ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ce-i important: radarul sau vaca?

TIPĂREȘTE

Nu aveam de gand sa incep saptamana cu un astfel de subiect, vaca este un animal de care nu ma apropii prea mult dar caruia ii port respect si pe care i-l consider inteligent, animal de care noi, oamenii ne folosim. Nici macar de Lie, vitelul de cateva zile al bunilor mei vecini din Arges nu ma apropii, ma bucur doar ca mama lui "functioneaza" iarasi ca fabrica de lapte bun de la tara.

Dar altu-i baiul. De-a lungul anilor pe patru roti, numeroase au fost intamplarile in care ne-am intersectat cu animalele pe soselele patriei, pe drumuri europene, atat vaci si cai dar si oi, magari, gaini, etc. Acum ceva ani intalnirea cu un cal putea fi dramatica, caci a sarit de pe un damb chiar in fata masinii noastre, doar o aripa imensa de inger a facut sa nu vina pe masina sau calul sa nu-si rupa picioarele si sa ramana pe loc, caz in care nu era timp si loc de franat, deci oricum consecintele ar fi fost neplacute.

Aseara, intre orele 19.30 - 20.00 cred, eram pe DN 71, undeva in localitatea Ulmi din jud. Dambovita, pe directia de mers spre Bucuresti: desi destul de aglomerat, se mergea bine, cu exceptia catorva grabiti care oricum au ramas pe la portile unde se vindeau fructe si pepeni. Dar nu putea lipsi din peisaj o anumita masina, utila totusi dupa parerea mea in unele cazuri, singura pe care am intalnit-o in duminica aceasta - de obicei sunt 2 sau chiar 4 - statea la panda in Ulmi, cu radarul ca un ochi de vultur hraparet, inutila insa atunci cand colegii te "saluta" cu dragoste de la distanta sau cand o aplicatie pe telefon te anunta ca un nene urmeaza sa te traga-n poza. Deci toate ca de obicei, doar ca, de data aceasta, fix in spatele masinii in care cei 3 oameni insarcinati (am zis bine, o sarcina presupune si lehamite sau doar pofte), isi unduiau soldurile, cozile si coarnele 3 vaci care ocupau intreg sensul de mers pe care rulam. Desi oricum sotul conducea incet, cum altfel cand stii ca esti admirat, a fost frana si putina ezitare caci tovarasele se si alintau stanga-dreapta iar masina aceea statea intr-o curba, larga de altfel. In timpul cat am stat si apoi in oglinda am observat ca nici unul din cei responsabili nu a coborat din masina, sa mearga cativa pasi si sa-i atentioneze pe cei ce puteau intra in plin in animalele nevinovate de altfel. Radarul si un eventual client erau importante, nu un posibil accident. Si doar cu 50 de minute in urma, la Cetateni, pe directia spre Campulung, sensul era ocupat de unul din caii rudarilor, cal legat de picioare, care probabil facuse un efort sa traverseze soseaua, era chiar imediat ce se iese din curba la cabana Vadul Lin. Cei ce ati fost pe acel drum stiti ca este o zona cu cateva curbe, unele cu vizibilitate mica si ca localnicii au multi cai lasati liberi.

Legi care sa reglementeze circulatia animalelor pe drumurile nationale si europene in tara noastra exista. Chiar Codul Rutier la capitolul V are astfel de reguli care spun ca un animal nu poate fi liber pe drumurile publice, trebuie insotit chiar si de un copil de 14 ani (cum poate struni un copil un cal nu stiu, probabil legiuitorul ne-ar putea demonstra). Ca se confisca caii celor ce fura lemne din padure am auzit, dar ce se poate repara daca un membru al familiei mele moare din nerespectarea legii de insasi cei pusi sa o faca? Sau cei ce se ocupa cu protectia animalelor dorm sau doar banii conteaza, pentru ca nu trebuie neglijat ca acele vaci, cai, etc. libere pe sosele sunt nevinovate, nu cunosc reguli de circulatie, doar cainii din Bucuresti au invatat semaforul. Nu se poate spune ca nu se cunoaste de primariile satelor si politia locala problema vacilor si cailor de pe drumuri circulate intens, doar atatea accidente sunt mediatizate, plus ca multe isi urmeaza drumul pasunilor chiar prin fata geamului acestor institutii.

Nu pot sa inchei fara sa amintesc ca pe acelasi drum national exista un sat unde nu vedeti animale libere pe drumuri, dimineata devreme, adultii si nu copiii, duc vacile la pasunea unde este vacar, fiecare are funie sau lant, iar seara este o adevarata sezatoare, stau si asteapta cireada, fiecare om are in mana o funie sau lant! Si fiecare animal, iarasi conform legii, aici poate fi identificat cui apartine. Nu sunt sigura daca este vorba de Ilfoveni, la urmatorul drum voi fi atenta la numele localitatii pentru ca primaria si politia locala merita toata lauda, demonstrand ca SE POATE respecta legea, ca viata unui om sau mai multi este importanta iar daca ai animale trebuie sa stii sa te porti cu ele pentru a le apara, ba chiar esti foarte responsabil cu viata lor.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 27.07.15 08:45:26
Validat / Publicat: 27.07.15 09:25:41

VIZUALIZĂRI: 865 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2019 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX [27.07.15 08:52:48] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări de suflet (mai puţin turistice)" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

Sindrom [27.07.15 09:55:37] »

Animalele pe drumurile din Romania, cred ca incet o sa devina normalitate.

Eu mergand destul de mult zic eu, am tot intalnit cazuri de am ajuns sa-mi fie mai frica la drum de animale, decat de alte masini cu soferi kamikaze.

Cele mai cele, au fost o vaca imediat dupa Cheia, asta noaptea pe la 11-11.30, care a scapat sau am scapat milimetric, cred ca ceva ajutor de prin alte parti, iar maximul a fost atins in localitatea Valea Ursului, la 5 dimineata, in depasirea unul tir, sa ma intalnesc cu un... cerb speriat. Din fericire am scapat cu colaborarea soferului de pe tir.

Asa vulpi, caini, soareci sunt la ordinea zilei, mai ales noaptea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
elviramvio [27.07.15 11:30:06] »

@webmasterX - Multumesc.

horachira [27.07.15 12:07:48] »

@elviramvio - vrea si eu numele acelei aplicatii please

elviramvio [28.07.15 11:19:26] »

@Sindrom -

Poate se face ceva totusi. Animalele salbatice nu pot fi oprite usor dar panouri de avertizare pot fi puse. Cu cele care au propietari insa cred ca se poate rezolva, stiu ca se implica si unele firme de asigurari, ceea ce e bine dar trebuie insistat pe autoritati. Sunt sate care au facut drumuri paralele cu soseaua, special pt carute, vaci, oi, deci un primar bun poate sfinti locul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sindrom [28.07.15 11:38:22] »

@elviramvio - Pe autostrazi n-ar trebui sa apara animale salbatice. In Ungaria cu toate ca sunt la semne de avertizare, nu m-am pomenit cu nici una. In schimb asta iarna am batut recordul pe autostrada Sibiu-Deva. 3 vulpi si 2 caini. Mi-e groaza sa ma gandesc ce-ar fi insemnat un impact cu unu din ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
elviramvio [28.07.15 12:02:35] »

@Sindrom -

Ai avut noroc in Ungaria, doar atat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, horachira, Sindrom
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037276983261108 sec
    ecranul dvs: 1 x 1