Franţei, în 11 aprilie 1914.

    Dar, iată-ne ajunşi in Portoferraio, capitala insulei, pe care urma să o vizităm intr-una din zilele petrecute pe insulă.

    Hotelul la care aveam cameră rezervată, era pe cealaltă parte a insulei, la aproximativ 15 Km de Portoferraio, în Campo nell'Elba.

    Trebuie spus, că, dacă nu vii cu maşina pe insulă şi nici nu intenţionezi să parcurgi drumurile insulei cu bicicleta, atunci, este absolut necesar să inchiriezi o maşină sau un alt mijloc de transport motorizat. Există şi transport in comun, dar nu prea ne-a fost recomandat de localnici, şi, oricum, acesta nu ajunge la minunatele plaje ale insulei.

    Hotelul nostru era la aproximativ 50 metri de o plajă cu nisip, intr-o minunată pădure de pini, arbori caracteristici insulei.

    După cazare, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mergem la plaja Marina di Campo, din imediata apropiere a hotelului.

    Plaja, aşezată in Golful di Campo, cu o lungime de 1400 metri (cea mai mare de pe insulă), se întinde din portul Marina Di Campo până la extremitatea estică a golfului, cunoscută sub numele de „La Foce”. Este acoperită cu nisip fin, iar intrarea in apă se face lin (asemănător cu plaja de la noi, de la Mamaia). Este o plajă ideală pentru familii cu copii.

    Seara, am făcut o scurtă plimbare prin mica staţiune.

    Campo nell'Elba este numele dat acestei mici regiuni în 1894, după separarea de Marciana. Cele mai frecventate staţiuni turistice din această parte a insulei sunt Marina di Campo, capitala regiunii (locul unde era şi hotelul nostru), Fetovaia, Seccheto şi Cavoli.

    Regiunea include şi insula Pianosa şi mica insulă della Scola.

    Marina di Campo, un fost sat de pescari, a devenit in prezent cea mai mare staţiune turistică a insulei, in principal datorită plajei mari şi frumoase pe care o deţine.

    Staţiunea are un mic port, un far construit in 1901, aproape de Torre di Marina di Campo, și un turn datând din epoca Medici (sfârşitul anului 1596).

    Tot aici, in partea veche a staţiunii, se află Chiesa di San Mamiliano, biserică din epoca pre-romană, atestată documentar în 1343. Biserica adăposteşte o pictură valoroasă din sec. XIX, reprezentându-l pe Sf. Mamilian de Montecristo când ucide balaurul (conform legendei, in secolul al cincilea, vandalii conduşi de Genseric, ocupă Sicilia, Sardinia şi Corsica, atacă Roma, persecută creştinii şi dispune arestarea lui Mamiliano, episcop de Palermo. Prelatul se imbarcă pe un mic vas impreună cu patru însoţitori şi ajunge in insulele din Marea Tirrheniană, oprindu-se in cele din urmă pe insula Montecristo, pe care era un dragon. Mamiliano înjunghie balaurul şi îl aruncă în mare, după care se dedică rugăciunii).

    In staţiune sunt foarte multe hoteluri, pensiuni, precum şi un camping cu bungalowuri. In afară de plajă şi de barurile de pe plajă, sunt alte numeroase restaurante, pizerii, magazine şi locuri amenajate pentru copii. Este locul ideal de petrecere a concediului atât pentru familiile cu copii cât şi pentru tineri.

    Plecând din port şi urcând pe lîngă casele cochete din spatele portului, continuînd pe o cărăruie îngustă, ajungi la o mică şi frumoasă plajă, numită Galenzana (la care am mers in una din zilele şederii noastre pe insulă). Dincolo de această plajă sunt câteva mici plaje izolate, la care accesul este mai facil de pe mare.

    A doua zi am plecat in explorarea insulei. Prima oprire a fost in Portoferraio, capitala insulei.

    Numele orașului – Portul de Fier – vine de la minele de fier care s-au dezvoltat pe insulă și a permis dezvoltarea orașului. In același timp, Portoferraio a devenit principalul port prin care minereurile de fier erau transportate spre continent.

