ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Wiener Neustadt
ÎNSCRIS: 01.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Der Bunker and the Eagle´s Nest

TIPĂREȘTE

"Nu orice teroare inseamna dictatura dar orice dictatura inseamna teroare"

Königssee (Lacul Regelui) socotit cel mai frumos lac montan al Alpilor Bavarezi, oglindeste pe luciul apei cel mai mai inalt munte al Germaniei, Watzmann (2713mt) aceste doua maxime confera din start zonei o importanta turistica dar o atractie mai deosebita adauga acestui cumul de frumuseti naturale o includere in top 10 atractii ale Germaniei.

Obersalzberg, un sat idilic de munte (1200mt) care s-a transformat in ani 30-40 in rezidenta si fortareata celui mai demonic dictator al timpurilor moderne, Adolf Hitler.

Incorporate in unicul Parc National Alpin al Germaniei, Berchtesgaden inclus in patrimoniul UNESCO, zona se mandreste pe langa frumusetile naturale si cu o puternica cultura si traditie bavareza, ramasa intacta si in zilele noastre.

Am trecut prin aceasta zona de nenumarate ori drumul cel mai economic si rapid spre Tirol; Voralberg s i vestul Elvetiei ruta trece prin asa numitul "Deutsche Eck" (coltul german) dupa cum probabil multi turisti cunosc, intrucat o traversare prin Austria este din cauza reliefului inalt mult mai anevoioasa, asa ca se iese din Austria prin Salzburg si se merge pe doua variante, una in totalitate pe autostrada pe langa Rosenheim si apoi se intra pe laKufstein in Tirol, respectiv pe nationale prin parcul Berchtesgaden si Lofer.

O secventa imi revine in minte, cand vine vorba despre aceasta zona, un documentar vechi in care Hitler apare alaturi de Eva Braun, cativa aghiotanti si Blondie credinciosul sau caine pe o terasa a unei fortarete de unde se zareau varfurile inzapezite ale Alpilor, un lac precum un fjord si vaile inverzite, o panorama de vis de unde parca iti venea sa strigi"Eu sunt stapanul lumii"

Un scurt istoric cred ca s-ar plia totusi bine pe aceasta recenzie de calatorie pe care nu vreau sa o transform intr-un documentar de care desigur abunda media scrisa si video.

Pitorescul zonei a adus-o repede in atentia iubitorilor de turism, primul asezamant, Pension Moritz dateaza de prin 1878 si a atras multe celebritati ale timpului in zona care s-a dezvoltat rapid ajungand in scurt timp un loc preferat de vacanta a high class-ului.

La inceputul anilor '20, Hitler entuziasmat de imprejurimi isi petrecea intr-un mod constant vacantele aici, la inceput c-a oricare turist, apoi a decis sa-si cumpere o proprietate pe care a transformat-o in rezidenta de vara odata cu venirea la putere in 1933, Haus Wachenfeld sau mai cunoscuta sub numele de Berghof

Cativa ani mai tarzu incepe prigoana impotriva locuitorilor care se vad nevoiti sa-si stramute domiciliul in satele din zona, teritoriul devenind, zona interzisa (Führersperrgebiet) in jurul localitatii Obersalzberg si a masivului Kehlstein (1881mt) In curand si ceilalti aghiotanti apropiati dictatorului i se alatura:M. Bormann (secretar de cabinet) H. Göring (vicecancelar) sau A. Speer (ministrul productiei de razboi)

Bombardamentele masive din 1945 au distrus locuintele exterioare ale capilor nazisti dar in intreiorul muntelui a ramas intacte peste 6km de bunkere pe mai multe nivele precum si Eagle´s Nest (cuibul de vultur) din varful masivului Kehlstein. In 1952 landul Bavaria distruge orice urma din rezidenta lui Hitler aruncanad in aer ce a mai ramas din aceasta astazi pe acel loc a mai ramas doar un morman de beton de 2x2m.

In zona se ajunge usor daca raportam locatia la proximitatea fata de orasul austriac Salzburg, iesirea de pe autostrada la Salzburg sud, se trece prin Grödig pe drumul national 160 dupa care se intra in Germania urmand indicatorul Berchtesgaden (DN305) doar 12 km ne mai despart de Obersalzberg din care ultimii 7-8 sunt drum de munte, cateva serpentine si ajungem in parcarile care pot gazdui cateva zeci de autocare si sute de autoturisme.

