ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIPĂREȘTE

Amurg in Delta - Ion Pillat

"Cat vezi cu ochiul, verde, papurisul
Se-ndoaie-n vantul serii, fosnitor.
Din cand in cand si-arata luminisul
Un ochi de apa moarta. Un cocor
Cu aripa deschisa se ridica
Din stuf, sfasietor de trist scancind,
Sau cai tatari, dand roata fara frica,
Salbaticiti, necheaza pe un grind.
Amurgu-mbraca Delta toata-n aur
Cu turla unui sat lipovenesc,
Dar umbrele ostroavelor de plaur
Albastrul cenusiu il impanzesc.
Vaporul taie noaptea soptitoare,
Si valul ce se-ntuneca-ntr-una,
Cand cele cinci coline cresc in zare,
De aur vanat cum e pruna. "

Anul acesta ne-am hotarat sa facem o excursie in Delta Dunarii, locul intai in majoritatea topurilor de calatorii in Romania. Copiii s-au intristat la gandul ca urmeaza sa faca o cura de peste iar noi ne-am aprovizionat cu aparate si pastile de tantari.

Spre seara am ajuns in Tulcea unde am innoptat la hotelul Insula vezi impresii. Cina a fost pescareasca, pui de balta (picioruse de broasca pane) si saramura de salau servite pe frumoasa terasa de pe insulita.

A doua zi ne-am imbarcat in Tulcea pe vaporul "Moldova" cu destinatia Crisan, de unde am fost preluati cu o salupa de domnul Terente, despre a carui celebritate aveam sa aflam ulterior.

Pensiunea Cristi din Crisan a fost punctul de plecare in explorarile noastre. Ne-am cazat insa la pensiunea de alaturi (la domnul Terente vezi impresii, care ne-a cinstit cu un pahar de vin alb sec si ne-a povestit istoria trofeelor pescaresti de pe perete dar si a SOV-ului).

Spre seara ne-am asezat la masa, bucatareasa pensiunii Cristi fiind desavarsita in prepararea ciorbei pescaresti (cu somn, stiuca, salau, crap, caras si lin, toate proaspete, pentru ca pensiunea detine si singura cherhana din Crisan). Apoi au urmat carasii si stiucile prajite, servite cu mamaliguta si mujdei de usturoi. Vinul alb sec pe care-l pusesem la rece inca de la sosire a intregit minunata desfatare a papilelor gustative.

Toate usile si ferestrele au in dotare plase de tantari, aerul conditionat a racorit atmosfera, la capitolul minus as trece baia care ar necesita o modernizare.

A treia zi de dimineata am pornit in excursia de 6 ore in Delta. Paul (angajat al pensiunii) ne-a fost ghid. Barca cu motor de 40 CP cu motor Honda ne-a preluat de la ponton dupa ce copiii si doamnele si-au pus vestele de salvare.

Ruta a fost Crisan (bratul Sulina) - Dunarea Veche - lacul Matita - lacul Miaza-zi - Mila 23 - Crisan.

Pe Dunarea Veche am admirat delicatii nuferi galbeni dar si albi, gratioasele egrete albe mari, starcii si batlanii gri. Pe lacul Matita ne-au incantat lebedele albe si cativa pelicani singuratici, dar punctul culminant a fost pe lacul Miaza-zi, cand ceea ce parea de la distanta un covor de zapada era de fapt o uriasa colonie de pelicani.

Realitatea a depasit orice inchipuire si chiar reportajele vazute la TV, eram la cativa metri de sute si sute de pelicani care nu pareau a fi deranjati de prezenta noastra, si care intr-un tarziu doar s-au mutat 20 de metri mai departe. Fantastic!

In apropiere de Mila 23 am admirat familii de lebefde albe cu pui, lisite, cormorani, starci.