    Orașul a fost marcat de două mari prezențe, Cosimo I de Medici și Napoleon.

    Incepând cu anul 1548, orașul s-a numit Cosmopoli, în cinstea Marelui Duce al Toscanei, Cosimo I de Medici, care a reconstruit și fortificat orașul distrus de sarazini.

    Atunci a fost construită, după un proiect al arhitecților Giovanni Camerini și Giovan Beluzzi, pe un promontoriu cu vedere la intregul golf din partea nordică a portului, fortăreața Stella.

    Forte Stella a avut rolul de veghe și apărare, îndeplinind acest rol un timp îndelungat. Pe fortul Stella este amplasat şi farul din Portoferraio, ridicat în 1788-1789 şi restaurat în 1915.

    Mai la vest de Forte Stella se află Forte Falcone, a cărui construcție a început tot în 1548 după proiectul aceluiași Camerini, și terminată în 1701.

    Tot la comanda lui Medici, a fost construit și Torre della Linguella cunoscut și sub numele de Torre del Martello. Situat la capătul de nord al golfului, Torre della Linguella, deși a fost construit în scop de apărare, a fost folosit mai întâi ca depozit de sare, iar din sec. al XVIII-le până la începutul sec. al XIX-lea a a avut destinația de închisoare. Turnul a fost restaurat, iar in colțul de vest al zidurilor, a fost instalat un far.

    In ziua de 4 mai 1814, la varsta de 45 de ani, Napoleon a pășit pe insula Elba, arborând pe cel mai înalt punct din Portoferraio, steagul său alb cu o diagonală roșie pe care sunt trei albine aurii. Acesta, a rămas drapelul insulei Elba până in ziua de azi.

    In timpul șederii sale in insulă, Napoleon a construit drumuri, spitale și a extins rețeaua de apă potabilă. Portul din Portoferraio a devenit neobișnuit de animat datorită fluxului mare de vizitatori care doreau să il vadă pe împărat. A crescut semnificativ comerțul în Portoferraio, datorită cantității mari de bunuri necesare lui Napoleon și persoanelor apropiate care il însoțeau (mama sa, sora Pauline, contesa Maria Walewska), precum și celor 1000 militari din garda sa.

    Impăratul a locuit in Palazzina dei Mulini, complex de clădiri situat între Forte Stella și Forte Falcone, și în Villa di San Martino, aproape de Portoferraio.

    Deși a stat relativ puțin (10 luni), prezența lui Napoleon a marcat definitiv viața insulei. In fiecare an, la 5 mai, in toată insula sunt manifestări in cinstea lui Napoleon, iar la Chiesa della Reverenda Misericordia, din Portoferraio, se ține o slujbă special pentru acest eveniment. In anul în care am fost pe insulă, 2014, cu ocazia aniversării a 200 ani de la debarcarea lui Napoleon pe insulă, au fost renovate clădirile în care acesta a locuit, iar toate magazinele de suveniruri vindeau diferite obiecte cu chipul sau însemnele împăratului.

    Ajunși în Portoferraio, ne-am plimbat pe străduțele din centrul vechi al orașului, care înconjoară portul vechi, amplasat într-un golf natural. Aici sunt foarte multe restaurante, baruri şi magazine de suveniruri.

    Am urcat apoi spre Villa dei Mullini, reşedinţa de iarnă a lui Napoleon, apoi, continuînd ușor am ajuns la un mic indicator săgeată pe care scria Le Viste, și cu însemnul plajă.

    Ca să ajungi la această frumoasă plajă, trebuie să cobori cam 200 m pe un drum abrupt care trece pe sub zidurile orașului, intre Forte Stella și Forte Falcone. Plaja are zone de nisip în alternanță cu zone cu pietre de diferite mărimi și culori care se extind și în apă, dându-i acesteia un colorit de curcubeu. In fața plajei, la aproximativ o milă marină, este mica insulă Scoglietto, un loc căutat de amatorii de scufundări.

    Deși este localizată foarte aproape de centrul orașului, plaja nu este aglomerată. Există un mic bar pe plajă, unde se poate servi ceva de băut sau de mâncat și de unde se pot închiria șezlonguri și umbrele.

