ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Irlanda - tara care m-a fascinat!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Anuntul ca in acest an va avea loc intalnirea AFA in Irlanda, mi-a dat curaj sa scriu si eu cateva impresii din acesata tara.

Irlanda m-a surprins si m-a fascinat! O tara foarte frumoasa, o tara verde si cu surprinzator de multe flori, dar si cu oameni foarte prietenosi si civilizati.

Nu ma gandisem niciodata ca una dintre vacante va fi in Irlanda si asta pentru ca imi place sa-mi petrec vacantele in locuri calde si cu mult soare. Dar cum stim, e bine ca” niciodata sa nu spui niciodata”. Asa ca in iulie 2012 am pornit spre Irlanda. Baiatul nostru se afla pentru o perioada la studii in Galway si am decis sa-l vizitam. Avionul luat din Bacau ne-a dus direct la Dublin, unde ne astepta baiatul.

Cateva ore de odihna in Dublin, la hotel Ibis si am pornit spre Cork. Drumul spre Galway il faceam cu un ocol prin sud–estul insulei incercand sa cunoastem putin din aceasta minunata tara.

Zona de sud-est a Irlandei se bucura de o vreme mai insorita fata de restul insulei si nu puteam sa nu profitam si noi putin. Am pornit spre sud pe drumul mai apropiat de tarmul marii si prima oprire a fost la Casa si gradina Powerscourt, aflata aproape de Bray. Intrarea se plateste, dar nu-mi amintesc si suma.

Cladirea ce dateaza din sec. XVIII a fost distrusa de incendiul din 1974 si restaurata in anii’90. In prezent adaposteste magazine si un restaurant. Parcul ce inconjoara cladirea se intinde pe o suprafata mare si cuprinde un teren de golf si o gradina in stil Italian.

Plimbarea prin parc este placuta si relaxanta. Am colindat si admirat numeroasele specii de arbori si flori si ne-am bucurat de soarele atat de scump la vedere in Irlanda. A fost printre putinele momente cand am renuntat la hainele de ploaie. Din parc am mers spre cascada Powerscourt - cea mai inalta din Irlanda si apoi drumul ne-a dus spre Glendalough, unde in sec. VI a fost infiintata o asezare monastica. Ruinele ce se mai pastreaza din vechea asezare sunt turnul rotund cu inaltimea de 33m si unele structuri sacre. Aici vremea nu a mai tinut cu noi si ploaia ne-a insotit tot timpul asa ca vizita a fost putin scurtata. Cateva fotografii facute … printre stropi si la drum spre Lismore.

Lismore este un sat micut, cu case din lemn si doua catedrale, dar cel care domina localitatea este castelul cu acelasi nume. Castelul dateaza din sec. XVIII si este folosit ca resedinta de vara de Ducele de Devonshire (nu se viziteaza) Am citit ca atunci cand ducele nu este prezent la castel se pot inchiria camere, dar cum era vara … am admirat privelistea ce o oferea castelul si raul Blacwater aflat chiar in apropierea zidurilor de aparare.

Pentru cazare aveam rezervate camere la hotel Belvedere, aflat la 3 km de Cork si nu la castelul ducelui. Am facut cazarea si am iesit sa cunoastem putin orasul. Cork este unul dintre cele mai mari orase fortificate din Irlanda medievala. In 2005 a fost Capitala Culturala Europeana.

Orasul este situat pe raul Lee si faptul ca zona era expusa inundatiilor numele acestuia se traduce: marea mlastina. Prezenta raului si a canalelor ajuta la orientarea in oras si asa ne-am orientat si noi. Trecand podul peste un canal am vazut turnurile Catedralei Sf. Finn Barre si foarte curand ne aflam langa catedrala, doar ca nimerisem in spatele acesteia. Catedrala gotica (sec. XIX) si podul peste rau sunt construite din calcar alb de Cork si ofera o imagine incantatoare daca ai noroc si prinzi si un “petic”de cer senin... Interiorul catedralei este coplesitor. Vitraliile superbe cu scene din Vechiul Testament, zidurile (groase de 2m) decorate cu marmura rosie, coloanele din piatra ce” tin pe umeri” cupola, scaunul Episcopal deosebit, numeroasele mozaicuri si obiecte bisericesti fac ca acest lacas sa fie printre cele mai frumoase din Irlanda.