Complexul Obersalzberg are doua atractii distincte:

Adlerhorst sau Eagle´s Nest aceea fortareata din varf de munte (Kehlsteinhaus) respectiv o parte din bunkerele subterane care la suprafata au un centru de documentare dat in functiune in forma actuala in 2005 si care nu figureaza precum un muzeu mai degraba precum o expozitie permanenta.

Ora la care ajungem in Obersalzberg este important sa fie matinala inainte de 10 preferabil cand apar primele autocare cu turisti si cu toate ca totul este bine organizat, capacitatea de vizitare pe multe segmente este strangulata, se poate ajunge la timpi de asteptare foarte mari in special din cauza autocarelor care incep sa umple parcarile dupa ora 10.

Se poate vizita complexul atat pe cont propriu cat si apeland la ajutorul unui ghid cu o programara anterioara, telefonic sau on line pe acest link/

Noi am vizitat complexul pe cont propriu deoarece fiind si vorbitori de germana am incercat prin propriile puteri explorarea, nefiind legati de un grup. Diferenta de pret nu este mare pentru centrul de documentare se plateste 3,50€ iar pentru Eagle´s Nest 16,50€ cu autobusul si lift inclus, respectiv pentru tur cu ghid in jur de 22,50

. Desigur si un vorbitor de limba engleza poate relativ usor sa se descurce pe cont propriu aici, toate indicatiile si expunerile sunt cel putin bilincv afisate

In primul rand ne-am indreptat spre casa de bilete pentru achizitionarea transportului spre fortareata, un numar de 4-8 autocare special pregatite care circula in sir transporta turistii intr-un tact de 25 minute spre tunelul de intrare in Eagle´s Nest sau Kehlsteinhaus in germana, traseul este inchis circulatiei publice doar autocarele regiei proprii avand acces pe traseu... Ne-am programat urcarea luand in calcul vizitarea in prealabil a centrului, circa 2 ore,

In acelasi areal la doar 200 metrii de autogara se gaseste Dokumentationszentrum Obersalzberg o cladire moderna aflata pe un pinten al muntelui cu o terasa panoramica cu vedere asupra localitatii Berchtesgaden si a muntilor.

Expozitia permanenta este administrata de Institutul de Istorie Mnchen-Berlin si ne prezinta istoricul zonei inainte si dupa venirea nazistilor in zona, multe documente, inregistrari originale precum si o sala video unde sunt expuse documentare unicat. Este cutremuratore vizionarea acestor pasaje si putem intelege cum o dictatura prin prigoana, dispret fata de rasa umana si nu in ultimul rand un cult al personalitatii ajunge la putere. Totul este foarte bine prezentat iar turul acestor sali se face urmarind indicatoarele care ne ghideaza dupa o ordine logica a istoricului.

O harta urmarind traseul de la intrare fara a intra in amanunte ar arata in felul urmator:

-Obersalzberg

-Personajele principale ale regimului nazist care au avut aici rezidenta

-Cultul personalitatii si mitul lui Hitler pe o masa inchisa intr-o cutie de sticla fiind expusa si cartea interzisa"Mein Kampf"iar un radio de epoca reda pasaje din excentricele cuvantari.

-Politica antirasiala si antisemita si aparatul terorii

-Politica externa nazista

-Oponentii interni, urmarirea acestora si emigrarea

-Al II-lea Razboi Mondial

-Obersalzberg dupa 1945

-Complexul de bunkere

Complexul de bunkere este o constructie megalitica, practic tot muntele a fost gaurit un adevarat oras subpamantean a fost construit aici, avand in centrul rezidenta Führerului, Berghof de unde pornesc tunelele care ajung la toate rezidentele principale si coboara pana la 100 metrii in subteran un perfect sistem de climatizare si iluminare a fost implementat de asemenea. Birouri, locuinte, restaurante sali de sedinte totul era pregatit iar in cazul unui atac aliat conducerea Reich-ului se muta imediat aici.