    Se spune, că lui Napoleon îi plăcea să işi petreacă din când în când timpul pe această plajă, iar gândul că pășeam pe aceleași pietre cu același mare personaj al istoriei sporea farmecul plajei.

    După o scurtă baie în cristalina apă din plaja Le Viste, am urcat cu greu cei aproximativ 200 m până la stradă, am ajuns la mașină și apoi am plecat spre Cap d'Enfola, pe un drum șerpuit de coastă, la aproximativ 200 m deasupra mării.

    Citisem că sunt foarte multe plaje frumoase de-a lungul acestui drum și vroiam să vedem cât mai multe.

    Aveam să constatăm insă că nu era deloc un lucru simplu. Aproape toate drumurile spre aceste plaje pornesc din șosea, mai exact, sunt mici cărărui care conduc spre aceste plaje. Parcări amenajate sunt foarte rare sau deloc, iar, ca să oprești, trebuie să găsești un loc, cu greu, pe marginea șoselei destul de înguste.

    Dar am reușit să vedem cel puțin două plaje. Una dintre ele a fost plaja La Sorgente sau Acquaviveta, la o distanță de aproximativ 6 Km de Portoferraio. După ce am lăsat mașina pe marginea drumului, am mers aproximativ 100 metri pe un drum pietruit printre case, după care am ajuns pe o cărăruie ingustă pînă la intrarea în camping (este aici un camping cu bungalow-uri și cu locuri de campare pentru rulote), apoi am coborât spre plajă.

    Aceasta este una tipică pentru această parte a insulei, cu pietre de diferite mărimi și culori, care dau apei o limpezime de cristal.

    Am mai ajuns și la plaja Sansone, una din cele mai frumoase plaje ale insulei, aproape de La Sorgente. La această plajă se ajunge puțin mai greu, mergînd aproximativ 10 minute pe un drum ingust, intre stânci. Accesul mai greu la plajă face ca aceasta să nu fie foarte aglomerată. Plaja este flancată de stânci albe și este acoperită cu pietricele netede și albe, care dau o mării o frumoasă tentă luminoasă.

    Nu există umbră pe plajă, așa că umbrela este absolut necesară. Plaja este împărțită în două, la una dintre părți ajungându-se doar inot.

    Cu greu ne-am putut despărți de această plajă, și, pentru că se apropia seara, am pornit inapoi spre Marina di Campo.

    A doua zi am mers in Porto Azzuro, un alt mic orășel al insulei. Inițial, orașul s-a numit Porto Longone, datorită lungimii mari a golfului Mola, pe marginea căruia se află. Din anul 1947 numele i-a fost schimbat în Porto Azzurro. Este înconjurat de fortul spaniol S. Giacomo pe o parte și fortul Focardo pe cealaltă parte. Este un frumos port turistic, cu multe magazine și restaurante.

    In imediata apropiere a portului este plaja La Pianotta, o plajă cu stânci mari pe care poți să stai la plajă.

    Noi nu ne-am oprit la această plajă, ci am mers mai departe, pe Passeggiata Carmignani (un frumos drum care oferă o frumoasă priveliște asupra portului și a mării) spre plaja Barbarossa și mai departe spre Caletta di Barbarossa, unde ne-am și oprit. Plaja este așezată intr-un foarte mic golf, intre stânci inalte, mărginit în spate de un mal înalt și abrupt de culoare roșie. Se pare că numele plajei vine de la temutul pirat Barbarossa care s-a refugiat în această zonă a insulei.

    Eram singuri pe această mică plajă, așa că am profitat și am stat mai mult.

    Pe drumul spre Porto Azzuro, un drum cu multe serpentine, care șerpuiește deasupra mării, am văzut la un moment dat, la o cotitură a drumului, o plajă foarte frumoasă aflată undeva, jos. Am crezut că este o plajă la care nu se poate ajunge decât de pe mare, dar, după ce m-am mai documentat, am aflat că se poate ajunge și pe jos.

