ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 16-20 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.06.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

O zi relaxantă în Brașov

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Salutare din nou! Pentru că nu am fost niciodată în Brașov ne-am pus pe gânduri: Cum să nu vizităm măcar o dată în viață unul dintre cele mai frumoase orașe din România? Zis și făcut! În data de 25 iulie 2015, în plin weekend și pe o caniculă insuportabilă, am pornit la drum din Ploiești. După cum probabil știți, este imposibil să nu stai măcar 5-10 minute, în coloană, pe DN1. Noi am avut ghinionul să stăm aproximativ o oră și jumătate, pe rând, în mai multe coloane lângă Bușteni, Azuga și Sinaia. Nu un accident sau orice alt impediment grav a produs nelipsita coloană ci trecerile de pietoni din stațiunile menționate mai sus. Deși mulți polițiști au ieșit pe ”teren” nu au ajutat cu nimic la circulație. Unul dintre ei, în mijlocul drumului, era atent la telefon nu la trafic.

Având doar o zi la dispoziție sau mai bine spus doar câteva ore de petrecut în Brașov, am decis să vizităm Piața Sfatului și să dăm o tură cu telecabina pe Muntele Tâmpa.

De menționat este faptul că, dacă vreți să vizitați suplimentar alte obiective turistice din Brașov și nu știți unde se află, apelați la diversele ”tarabe” și locașuri la care găsiți hârți pe post de ghid turistic.

Câteva cuvinte despre Brașov:

Braşovul este unul din oraşele foarte frumoase din România pe care trebuie să îl vizitezi fiind și cel mai important oraș din regiunea de dezvoltare Centru. După părerea mea, alături de Sibiu, Braşovul este un alt oraş care şi-a valorificat foarte bine istoria şi merită vizitat. În apropierea Brașovului se găsesc localitățile Predeal, Bușteni, Sinaia, Făgăraș și Sighișoara. Toate merită vizitate. M-a impresionat curăţenia și liniștea oraşului ,,mi-a dispus plăcut modul în care sunt prezentate şi puse în evidenţă obiectivele turistice, am întâlnit peste tot tăbliţe cu minimul de informaţii privind istoria și destinația lor.

Drumul de acces:

Spre surprinderea mea și nu numai, dacă vreți să ajungeți în Centrul Vechi al Brașovului sau în orice alt colț al orașului, găsiți sute de indicatoare, din 200 în 200 m deci nu aveți nevoie de GPS. Din punctul acesta de vedere, Brașov este unul dintre cele mai bine structurate orașe. Ceea ce mi-a atras atenția sunt străzile cu sens unic, multe la număr, unele cu 6 benzi. Câteodată ai impresia că dacă ai venit, nu mai ieși. No worry însă fiindcă indicatoarele ”te scot la suprafață”.

Centrul vechi:

Cum am spus mai și mai sus, drumul de acces către centrul orașului se găsește foarte ușor. Până ajungi fix în Piața Sfatului trebuie parcurs cam 700 m de la intrare. Nu-i bai deoarece nu te simți ca întru-n oarecare oraș. Spun asta pentru că clădirile sunt cele de pe vremea anilor 1700-1800 ba chiar mai vechi de atât dar s-au păstrat foarte bine, făcându-se și multe îmbunătățiri, unele majore. Per total aspectul este unul net superior clădirilor din Centrul Vechi al Bucureștiului, de exemplu. Nu sunt lăsate în paragină, poate 2-3 care sunt acoperite cu o grafică pentru a ascunde degradarea progresivă. În Piaţa Sfatului te poţi aşeza, vara, la o terasă şi astfel să te bucuri de toată frumuseţea ce te înconjoară. În centrul vechi sunt multe restaurante, cafenele, bistro-uri și fast-food-uri, fiecare alege după plac. Ce-i drept, prețurile sunt piperate spre foarte piperate, mai ales pe timpul verii când vin foarte mulți turiști străini și, desigur, comercianții vor să profite. Ca să vă faceți o idee, o bere la draft (500ml) costă 8-9 lei în funcție de marcă, o pizza mică/medie/mare între 15 lei - 30 lei, în funcție de ingrediente, prețul unei ciorbe pornește de la 9-10 lei și lista poate continua.