Atat a apreciat Hitler zona incat o treime din anii petrecuti la conducere a locuit in rezidenta sa. Berghof care folosea si la primirea unor oaspeti de seama si multi spun ca era sediul principal de conducere si decizional. Datele tehnice ale constructiei impresioneaza de asemenea:

Constructia inceputa sub comanda lui M. Bormann s-a materializat in mai putin de 2 ani intre, iulie 1943 si aprilie 1945 si are o lungime de 6,17km, 22296qm spatiu, 107 caverne si 30 de intrari multe secrete.

Ca o ironie a soartei acest sistem de bunkere a salvat vietile a peste 1000 de localnici care s-au ascuns aici in timpul masivelor bombardamente din mai 1945 si nu pe nazisti.

Fotografiatul si filmarea nu sunt interzise in nici un punct al sectiunilor deschise publicului, turul poate dura dupa parerea mea de la minim 90min. pana la o zii intreaga in functie de interesul fiecaruia pentru acest complex.

Turul se incheie in shop-ul aflat la nivelul superior de unde se pot achizitiona carti si beletristica istorica.

La iesire in partea dispre padure am zarit un grup de vizitatori care fotografiau insintent o bucata de piatra mai bine zis o bucata de zid, la intrebarea mea, mi-au confirmat prezumtia mea, da aici s-a aflat rezidenta Berghof, totul era adus la stadiul natural doar acel moloz mai exista din aceea imparatie a dictatorului.

De aici a fost necesar sa alergam pana la statia de autobus deoarece timpul petrecut cu vizitarea bunkerelor si a centruluin s-a dovedit a fii prea scurt.

Se pun in vanzare bilete pe care este inscriptionate, ora plecarii si numarul de autocar, atentie la acest aspect! .

Am avut numarul 2, care a plecat din statie exact la 11,55 drumul pana la Eagle´s Nest dureaza exact 20 minute in care parcurgem 6,5 km. pe un traseu fascinant cu o diferenta de nivel de peste 700metrii! . Intrucat locurile nefiind numerotate va propun sa nu va asezati cu spatele la directia de mers, soseaua este ea insasi o minunatie inginereasca, ocoleste muntele avand o singura curba "ac de par"pe tot traseul si o diferenta de nivel de peste 700metrii. Soseaua este extem de ingusta intre stanci si haul ce se mareste odata cu intrarea abia are loc un autocar sa treaca, pe la mijlocul traseului autobuzele care urca in sir trec mai departe cele care coboara parcheaza scurt intr-o nisa permitind celorlalte urcarea. Un numar de cinci tunele si curba care schimba adrenalina pentru ocupantii scaunelor din dreapta aceasta se muta de aici pe partea stanga ceea cu prapastia si ajungem pe un platou unde autocarele intorc, coordonarea cu celelalte de jos functionand perfect, parca ar fii telecabine antrenate pe acelasi fir.

Important, la coborare neaparat primul drum l-am facut la casa de bilete unde ne-am stampilat biletul cu ora de intoarcere, altfel risti sa petreci mai mult timp decat ti-ai planificat. Noi am optat pentru trei ore de vizitat adica ora 15.20 intoarcerea la statie. Acest platou este un ideal punct de belvedere, ne aflam la 1800metrii altitudine iar deasupra noastra la circa 200metrii in lumina soarelui amiezii se zareste silueta fortaretei Eagle´Nest nume dat in anii ´40 de ziaristii englezi, temutei fortarete. Drumul de aici continua pe jos dar nu pe suprafata muntelui, un tunel lung de 124metrii placat cu granit si luminat ne conduce spre liftul care functioneaza in stare originala de mai bine de 70 de ani. In jur de 50 de oameni au acces la fiecare urcare care dureaza 40 secunde timp de parcurgere a distantei de 124metri, exact cat masoara si tunelul!

Interiorul liftului este captusit cu un invelis metalic in culoarea aurului, am aflat de la liftier despre ce aliaj este vorba si anume, messing (cupru-zinc) si placat cu oglinzi venetiene. Interesant ar mai fii de amintit daca asemenea sistem de elevator s-ar construi astazi in munte ar costa in jur de 130milioane euro!!