    Următoarea zi am pornit din nou spre Porto Azzuro, de această dată cu gândul de a merge la Plaja Acquarilli, aşa cum am aflat că se numea acea plajă. Am parcat mașina intr-o foarte mică parcare de pe un promontoriu al drumului, și am pornit să căutăm drumul spre plajă. Priveliștea era una de-a dreptul feerică. Se vedea intregul Golf Stella, cu apa pe alocuri de un albastru de cerneală iar prin alte părți de un verde de smarald, iar in depărtare se vedea insula Montecristo. Sus, în mica parcare era un indicator de plajă, și pornea drum relativ accesibil care ducea însă la o altă plajă, de cealaltă parte a promontoriului, opusă plajei căutate de noi.

    Am continuat să căutăm cărăruia între vegetația bogată, care să ne ducă la plajă. Chiar când eram pe punctul de a renunța, am găsit o cărare pe care abia puteai păși cu ambele picioare, și care cobora foarte abrupt pe plajă, aproximativ 50 metri. Efortul a meritat. Era una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am văzut, acoperită cu un nisip negru și cu pietriș de aceași culoare, și mărginită de stânci abrupte. Plaja este impărțită in două de o stâncă mare, cea de a doua parte fiind folosită in special de nudiști. Nu este umbră pe plajă, nisipul și pietrișul se infierbântă foarte tare, iar umbrela este absolut necesară (bineînţeles că noi nu o aveam). Nu puteam lăsa acest mic amănunt să ne strice plăcerea de a mai rămâne pe această plajă, așa că ne-am făcut un mic adăpost din bețe, tulpini de sorg (o plantă care inflorește primăvara pe aceată plajă) și frunze de palmieri. Apa era incredibil de clară, numai bună pentru inot. Am zăbovit destul de mult pe acea plajă, astfel încât in acea zi a fost singura noastră destinație.

    Următoarea zi am mers in partea opusă lui Porto Azzuro, spre plajele din Campo Nell'Elba. După ce am parcat tot pe marginea drumului, am coborât 203 trepte de granit și am ajuns la plaja Palombaia. Plaja este acoperită parțial cu nisip și parțial cu pietriș, este foarte liniștită și puțin aglomerată. De aici, in depărtare se poate vedea, semănând cu o plută imensă, plată, insula Pianosa.

    Pe plajă este un mic bar, de unde se pot cumpăra băuturi și inchiria șezlonguri cu umbrele.

    Am stat intrega zi pe această plajă, bucurându-ne de apa limpede și caldă, de vremea frumoasă și de liniștea din jur.

    Nu am reușit să vedem nici măcar un sfert din frumoasele plaje ale insulei. Nu am ajuns la plajele din zona Marciana și Rio Marina. Cred că și dacă stai o lună nu reușești să le vezi pe toate.

    De văzut pe insulă mai este și Monte Capanne, pe al cărui vârf, inalt de 1019 m, se urcă cu un funicular. Nu am mai avut când să mergem și acolo, preferând să ne petrecem cât mai mult timp pe plajă.

    Dacă incă nu ați fost pe insula Elba, nu ezitați să o faceți. Veți petrece acolo o vacanță de neuitat. Destinația rămâne pe lista mea de locuri unde voi mai merge.

    Vă rog dacă se poate ilustraţia muzicală https://www.youtube.com/watch?v=k-3KecdyOZU.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Mika in 23.10.15 14:53:37
    Validat / Publicat: 23.10.15 16:27:07
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 16558 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P05 Plaja Le Viste
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    Admin [23.10.15 16:26:07] »

    Fain recomandarea - şi iată că o nouă "pată albă" se colorează pe harta destinaţiilor turistice descrise pe AFA. Şi nu oricum, ci chiar printr-un articol selectat drept "Minighid AmFostAcolo" pentru această destinaţie!

    -

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    -

    Hotelul la care aveam cameră rezervată, era pe cealaltă parte a insulei, la aproximativ 15 Km de Portoferraio, în Campo nell'Elba.

    ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

    Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

    [În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)]

    Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

    Mika [23.10.15 16:32:49] »

    @Admin - Multumesc pentru publicare. O sa incerc sa scriu si despre hotel, unde a fost fain, dar cred ca am prea putine fotografii de acolo. Mai mult filme decat foto.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Mika
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Elba:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063860893249512 sec
    ecranul dvs: 1 x 1