ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Leagăn al creștinătății la români

TIPĂREȘTE

Chiar în prima zi de Paște dimineața, pașii m-au dus la Mănăstirea Nămăiești localizată pe raza județului Argeș, în satul Nămăiești, comuna Valea-Mare Pravăț.

Mănăstirea este situată în apropiere de Cămpulung, la 80 de kilometrii de Brașov. Accesul la Mănăstire se face pe două alei în pantă, mai mult pietonal. Se poate urca și cu mașina, dar nu prea sunt locuri de parcare și e un pic mai complicat cu întorsul.

Biserica Mănăstirii este deosebită, deoarece este săpată în piatră. De afară nici nu-ți dai seama de unde se termină Mănăstirea și unde începe muntele. Sunt așa ca un tot unitar.

Legenda spune că Apostolul Andrei plecat în lume să propovăduiască creștinismul a ajuns si pe aceste meleaguri. Aici a dat de un templu păgân unde credea că o să-i găsească pe preoții lui Zamolxe. Nu era nimeni înăuntru și a pronunțat în latină nemo est, adică nu e nimeni aici. De aici se pare că vine si numele localității Nămăiești. Apostolul Andrei a lăsat o icoană făcătoare de minuni cu Maica Domnului într-un colț al grotei.

Legenda continuă, după ani si ani, cu povestea a trei ciobani care-și pășteau oile în zonă. Aceștia au făcut un popas chiar pe această piatră mare, ce era acoperită de vegetație multă. In vis li s-a arătat, fiecăruia dintre ei, Maica Domnului care le-a spus: ‚scoală-te, sapă sub tine și vei găsi o icoană într-o bisericuță de piatră. Aici vei face tu biserica în cinstea și în slava intrării în Biserică a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viață și de tămăduire”.

Cănd s-au trezit dimineața, mare le-a fost mirarea cănd și-au povestit unul altuia visele și au aflat că sunt identice. Astfel au hotărât împreună să asculte de vocea din vis.

Zis si făcut. Ciobanii au săpat și au descoperit peștera în care era amenajată o bisericuță în care se regăsea printre altele și icoana făcătoare de minuni. Această icoană este una dintre cele mai vechi, nu doar din țara noasțră, ci din întreaga creștinătate.

Cert e că prima atestare documentara a localitații Nămăiești a fost în anul 1543, pe vremea Domnitorului Mircea Ciobanu, fiul lui Radu cel Mare.

Gata cu poveștile, să începem cu impresiile. Acest loc, situat lăngă o pădure de fagi este un loc magic binecuvântat de Dumnezeu, care ne arață vechimea noastră pe aceste meleguri. Este pentru noi asa ca un leagăn al creștinătății. Cred că ar trebui să ne prețuim si să ne promovăm mult mai mult valorile de genul acesta.

Această Mănăstire reprezintă un loc magic plin de spiritualitate. Am stat ne-am recules și ne-am rugat la acest minunat lăcaș de cult. Recomand cu multă căldura tuturor ce au drum prin zonă. Să mai spun ca Biserica poartă Hramul "Intrarea Maicii Domnului în Biserică” și deasemenea hramul "Izvorul Tămăduirii’.

Mănăstirea este locuită si îngrijită de 20 de măicuțe, iar slujbele sunt oficiate de un preot foarte amabil. Chiar în duminica Pastelui a avut timp de noi să ne lumineze calea, cu cele bisericești.

O să închei acest mic articol cu o poezie care pe mine m-a impresionat foarte mult, din cartea Mănăstirii. DUMNEZEU SĂ-I OCROTEASCĂ PE ROMÂNI.

ARGUMENT

Săpat în pintenul de stâncă
Retrasă discret pe o colină
Vestita Mânăstire Nămăiești
Respiră o istorie divină

Citind atent descoperim
In versuri nepătrunse
Comori atât de prețioase
Ce-au stat atât de bine ascunse

Caci pasul pelerinului Creștin
Rămas în colbul vremii imprimat
S-a șters în negura de ani
Atunci cănd vântul a suflat

Ni se cuvine dar și nouă
Celor de după noi să le lăsăm
Comorile descoperite
Și așa istoria s-o reîmprospătăm

Și generații după generații
Au dus tradiția din gură-n gură
Iar astazi si noi încercăm
Să le lăsăm o firimitură

Vor trece rând pe rând decenii
Și alte generații vor veni
Poate că și ei se vor bucura
Când rândurile noastre vor descoperi

Ce-am auzit de la bătrâni
Sau ce ne-a fost dat să găsim
Frânturi din însemnări de odinioară
Să le aducem în prezent ne străduim