In cateva zeci de secunde ajungem in cuibul de vultur si mai precis intr-un foaier de unde se poate iesi pe terasa sau vizita interiorul. Cladirea este construita in totalitate din granit interiorul o parte este transformata in restaurant montan iar partea istorica pastrata in original. O camera somptuoasa lemn de esenta tare, mobilier traditional bavarez, un semineu din marmura rosie, care se presupune a fii un cadou de la Mussolini, intreband o doamna care vindea souveniruri despre acest fapt, ea zambind enigmatic ne spune ca dictatorul italian nu a avut habar de constructia fortaretei aceasta fiind un cadou al partidului si in special alui Bormann pentru Hitler cu ocazia impliniri varstei de 50 de ani si a fost tinuta in secret, in aceasta zona interzisa, pana ce nu a fost gata asa ca ar fii doar supozitii. Din aceasta camera care se mai numea si Teeraum (salon pentru ceai) coboram cateva trepte si intram in camera Evei Braun, aceasta este fara mobilier de o forma ovala cu peretii exteriori si ferestrele inspre partea abrupta a versanului. O panorama cum doar in povestile cu printese se dezvolta de aici, in zare se zareste masivul Watzmann iar la poalele acestuia de un verde inchis, parca strangulat intre versanti lacul Königsee precum mun fjord norvegian. Totul la o diferenta de peste 1200metrii si foarte abrupt. Din camera Evei iesim pe o terasa inchisa pe o parte de zidul de granit iar vis a vis pe toata lungimea ferestre uriase incadrate de coloane dorice care ne ofera o panorama similara cu aceea din camera Evei Brown.

Din incapere iesim direct pe terasa unde gasim un blazon al stabilamentului si inaltimea de 1834mt. la care ne aflam. Pe partea opusa, fortareata este incadrata de o terasa care coboara in trepte suspendata in afara versantului.

Restaurantul care functioneaza este inchiriat de mai multi ani de o familie care il administreaza si intretine. De aici se poate merge pana la varful marcat cu o cruce de 4 metrii din lemn si care se afla la 1881mt.

Panorama este de aici de360grade si se intinde pana la varfurile vesnic inzapezite ale Hohe Tauern inspre sud, orasul Salzburg este la o aruncatura de bat iar inspre nord Germania se deschide.

Acum am inteles si eu senzatia de dominatie care te cuprinde privind lumea de la asa o inaltime.

Strada si fortareata a fost dupa cum spuneam un cadou pentru Hitler si a fost finalizata in doar 11 luni un munte intreg a trebuit dinamitat pentru a face loc soselei, iar excavarile au costat multe vieti omenesti.

Cu toate acestea Hitler nu a fost in 7 ani decat de 14 ori in fortareata, se spune ca suferea de claustrofobie si nu gasea locul sigur in cazul unui bombardament. Dar pentru Eva Brown a fost locul preferat de relaxare. Cu toate ca a fost una dintre principalele tinte ale bombardierelor, Eagle´s Nest a scapat c-a prin minune in timp ce rezidentele aflate in Obersalzberg au fost distruse.

Chiar si dupa razboi, aliatii si mai tarziu administratia locala bavareza nu l-au dinamitat asa cum s-a intamplat cu rezidenta, Berghof.

Aceasta strada si punctele de interes turistic sunt inchise intre octombrie si inceput de mai din cauza avalanselor si a masivelor caderi de zapada, primavara se curata carosabilul de pietre si tot traseul se "periaza"atent o atentie deosebita acordanduse stancilor care din cauza infiltratiilor de apa ar putea devenii instabile, acesta este de fapt marele pericol pentru autobuse.

Un link util pentru informatii gasiti aici.

A fost o iesire foarte interesanta atat prin prisma istorica cat si prin superba peisagistica care se deschide de aici o escapada mai deosebita intr-un loc, odinioara socotit zona interzisa.

Nu pot spune daca am simtit vizitand" muntele lui Hitler "repulsie sau admiratie mai degraba un sentiment ciudat de nesiguranta si cu toate ca era o zii insorita o umbra sau o senzatie parca ne-a insotit toata ziua si asta nu doar in bunkere, nu sunt cuvinte ale unui om care crede in mituri sau fenomene paranormale dar aceasta a fost senzatia.


