ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La 2914 metri inaltime, pe Vihren!

TIPĂREȘTE URM de aici

Iata ca a venit si randul de a scrie cateva randuri si despre drumetia pe Vf. Vihren.

Vf. Vihren, situat in Masivul Pirin, este al doilea varf ca inaltime din Bulgaria, prin cei 2914m ai sai, primul fiind Vf. Musala din Masivul Rila, dar si al treilea ca inaltime din intreaga Peninsula Balcanica, dupa Vf. Musala (2925m) -Muntii Rila-Bulgaria, al doilea fiind Vf. Mitykas (2917m) –Muntii Olimp-Grecia.

Drumetia pe Vihren a fost practic conditia de a alege o cazare in Bansko. Fericita conditie as zice si fericita alegere! :)

Daca pentru drumetia pe Vf. Musala ai varianta de a te deplasa si scurta o portiune de traseu cu ajutorul telegondolei, aici ai varianta deplasarii din statiune pana la Cabana Vihren cu autoturismul.

Adica de la 900m altitudine din Bansko urci cu masina pana la 1950m altitudine pana la Cabana Vihren.

Accesul se face pe langa statia telegondolei, pe o sosea asfaltata, chiar buna, care urca serpuind prin padure. Se ajunge la un moment dat la o rascruce, aflata intr-o curba stransa, unde se poate vira ajungandu-se in Poiana Banderitsa, la statia terminus a telegondolei ce urca din statiune, unde este amenajat un restaurant cu terasa si un loc de joaca pentru copii, dar si o pista betonata pentru ski pe role.

Continuand drumul nostru, se ajunge cam dupa aprox. 16km de la plecarea din Bansko, la Cabana Banderitsa. Cabana ofera cazare si mancare. Poti alege si varianta de a lasa masina in parcarea cabanei si a pleca in drumetie pe potecile marcate ce incep de la cabana.

Un traseu foarte frumos, spectaculos dar si destul de dificil este cel spre Saua Premkata, trecand pe la Refugiul Kazana iar din sa apoi urcat pe Vf. Kutelo (2909m) si parcurgerea dus-intors a faimoasei Creste Koncheto (Creasta Calutului :))) o portiune foarte dificila, se merge efectiv pe creasta foarte ingusta, e drept ca de-a lungul portiunii celei mai periculoase sunt infipti stalpi metalici pe care este fixat un cablu metalic de ajutor la parcurgerea acestui pasaj expus

9aceasta portiune de traseu nu este recomandata pentru cei cu rău de inaltime sau celor predispusi la atac de panica). Sa nu radeti! :)) Chestia cu răul de inaltime chiar daca pare incompatibila cu urcatul pe inaltimile crestelor muntoase se manifesta nu pe trasee "obisnuite" ci apare in zonele expuse, unde "hăul se cască la picioarele tale". :):( :)

La intoarcere, din Saua Premkata se poate alege si varianta urcarii pe Vf. Vihren si coborare apoi la Cabana Vihren de unde te intorci apoi cativa kilometri pe sosea, pana la Cabana Banderitsa, de unde ai plecat initial.

Dar sa revenim la trseul nostru. Daca nu te opresti la Cabana Banderitsa cu masina, poti continua asa cum am procedat si noi, cale de inca vreo 3 km pana la Cabana Vihren aflata la o altitudine de 1750m. Daca pana la Cabana Banderitsa drumul este bun, destul de larg, acesti ultimi 3 km de la Cabana Banderitsa pana la Cabana Vihren sunt un pic mai dificili, in sensul ca drumul urca in curbe ma stranse, nici asfaltul nu mai este prea bun, plus ca drumul se ingusteaza foarte mult, in unele locuri neputand trece decat o masina. Dar nu sunt probleme deosebite, doar un pic de atentie. :)

Ajunsi undeva in jurul orei 9,30 la Cabana Vihren cu greu am mai gasit un loc de parcare, culmea, chiar langa cabana :). Deja erau masini parcate, insirate de-a lungul drumului, in jos pre Cabana Banderitsa.

Nu exista o parcare foarte generoasa la cabana, asa ca daca vii un pic mai tarziu, esti nevoit sa parchezi masina mai jos la 1-2-3 km distanta de intrarea pe traseu, astfel fiind nevoit sa mai mergi pe jos, suplimentar, si aceasta distanta, pana la locul unde ai parcat.

Cabana Vihren ofera si ea atat spatii de cazare dar si posibilitatea de a manca acolo. Exista un izvor cu apa potabila chiar in fata cabanei. De acolo incep si traseele spre culmile Masivului Pirin.

Timpul normat pe indicatorul spre Vf. Vihren este de 3 ore.