Piața Sfatului:

Și cum am spus, orice vizită începe cu centrul istoric. Vei ajunge în Piaţa Sfatului, vestită şi pentru găzduirea festivalului Cerbul de Aur. Am apreciat faptul că oamenii sunt liniștiți, binedispușiși fascinați de peisaj. Când am ajuns noi, la intrarea în Centrul Vechi, cea mai cunoscută companie producătoare de băuturi carbogazoase, oferea gratis, câte o doză rece de 330 ml, numai bună pentru a te răcori pe vreme de caniculă. Piața Sfatului mai este considerată și inima Brașovului și găzudiește diverse festivaluri și manifetări pe toate perioada anului. În ziua vizitei noastre se desfăsura un concert unde urmau să cânte, seara, mai multe trupe rock în vogă.

Acum depinde de preferințele fiecare dar presupun că seara atmosfera este una irespirabilă iar dacă voiai să vizitezi Piața Sfatului noaptea, concertul și oarecum numărul mare de participanți la el te împiedicau să faci asta. Oricum, zona este la fel de frumoasă atât ziua cât și noaptea. În mijlocul pieţii se află Casa Sfatului care găzduieşte Muzeul Judeţean de Istorie. Tot în Piaţa Sfatului se află şi Biserica Adormirea Maicii Domnului, Casa Mureșenilor și lângă, Biserica Neagră depsre care o să vorbesc mai jos. Tot în Piața Sfatului este situată și ”celebra” fântână care din păcate, în opinia mea, se degradează pe zi ce trece și nu înțeleg de ce nu se poate face măcar o mică îmbunătățire, dimenisunile ei fiind unele foarte mici. Se pare că este folosită numai pentru amintirea anilor trecuți.

Biserica Neagră:

Un alt simbol al Braşovului, Biserica Neagră, este la 2-3 minute distanță de Piaţa Sfatului. Aceasta este biserica patriarhală a Bisericii Evanghelice din România şi este unul din cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România. A fost parţial distrusă în marele incendiu din 1689 şi astfel şi-a dobândit numele actual. În prezent este un real pericol pentru turiști deoarece pietrele și fațada de pe biserică au început să pice și poate va intra în renovări.

Am intrat doar de curiozitate până la ușa din interiorul bisericii, se plătește o taxă, nu mai știu exact cât dar din câte îmi mai aduc aminte fiindcă am tras doar o privire la lista cu tarifele, 9 lei un adult, copii și studenții aveau reducere. Ceea ce nu mi-a plăcut a fost faptul că nu ai voie să faci poze sau să filmezi în interior, nici contra unei taxe. Păcat deoarece nu văd de ce nu și-ar dori să promoveze acest loc. Concluzia e că îți poți face o imagine doar din exterior. Personal, nu am intrat dar presupun că merită dar cum am spus, mai frumos e să-ți aduci aminte de locul respectiv prin poze, nu numai prin gânduri.

Muntele Tâmpa:

Dacă vii în Brașov merită să urci cu telefericul pe Muntele Tâmpa pentru a observa o panoramă extraordinară asupra Brașovului fix de lângă literele imense inscipționate cu numele orașului. Muntele Tâmpa aparține Masivului Postăvaru adăpostind multe specii de fluturi, specii rare de animale și plante. Până la telecabina se ajunge ușor, pe orice strada dinspre Piața Sfatului, orientându-ne după Muntele Tâmpa. O să încep cu detaliile tehnice legate de telecabină.