[fb]
---
Trimis de claudiu 71 in 22.09.15 22:45:51
Validat / Publicat: 23.09.15 01:08:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 5649 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Cuibul de Vulturi de pe Kehlstein cu panorama spre Austria natala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.09.15 01:08:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

dorgo
[23.09.15 07:33:24]
»

Ceea ce e interesant, e ca omenirea e mai curioasa chiar fascinata sa descopere si sa savureze raul (altora) decat binele. Raul se vinde mereu mai bine decat binele. Imagini cu Hitler si Eva Braun si acolitii lor de pe terasa de la Berghof, acea minunata zona montana a Bavariei, au fost des prezentate la TV. Documentare cu oameni ce au impins omenirea inainte... Newton, Edison, Fleming, Bell, Vlaicu, Diesel, Steve Jobs sau maica Tereza, apar insa ceva mai rar.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tache
[23.09.15 10:44:13]
»

Nu e deloc o surpriza pentru mine modul exemplar de documentare al rewiew-ului, cum de altfel nu e o surpriza nici stilul de prezentare, care evita o relatare seaca si o transforma intr-un story. Constat insa ca deja nu mai e o surpriza (pentru mine) selectia locurilor despre care povestesti (Dolomiti, coasta Amalfitana, Apuseni, etc).

Am avut 2 tentative de a vedeaBerchtesgaden cu Eagle's nest, nereusite din cauza ca mi-am supraincarcat programul. Puncte nu pot acorda din motive regulamentare asa ca... multumesc, Claudiu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
claudiu 71AUTOR REVIEW
[23.09.15 12:01:33]
»

@dorgo:

De acord cu tine, faptele bune sunt repede date uitarii, cele rele insa nu le uitam.

Un amic mai hatru ar zice:

Nu am auzit de bunkerul lui, Maica Tereza

Apropo cred ca si la noi ar fii un highlight turistic, daca s-ar pune mai bine in valoare unele rezidente ale fostului mare conducator, si din legenda lui Dracula se castiga bine.

Cabana din Lapusna sau casa de oaspeti din Mures sunt spre exemplu, cred date uitarii.

Pacat.

claudiu 71AUTOR REVIEW
[23.09.15 12:11:28]
»

@tache:

Pentru cine este interesat si de asemenea atractii si se afla in zona, este desigur un must see. Se poate "asorta"excelent si cu Tirolul

Cat despre partea cu punctajul, e doar virtual, eu sunt foarte multumit si asa. Cred ca fiecare"chibit"are in ranita bastonul de maresal., mai ales in al tau

O zii buna.

dorgo
[23.09.15 16:28:02]
»

@claudiu 71 - Din cate stiu. s-a incercat un "Ceausescu Tour", (poate ca mai functioneaza) care trecea prin Scornicesti-Targoviste-Snagov-Casa Poporului-Canalul Dunare-Marea Neagra. A intrat in discutie si reabilitarea inchisorii Doftana. La Lapusna nu s-a mai mers, exista 21 de Km de drum rau, rau de tot, intre Ibanesti si castelul de vanatoare a lui Ceausescu (si a familiei regale), care e vizitabil.

msnd
[23.09.15 20:30:42]
»

@claudiu 71 - Foarte interesant. Sunt impresionat de detalii și modul de prezentare. În sinea mea mi-am dorit cândva să ajung și eu pe acolo. M-a inspirat și cartea lui Alistar Mc Lean, și filmul cu același subiect. Dar parcă realitatea este altfel. Sper încă să-mi realizez dorința.

Felicitări pentru excursie și pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
claudiu 71AUTOR REVIEW
[23.09.15 21:30:51]
»

@dorgo -

Am auzit acum vreo zece ani, despre starea drumului, se pare ca acolo au fost si "banii d-voastra" si cand te gandesti ca trece pe langa Dulcea

Am vazut in ultimul timp multe oferte interesante, se incearca o promovare a atractiilor si o varietate destul de mare. Uite un exemplu aici:travelbird.at/62012/ice-h ... -rumaenien-flug.

La oferta aceasta se combina, binele cu raul, dupa cum vezi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
claudiu 71AUTOR REVIEW
[23.09.15 22:09:55]
»

@msnd -

Multunesc, si vreau sa fiu onest cu tine.