De la catedrala mergand pe Grand Parade si lasand raul Lee in spate am ajuns la piata de alimente, numita si Piata engleza. Am admirat mai mult decat am cumparat si ne-am continuat plimbarea pe strazile din Cork, fara a avea o tinta precisa. Voiam sa vedem oamenii, orasul si poate sa simtim putin din spiritual irlandez.

A doua zi am plecat spre Castelul Blarney, aflat in imediata apropiere a orasului. Nu am sa mai spun ca intrarea se face cu taxa pentru ca nu prea am intalnit obiective (fie ele si doar cateve ruine) la care sa nu platesti. Castelul se afla aproape de raul Martin si dateaza din anul 1200, fiind distrus in repetate randuri In prezent doar o parte din incaperi se mai pastreaza, dar ceea ce atrage numerosii turisti este Piatra Elocventei, aflata in partea de sus a castelului. Mai toti turistii tin sa sarute aceasta piatra pentru a capata elocventa. Sacrificiul este pe masura intrucat ca sa poti ajunge sa saruti piatra e nevoie sa te intinzi pe spate iar cineva te sustine de picioare. Legenda spune ca piatra ar fi fost adusa in Irlanda de profetul Ierimia. Nu stiu daca sarutul oferit pietrei aduce elocventa sau nu dar de sus din turn privelistea este minunata. Dupa ce unii (mai exactul unul) dintre noi a capatat elocventa mult dorita, am cobarat din turn si am mai petrecut cateva momente in gradinile frumoase ce inconjoara castelul, dupa care ne-am indreptat spre Kinsale.

Kinsale se afla la sud de Cork si este una dintre cele mai pitoresti statiuni de pe tarmul de sud-vest al Irlandei. Orasul este aglomerat fiind si un important port dar si un centru tristic. Turistii ce vin in numar mare pot practica sporturi nautice, dar noi ne-am limitat la admirarea ambarcatiunilor si a cladirilor si chiar o plimbare pe plaja. Doar plimbare si chiar bine imbracati. Era iulie, eram la mare, pe plaja, dar nu era si cald, asa ca drumetului ii sta bine cu drumul. Drumul nostru de-a lungul coastei ne-a dus in peninsula Dingle si in orasul cu acelasi nume, dar cu o scurta oprire la Capela Gallarus. Trecuse destul de mult timp de la micul dejun asa ca miresmele bucatelor irlandeze ne-au facut sa intram intr-un restaurant micut aflat pe tarm. Aici am mancat cea mai buna supa crema de peste si creveti.

Dingle este recunoscut pentru restaurante si puburi dar si pentru vremea foarte capricioasa. Daca treci peste capriciile vremei in zona te poti bucura de plaja nisipoasa din Inch cu dunele de nisip din spate, de portul din Dingle de unde poti pleca pe mare in speranta de a te intalni cu delfini sau pur si simplu sa admiri marea.

Dupa masa am continuat spre Tralee, resedinta comitatului Kerry si resedinta noastra pentru o noapte, la Grand Hotel.

A doua zi ne indreptam spre Galway, trecand prin tinutul Burren, tinutul pietrelor si al apei, tinutul unde oceanul “saruta” Irlanda. Cel mai magic moment al intalnirii dintre ocean si tarm cred ca se petrece la Cliffs of Moher. Tarmul inalt de peste 200metri iti ofera o priveliste superba asupra oceanului involburat ce incearca cu disperare sa “imbratiseze”Irlanda. Ne-am plimbat pe faleza pana ce vantul nemilos ne-a alungat din nou la masina, dar nu inainte de a trece si pe la vanzatorii de mici suveniruri si de a ne incalzi si cu un ceai (era nevoie!)