Vrajiti de tot ceea ce Delta ne-a aratat, spre seara ne-am intors la pensiune si am continuat cu ciorba pescareasca si apoi cu plachia de crap, un adevarat deliciu! Bucatareasa a primit toate laudele si un superbonus :), la fel si barcagiul Paul plus un paharel de palinca de Covasna din dotare :)

In ziua a patra dis-de-dimineata ne-am imbarcat in cataraman pe ruta Crisan - Tulcea, de unde ne-am recuperat masina si o ora mai tarziu ajungeam la Jirilovca, pe malul lacului Golovita.

De aici am facut o excursie cu salupa (vasul clasic a fost inlocuit de o frumoasa salupa de 20 persoane, din motive economice) pana la Gura Portitei, adica acea limba de nisip care desparte lacurile Golovita si Razelm de Marea Neagra.

Peisajul e intr-adevar frumos, plaja de la Gura Portitei nu e aglomerata, e linistita, copiii au adunat sute de scoici de toate formele di marimile si am facut cu totii o baie buna in mare.

Dupa-amiaza ne-am dus sa mancam pe una din terase - traditionala ciorba de peste lopoveneasca la ceaun, crap la tabla iar eu m-am delectat in premiera cu un zargan (o specie de tipar care e frecvent intalnita la varsarea Dunarii in mare, cu sira spinarii verzuie din cauza continutului ridicat de fosfor).

La intoarcere am admirat un superb apus de soare pe lacul Razelm.

Seara am inoptat la pensiunea Heracleea din Jurilovca. vezi impresii

In dimineata urmatoare am bifat ultimul obiectiv de pe lista, si anume cetatea medievala Enisala (in apropierea satului Enisala, pe o culme langa lacul Razelm)

Au fost 4 zile incantatoare pe care nu le vom uita niciodata si ne-am propus sa mai revenim in minunata noastra Delta, la

Lacul - Mihai Eminescu
"Lacul codrilor albastru
Nuferi galbeni îl încarcă;
Tresărind în cercuri albe
El cutremură o barcă. "


[fb]
---
Trimis de raducondurache in 15.08.15 12:40:27
Validat / Publicat: 15.08.15 15:04:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1820 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 La pescuit pe ponton. Apus de soare pe bratul Sulina, la Crisan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

cloverina
[15.08.15 15:46:44]
»

@raducondurache: Mereu m-am gândit să revăd delta unde în copilărie am fost fermecată de lebede, pescăruși și pelicani. Însă mereu mi s-a părut că o vacanță completă ca a dumneavoastră este extrem de costisitoare. Ne puteți da un buget estimativ pentru cele patru zile?

raduconduracheAUTOR REVIEW
[15.08.15 16:46:14]
»

@cloverina - Buna, si noi am pornit de la ideea ca daca parintii nostri ne-au aratat aceste frumuseti fara seaman pe cand eram copii, avem si noi aceeasi datorie fata de copii nostri.

Bugetul pe 4 zile (si 4 nopti) a fost de 2200 lei (cca. 500 Euro), pentru 2 adulti si 2 copii, cazare, masa, excursii.

Pe scurt, la Cristi 15 Euro/ora/barca ar fi excursia cu ghid cu barca cu motor, 10 lei mic dejin, 20 lei pranz, 20 lei cina de persoana, 32 lei vaporul Tulcea-Crisan pe sens, de persoana, 60 lei vapor dus-intors de persoana Jurilovca - Gura Portitei.

Cazare 154 lei tripla/noapte la Insula Tulcea (132 dubla), 135 tripla/noapte la Cristi-Crisan, (100 dubla) si 132 tripla/noapte la Jurilovca, (100 dubla).

Vacante frumoase!

cloverina
[15.08.15 16:59:56]
»

@raducondurache: Chiar nu este exagerat. De fapt dacă stau bine să mă gândesc, la ce ți se oferă, nu este mult! Delta va fi pe lista noastră de vizitat. Vă mulțumim pentru răspuns.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cloverina, raducondurache
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Deltă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044930219650269 sec
    ecranul dvs: 1 x 1