La inceput am luat-o precum o joaca, m-ai scriam pe cateva portaluri de turism doar recomandari de cazare, primeam de la tour operator un e-mail in care eram rugat sa-mi spun parerea despre hotelul sau pensiunea in care ne-am facut sejurul.

Cu AFA am dat frau liber ideilor in limba materna, pe care nu am avut multe oportunitati sa o exersez in scris.

Acum am descoperit inca o oportunitate si cred ceea mai importanta:

Mi-am dat seama ca este o posibilitate de a arhiva vacantele dupa cum le-am trait.

Daca parcurg pe site, spre exemplu unde am fost acum cinci ani si ce am facut in sejurul din sa spunem Calabria, pe AFA am fisierul "la cald".

Un hobby care pentru un turist impatimit cred ca este necesar.

Te referi la cartea "Where Eagles Dare"este tradusa in romana? Ce editura?

Da realitatea nu este atat de palpitanta dar este teribil de reala

Chiar merita vizitata, daca esti chiar interesat de filmul evenimentelor petrecute acolo, un motiv in plus, nu o rata.

O seara faina.

msnd
[23.09.15 23:01:28]
»

@claudiu 71 - Probabil că aceasta este o parte spiritului AmFostAcolo. Restul se poate completa prin o eventuală participare la una din întâlnirile viitoare, când ai ocazia unor întâlniri față în față cu cei pe care îi citești.

Da, aceea este cartea. Dar, spre rușinea mea, am pierdut mai multe minute, degeaba, căutând-o prin bibliotecă. Am în față imaginea coperții, cu un castel pe un vârf de munte și, în prim plan, unul din personaje își îndeamnă partenerii la asalt. Da este tradusă în română, sub numele ”Unde se avântă vulturii”, dar nu îmi aduc aminte editura. Filmul are în engleză titlul cărții.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19
[24.09.15 17:09:48]
»

@claudiu 71 - Frumos articol şi ca de obiecei, bine documentat şi plin de detalii interesante. Unele lucruri le cunoşteam deja, altele le-am cunoscut, dar între timp le-am uitat, iar altele... mi-au fost cu totul străine. Aţi prins o vreme magnifică, eu am fost acolo acum vreo 5 ani şi am prins doar ploaie. Daca jos, în parcarea autobuzelor se vedea cât de cât la distanţă, ei bine când am ajuns sus era o ceaţă de o tăiai cu cuţitul. Nu vedeai la 2 metri în faţa ta. Aşa că prin pozele tale descopăr peisajele pe care trebuia să le văd şi eu atunci . Poate data viitoare va fi cu noroc şi pentru mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[24.09.15 17:36:51]
»

@msnd -

”Unde se avântă vulturii”, dar nu îmi aduc aminte editura.

Editura Meridiane, 1984. Cei din prim plan, de pe copertă, sînt cocoțați pe telecabină.

A fost reeditată și de Adevărul, în 2009, e nr. 52 din colecția cu coperte verzi, „100 opere esențiale” (titlu aproximativ), dar nu știu dacă e aceeași traducere din 1984 (în colecția cu pricina au publicat și traduceri clasice, dar și traduceri „de-ale lor”, în general mai proaste decît cele mai vechi).

Am ambele exemplare, doar că cel din 1984 e în biblioteca alor mei, de aceea nu pot să mă uit în clipa asta la traducător.

S-a găsit și filmul la un moment dat, acum cîțiva ani, pe DVD, cred că împreună cu un ziar sau așa ceva. Bineînțeles că l-am luat, nu puteam să ratez unul din filmele de acțiune de căpătîi ale copilăriei (în anii 80 cam asta e tot ce se putea vedea mai occidental la TV, dacă nu cumva încurc amintirile și l-am văzut după 89).

claudiu 71AUTOR REVIEW
[24.09.15 17:45:52]
»

@Camelia19

Calatoria cu autobuzul a fost cred palpitanta cu asemenea conditii meteo

Astea sunt surprizele muntelui, vremea este instabila si nu se poate planifica o drumetie fara a lua in calcul acest aspect.

