ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 20.05.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cauta si vei gasi.. locuri minunate - Schiturile Iezer si Pahomnic

TIPĂREȘTE

Fiind intr-o minivacanta in Olanesti, intr-una dintre zile ne-am gandit sa plecam prin imprejurimi cu masina. Gazdele ne-au vorbit de Schiturile Iezer, Pahomnie si Patrunsa dar neavand prea multe informatii exacte despre cum ajungem acolo, ne-am indreptat spre primarie de unde am aflat mai multe. O sa incerc sa scriu cat mai exact traseul de vreo 20-25 kilometri deoarece nu este drum intins, fiind nevoie sa fii foarte atent la intersectiile de drumuri pentru a nu ajunge in alta parte. In plus GPS-ul nu ne-a ajutat prea mult...

Astfel, plecand de la primarie catre iesirea din oras spre Ramnicu Valcea dupa vreo 2 km am facut stanga pe drumul national catre Valcea. De la iesire am mers pe drum drept vreo 3-4 km pana la intersectia drumului nostru national Olanesti-Valcea (DN64A) cu un alt drum din stanga care ducea catre Muereasca de Sus, noi ramanand pe drumul din dreapta (DN64A) pentru inca vreo 7-8 kilometri pana in localitatea Valea Cheii. Aici pe partea dreapta in sensul nostru de mers, este intersectia cu drumul judetean pe care ne vom continua traseul pret de 3-4 km pentru a ajunge in satul Cheia. In satul Cheia, pe partea dreapta in dreptul unei troite sau fantani din lemn este un indicator micut care indica drumul catre schitul Iezer. Vom parasi drumul judetean si pe parcursul a 4-5 km vom merge pe un drum micut asfaltat (care atunci era in lucru), vom traversa si un parau pe un "pod" improvizat (la podul normal se faceau lucrari de reabilitare - poate deja s-au terminat) si vom ajunge la Schitul Iezer.

Coborand din masina, intr-o frumoasa zi de 1 septembrie, cu cerul albastru, iarba si copacii verzi, urcand pe aleea pietruita pana la intrarea in curtea schitului si trecand de poarta am ramas uimta de ceea ce aveam in fata ochilor... De-o parte si de alta a scurtei alei ce duce la schit era plin de flori inflorite si ingrijite, in fata era micutul schit alb, imediat in dreapta o casuta de unde puteai cumpara lumanari si lasa acatiste, iar in stanga o minunata casa cu chiliile maicilor si noua bisericuta construita de catre maici.

La intrarea in schit, de-o parte si de alta este scrisa istoria acestui loc care incepe prin anii 1370-1380 cu cei care au ctitorit sfantul lacas, Radu cel Mare si fiul sau cel Mircea cel Batran, continua cu refacerea schitului de catre voievodul Mircea Ciobanul si sotia sa Doamna Chiajna, fuga fetei celei mari a lui Mircea Voda in tara ungureasca, casatoria acesteia cu un "pagan" pe nume Nemes, dezvaluirea secretului ca in peretii schitului este ascuns un cazan cu galbeni, uciderea calugarilor, daramarea schitului si furarea banilor de catre "pagan", recladirea schitului prin 1714 si viata monahala dusa de calugari pana in 1946 care a fost continuata de catre maicute pana in zilele noastre.

Daca sunteti la Iezer, trebuie sa vedeti si Pestera Sfantului Antonie... De la schit la pestera sunt vreo 600-700 metri. Este o carare prin padure de 300-400 metri cu o dificultate medie urmata de o carare prin poenita de unde am mancat coarne. Dupa traversarea poenitei se ajunge la "pestera".

Plecand de la schitul Iezer ne-am continuat incursiunea in descoperirea locurilor minunate pe care nu le cunosteam, vrand sa ajungem la Schitul Pahomnie. Drumul este simplu, forestier, nu ai unde sa te ratacesti. De la Iezer am mers vreo 4-5 km, pana am intalnit o troita la bifurcatia drumului. Calea din dreapta ducea catre Parcul National Buila Vanturita, iar calea din stanga catre Schitul Pahomnie care se afla la vreo 3 km.

Dupa locul minunat de la Iezer, ne-a fost dat sa vedem un alt loc si mai minunat... La intrarea in curtea schitului Pahomnie, din stanca muntelui coboara paraul numit Izvorului Muntelui. Intrand in curte, in stanga sunt o parte din chiliile calugarilor, iar imediat in dreapta este muntele care parca sta sa cada pe schit. Schitul a fost ridicat pe la 1520 de catre calugarul Pahomnie care a muncit impreuna cu Sava haiducul pentru ridicarea acelei minunatii.

La Schitul Patrunsa, care era mai sus de Schitul Pahomnie nu am ajuns din cauza ca nu am vrut sa ne prinda intunericul prin munti. Daca plecati sa vedeti aceste schituri va recomand sa plecati la 9-10 dimineata (nu la 12 ca noi...) pentru a avea destul timp sa admirati totul pe indelete. De asemena nu uitati sa luati cu dumneavoastra ceva de mancat si haine mai groase.