Și însemnări atâț de valoroase
Scrise de înalți ierarhi bisericești de călători
Români și chiar străini
În maniera frumoaselor povești

Cu secole în urmă au trecut
Pe acest meleag prelați de seamă
Ce-au scris părerile–n jurnale
Despre biserică și mai ales despre icoană

Îl vor descoperi pe Nicolae Iorga
Cum urcă pe cărarea pietruită
Să vadă bisericuța de la Nămăiești
Scobită-n stâncă de o mână îngrijită

Mărturisirea lor oferă
Istoria unui trecut ce reînvie
Prin pana celui care s-a oprit
Și-a scris impresii pe hârtie

Ce-a ascultat cântarea maicilor
Care erau la număr vreo 30
Ce se rugau cu pioșenie
Și s-or ruga în veci de veci

Il vor citi cu mult nesaț
Pe Petre Ispirescu care scrie
Povestea unchiașului sfătos
La Nămăiești în ‚Schițe de călătorie’

Și clopotul și toaca răsună
Pe plaiurile mioritice pe care
Doineau cândva ctitorii mânăstirii
Trecând pe aici cu turma de mioare

Apoi descrie fântâna mânăstirii
Care dă apa ce tămăduieste
Celui ce vine cu sete pentru rugă
Și celui care greu bolește

Cărora amintirea le-om păstra
Și pomenirea veșnica le-om face
Iar Dumnezeu din cer să îi vegheze
Ca somnul lor să fie în pace

Pe zidul ei mai spune Ispirescu
Mulțime de nume am văzut
Și multe din aceste nume
În mare parte le-am recunoscut

Și osteneala răsplătită
Căci au lăsat spre dăinuire
Această sfântă grotă în care
Facem în fiecare zi

Iar peste împrejurimi planează
Sfințenia înmiresmată
Ce-o dă icoana făcătoare de minuni
Și maica Sântă preacurată

Și permanent în rugăciune
Pe cititori noi îi pomenim
La fel vor face și alte generații
In vecii vecilor amin.


[fb]
---
Trimis de robert in 17.04.15 12:13:25
Validat / Publicat: 17.04.15 18:27:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂMĂIEȘTI [AG].

VIZUALIZĂRI: 2135 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mânăstirea Nămăiești
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Aurici [17.04.15 18:50:55] »

@robert. c - Nici tu nu ai vazut muzeul care este acolo. Ca sa nu facem trimitere la un alt articol scris de colegul @Dan&Ema acum cateva luni, cand ne povestea despre aceasta manastire, am facut eu copy-paste la ecoul pe care l-am scris acolo. Si eu am vazut manastirea si sper sa nu fie prea mult daca mai spun o data ca:

"Am fost vara trecuta la Namaiesti si dupa ce am stat de vorba putin cu o maicuta pe care o vedeam peste tot, ne-a intrebat daca nu vrem sa vedem si muzeul. Binenteles ca ne-am dus, mai mult de curiozitate. Am aflat imediat ca vorbeam cu Maica Stareta, iar muzeul este amenajat de ea de-a lungul timpului, din respect si prea multa dragoste pentru valorile populare romanesti si portul popular romanesc. Sunt expuse acolo peste 100 de costume populare, cred ca 150 daca imi amintesc bine, extrem de vechi, toate cu istoria lor. Muzeul este de fapt o poveste. Incepe intr-o camera, cu un ritual de nunta, unde personajele principale erau bunicii Maicii Starete si continua cu obiceiuri de nunta, dar nu numai, si in celelalte camere. Toate au o poveste extraordinara in spate pe care Maica Stareta o spune foarte, foarte emotionant. L-am gasit acolo si pe eroul neamului nostru, Badea Cartan si Maica Stareta ne-a spus altfel povestea despre cum a plecat la Roma pe jos, sa vada cu ochii lui marturiile istoriei poporului roman. La sfarsit, ascunsa dupa un paravan, ne-a aratat o expozitie cu vesminte preotesti, si ele la fel de vechi si fiecare cu cate o poveste. Cele mai multe dintre costume si cele populare si cele preotesti sunt prezentate pe manechine, in marime naturala. O vizita care se voia de 10-15 minute s-a intins la mai mult de o ora. Ne-a placut extraordinar si noua si Maicii Starete, ea sa ne povesteasca si noi sa ascultam. La sfarsit ne-a spus ca nu face acest lucru intotdeauna, dar ne-a vazut foarte emotionati de ce ne povestea si s-a intins si ea mai mult decat o facea de obicei. Maica Stareta are un cult pentru familie, in special pentru mame. O s-o tin minte toata viata pentru cum ne-a vorbit de MAMA. Nu ratati acest muzeu si daca se poate sa vi-l arate si sa vi-l povesteasca Maica Stareta. O sa plecati de acolo bulversati".

