ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 12.02.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JAN-2015
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Good morning Viet Nam - Episodul 8: Hoi An (a doua zi)

Ilustrație video-muzicală
Ngoc Anh


TIPĂREȘTE URM de aici

Vremea in Vietnam in centru-nord in luna ianuarie nu e prea grozava, nu e Thailanda, e iarna, poate nu cu temperaturi sub zero grade si zapada, dar e innorat, ploua, e mohorata vremea, si temperaturile sunt in jur de 10-15 grade, deci nu e de tricou! In timp ce am fost noi in Vietnam, in nord, in Sapa, unde sunt celebrele terase de orez, a nins))

In Dalat (vezi impresii) am avut o vreme minunata, soare si 25 grade, in Hoi An cand am ajuns erau nori, dar a iesit soarele si ne-am putut plimba in voie de dimineata pana seara, dar a doua zi era prognoza fara soare, si am decis sa mergem intr-o excursie sa vizitam Myson, templele poporului Champa, un punct de atractie pt zona centrala a Vietnamului!

Am cumparat o excursie de la o agentie din centrul vechi, cu plecarea cu bus-ul si intoarcerea cu barca pe rau, pt 7$ de persoana (negociat de la 9$)

Dimineata a venit microbuzul dupa noi in fata hotelului, si am fost dusi la iesirea din oras unde sunt parcate autocarele, ne-am urcat si am plecat - vremea era inchisa, a si plouat putin pe drum, nu am vazut soare mai deloc!

Drumul a fost ok, aceeasi viteza uluitoare de 30-40 km pe ora maxim, am admirat pe cat posibil satele pe langa care am trecut, campurile lucrate, am avut parte de o prezentare destul de interesanta despre istoria champa, despre temple, am discutat cu ghidul despre una despre alta, si uite asa a trecut o ora si am ajuns la Myson!

Myson a fost un oras construit de poporul Champa, un popor de origine austro-polineziana care a format un Imperiu hindus in centrul Vietnamului.

Vietnamezii provin, de fapt, din nord, din Delta Fluviului Rosu de langa Hanoi si apoi s-au extins spre sud, ocupand Imperiul Cham (aflat in centrul actualului Vietnam) si khmerii din delta Mekongului.

Poporul Champa, marea majoritate de religie hindusa, a construit Myson drept capitala si s-a batut timp de secole cu khmerii de la Angkor Wat pana cand atat unii, cat si altii au fost cuceriti de vecini – champa de vietnamezi, khmerii de thailandezi. Daca khmerii au reusit, cu greu, sa-si creeze un stat al lor, champa aproape au disparut, inghititi de vietnamezi.

Myson a fost construit in stilul Angkor Wat si era un centru politic, spiritual si economic de prim ordin. Ruinele care inca mai sunt in picioare releva un stil similar cu superbul Angkor Wat, dar, spre deosebire de Angkor Wat, a avut o soarta cruda. Myson nu a fost la fel de mare si de spectaculos ca Angkor Wat sau Borobudur, si a fost abandonat junglei mult mai repede decat Angkor Wat, in plus, in 1969, in timpul razboiului din Vietnam, americanii l-au ras de pe fata pamantului, deoarece trupele de gherila Vietcong ( rezistenta vietnameza) au facut baza de lupta la Myson. (se vad si acum urmele lasate de bombe si e cutremurator, craterele sunt imense))

Regele Champa a trăit în capitala politică Tra Kieu (capitala comercială a fost portul Hoi An) - deci templele Myson au fost cele mai importante temple ale Regatului între secolul al 4-lea și secolul al 13-lea. Caramida a fost folosita pentru a construi templele - fără mortar!!! si se vede si acum rezistenta acestor constructii, si diferenta intre zidurile originale si cele restaurate!

Ghidul ne-a povestit si despre analiza caramidei, care este impermeabila in procent de 80-85 % cea originala, si doar 20% cea actuala, iar acest lucru am putut sa-l observam pt ca a plouat usor si am putut vedea cum se comporta zidurile originale si cele restaurate!

Templele au fost pline cu sculpturi de zei, preoți, animale, și scene de lupte mitice, temple inchinate lui Vishnu marea majoritate, dar multe obiecte au fost distruse, furate,iar curatorii au decis sa mute obiectele ramase intr-un muzeu,aflat aproape de casa de bilete !

În general, site-urile de Asia de SE UNESCO sunt foarte prost gestionate în comparație cu site-urile din țările dezvoltate.

E trist ca nu e nimeni interesat de conservare, restaurare, vietnamezii nu sunt hindusi si nu sunt interesati prea mult de soarta templelor- la Myson nu există călugăr sau preot hindus Cham, nici un respect pentru religia sau templele hinduse, nici un fel de beneficii pentru comunitățile locale din turism, artefactele sunt furate, etc.

