ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sveti Vlas - bijuteria de pe coroana staţiunilor bulgăreşti

TIPĂREȘTE

Sveti Vlas este o staţiune modernă a litoralului bulgăresc, aflată la 360 de kilometri de Bucureşti, între Nessebar (la 8 km) / Sunny Beach (4 km) şi foarte liniştita staţiune Elenite.

A devenit o destinaţie turistică preferată datorită facilităţilor de ultimă generaţie, caracteristicilor balneo-climatice, dar şi a combinaţiei de munte cu mare, aşezarea aflându-se la poalele munţilor vechi Emonska.

Denumirea oficială în numele vindecătorului şi patronul spiritual al comercianţilor, Sfântul Vasile (Свети Влас), a fost înregistrată în anul 1886.

După marca maşinilor parcate în faţa hotelurilor, îţi dai seama că nivelul turiştilor este peste cel mediu, iar aceştia îşi petrec concediul binemeritat mai mult de un weekend prelungit.

Puţinii turişti care ajung în această locaţie de la malul Mării Negre ştiu că localnicii o numesc staţiunea fraţilor Dinev!

Pe bună dreptate, staţiunea e formată exclusiv din hoteluri, nu există nimic din o localitate obişnuită sau ceva urban, totul fiind construit de compania Dinevi Group, patronată de cei mai prolifici constructori din Estul Europei, fraţii Dinko şi Yanchev Dinevi.

În paranteză fie spus, pe lângă toate aceste vaste complexe realizate în Sveti Vlas, Sunny Beach (Slanchev Bryag), Burgas, staţiunea montană Pamporovo situată în Munţii Rodopi, compania s-a implicat în proiecte şi-n ţara noastră (Mamaia), în Croaţia, Germania, Anglia, Rusia şi Polonia.

În modul cel mai succint, am să enumăr cele mai importante oportunităţi de cazare în Dinevi Resort - pagină web :dineviresort.com :

Hotel Palace - Marina Dinevi este amplasat într-un superb golfuleţ şi are un tratament preferenţial pentru oaspeţii săi, fiind considerat unul de lux.

La parter acesta găzduieşte un muzeu cu artefacte dacice, aflate sub oblăduirea Patrimoniului Naţional.

Migdale (Бадемйте) - conceput pe patru etaje, complexul se află foarte aproape de plajă, între cele două clădiri aflându-se piscina şi grădina. Apartamentele cu două dormitoare sunt dotate cu bucătărie complet utilată.

Hotelul Dolce Vita are o arhitectură tipic mediteraneană cu camere ce au privelişte spre mare. În mod subiectiv, vă pot spune că puteţi petrece ziua şi la piscina care îţi dă impresia că se află deasupra ţărmului.

Complexul hotelier Arena (Арена) are cea mai bună poziţionare, aflându-se vizavi de portul pentru yacht-uri.

Amfora (Амфора) este cea mai nouă construcţie în Dinevi Resort, situat la doar 50 de metri de plajă.

Complexul seamănă cu arhitectura veche bulgară - streaşini mari, ferestre înguste, ziduri de piatră, porţi din lemn.

Manastirea (Манастира) - complexul se află pe un deal cu vedere la întreg golful. Locaţiile sunt cele mai populare printre turişti, cu apartamente spaţioase şi bine dotate, situate în jurul unor grădini pline de verdeaţă.

Etara (Етъра) - complexul muzeu vă va încânta cu combinaţia sa de arhitectură bulgară tradiţională din Regiunea Gabrovo şi facilităţile moderne.

Top (Топ) construit în 2007 are cele mai multe apartamente cu vedere la mare.

Complexul Diamond (Комплекс Диамант) captivează privirile cu o arhitectură modernă, piscine cu o apă ireală, peisagistica de un verde crud şi terasele demne să satisfacă pretenţiile celui mai exigent turist.

Hotelul South Coast dispune de două piscine, restaurant cu gradină de vară, magazin şi parcare monitorizată.

Portul Dinevi :

Asemănător cu cele ale marilor staţiuni moderne, cochetul port a convins destui posesori de yacht-uri să-şi arunce ancora aici.

Bănuiesc că tot acest aflux naval se datorează şi taxelor mai mici decât în alte zone de pe coastă, turiştii amatori de croaziere cu ambarcaţiunile proprii, având toate condiţiile de acostare, dar... atât.

Din punctul meu de vedere, nici acum lucrurile nu sunt puse la punct, deoarece - deocamdată - nu au unde să alimenteze cu combustibil sau să se conecteze la utilităţi.

Investiţia se datorează unui studiu în care se reliefează faptul că mulţi dintre aceşti vilegiaturişti, dornici de o aventură matelotă, nu aveau această posibilitate.