Noi am avut noroc sau o previziune buna multumita si app-urilor meteo, cred ca am confruntat cel putin cinci diferite.

Stii si tu cum este cu pozele nu reflecta nici pe departe ceea ce vedem live.

Sunt mai mult pentru suflet, de remember

Eram in dubiu in weekend-ul acela intre cuibul de vulturi si Harley Bike Week in Carinthia la Faakersee, dar la urmatoarea nu lipsesc.

Cum sa nu ai regrete:[#http://www.hogeuropegallery.com/ebw/? lang=de#]

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
msnd
[24.09.15 17:49:06]
»

@abancor -

Mulțumesc mult.

În mod sigur în amintirea mea este ediția din 1984, pentru că nu prea am avut contacte cu publicațiile ”Adevărul”.

Probabil din acest motiv nu am găsit-o, eu căutând-o printre cărțile mult mai recente (colecțiile Olimp sau Pinguin).

O zi excelentă!

claudiu 71AUTOR REVIEW
[24.09.15 17:58:33]
»

@abancor -

Multumesc pentru ajutor, trebuie sa o gasesc pe undeva, de preferat editia veche.

Ecranizarea a fost un hit pentru generatia noastra.

Carmen Ion
[20.04.16 12:40:39]
»

@claudiu 71 - Foarte interesant articolul. Îmi pare rău că l-am citit abia acum, dar mai bine mai târziu decât niciodată, nu-i aşa?

Berghof are semnificaţie şi pentru români şi poate că mai puţin cunoscută este vizita neoficială făcută lui Hitler la Berghof, în noiembrie 1838, de către Carol II însoţit de Mihai (Mare voievod de Alba-Iulia la acel moment), care a urmat turneului la Paris şi Londra al regelui român. Era după dezmembrarea Cehoslovaciei prin anexarea de către Germania a regiunii Sudet (Acordul de la Munchen), un precedent periculos pentru România, nevoită să facă faţă pretenţiilor teritoriale ale Ungariei, Bulgariei şi URSS-ului.

Minuta ce consemnează convorbirea este destul de ambiguă, însă ceea ce se cunoaşte cu certitudine este că Hitler nu a oferit garanţii privind păstrarea frontierelor României şi că, la întoarcerea în România, Carol a dispus asasinarea lui Zelea Codreanu şi a altor membri de frunte ai Gărzii de Fier aflaţi în acel moment în detenţie sub acuzaţii de uneltire şi atentat la siguranţa statului.

Există şi o fotografie cu Hitler dând mâna cu regele Carol pe treptele reşedinţei sale, sub privirile lui Mihai, care este posibil să fi participat la discuţia dintre cei doi dar nu a dat niciodată explicaţii în legătură cu deciziile luate cu acest prilej.

ElenaUlrich
[15.06.22 09:32:24]
»

@ claudiu71

Doresc să îți spun că ai scris un articol frumos și interesant, însă te rog să corectezi acolo unde ai scris că Watzmann este cel mai înalt munte din Germania.

Cei mai înalți masivi muntoși din Germania se află în Alpi:

Locul I - Zugspitze cu înălțimea de 2962 m (situat în Garmisch-Partenkirchen),

Locul II - Hochwanner cu înălțimea de 2744 m (situat în Garmisch-Partenkirchen și, din păcate, aproape necunoscut de turiști),

Locul III - Watzmann cu cu înălțimea de 2713 m (situat în Berchtesgadener Land, acest munte fiind cel mai iubit și de către turiști, în special de către cei germani).

Puține sunt atracțiile turistice, din întregul lanț alpin (care străbate 8 țări) pe care nu le-am vizitat, dar, dintre toate, Berchtesgadener Land este, din punctul meu de vedere, de departe cea mai frumoasă zonă. Cred că am fost acolo de peste 30 de ori (cel puțin o dată pe an, deși se află la peste 400 km distanță de orașul în care locuiesc).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Camelia19, Carmen Ion, claudiu 71, dorgo, ElenaUlrich, msnd, tache
Alte impresii din această RUBRICĂDas Kehlsteinhaus / Der Bunker / Eagle's Nest / Cuibul de vulturi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069684028625488 sec
    ecranul dvs: 1 x 1