Spre deosebire de Vf. Musala unde au fost in acea zi cred ca peste 1500 persoane pe traseu, aici erau mult mai putini, doar… … vreo 200 cred. :))

Traseul incepe cu o urcare destul de sustinuta prin jnepenis si ceva grohotis pe ici pe colo, dupa vreo 15 minute de urcat, o poteca marcata se desprinde in dreapta si ajunge direct in Saua Premkata, intre Vf. Vihren si Vf. Kutelo. Aceasta varianta o poti folosi la inapoiere, cand de pe Vf. Vihren se poate continua coborand in Saua Premkata, urcand apoi Vf. Kutelo si o plimbare dus-intors pe “lama de cutit” a Creastei Koncheto, si coborarea apoi din Saua Premkata la Cabana Vihren.

Noi am continuat drumul nostru spre Vf. Vihren, am iesit cam dupa vreo 20min de la plecarea de la cabana, in golul alpin, undeva chiar sub Vf. Vihren. varf ce iti ofera o priveliste foarte frumoasa. Ai impresia ca este un ghetar, datorita stancilor albe ce il alcatuiesc. De aici se vede jos, in vale Cabana Vihren de unde pornisem, cat si “peste drum“ Vf. Todorka, foarte frumos. De aici urmeaza vreo 2 pasaje mai drepte, pe curba de nivel, alternand cu scurte portiuni de urcus mai sustinut, ajungand iarasi intr-o zona mai dreapta, de unde urci apoi mai sustinut serpuind pe “o coasta” de munte si ajungi intr-o sa, Saua Vihren, de unde se deschide o frumoasa priveliste aproape la 360grd, cu siruri de culmi muntoase si cateva lacuri foarte frumoase, jos in vale, ” dincolo” de munte, lacuri ce aveau culori de la albastru-azur pana la verde-smarald, functie de directia de unde-l priveai si de pozitia soarelui. Uitandu-se in spate, pe unde ai urcat vis-à-vis de Vf. Vihren se zareste maiestuos Vf. Todorka. Pe acest masiv muntos este realizat practic intreg domeniul schiabil de la Bansko. Iar in fata, pe poteca pe care o ai de urmat ti se dezvaluie Vf. Vihren.

Pana aici in Saua Vihren ar trebui sa faci conform timpilor de pe indicatoare cam 2h30’-2h45’, noi am facut 1h50’ intr-un mers destul de lejer si cu multe pauze de foto. De aci conform indicatorului ar trebui sa faci 40 min pana pe varf. Varful ti se dezvaluie privirilor ca o imensa piramida alba. Panta acestui versant este dupa socoteala mea destul de mare, cred ca undeva la vreo 50grd, urcarea este destul de abrupt, dar te ajuta faptul ca totusi cararea serpuieste destul de mult indulcind un pic urcarea pieptisa.

Pana sa ataci aceasta ultima portiune mai dificila se merge un pic prin sa, pe o curba de nivel, parca pentru a prinde puteri si viteza pentru ceea ce urmeaza.

Din sa se vad turistii insirati pe poteca, in sus, pe versant, ca niste furnicute care se misca in sus si in jos, la stanga sau la dreapta, pentru ca fiecare turist abordeaza aceasta ultima parte a traseului pe unde crede el ca e mai usurel, mai convenabil. :)):)):))

Poti asemui aceasta imagine cu turistii imprastiati, in urcare sau coborare pe versant, cu un mare musuroi de furnici, cu un “furnicar”, pe care furnicile sunt in continua miscare si agitatie. Este destul de solicitanta aceasta ultima portiune, dar merita din plin efortul. :)

Daca pana a ajunge pe varf, pe aceasta ultima portiune ai parte de peisaje foarte frumoase, ajuns pe varf ti se deschide o priveliste exceptionala spre superba Creasta Koncheto.

Se vede, departe undeva jos in vale si Bansko.

Cert este ca in total am facut de jos de la Cabana Vihren pana pe Vf. Vihren 2h35’ in total urcand o diferenta de nivel de vreo 1150m.

Dupa o scurta pauza de recapatare a puterilor, o sedinta foto, dar si o mica pauza de masa si hidratare, despartindu-ne cu greu de privelistea fantastica de pe varf, am luat-o la vale pe potecuta, pe acelasi drum pe care urcasem, inapoi spre Cabana Vihren.

La coborarea am facut cam 2h20’ pana la Cabana Vihren, unde lasasem parcata masina.

La intoarcerea in Bansko te poti opri in apropiere de Cabana Banderitsa pentru a vedea faimosul si batranul copac “Baykusheva Mura”, avand varsta de peste 1300 ani. Este un pin de 26m inaltime si o circumferinta de 7,8m (dupa cum scrie pe tablita amplasata langa el):)

Exista si varianta de a ajunge la Cabana Vihren, in locul autoturismului propriu, cu unul din microbuzele ce circula in mod regulat pe aceasta ruta. Nu cunosc orarul lor si nici preturile, dar am vazut atat dimineata cand am parcat masina si ne-am echipat de traseu ca au sosit in acel interval de timp cateva microbuze care au debarcat turistii si s-au intors jos in statiune. Dupa-amiaza dupa ce am coborat de pe varf, stand sa ne odihnim un pic inainte de a ne urca in masina sa coboram in Bansko a sosit unul dintre acele microbuze, turistii s-au incolonat, s-au urcat cati au incaput in microbuz, restul asteptand sa soseasca urmatorul.