Si totusi, cand vizitezi ruinele simti energia regatului Champa, iar structura regatului cu templele Myson, cu capitala politica (Tra Kieu) și centrul comercial (Hoi An) se bazează pe principiile Feng Shui.

Scara mai mica a site-ului original, întreținerea săraca, distrugerile severe din timpul războiului, nu sunt de natură să te lase'WOW' atunci cand le vizitezi, mai ales daca ai vazut Borobudur din Indonezia, Angkor Wat din Cambodgia, Bagan din Myanmar! Si totusi, nu poti ramane indiferent atunci cand inchizi ochii si iti imaginezi cum erau pe vremuri, cum totul se invartea in jurul lui Vishnu in special, cum fiecare templu era ca o fereastra deschisa catre soare (la templele in linie, vezi dintr-unul in celalalt, atat de perfect sunt aliniate), cum totul te imbia la meditatie, cum totul se invartea in jurul inmultirii poporului si al sexului masculin, in special!!

Templele sunt în diferite stadii de reparație, cu restaurare inceata, inceata din pacate. Sunt aranjate în nouă "grupuri", efectiv, există trei site-uri majore: A, BCD, și EF. G, H și ruinele L (sunt separate și un pic mai complicat de găsit.) Dacă nu le puteți găsi, nu petreceti toată ziua încercând; ele sunt mult mai mici decât restul si nu merita un efort mai mare! Toate site-urile sunt conectate prin poteci de mers pe jos destul de bine marcate.

Întreaga structura de temple este în conformitate cu soarele și razele sale, dimineața devreme acest lucru este clar vizibil. Lumina soarelui de dimineață strălucește în spatele capului lui Vishnu de unde este împrăștiată pe toata intinderea templelor. (am vazut in poze, as fi vrut sa vad si in realitate)

Aceste temple sunt locuri de cult, un sanctuar UNESCO, și ar trebui să fie tratate cu respect de către toată lumea!

Dupa ce am petrecut doua ore prin fiecare templu mare, impreuna cu ghidul care ne-a povestit tot felul de ritualuri, punand accent pe Lingham (organul M), bine reprezentat peste tot, si mai putin pe Yoni (organul F))), am fost lasati sa exploram singuri si fiecare a plecat pe unde a dorit, pana la plecare!

Chiar daca mi-as fi dorit sa avem parte de soare, si am avut de ploaie usoara, fara umbrele, tot am plecat cu o incarcatura emotionala de acolo!

Cei care am optat pt intoarcerea cu barca, am fost dusi intr-un loc de imbarcare, ne-am urcat, am primit si masa de pranz, si am navigat pe raul care alta data aducea marfuri minunate, fara sa avem parte de acelasi farmec, mai ales ca vremea nu a tinut cu noi)

Am avut o oprire intr-un sat de pe malul raului, un sat al sculptorilor si al tamplarilor , am vazut cum construiesc mobila, barci, cum sculpteaza obiecte de artizanat , au expozitie cu vanzare, dar totul este foarte scump ! Ne-am plimbat pe stradute,prin curtile oamenilor, am salivat la manunchiuri uriase de banane,atarnand ispitor,am vazut urmele lasate de rau cand au avut loc inundatii uriase care au distrus tot ))

Cand am fost debarcati in Hoi An, nu ploua, soarele timid incerca sa ne zambeasca, asa ca am ramas in oras, ne-am plimbat, am baut o cafea, am mancat o inghetata buna (scumpa, ca in Italia, Croatia, 1 euro cupa!!), ne-am oprit pe o banca langa centrul de informatii turistice unde este wi-fi gratuit sa mai vorbim putin cu familia, prietenii, apoi ne-am dus la hotel, am luat cele 2 biciclete oferite gratuit si am facut o plimbare prin jurul orasului!

Seara ne-am intors in oras, ne-am plimbat pe malurile raului, am mers la targul de noapte (incepe la orele 19, cum treci podul Hoi Bridge, nu mergi in stanga unde ajungi la zona food court, ci mergi in dreapta, treci pe langa multe standuri cu gogosi, clatite, porumb fiert sau copt, si usor la stanga se desfasoara zeci de tarabe unde sunt expuse tot felul de marfuri, prostiute, de toate felurile, vedetele fiind lampioanele de toate formele si culorile!

Am luat cina la mis Lien, am baut un "happy hour", am hoinarit pe strazile goale ale orasului vechi si ne-am intors la hotel pt un somn bun, pregatire pt ziua urmatoare!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de andreea72 in 09.04.15 20:18:58
Validat / Publicat: 09.04.15 21:17:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIETNAM.

VIZUALIZĂRI: 4211 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 jungla care a inghitit templele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[10.04.15 09:01:43]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Vietnam:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03187108039856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1