Pe lângă această staţionare, portul oferă o zonă de promenadă, de unde se pot observa în amurg luminile hotelurilor din Sunny Beach sau din Nessebar.

Totodată, oricine poate închiria o barcă pentru a merge spre Varna, Sozopol şi Balcic sau chiar în Turcia şi Grecia.

Plaja Venid - Венид Бийч :

Lângă port se află această plajă considerată de o calitate superioară, numele Dinev fiind scris în oglindă!

Catalogată blue flag datorită calităţii nisipului şi a tuturor oportunităţilor de agrement, precum : şezlong-uri moderne din lemn, baldachine amplasate pe platforme de lemn cu perne confortabile în diferite culori (modă preluată şi de staţiunea Mamaia), spaţii de joacă amenajate pentru copii, teren pentru practicarea sporturilor pe nisip. Salvamarii sunt la datorie de la 9 până la ora 17 în fiecare zi.

În armonie cu umbrelele din stuf, barurile de pe plajă oferă o varietate de băuturi de sezon, iar spre deliciul iubitorilor de soare, unele au diferite tematici de relaxare. Ospătarii fac slalom printre baldachine şi şezlong-uri cu şampanie şi cocktailuri, ca nu cumva clienţii răsfăţaţi să aştepte vreo secundă.

Ce poate fi mai reconfortant decât să auzi sunetul plăcut al mării, razele soarelui să-ţi mânguie trupul şi să ai alături o băutură tonică?! Ok, ar mai fi ceva... :)

La Playa :

Este una dintre plajele premiate în Bulgaria şi se află pe cealaltă parte a portului Marina Dinevi.

Veţi fi întâmpinaţi de un imens beach-bar îmbrăcat în stuf, înconjurat de palmieri plantaţi în ghivece de dimensiuni mari.

Plaja este dotată cu umbreluţe acoperite tot cu stuf, având lângă bar canapele confortabile şi perne moi, iar spre mare se află sezlong-uri din ratan negru cu spătare reglabile şi baldachine. Preţul lor :10 leva/zi

Cele mai consumate băuturi sunt low-alcohol, smoothie (o băutură preparată din diferite combinaţii de fructe) şi vă puteţi răcori papilele gustative cu bucăţi de pepene roşu sau galben.

Amfiteatrul Arena :

Pentru promovarea culturii tradiţionale bulgăreşti, Fundaţia Fraţilor Dinev (Българска памет - братя Диневи) a sprijinit construcţia acestei arene în care au loc spectacole cu diferite teme abordate.

Teatrul de formă semi-circulară nu are acoperiş, pereţii sunt susţinuţi de nenumărate arcade finisate din spărtură de marmură.

Cele 450 de locuri sunt aşezate pe diferite nivele, fiind placate cu marmură albă şi lemn închis la culoare.

Admiratorii artei se pot bucura de premiere teatrale şi muzicale, entertainment pentru copii, gale de local-kombat, iar pentru oaspeţii străini se organizează spectacole tradiţionale ale culturii regionale.

De remarcat că amfiteatrul este unicul de acest gen pe litoralul bulgăresc!

Biserica ortodoxă Sveti Vlas :

 În anul 2008, Dinevi Group a finalizat procesul de construcţie a acestui minunat lăcaş de cult.

A fost construită exact pe locul unei mănăstiri ce data din secolul al III-lea, până când a fost rasă de pe faţa pământului de către otomani în secolul al ХVІІ-lea.

În secolul al XIV-lea era considerat un centru religios important al culturii spirituale, condus de Teodosi Tarnovski şi adepţii acestuia.

O legendă locală afirmă că la intrare în mănăstire se afla un arc din piatră sfântă ce-i vindeca pe cei lipsiţi de vedere.

Însuşi Ţarul Bulgariei Ivan Alexander (1331 - 1371) a contribuit la introducerea „ rugăciunii lui Iisus ” (rugăciunea minţii), prin care se realizează o stare de concentrare a minţii în drumul spre ceruri, o pace lăuntrică, în care sufletul se deschide total către Dumnezeu - ulterior acest curent mistic avea să fie cunoscut drept, isihasm.

Biserica se află în hramul Sveti Vlas, arhiepiscop în zona Cezareea Cappadociei (Turcia), ocrotitor al acestei staţiuni.

În anul 2010, Patriarhul Bartolomeu a binecuvântat biserica cu ocazia aducerii moaştelor martirului sfânt de la Istanbul. Un temei în plus de a vizita acest loc ecumenic, de a cinsti prin rugăciune sfintele moaşte aducătoare de mântuire a sufletului şi adeseori ce înfăptuiesc vindecări miraculoase.