Noi chiar am luat cu noi in masina la coborare, o turista, o fata bulgaroaica, ce nu avusese loc in microbuzul ce tocmai plecase. Fiind singura, a indraznit sa o intrebe pe sotia mea, daca o putem lua pana jos in statiune. :)

Comparand tura de pe Vf. Musala cu tura pe Vf. Vihren as zice ca o drumetie pe Vf. Vihren este mult mai frumoasa. Peisajele sunt parca mai spectaculoase si nu in ultimul rand, nu este acea aglomeratie de turisti de pe Vf. Musala.

Iar o tura pe Creasta Koncheto, (tura pe care am dorit sa o facem si noi in ziua urmatoare, dar vremea nu a tinut cu noi :))) este fantastica.

Faptul ca ne dorim si realizarea acestei ture, ar trebui sa ma faca sa spun: “Cu siguranta vom reveni aici! ”.

Nu zic decat ca ne-am dori! :) Poate si vom reusi! :))

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 13.09.15 19:58:07
Validat / Publicat: 13.09.15 21:16:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 6955 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Urcand de la Cabana Vihren
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[13.09.15 21:18:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[14.09.15 00:10:52]
»

Felicitari pentru tura, pentru articol, pentru poze. Te invidiez!

La commentul cu raul de inaltime, persoana mea iti da mare dreptate. Poti fi mare iubitor de drumetii dar daca ai rau de inaltime mai bine nu te aventurezi in zonele expuse unde vezi haul sub tine.

Testosu'AUTOR REVIEW
[14.09.15 08:14:51]
»

@Dan&Ema - Multam de aprecieri!

amero
[14.09.15 09:11:08]
»

Buna dimineata, iata o destinatie frumoasa pe care eu nu o cunosc decat din experientele de iarna pentru modestele mele aptitudini de ski. Remarc ca statiunea este perfecta chiar si pentru traseele montane de vara si te felicit pentru rew. alaturi de SB meritat.

Testosu'AUTOR REVIEW
[14.09.15 09:31:32]
»

@amero - Buna dimineata. Multumesc pentru aprecieri. Intr-adevar merita si vara macar un mic sejur in Bansko. O tura pe Vihren este chiar accesibila pentru marea majoritate a turistilor. Nu este un traseu tehnic, cu pasaje periculoase, expuse. Iar accesul auto pana la Cabana Vihren este chiar ok. Nu se compara, de exemplu, cu forestierul de acces in Poiana Pelegii/Retezat sau cu Stana de Rau/Retezat sau cu multe alte cai de acces auto de pe la noi care sunt pline de hartoape.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinaro
[14.09.15 09:58:38]
»

@Testosu - Bună dimineața. Comentariu despre poze:

- P09: pe cine omorai cu sabia? (îmi plac pozele cu umbre, mai ales cele originale).

- P18: asta îmi place și mai mult, și eu am obiceiuri de-astea de a mă poza cu steaguri, he, he.

Mi-a plăcut.

Testosu'AUTOR REVIEW
[14.09.15 10:41:57]
»

@alinaro - Incercam sa rapun "balaurul" Vihren.

amero
[14.09.15 16:54:48]
»

@Testosu - am uitat sa te felicit si pentru poze, frumoase si expresive.

Testosu'AUTOR REVIEW
[14.09.15 18:00:35]
»

@amero: Multuuuumesc!!!

traian.leuca †
[14.09.15 18:31:30]
»

@Testosu - Am fost și eu la Bansko, dar nu mi-am închipuit ce frumuseți se ascund mai sus de stațiune.

Acum că am citit acest excelent articol, nu pot decât să fiu de acord cu penultima frază :

ar trebui sa ma faca sa spun: “Cu siguranta vom reveni aici! ”.

Felicitări!

Testosu'AUTOR REVIEW
[14.09.15 20:34:51]
»

@traian. leuca: Multumesc pentru apreciere. Este o zona care merita "bagata in seama" si vara. Si este si accesibila pentru toate categoriile de turisti: de la mic, la mare. Mai pregatiti sau mai putin pregatiti in ale drumetiilor.

webmasterX
[18.11.19 14:36:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Drumeții spre vârful Vihren» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Bansko]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero, Dan&Ema, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții spre vârful Vihren:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062471151351929 sec
    ecranul dvs: 1 x 1