Felicitari pentru articol si cred ca ai un motiv sa te intorci.

webmaster [17.04.15 19:21:40] »

Mutat în rubrica "Mănăstirea Nămăieşti [Valea Mare - Pravăţ, AG], #MĂNĂSTIRI din MUNTENIA" (nou-creată pe sait)

robert [17.04.15 20:26:34] »

@Aurici: Am văzut muzeul de etnografie! Fiind duminica Pastelui dimineață era închis!

Ecoul tău e foarte util și bine documentat!

Mulțumesc!

irinad [18.04.15 17:53:46] »

@robert. c - Mi-ai adus aminte de una dintre cele mai frumoase mănăstiri aflate relativ aproape de mine şi pe care am vizitat-o în urma cu aproape zece ani. Nu am vizitat şi muzeul pentru că la vremea aceea n-am ştiut de el sau poate nu exista. N-am reuşit să-mi dau seama de când a fost înfiinţat. Nici Casa Memorială George Topârceanu care se află în apropiere n-am vizitat-o şi de câte ori mă deplasez la Câmpulung şi văd indicatorul către Nămăieşti, mereu îmi aduc aminte că ar trebui s-o fac. Acum mai am încă un motiv în plus pentru a merge acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [18.04.15 18:44:32] »

Ma bucur ca am revenit la namaiesti dupa numai 2 luni prin intermediul articolului tau. La vremea respectiva am postat si eu spunand amfostacolo si povestea de rigoare.

este un loc special dar parca devine tot mai comercial. acu 10-15 ani era mai... pur

irinad [18.04.15 18:50:04] »

@Dan&Ema - Te salut şi-ţi declar că nu am ştiut de review-ul tău pe tema aceasta (mi-a scăpat), dar, promit, că acuşi-acuşi mă duc sa-l caut!

Dan&Ema [18.04.15 19:11:27] »

@irinad: e o tura de februarie inceputa in zona sinca brasov cu nistelocuri f speciale ce mi-au ramas la suflet motiv pt care voi reveni chiar anul asta.

namaiestiul a fost in drum spre casa.

tata123 🔱 [18.04.15 19:27:53] »

@robert. c - Mănăstirea Nămăiești - un loc considerat magic; face parte din triunghiul mistico-religios constituit din Mănăstirea Nămăiești, Mănăstirea Corbii de Piatră și Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă (Meteora României): ansambluri religioase săpate în piatră, picture religioase vechi, însemne tracice, etc. Recomand vizitarea celor trei, mai ales că nu sunt la distanțe mari una de cealaltă.

Biserica de la Nămăiești a fost „înghesuită” în ultimii ani între corpul de chilii și clopotnița nouă. Noroc că arhitectura acestora e destul de inspirată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert [19.04.15 08:51:20] »

@irinad - Mă bucur că articolul meu a fost cât de cât util.

Aproximativ în aceeași situatie ca și tine m-am aflat si eu. Cu toate că trec de câteva ori pe an pe lângă aceasta Mănăstire, nu am mai trecut pe la ea, deoarece o vazusem deja... dar în copilărie.

Anul ăsta m-au dus pașii chiar pe nesimțite până la ea. Așa a fost să fie.

Oricum consider ca merită mai multa atenție din partea noastră, a tuturor. Și datorită ecoului lui aurici trebuie musai să mă reîntorc!

robert [19.04.15 08:57:02] »

@Dan&Ema - Salutare! Mersi de vizită. Am văzut ca ai postat și tu și crazy mouse și alții, dar am simțit nevoia să o promovez și eu.

Prea multe nu am putut spune despre ea, deoarece deja erau consemnate și de aceea mi-am permis să inserez acea istorioară a ei în strofe!

Știu că o promovare agresivă poate să facă rău, pt că totul devine prea comercial (așa cum ai spus si tu), dar asta-i lumea în care trăim.

Punctul meu de vedere este că trebuie să ne cunoaștem, respectăm și prețuim valorile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert [19.04.15 09:00:21] »

@tata123

Mănăstirea Nămăiești - un loc considerat magic; face parte din triunghiul mistico-religios constituit din Mănăstirea Nămăiești, Mănăstirea Corbii de Piatră și Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă (Meteora României)

Foarte interesant acest triunghi mistico-religios (așa cum l-ai denumit). O să încerc pe viitor să trec și pe la celelalte două puncte de interes, mai ales că sunt destul de des prin zonă.

Mersi de vizită și de informații! :-)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, irinad, robert, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Nămăiești [Valea Mare - Pravăț]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063683032989502 sec
    ecranul dvs: 1 x 1