ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Roșiori de Vede
ÎNSCRIS: 16.04.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Marginimea Sibiului, ieri, azi, maine.

TIPĂREȘTE URM de aici

In cartea sa, "Sa ne cunoastem Marginimea. Repere monografice.", reputatul profesor Toma Lupas, membru in conducerea Asociatiei Marginenilor, sintetiza cum nu se poate mai bine viata acestora: "pe inaintasi, oaia i-a hranit, codrul le-a fost frate, credinta temelie, scoala indrumator, cartea, mijloc de incantare si cunoastere, iar neamul romanesc - izvor de energii''.

Cu localitatile sale risipite pe vai si dealuri molcome, cu ulite inguste, cu casele frumos aliniate la sosea, lipite una de alta, cu porti mari, cu oameni harnici si seriosi, care te fac sa te simti de-al lor, Marginimea Sibiului reprezinta un amestec de istorie, traditie si frumusete.

Pe parcursul celor trei zile petrecute la Sibiel, am incercat sa vizitam cat mai multe obiective turistice, sa surprindem momente din viata de zi cu zi a marginenilor, sau pur si simplu sa colindam prin acest tinut magic, sa ne bucuram de peisajele superbe. Spuneam ca am incercat, dar din pacate n-am reusit, ploaia tintuindu-ne in casa doua zile din cele trei, dar si asa, tot am reusit sa vedem cate ceva.

In Sibiel ne-am putut bucura, pentru a doua oara, de vizitarea muzeului de icoane pe sticla, infiintat in anul 1971 de catre preotul Zosim Oancea. Asa am aflat despre patimile parintelui, caruia, dupa 15 ani petrecuti in temnitele comuniste, din care 11 numai la Aiud, i-a fost harazit sa slujeasca multi ani la biserica ortodoxa "Sfanta Treime" din Sibiel. Am avut ocazia sa revedem o splendida colectie de icoane pe sticla, printre putinele de acest gen in lume, reprezentand picturi ale taranilor din Ardeal, dar si din alte zone ale tarii, in prezent aceasta cuprinzand aproape 700 de icoane. Am fost oarecum mirat de faptul ca in ziua in care am fost noi, muzeul era vizitat de multi turisti straini, cei romani fiind putini.

De asemenea, am vizitat si biserica "Sfanta Treime'', situata langa muzeu, ridicata intre anii 1765 - 1767. Ne propusesem sa vizitam si Schitul din Sibiel, situat la aproximativ 7 kilometri de sat, insa din cauza drumului forestier afectat de ploaie, nu ne-am incumetat sa ajungem acolo.

Cum nu ne-am limitat doar la obiectivele din Sibiel, am vizitat manastirea din Orlat, constructie finalizata in anul 2001, situata la aproximativ 2 kilometri de la iesirea din comuna Orlat, catre Sibiel, unde slujesc 10 maicute.

Nu puteam rata vizitarea altor localitati ale Marginimii, ajungand pana la Jina, locul de bastina al celebrului Ghita ciobanul, trecand prin Saliste, capitala spirituala a Marginimii, si prin Tilisca, unde se pot vizita ruinele unei cetati dacice.

La dorinta fiului meu de a vizita Casa memoriala Octavian Goga, ne-am deplasat in comuna Rasinari, unde se afla aceasta, insa din pacate era inchis, o doamna in varsta ce locuieste in apropiere spunandu-ne ca persoana care se ocupa de muzeu locuieste in Sibiu si vine foarte rar in Rasinari, iar muzeul va fi redeschis publicului in luna august.

Duminica, la plecare, am poposit in Gura Raului, cu dorinta de a participa la slujba de la biserica "Sf. Paraschiva'', despre care se spune ca a fost ridicata in anul 1202, insa numarul prea mare de persoane aflate in biserica nu ne-a permis nici macar sa intram, limitandu-ne la a admira constructia in sine si la a face cateva fotografii. Am reusit totusi sa observ, la intrarea in biserica, faptul ca oamenii erau imbracati in costumele populare specifice zonei, in cele doua culori, alb si negru, semn ca traditia nu s-a pierdut si este dusa mai departe cu sfintenie.

