ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cheile Galbenului – stânci și apă

TIPĂREȘTE

Oltenia de sub Munte este un areal ce mi-a rămas în suflet, o zonă unde natura se împletește perfect cu istoria și religia. Am străbătut de multe ori aceste meleaguri și după ce am vizitat obiectivele turistice mari, foarte cunoscute și aglomerate, am început să caut locuri mai puțin umblate, dar la fel de pitorești.

Mai puțin cunoscute decât suratele ei, Cheile Oltețului și Cheile Bistriței Oltene, dar cu pereți stâncoși ce impresionează sunt Cheile Galbenului. Situate pe teritoriul localității Baia de Fier, județul Gorj, la doar 50 km de municipiul Târgu-Jiu și aproximativ 70 km de Râmnicu-Vâlcea sunt ușor accesibile cu autoturismul.

Comuna Baia de Fier. Satele răsfirate ale acestei unități administrative se întind în zona deluroasă subcarpatică, la circa 600-700 m altitudine față de nivelul mării. Climatul depresionar este blând, cu ierni liniștite și veri răcoroase, dar ploioase. Resursele naturale sunt reprezentate de minereul de fier prezent pe cursul superior al râului Galbenul, calcarul utilizat în fabricarea varului, grafitul din muntele Catalinul (considerat, după unele surse, cel mai pur grafit din Europa), piatră, cherestea. Atestarea documentară datează din 8 ianuarie 1480, atunci când un document emis de Matei Basarab cel Tânăr menţionează şi satul Băiţa. La jumătatea secolului al XVII-lea întâlnim pentru prima dată numele actual de Baia de Fier.

Cheile Galbenului. Geologul Gheorghe Munteanu Murgoci scria la 1908 într-un articol despre „Terțiarul din Oltenia... ”: Oltețul ca și Galbenul izvorăsc din inima regiunii munților și când es din șișturi cristaline trec prin niște caracteristice și pitorești chei în calcarele jurasice; în partea de N a văii găsim niște lărgiri interesante. Cum scapă din aceste chei se resfiră în albii mai largi tăiate 30-40 m în niște câmpuri întinse, al Polovracilor și al Băii de fer, acoperite cu pietrișuri grosolane, un imens dublu con de dejecție al acestor 2 rîuri.

Din DN67 urmăm indicatoarele către Peștera Muierilor, pe DJ675C și după 7 km de drum asfaltat pătrundem în perimetrul Cheilor Galbenului. Încă după ce trecem de biserica brâncovenească a localității (1749) zărim pereții verticali de stâncă ce flanchează șoseaua. Pe partea stângă șerpuiește printre pietre mari râul Galbenul. Acesta a reușit să-și sape în versanții Munților Parâng o cale largă, lăsând în pereții calcaroși urme de eroziune și numeroase guri de peșteră. Cea mai reprezentativă cavitate carstică din aceste chei este Peştera Muierilor, situată la aproximativ 45 m înălțime pe versant (prima peșteră electrificată din România și locul unde s-au descoperit 185 de schelete de urși de peșteră). Același om de știință, Gh. Murgoci, descria în altă lucrare din 1898 peștera: Peștera Baia în cheia Galbenului la N de Baia-de-fer e una din peșterile cele mai interesante; are multe ramificațiuni, multe puțuri și coșuri, și e foarte lungă. Un strat puternic de guano, excrementele nenumăraților liliaci ce o locuesc, acoperă solul. În ea s-a găsit de asemenea un dinte de „Ursus spelaeus”. Observăm că la sfârșitul secolului al XIX-lea, peștera se numea „Baia”, după numele localității – probabil denumirea actuală a apărut ceva mai târziu, după războaiele mondiale.