Urmatorul obiectiv din acest tinut a fost Pestera Doolin aflata la aproximativ 5km. Intrarea se face organizat, cu ghid si echipament de protectie (casca). Pestera iti da posibilitatea de a vedea una din cele mai mari stalactite din lume, aproximativ 7m. Stalactita are o vechime de 600.000de ani si a fost descoperita in 1952, dar pestera a fost deschisa publicului abia in 2006. Dupa ce cobori peste 100 de trepte, ghidul stinge lumina pentru cateva clipe si apoi … minunea este in fata ta:o stalactite imensa care continua sa creasca si care asteapta sa fie intampinata si de o stalacmita ce timid prinde contur. Turul in pestera dureaza aproximativ o ora ce trece poate prea repede. Dupa iesirea din pestera poti cumpara si ceva pentru aducere aminte din magazinul pe care nu ai cum sa-l ratezi. Intrarea si iesirea din zona pesterii se face prin magazin. Si pentru azi mai aveam de vazut un obiectiv, poate cel mai vizitat si fotografiat mormant din Irlanda. ”Iazul regretelor”, dolmenul - construit in urma cu aproximativ 6000 de ani a fost descoperit in 1986 si adapostea corpurile a 22 de persoane, adulti si copii.

Impresionant este mormantul cu lespedea de piatra ce sta parca sa cada dar si imprejurimile din piatra cu santuri parca sapate cu multa migala. Ai impresia ca esti in alta lume necunoscuta noua, pamantenilor. Si nu puteam sa mergem drum intins pana la Galway, asa ca am oprit, in apropiere de Kinvara, sa mai vedem si ce-a ramas dintr-o manastire intemeiata de calugarii cistercieni in 1195.

Dupa o noua zi plina am ajuns in Galway, dar despre Galway si imprejurimi urmeaza sa mai povestim.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 24.08.15 17:09:57
Validat / Publicat: 25.08.15 09:25:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IRLANDA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5642 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Minunata gradina Powerscourt.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.08.15 09:24:26]
»

@DOINITA - Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă regiunea Galway, #DESCOPERĂ IRLANDA" (deja existentă pe sait)

-

Împreună cu promisele-i continuări , articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

-

Pentru cazare aveam rezervate camere la hotel Belvedere, aflat la 3 km de Cork si nu la castelul ducelui.

Dupa masa am continuat spre Tralee, resedinta comitatului Kerry si resedinta noastra pentru o noapte, la Grand Hotel.

Poate reuşeşti să scrii, în reviews-uri separate, impresiile şi despre cele două cazări - pot fi utile celor care îşi planifică un circuit similar şi se documentează despre variantele de cazare.

Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/rev_add.ph ... 280&Buff_TID=47

gettyy
[25.08.15 09:53:56]
»

@DOINITA - Am citit cu multă plăcere reviewul tău și ți-am dat un vot din suflet!

Ai avut o vacanță așa de frumoasă și ai văzut niște locuri absolut superbe!!!

Articolul tău mi-a încărcat sufletul de bucurie și mi-a înseninat dimineața.

Fotografiile sunt super frumoase și într-una din ele se vede cât ești de fericită.

Ai reușit să-mi transmiți o anume stare și pentru asta îți mulțumesc mult!

Felicitări și vacanțe minunate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[25.08.15 10:23:20]
»

Felicitări! Foarte bun rw, util, frumos povestit, frumos ilustrat! Vacanțe frumoase pe mai departe!

luciaoradea
[25.08.15 10:37:09]
»

Nu știu dacă ați sărutat piatra minune sau nu, însă articolul este foarte elocvent. Felicitări! Aștept continuarea!

DOINITAAUTOR REVIEW
[25.08.15 12:09:45]
»

@maryka - Multumesc!

monaca
[25.08.15 12:11:05]
»

Foarte frumos, deja mi s- a făcut un dor de vacanta!!! Puțin probabil sa ajung prea curând în Irlanda dar mi-am pus articolul la favorite!

DOINITAAUTOR REVIEW
[25.08.15 12:15:07]
»

@gettyy - Multumesc pentru cuvintele frumoase adresate! Ma simt si acum fericita daca am reusit sa transmit, prin umilele mele randuri, sentimentele traite in acele clipe.

Vacanta a fost intradevar foarte reusit desi nu ma gandeam ca imi va place o tara mai rece si cu soare cu "portia". Vacante frumoase si linistite!

DOINITAAUTOR REVIEW
[25.08.15 12:18:49]
»

@luciaoradea - Multumesc! Nu, piatra minune nu am sarutat-o. La acrobatia pe care trebuia sa o faci pentru a saruta piatra nu cred ca era indicat sa incerc. Asa cum am spus in rw, a facut-o fiul meu. Ajunge unul pe grup...