Langa biserica "Sf. Parasciva'', la circa 100 de metri se afla biserica "Sf. Mihail si Gavril'', finalizata in anul 1887, turnul cu elemente gotice al acesteia fiind ridicat de mesterii sasi dupa modelul bisericilor sasesti din Transilvania.

Ghinionul nostru din ziua de duminica a continuat odata cu vizitarea orasului Cisnadie, unde am avut intentia de a vizita biserica evanghelica fortificata, construita la inceputul secolului XIII, insa si aici era inchis.

Marginimea Sibiului, o zona atat de frumoasa, unde timpul pare ca sta in loc, are multe de oferit, asa ca atunci cand veti avea ocazia, nu ezitati sa ajungeti aici.


[fb]
---
Trimis de Safta Radu in 07.05.15 16:45:25
Validat / Publicat: 07.05.15 17:49:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 2758 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Frumusetea Marginimii Sibiului...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67900 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

Zoazore [07.05.15 18:42:40] »

@Safta Radu - Iar eu nu voi ezita să citesc cu nesaț ce scrii, fiindcă, prietene, ești urmărit! Și nu numai tu!

Colindați în continuare, să avem și noi ce citi!

Mulțumesc mult!

Safta Radu [07.05.15 18:49:26] »

@Zoazore - Multumesc pentru aprecieri.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [07.05.15 19:11:55] »

Un review care mi-a amintit că și eu am vizitat aceste frumoase meleaguri.

ne-am deplasat in comuna Rasinari, unde se afla aceasta, insa din pacate era inchis (Casa memoriala Octavian Goga)

În perindările mele prin țară am întâlnit multe obiective turistice închise, mai ales biserici fortificate din zona Ardealului. Unele din ele aveau afișate, pe un panou, numărul de telefon a persoanei care are cheia de la intrare.

De cele mai multe ori, din cauza timpului limitat avut la dispoziție, dar și din alte motive , am renunțat să mai vizitez acele obiective.

Din lipsă de vizitatori poate au și dânșii dreptate, însă mie ca turist nu-mi convine să parcurg sute de km pentru a vizita un obiectiv și odată ajuns la fața locului să-l găsesc închis sau să dau telefoane pe nu știu unde.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Safta Radu [07.05.15 19:38:39] »

@traian. leuca - Aveti dreptate, nu intotdeauna reusim sa vizitam toate obiectivele turistice dintr-o anumita zona. Mie mi s-a intamplat chiar in sejurul de 1 mai, de la Sibiel. Din cauza timpului nefavorabil, nu am putut vizita Schitul din Sibiel, cetatea dacica de la Tilisca si multe altele. Altele erau inchise publicului. Asta este, le vizitam cu alta ocazie.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [07.05.15 20:46:18] »

@Safta Radu - Da, puiul de mărginean din poza P15 este foarte simpatic şi în plus fotogenic.

Am văzut cu ocazia aceasta şi cum arată biserica din Sibiel în interior. Atunci când am fost noi era închisă.

Am fost oarecum mirat de faptul ca in ziua in care am fost noi, muzeul era vizitat de multi turisti straini, cei romani fiind putini.

Asta se întâmplă frecvent. Muzeul de Icoane pe Sticlă din Sibiel este mai cunoscut în străinătate decât la noi. Şi asta datorită unui inimos ziarist italian care i-a făcut o publicitate mai ceva decât ministerul nostru de turism.

Safta Radu [07.05.15 21:06:43] »

@iulianic - Asa este, muzeul a devenit cunoscut in strainatate si datorita ziaristului si eseistului italian Giovanni Ruggeri, care spune in cartea sa despre muzeul de icoane pe sticla de la Sibiel ca este unic in lume. Ziaristul italian a facut lucruri admirabile in ceea ce priveste muzeul, dar, sincer, m-as bucura ca pe langa turistii straini, sa fie vizitat de tot mai multi romani. Va multumesc pentru vot.

vega06 [07.05.15 21:31:45] »

@Safta Radu -

- Pe parcursul celor trei zile petrecute la Sibiel, am incercat sa vizitam cat mai multe obiective turistice (...) dar din pacate n-am reusit, ploaia tintuindu-ne in casa doua zile din cele trei.