De asemenea, bucăţi din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, au fost donate bisericii nou construite, relicvele fiind încorporate într-o cruce de aur.

Am să inserez articolului imagini inedite din interiorul acesteia.

Lângă superba biserică sau amfiteatru, se află o clădire ce adăposteşte la parter un supermarket, iar la etaj un centru medical.

În consecinţă, Sveti Vlas a devenit un imperiu turistic al fraţilor Dinev, un giuvaer ce a dat din nou viaţă zonei şi respectă valorile naţionale.

Vacanţe frumoase!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 01.09.15 12:52:26
Validat / Publicat: 01.09.15 15:45:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 7036 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La Playa - o plajă exclusivistă din Sveti Vlas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68350 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster [01.09.15 15:48:57] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dragoș_MD [01.09.15 16:22:01] »

Din păcate, un minighid care conține o informație total eronată:

Pe bună dreptate, staţiunea e formată exclusiv din hoteluri, nu există nimic din o localitate obişnuită sau ceva urban

Sveti Vlas datează de prin sec II după Cristos și e unul dintre cele mai veci orașe din regiunea Nessebăr. Centrul mai are clădiri și cârciumi din vechiul sat!

Marian Preda [01.09.15 16:40:16] »

@webmaster -

Mulţumesc pentru apreciere!

Marian Preda [01.09.15 16:54:05] »

@Dragos - Atât ai reţinut din acest articol?!

Cuvintele din ecoul tău se regăsesc şi-n datele doamnei... Wikipedia, o enciclopedie on line în care am intrat deseori în contradicţie! Ce-i drept, urbanismul vechiului sat dispune acum şi de câteva blocuri şi cârciumi, dar cine le mai observă în labirintul făcut de complexele hoteliere. În fine, ca să-ţi satisfac vanitatea îmi fac mea culpa!

Toate cele bune!

Dragoș_MD [01.09.15 18:48:21] »

@Marian Preda - nu, nu e vorba despre vanitate aici, scuză-mă... Doar despre corecta informare.

Și pentru că veni vorba, nici

Denumirea oficială în numele vindecătorului şi patronul spiritual al comercianţilor, Sfântul Vasile

nu e prea aproape de adevăr; nu de alta, dar e vorba de fapt despre Sf. Vlasie.

Cât despre wikipedia, am pus special link-ul, ca să se vadă că ceea ce susțin are și o oarecare bază reală. Nu de alta, dar am fost și eu acolo și am bătut puțin străduțele întortocheate și cam înghesuite din centru, am luat și masa la un local de acolo (unde ne-am simțit foarte bine) și mi s-a părut puțin cam nedrept să nu amintim și despre vechimea localității și despre alte lucruri ce pot fi (încă) văzute acolo în afara noilor construcții.

Oricum - pe de altă parte ai și tu dreptate: în ultimii ani, noile construcții au ajuns practic să eclipseze vechiul, iar nu peste mult timp, probabil se va „rade” tot ce e din alt veac (nu au clădiri sau case de patrimoniu, ca în vechiul Nessebăr, din păcate) și orășelul va deveni unul complet modernizat.

F2A1C [01.09.15 20:11:24] »

Pot sa vin si eu cu precizari?

- sa nu-i uitam pe cei de la Dreamville, care au extins Sveti Vlas cu 6 complexuri "Dreams" alaturate sau foarte apropiate in partea de vest

- Local Kombat e marca inregistrata si nu-mi amintesc sa fi organizat ceva in Sveti Vlas; presupun ca era vorba de termeni mai generici, cum ar fi "kickboxing" sau "MMA"

- in sezon, in centru (in fata cladirii Postei, intre taverna Gergana si parcare) au loc reprezentatii vineri si simbata seara - formatii de dans (am putut vedea chiar si din alte tari), cintareti de diverse tipuri (chiar si de opera!)

alinaro [16.09.15 16:57:41] »

@Marian Preda - Un alt Zuperbonus mă aștepta la colț de... Afa.

Marian Preda [18.09.15 19:38:44] »

@alinaro -

Mulţumesc, Alina! Bine ai revenit!

mihainv22 [03.07.22 16:25:51] »

Numele vechi al localitatii (actual oras) este Larissa si este impartit in doua: partea veche, orasul in sine, este cea de la strada comerciala (Tsar Simeon) in sus spre munte, iar zona turistica (hoteluri, sau aparthoteluri), este de la strada principala (ulitsa Sveti Vlasy) in jos spre mare, zona unde inainte a fost o padure de migdali... (Un localnic...). Si apropo, biserica din Sv. Vlas, chiar merita vizitata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, F2A1C, Marian Preda, mihainv22, popescu.borsa*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sveti Vlas:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074944972991943 sec
    ecranul dvs: 1 x 1