Societatea care deține telecabina: SC Ana Teleferic SA

Program de funcționare (vara): Luni - 12:00 - 18:00

Marți - 9:30 - 18:00

Miercuri - 9:30 - 18:00

Joi - 9:30 - 18:00

Vineri - 9:30 - 18:00

Sâmbătă - 9:30 - 18:00

Duminică - 9:30 - 18:00

Capacitatea unei cabine - 20 persoane

Capacitatea orară de transport - 440 persoane

Viteza de deplasare - 6m/s

Durata unei curse - 2 minute și 20 secunde

Lungimea traseului - 573 m

Altitudinea stației inferioare de la nivelul mării - 640 m

Altitudinea stației superioare de la nivelul mării - 960 m

Tarif: 10 lei dus/întors/adult - 5 lei dus/întors/copil

Tarif: 16 lei dus și întors/adult - 8 lei dus și întors/copil

Odată ajunși sus uiți de tot, te întâmpina un restaurant cu de toate (nu Panoramic, fiind închis) iar mergând în dreapta, pe poteci, se ajunge la terasa suspendată de unde se poate privi orașul Brașov. Aveți o panoramă excelentă! Merită toți banii! Ce m-a surprins erau două doamne (cucoane mai degrabă) de a treia vârstă care nu au mai văzut panorama deși locuiau în Brașov și se luau la întrecere în care își vede prima casa. Oarecum nesimțirea mare a fost că ele au urcat în telecabină cu plasele pline de cartofi, verdețuri, borș și ce au mai luat ele de la piață în condițiile în care pe terasa Tâmpei erau în jur de 25 de oameni, mai mulți străini decât români. Asta e atitudinea pe care o primesc străinii și ne mai întrebăm de ce câteodată se uită strâmb la tine.

La marginea terasei se află o grotă săpată în stânca muntelui având intrarea închisă cu un grilaj. Desigur, grilajul era forțat și aproape pus la pământ iar vizitatorii ”civilizați” au avut grijă să o folosească pe post de coș de gunoi. În grotă se află o cruce, posibil de ”iată cu putem și noi” - făcută de Consiliul Județean Brașov acum ceva timp. Se pare că acum că domnii de la Primărie și Consiliu nu s-au mai deranjat să curețe și zona. Tipic românesc. În rest, se mai pot face drumeții către Vârful Postăvaru, pe jos, durând 4 ore și jumătate (cine are timp și spor).

Am uitat să menționez că telecabina este neschimbată, este aceeași de ani de zile, veche, cu un mecanism de pornire pe care nu am reușit să-l deslușesc, ce-i drept, un angajat te însoțește pentru pornirea și siguranța dvs. De aici faptul că telecabina este în urmă cu tehnologia. Sau oare încă nu a descoperit-o? Merită o renovare pentru că presupun că profitul este unul mare.

Alte obiective turistice de vizitat:

În funcție de timpul fiecăruia, m-am documentat și am onoarea să vă informez cu aproximativ toate obiectivele turistice pe care le mai puteți vizita în Brașov:

Paradisul Acvatic

Bastionul Graft

Cetăţuia de pe Strajă

Biserica Sfântul Bartolomeu

Biserica Sfântului Nicolae

Prima școală românească

Turnul Alb

Turnul Negru

Parc Aventura

Parcul Rudolf

Bastionul Țesătorilor

Casa Hirscher

Muzel de Artă

Muzeul de Etnografie

Poarta Ecaterina

Poarta Șchei

Cetățuia

Bastionul Fierarilor

Sinagoga Ortodoxă

Biserica Sfânta Treime

Bastionul Cojocarilor

La final, vă citez un material despre impresia unui jurnalist străin care a vizitat Brașovul:

Kit Gillet a vizitat Braşovul şi a fost impresionat de ce a văzut. În articolul său, jurnalistul scrie că Transilvania este celebră pentru poveştile cu vampiri şi castelele în stil gotic, dar cu toate acestea puţini turişti care ajung în regiune descoperă caracterul medieval al Braşovului, un oraş înconjurat de verdează şi munţi. Jurnalistul spune în articolul său că Braşovul are multe de oferit de la fortificaţii, turnuri de observaţie (bastioane), trasese pentru drumeţii montane, biserici, dar şi Castelul Dracula, aflat în apropierea oraşului. Kit Gillet mai scrie să Braşovul a fost dominat timp de mai multe secole de cultura germană şi se numeşte Oraşul Coroanei. Jurnalistul a fost impresionat de locurile de cazare din Braşov şi chiar recomandă câteva locaţii. În plus recomandă ca Braşovul să fie vizitat la pas pornind din Piaţa Sfatului până la Biserica Neagră, Strada Sforii, coborând apoi pe Republicii. Jurnalistul recomandă şi o drumeţie pe muntele Tâmpa pentru a vedea oraşul de sus. Braşovul are multe obiective turistice ce nu trebuie ratate. Kit Gillet mai recomandă şi restaurantele traţionale şi preţurile foarte bune. Braşovul este recomandat şi ca un paradis al cumpărăturilor pentru străini. În final jurnalistul spune că Braşovul este un oraş sigur în care poţi să te plimbi liniştit şi că singurul lucru rău ce ţi se poate întâmpla este să fii „jefuit“ de taximetriştii care au ceasuri care încarcă nota. Probabil jurnalistul s-a referit la taximetriştii privaţi careau un tarif aproape dublu faţă de costurile normale. De aceea înainte să urcaţi în taxi verificaţi tariful afişat pe uşă. Dacă este 2,2 lei pe km renunţaţi şi alegeţi un taxi care are un tarif de 1,53 lei/km.

Chiar dacă vremea a fost caniculară chiar și la Brașov, vă recomand să vizitați Brașovul ori de câte ori simțiți că este nevoie! Sunt multe bile albe dar și 2 bile negre pentru telecabina veche și restaurantul Panoramic care este de altfel, închis. Lipsa investițiilor se simte acolo dar merită, repet, toți banii pentru priveliște. O dată în viață poți vedea o asemenea priveliște dacă ai norocul să ajungi aici! Ne auzim la următorul review... și vacanțe frumoase în continuare!


[fb]
---
Trimis de andreieu in 27.07.15 16:46:15
Validat / Publicat: 27.07.15 18:44:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV.

VIZUALIZĂRI: 4473 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreieu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Panorama asupra Brașovului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63850 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

andreieuAUTOR REVIEW
[27.07.15 17:09:04]
»

@webmaster - Și un mic videoclip: bit.ly/1S7rOzZ. Mulțumesc!

webmasterX
[27.07.15 18:45:03]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Rodel
[27.07.15 19:48:30]
»

Despre un oraș frumos nu se putea scrie decât tot frumos! Felicitări!

webmaster
[27.07.15 22:34:38]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

papone
[27.07.15 23:33:16]
»

@andreieu - Felicitari pentru avantul capatat in a scrie, in primul rand!

Dar aici s-au oprit laudele, si asta pentru ca desi scrierea e superba, majoritatea impresiilor nu iti apartin! Si daca ma uit la grupa de varsta (16-20 ani), ma tot izbeste faza cu "familie cu copii". Pana la urma cine scrie, copilul familiei sau cineva care a bifat la misto niste chestii? Cum poate scrie cineva de 16-20 de ani o galagie de impresii despre restaurantele din zona?

Tot articolul e plin de contradictii (desi ma repet, e bine scris, dar cred ca webii s-au grabit rau cu minighidul!!!) si nu inteleg cum daca

Pentru că nu am fost niciodată în Braşov ne-am pus pe gânduri: Cum să nu vizităm măcar o dată în viaţă unul dintre cele mai frumoase oraşe din România? Zis şi făcut! În data de 25 iulie 2015

, telecabina aia putea fi neschimbata... ca doar o vedeai pentru prima oara!

Am uitat să menţionez că telecabina este neschimbată, este aceeaşi de ani de zile, veche, cu un mecanism de pornire pe care nu am reuşit să-l desluşesc, ce-i drept, un angajat te însoţeşte pentru pornirea şi siguranţa dvs.