DOINITAAUTOR REVIEW
[25.08.15 12:22:33]
»

@monaca - Multumesc! Ma bucur si o spun inca o data :Irlanda merita o vacanta si poate mai pe indelete decat am facut-o noi.

webmaster13
[25.08.15 13:33:26]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

DOINITAAUTOR REVIEW
[25.08.15 13:47:54]
»

@webmaster13 - Multumesc, e minunata!

webmaster21
[25.08.15 17:23:00]
»

Având în vedere că review-ul de față cuprinde mai mult decât regiunea Galway, am decis că s-ar încadra mai bine la o rubrică mai generală, pe care am și creat-o.

---

Mutat în rubrica "Descoperă Irlanda, #DESCOPERĂ IRLANDA" (nou-creată pe sait)

DOINITAAUTOR REVIEW
[25.08.15 17:33:37]
»

@webmaster21 - Asta a fost si motivul meu pentru care nu l-am incadrat de la inceput in rubricile existente. Multumesc!

irinad
[25.08.15 19:04:01]
»

@DOINITA - Foarte frumos articolul tău, felicitări!

DOINITAAUTOR REVIEW
[25.08.15 20:32:55]
»

@irinad - Multumesc frumos!

ariciu
[25.08.15 20:39:33]
»

@DOINITA - Uffff, după atâta "Grecia, Turcia, Bulgaria", iată o nouă gură de aer pentru mine după Periplul Caledonian al colegului @makuy. Mulțumesc!

Ah, și bineînțeles... abia aștept continuarea!!!

DOINITAAUTOR REVIEW
[26.08.15 21:36:28]
»

@ariciu - Multumesc! A venit si continuarea. Sper sa fie pe masura asteptarilor sau macar putin de tot...

Dan&Ema
[30.08.15 22:50:52]
»

Felicitari! Foarte frumos! Si pozele sunt reusite!

DOINITAAUTOR REVIEW
[31.08.15 07:34:17]
»

@Dan&Ema - Multumesc!

iulianic
[06.10.15 17:31:35]
»

@DOINITA - Oare eu unde eram când a apărut acest articol? Mă încearcă de mult gândul de a vizita Irlanda, măcar o parte din ea, de aceea citesc cu interes relatările tale.

Am înţeles că ai fost acolo în luna iulie şi că perioada a fost ploioasă. Dar temperaturile cum sunt în lunile de vară? De ce fel de îmbrăcăminte are nevoie drumeţul pe acele meleaguri?

Mulţumesc şi felicitări pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITAAUTOR REVIEW
[06.10.15 17:59:29]
»

@iulianic - Multumesc pentru aprecieri!

Vremea este ploioasa mai tot timpul, dar tara merita vazuta. In iulie, cand am fost noi, am avut parte si de vreme buna. Nu poti sa stai mereu in tricou dar nici nu-ti trebuie haine groase. E cam 15-20 de grade. O geaca care sa fie si impermiabila si sa tina putin si de cald.

Incaltaminte comoda si impermiabila.

Oricum chiar daca ploua des nu tine mult si nici nu se raceste cand incepe ploaia.

Irlanda este o tara verde ca nu degeaba au verde si in drapel si... o tara frumoasa! Astept impresii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[06.10.15 19:28:52]
»

@DOINITA - Mulţumesc foarte mult pentru răspuns! Cât despre impresii... poate la anul pe vremea asta dacă va fi să fie.

DOINITAAUTOR REVIEW
[06.10.15 20:08:16]
»

@iulianic - Pentru a vedea locuri frumoase niciodata nu e tarziu sau nu e timpul trecut.

calatorul
[11.05.16 10:11:03]
»

@DOINITA - Spectaculos, intr-adevar, doar ca putin cam departisor. Felicitari pentru vacanta si multumim pentru impresii.

DOINITAAUTOR REVIEW
[11.05.16 13:17:19]
»

@calatorul - departe, dar merita! Nu ma asteptam sa fiu atat de incantata de o tara nu tocmai calda. Intotdeauna ma gandesc la vacante in locuri mai calde, dar de fiecare data (nu de multe ori) cand am fost in tari mai reci, am fost fascinata!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, DOINITA, gettyy, irinad, iulianic, luciaoradea, maryka, monaca
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Irlanda:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094544887542725 sec
    ecranul dvs: 1 x 1