- Ne propusesem sa vizitam si Schitul din Sibiel (...) insa din cauza drumului forestier afectat de ploaie, nu ne-am incumetat sa ajungem acolo.

- Casa memoriala Octavian Goga (...) insa din pacate era inchis.

- slujba de la biserica "Sf. Paraschiva'' (...) numarul prea mare de persoane aflate in biserica nu ne-a permis nici macar sa intram.

- orasului Cisnadie (...) biserica evanghelica fortificata (...) insa si aici era inchis.

Frate da’ ati avut ghinion cu carul...

Macar daca era soare si frumos afara, puteati sa o luati la picior pe coclauri si era alta viata. Asa cred ca ati ramas cu senzatia unei minivacante semi-ratate.

Aaa... Si primeste si un “La multi ani” intarziat dar sincer si din partea noastra, pentru ziua de 2 mai

Zoazore [07.05.15 21:50:54] »

@vega06 - Eiii, n-a fost chiar ratat! Au vazut suficient pentru trei zile din care una aniversară.

Radule, bisericile de-acolo sunt în mare parte greco-catolice, nu? Mie așa mi s-a părut!

Safta Radu [07.05.15 21:56:32] »

@vega06 - Cam asa este, ghinion curat am avut... Nu te poti pune cu natura. Da' o plimbare pe coclauri tot am reusit sa facem, stii cum e la munte, acum ploua, acum e soare. Am sa recuperez luna viitoare, cand plec iar la munte, ca n-am stare acasa, poate prind vreme mai buna atunci. Multumesc pentru urare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vega06 [07.05.15 22:09:53] »

@Zoazore -

Da "colegu' " . Prietenii stiu de ce-ti zic asa . Pai d'aia spusei si io, ca a fost o minivacanta semi-ratata, nu ratata in totalitate.

Da' daca vremea nu tine cu tine iti cam strica vacanta, nu? Si e pacat de planurile pe care ti le faci in avans, de lista cu ce-ai de vazut p'acolo si de bucuria cu care astepti "iesirea la iarba verde".

Safta Radu [07.05.15 22:14:02] »

@Zoazore - Biserica din Sibiel, precum si cele doua din Gura Raului sunt ortodoxe, cea din Cisnadie este saseasca.

vega06 [07.05.15 22:23:16] »

@Safta Radu -

Cam asa este, ghinion curat am avut... Nu te poti pune cu natura. Da' o plimbare pe coclauri tot am reusit sa facem, stii cum e la munte, acum ploua, acum e soare.

Da' si la Predeal tot munte era. Doar ca acolo ai vazut cum era la munte, acum ploua, acum iar ploua . Nici macar o bucatica de plimbare coclauri-ceasca n-am prins.

Iete cum ne adunaram aci trei de la masa patru, plus un al patrulea, pretendent serios care a solicitat si obtinut viza pentru masa noastra, Dom' Traian (hi hi, o fi si din cauza de palinca ta?). Incet dar sigur se reface echipa .

Safta Radu [07.05.15 22:42:37] »

@vega06 - Mi-ar placea ca in formula asta sa ne intalnim undeva la munte. Ce poate fi mai frumos decat sa va am alaturi pe voi, pe Zoazore si pe dom' Traian? As fi onorat sa va ofer o palincuta.

vega06 [07.05.15 22:55:40] »

@Safta Radu -

Sa dea vremea buna si mai vorbim .

Si sper ca sunt si in asentimentul colegilor spunand ca si noi am fi onorati sa acceptam oferta-ti generoasa .

elviramvio [28.07.15 17:24:48] »

@Safta Radu -

Ma bucur ca am avut votul hotarator, este prima data si-l meritati.

Safta Radu [28.07.15 17:45:21] »

@elviramvio - Vă mulțumesc. Aprecierea dumneavoastră mă onorează.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, iulianic, Safta Radu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mărginimea Sibiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074898958206177 sec
    ecranul dvs: 1 x 1