Trec si peste timpii folositi in exprimare, total inadecvati. Dar sunt o galagie de texte copiate sau "traduse" de pe net (taximetristii care te fura, lista obiectivelor sau din nou, telecabina), care nu stiu cum au scapat ochiului lui WM - in sfarsit, nu e treaba mea

PS: Sper sa corectezi erorile semnalate de mine la inceputul acestui ecou, chiar creeaza confuzie! In rest... Tine-o tot asa!

andreieuAUTOR REVIEW
[27.07.15 23:46:54]
»

@papone: Fără nicio glumă, nu mă pot considera copil. Nu aveam secțiunea de "only adults" Pentru curiozitatea ta, am 17 ani şi nu a bifat nimeni la nimereală. Totuşi mă bucur de laude dar chiar sunt scrise personal.

Textele care au caracter italic sunt citate (şi faza cu taximetristul - am specificat în review - şi obiectivele turistice). M-am gândit să aduc un plus unui simplu review. Şi mă repet şi eu, nu sunt texte traduse.

Nu sunt în măsură să mă pronunț în legătură cu selectarea articolului ca Mini Ghid, rămâne la latitudinea wm.

Legat de telecabină, am citit alte review-uri postate anterior şi m-am documentat înainte. Niciodată nu merg într-o locație fără să o studiez înainte în amănunt. Mai dă un ochi şi pe la celelalte review-uri.

Şi nu am stat să povestesc ca la carte, verb cu verb, îi mai scapă omului.

Şi mulțumesc pentru apreciere!

arru
[28.07.15 23:38:03]
»

Eu nu inteleg ce ai avut cu bietele "cucoane" Cred ca Brasovul e in primul rand oras pentru locuitorii lui si pe urma destinatie de turism. Daca atunci le pocnise dorul de racoare, asta e Si nu e frumos sa le cataloghezi gestul de a urca cu papornitele in telecabina chiar atat de drastic. Pana la urma, sunt destui cei care poarta in rucsacuri sau posete sendvisuri si altele de-ale gurii ce probabil pot muta din loc un nas mai sensibil Sa fim mai ingaduitori!

Auzi, dar babutele aveau pantofi cu toc, cum am vazut ca se mai poarta pe munte? Daca nu, eu zic sa le pasuiesti si sa treci peste faza cu sacosele. Esti inca tanar, ai sa vezi mult mai multe

andreieuAUTOR REVIEW
[28.07.15 23:57:04]
»

@arru: Da, aveau pantofi cu toc. Şi un voal leit cu cel al rromilor. Nu păreau a fi țigănci, totuşi. Mă aştept la mult mai multe, for sure!

luciaoradea
[30.07.15 01:47:57]
»

@andreieu - auzi, dar ce voal au romii? Că pe mine una m-ai pierdut la faza asta.....

izabiza
[31.07.15 09:37:00]
»

@andreieu - am 17 ani

Deci, să înțelegem că tu ești copilul... din familie cu copii

andreieuAUTOR REVIEW
[31.07.15 10:33:25]
»

@izabiza: Cu ghilimelele de rigoare! Cred că m-am descurcat (măcar un pic) în redactarea review-ului şi nu cred că vârsta contează în situația actuală.

didona_stelea
[31.07.15 13:40:19]
»

Foarte frumos, bravo! Si inca la 17 ani! Felicitari si la mai multe!

andreieuAUTOR REVIEW
[31.07.15 14:14:56]
»

@didona_stelea - Mulțumesc frumos!

Dana2008
[18.09.16 13:14:14]
»

si... Zuperbonusul de la mine pentru un articol complet pentru care te felicit!

andreieuAUTOR REVIEW
[18.09.16 13:51:16]
»

@Dana2008: Mulțumesc mult

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andreieu, Dana2008, didona_stelea, izabiza, luciaoradea, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Brașov:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083050012588501 sec
    ecranul dvs: 1 x 1