ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.06.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

4 zile in Ardeal

TIPĂREȘTE

Pentru ca sarbatoarea de Rusalii ne-a prelungit weekend-ul cu o zi libera iar sotul meu este detasat la Medias cu jobul, ne-am hotarat sa plec eu din Bucuresti cu trenul, sa merg la el si din Medias sa ne plimbam prin imprejurimi.

Eu am fost foarte incantata ca ma mai plimb si eu cu trenul, stiind cum se circula pe calea ferata, am plecat din Bucuresti la ora 14,00 si am ajuns la Medias la ora 20,30. Acest drum nu-l recomand nimanui sa-l faca cu trenul, pana nu se termina lucrarile la calea ferata. De la Sighisoara pana la Teius se lucreaza la calea ferata - Culoarul IV Pan European - si trenurile au restrictie de viteza.

Nu mai conteaza cum a fost drumul, important este ce vroiam sa facem in zilele noastre libere.

Despre cazare nu va pot da detalii deoarece sotul are un apartament inchiriat in Medias, iar planul nostru a fost sa facem excursii de o zi in zona.

Noi cand plecam in excursii in tara, nu ne place sa mergem pe drumurile nationale sau autostrazi, daca s-ar putea sa fim singuri pe drum ar fi perfect.

A doua zi - am plecat din Medias spre Sarmisegetuza. Din Medias spre Copsa Mica pe DN 14, in Copsa Mica drumul se bifurca, DN14 spre Sibiu, iar noi am luat-o pe DN14B spre Alba Iulia. DN14B este un drum judetean, nu foarte bun dar acceptabil, 12 km pana la Micasasa drumul este betonat, dupa aceea este asfaltat si din loc in loc mai sunt si gropi. Dar cum va spuneam sotul lucreaza in zona de 2 luni si circula zilnic intre Medias si Alba Iulia si cunostea foarte bine drumul. Am mers catre Blaj, in oras nu am intrat deoarece in oras se asfalta, am ocolit orasul spre Teius pe asa zisa TransBlajina, se urca un deal pe doua serpentine, iar localnici asa numesc aceasta bucata de drum, in varful dealului la indicatorul localitatii ne-am oprit sa vedem panorama orasului.

La Teius am ajuns in DN1 pana la Alba Iulia. Aici ne-am oprit cat am schimbat masina - am luat o masina de teren Duster 4x4, si am plecat spre Orastie.

Nu ne-am oprit in oras am mers spre Costesti. La Beriu am dat peste primul indicator cu zona turistica a judetului Hunedoara.

De la Costesti sunt 18 km de drum neasfaltat, iar noi mergeam dupa o sptamana in care a plouat, iar drumul era plin de gropi. Este adevarat ca pe drum erau toate categoriile de masini, de la decapotabile pana la cele mai mari de teren. Dar credeti-ma cand ne intalneam cu o masina drumul se umplea de praf incat nu mai vedeai nimic. O buna bucata de drum se mai sapa si un sant pe marginea drumului, drumul se ingusta, era noroi si cam complicat se treci doua masini una pe langa cealalta. Ultimul km a fost cel mai greu, se urca o panta mai abrupta, pe care nu toate masinile reuseau sa o urce, si in sfarsit am ajuns.

5 lei biletul de intrare, jandarmi montani si paznici, si Domnul voluntar care este ghid pentru turisti. Platoul unde sunt ruinele Cetatii este superb, coroborat cu verdele padurii cu soarele care stralucea printre copaci iar cand te uitai in jos vedeai cum straluceste pamantul datorita metalului pe care il contine pamanul "Mica".

Rutier, drumul este greu pana la Cetate, dar padurea verde, salcami si socul infloriti, paraul Gradistea, natura ce te insoteste tot drumul este superba. Drumul la intoarcere a fost acelasi.

A treia zi - am plecat la Alba Iulia sa vedem Cetatea Carolina. Fiind Duminica Rusaliilor, am plecat mai de dimineata, pe acelasi drum ca in prima zi, ca sa nu prindem aglomarat in Cetate.

In mod special am zis sa prindem schimbarea garzii de la portile 3 si 4 de la ora 12,00.

Am ajuns la ora 10 in Cetate, la biserica ortodoxa era slujba de Rusalii. Ne-am plimbat prin Cetate si am incercat sa vedem tot ce se putea pana la ora 12 cand se schimba garda si se dadea onorul. A meritat asteptarea, au aparut cavalerii calare- erau 4 dintre care si o fata - si impreuna cu formatia de garda au defilat intre cele doua porti. Am sa atasez cateva foto in ordinea desfasurarii evenimentelor. Momentul m-a emotionat.

Ne-am intors in Medias iar dupa amiaza am iesit in centrul vechi al Mediasului sa mancam. In centru vechi, care este pietonal, au acces numai riverani, sunt cateva terase unde se poate manca. Centrul vechi, micut, cu toate stradutele ce duc intr-un parculet si cred ca vazut de sus este ca un soare, unde intr-o margine troneaza biserica Sf. Margareta.

A patra zi - si ultima din minivacanta mea - am dedicat-o Cetatii Biertan. Cum avem tren de intoarcere la ora 13,00, am zis sa mai facem o excursie.

Am plecat din Medias spre Sighisoara tot pe DN14 pana in satul Saros pe Tarnave si am facut dreapta. Sunt 8 km pana in satul Biertan unde se afla si Biserica Cetate Biertan. satul este cu specific sasesc, curat, ingrijit, un mic parculet langa cetate si este dezvoltat in jurul cetatii. Surprinzator in parcarea amenajata de primarie erau 3 autocare cu turisti straini - cei mai multi erau nemti, dar si multi asiatici -. Cetatea este monument UNESCO. 8 lei intrarea. Am urcat in Cetate pe niste trepte de lemn la fel ca cele de la Cetatea Sighisoara. Cetatea este in curs de restaurare, dar este mentinuta in viata si se poate vizita fara probleme.

Langa cetate este o pensiune si un frumos restaurat mediaval. Din pacate era prea devreme pentru a putea manca la pranz, pranzul il serveau de la ora 12,00. Dar cred ca merita, era foarte frumos amenajat si ordonat specific locului.

Totusi noi vroiam sa mancam de pranz inainte de a pleca spre Bucuresti si ne-am indreptat spre Dumbraveni. Ne-am intors din Biertan pe DN14 si urmatoarea localitate este Dumbraveni. Am facut stanga din DN14 spre centrul localitatii unde se afla restaurantul Baum, dar la fel incepeau pranzul la ora 12,00. Locatia este superba si se mananca foarte bine (asta stiu de la sotul meu care a luat masa de cateva ori acolo). Am mers si in centrul localitatii unde la fel este o biserica catolica fortificata iar primaria este intr-o cladire veche renovata.

Am luat masa pana la urma intr-un restaurat in Medias si am plecat repede la gara ca sa prind trenul spre Bucuresti.

Despre drumul cu trenul pana la Bucuresti nu mai spun nimic, doar atat ca trenul a avut intarziere 50 minute. M-am intors cu bateriile incarcate dupa aceasta minivacanta si am si acum o stare de bine.

Va recomad sa vedeti aceste locuri, merita.

Va doresc vacante frumoase si sa ajungeti acolo unde va doriti.


[fb]
---
Trimis de ANILU in 02.06.15 21:56:05
Validat / Publicat: 02.06.15 23:37:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1334 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Primul cavaler din garda de onoare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ardeal:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053763866424561 sec
    ecranul dvs: 1 x 1