Calatorie/drumetie placuta!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de ghitoca001 in 31.01.10 13:37:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE OLĂNEȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3706 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ghitoca001); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Intrarea in Noua Biserica contruita de maicute. Se afla in partea stanga a Schitului, in continuarea chiliilor maicutelor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4400 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[31.01.10 14:58:52]
»

am redenumit sectiunea creata in "Olanesti si imprejurimi" - sectiune in care mai asteptam review-uri despre zona respectiva.

krondia*
[31.01.10 17:59:57]
»

O oaza de lumina. Multumim. 100 de puncte binemeritate

Admin
[31.01.10 19:17:50]
»

util, inedit si binevenit review. bravo si din partea mea.

magdalena
[31.01.10 19:51:48]
»

Frumos, ghitoca! Ce poti sa ne spui de apele minerale? M-ar interesa o saptamana de "refacere" aici, am studiat anul trecut pe diverse site-uri niste hoteluri, tu unde ai fost cazata?

ghitoca001AUTOR REVIEW
[31.01.10 22:32:58]
»

Magdalena, am stat in Olanesti doar 4 zile si nu am urmat nici un tratament cu ape minerale, dar am strans cateva informatii deoarece anul acesta as vrea sa le cumpar un bilet de tratament parintiilor mei.

Am ajuns la concluzia, ca pentru ei care sunt mai in varsta si vor urma tratament este bine sa stea la un hotel care are inclus in pret pe langa mesele principale ale zilei si consultatia gratuita la doctorul care va prescrie tratamentul dar si pretul abonamentului pentru accesul la izvoarele de ape minerale (Da, exista un tarif de acces la izvoare! In septembrie 2009 era undeva la 7-8 RON / zi / persoana)

Din ceea ce am aflat, se pare ca in 2001, izvoarele de ape minerale din Baile Olanesti au fost concesionate catre o firma Riviera Olanesti SA, pentru a le intretine. Concesionarul avea contract cu 2 hoteluri (Parang si Livadia) care-i plateau ceva bani pentru accesul persoanelor cazate acolo la izvoarele de ape minerale. In primavara anului 2009 a existat un protest/conflict deoarece concesionarul incepuse sa perceapa un tarif de acces la izvoare pentru toti ceilalti turisti care urmau tratamentul cu ape minerale dar erau cazati in alte hoteluri, deoarece aceste unitati de cazare nu contribuiau cu nimic la concesionarul care avea si el cheltuielile lui cu intretinerea izvoarelor si plata personalului medical balnear. Cei care au avut de pierdut au fost turistii dar, in primul rand turistii care au venit cu bilet de tratament decontat prin Casa de Pensii si nu si-au ales cazarea la unul dintre cele 2 hoteluri. Astfel au venit in statiune stiind ca este totul platit, dar au avut surpiza sa afle ca trebuie sa mai plateasca o suma de bani pe zi pentru a avea acces la tratamentul cu ape. Poate ca dupa "conflictul" din primavara, exista mai multe hoteluri care au semnat un contract cu firma concesionara, astfel ca turistii cazati acolo nu mai platesc taxa de acces la izvoare.

In septembrie 2009, la toate izvoarele exista paza iar accesul inauntru pentru a lua apa se facea pe baza de cartela magnetica. Noi am intrat fara cartela deoarece nu am luat apa, decat ne-am uitat... Tratamentul cu apa de la un anumit izvor se face doar in baza recomandarilor medicului balneolog al statiunii care citeste anumite analiza medicale pe care le-ati facut in prealabil in orasul dumneavoastra. Apa isi pastreaza proprietatile doar pentru 2 ore, astfel ca daca ai tratament de 3 ori pe zi, atunci de 3 ori pe zi te vei plimba pe aleea pietruita catre izvoare. Oricum plimbarile fac bine la sanatate

Noi am stat la un particular - o vila cu mai multe camere, fiecare camera cu baie proprie. Nu am avut probleme cu apa calda si am avut acces la bucatarie. Gazdele au fost foarte amabile. Pretul a fost de 50 Ron camera/noapte.

La pranz si seara am mancat la restaurantele din zona izvoarelor. Pretul unei mese ajungand la 20-25 Ron/persoana. De altfel, exista si meniul zilei care era 15RON. Dimineata am mancat la vila, ceea ce ne-am cumparat seara de la magazinul alimentar din piata, care era cam la 50-60 metri in fata hotelului Olanesti.

Povestea referitoare la conflictul dintre unii hotelieri si firma concesionara legat de tariful pentru accesul la izvoarele de apa minerala am aflat-o acolo. Astfel daca este ceva neadevarat sau daca cineva a fost neindreptatit, il rog sa ne dea cat ma multe detalii.

magdalena
[31.01.10 22:54:20]
»

Multumesc, amanunte excelente! Prin urmare, trebuie sa platim pentru a beneficia de tratament, 2 abonamente pentru fiecare...

Eu credeam ca la izovoare nu exista pret. Am mai luat apa si din alte statiuni (Sarata Monteoru, de ex.), dar nu costa bani.

ghitoca001AUTOR REVIEW
[01.02.10 09:02:23]
»

Da, Magdalena. Daca va alegeti o unitate de cazare care nu are contract cu firma concesionara se pare ca veti plati atat consultatia la medicul balneolog cat si accesul la tratament.

Poate in 2010 lucrurile se vor schimba...

cornel_eco*
[15.05.10 18:18:23]
»

Am fost recent in Olanesti si situatia este neschimbata.Povestea este ca fostul primar a concesionat izvoarele societatii Olanesti-Riviera SA(propietara hotelurilor Olanesti si Riviera din Mamaia).Problema este ca aceasta concesiune este pe 30 de ani si contractul este atat de bine facut ca nu se mai poate face nimic.Din punctul meu de vedere aceasta taxa putea foarte bine sa fie colectata de primarie si folosita pentru intretinerea statiunii.Societatea comerciala amintita mai sus construieste la ora actuala un hotel de 8,9 etaje langa Hotel Livadia.Toti cei cu care am vorbit spun ca in spatele acestei societati ar fi Mugur Isarescu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cornel_eco*, ghitoca001, krondia*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Olănești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11148810386658 sec
    ecranul dvs: 1 x 1