Cheile nu sunt foarte lungi, au în jur de 1 km lungime, cel mai impresionant fiind versantul vestic a cărui înălţime este de circa 150 m. Interesant e faptul că vrem ori nu vrem vom străbate în mod obligatoriu Cheile Galbenului în drumul nostru spre vizitarea Peșterii Muierilor. Și acest lucru se datorează celor două căi de acces în galerii: se intră pe lângă parcarea din dreptul Hotelului Peștera Muierilor și se iese pe partea cealaltă a versantului, după un drum de 800 m prin galerii. La ieșire putem admira o parte din chei și valea râului Galbenul de la înălțime; în apropiere se află și o pădurice de mesteceni, unde am văzut veverițe. Pentru a recupera autoturismul din parcare trebuie să mergem aproximativ 1 km pe jos, pe șoseaua de lângă apă, trecând printre cei doi versanți.

Pe pereții estic și vestic se practică alpinismul, traseele de cățărare find numeroase. Iată câteva denumiri semnificative: Creasta Fetelor, Spirala Muierii (amenajat chiar cu nocturnă), Fisura Pintenului, Hornul Vânturilor, Diedrul Salamandrelor, etc. Multe au fost amenajate după anul 2002 și sunt accesibile tot timpul anului.

La poalele versantului estic am văzut prin anul 2009 câteva cuptoare de var, unele dezafectate, altele în funcțiune. O persoană chiar dormea lângă cuptor, fiind necesară alimentarea focului continuu timp de cel puțin 6 zile. Se pare că era o ocupație străveche în zonă, acum fiind practicată de rromii ce și-au găsit sălașul în fosta colonie a minei de grafit (închisă în 1994, cu ceva promisiuni de redeschidere în 2013 – neconcretizate). Într-o după-amiază am explorat puțin cursul râului Galbenul, mai sus de colonie – peisajul e drăguț: pădure, poieni pe malul râului, po albie pietroasă. Însă conlocuitorii din apropiere nu inspiră prea multă încredere așa că nu am zăbovit prea mult pe malul Galbenului și ne-am întors în localitate.

Cheile Galbenului, alături de Peștera Muierilor, sunt principalele obiective turistice ale comunei Baia de Fier. Vă invit la drum!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.08.15 15:56:06
Validat / Publicat: 19.08.15 19:34:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8045 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Albia pietroasă a râului Galbenul.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster [19.08.15 19:39:50] »

Foarte bună, de reţinut recomandare

Astfel că am considerat potrivită înfiinţarea unei rubrici noi, dedicată locurilor de vizitat în zona Baia de Fier

Mutat în rubrica "O zi în Baia de Fier şi împrejurimi, BAIA DE FIER / POLOVRAGI" (nou-creată pe sait)

Dan&Ema [19.08.15 23:36:20] »

Felicitari. O prezentare f buna pentru o zona f frumoasa cu multe obiective. Chei, pesteri si manastiri

tata123 🔱 [20.08.15 15:32:26] »

@webmaster - Mulțumesc, e o decizie bună, zona e foarte ofertantă.

@Dan&Ema - Într-adevăr câteva zile nu ai cum să te plictisești în această zonă; mulțumesc.

irinad [20.08.15 16:55:03] »

@tata123 - Pentru un articol așa detaliat, am venit cu SB.

sunflower [20.08.15 17:05:32] »

Cheile Galbenului se pot admira pe drumul de intoarcere dintre iesirea din Pesteara Muierii si locul de intrare. Am parcurs in aceasta vară aceste chei line și pitorești, fără ca măcar să știu cum se numesc... Oare în zonă, nu există un indicator care să le semnalizeze prezența sau nu l-am vazut eu? Oricum, peisajul e cald și domol, merită admirat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [20.08.15 22:18:02] »

@sunflower - Mulțumesc pentru lectură. Întra-adevăr spațiul între versanți e foarte larg, în drumul spre autoturismul din parcare nici nu ne dăm seama că străbatem un sector de chei. Nici eu nu am observat vreo plăcuță informativă cu nume și date despre Cheile Galbenului.

@irinad - Mulțumesc pentru aprecieri. Arealul Olteniei de sub Munte mi-a fost gazdă pentru multe vacanțe și incursiuni frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, irinad, sunflower, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Baia de Fier şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0626540184021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1