ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.03.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Romania
ÎNSCRIS: 16.04.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Între basm și realitate în Sintra

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cea mai frumoasă zi din vacanța noastră de o săptămână în Portugalia (vezi impresii) a fost ziua pe care am rezervat-o fermecătoarei Sintra, care se află cam la 30 km vest de Lisabona și face parte din Patrimoniul Universal Unesco. Așa cum, pe vremuri, Sintra era refugiul monarhilor, aristocraților și artiștilor, și astăzi e o stațiune plină de turiști. Zona e puțin mai răcoroasă decât Lisabona, e o stațiune cu multă verdeață, așa că o plimbare aici ne-a relaxat și reîmprospătat.

Se poate ajunge în Sintra cu autobuzul 403 din Cascais, cu 418 din Estoril și cu 467 din Oeiras. Trenul care face legătura între Lisabona și Sintra pleacă de la Gara Rossio, iar călătoria a durat aproximativ 35 minute. Sintra e ultima stație și gara se află cam la 1,5 km de centrul istoric al orașului. Din câte știu eu, nu se pot cumpăra bilete din tren, doar din gară, iar biletul costă 2,15 euro/sens și noi am folosit cardul Viva Viagem, al cărui preț e 0,5 euro și poate fi reîncărcat.

În interiorul Sintrei circulă autobuzele 434 și 435, după cum urmează: 434 pe traseul Palatul Național Sintra - Palatul Pena și Castelul Maurilor și 435 pe traseul Palatul Național Sintra – Quinta da Regaleira - Palatul Seteais - Palatul Monserrate. Se poate merge și pe jos, din centrul istoric până la Pena am înțeles că se fac în jur de 45 minute, dar noi am luat autobuzul 434 care face cam 10 minute și am procedat astfel ca să ne păstrăm puterile pentru plimbările prin grădini. Ca tur de sightseeing prin Sintra, Carris, prin Yellow Bus, oferă trasee cu plecare din Lisabona, din Praca do Comercio, cu opriri la Palatul Național Pena, Palatul Național Sintra, Palatul Național Queluz, iar prețul e în jurul a 65 euro și include intrările la obiectivele menționate, dar nu am optat pentru o astfel de excursie din cauza programului strict care trebuie respectat la fiecare obiectiv în parte.

Din gară ne-am aprovizionat cu pliante și hărți și ne-am început ziua cu Palácio Nacional de Pena. În sezonul de vârf (aprilie – octombrie) parcul se poate vizita între 9.30 și 20.00, cu mențiunea că ultimul bilet se vinde la 19.00, iar palatul între 09.30 și 19.00, ultimul bilet putând fi cumpărat la 18.30. În extra sezon programul e de la 10 la 18.00 și ultimul bilet se vinde la 17.00. Pentru a vizita parcul și palatul se plătesc 14 euro și cu Lisboa Card am avut o reducere de 2 euro, iar pentru fermă taxa e de 7,5 euro.

Ne documentasem înainte de plecare și aflasem că Pena e un palat excentric, construit în secolul XIX pentru consortul Reginei Maria II, Dom Fernando II. Construcția acestuia a început în 1840 și s-a finalizat în 1885, anul în care Dom Fernando II a decedat, așa că el și-a petrecut aproape întreaga viață construind castelul visurilor sale. Arhitectul castelului a fost germanul Ludwig von Eschwege și despre design aflasem că e rezultatul mișcării romantice din secolul XIX, o combinație de stiluri, cu elemente neo-manueline, din Renaștere, orientale și egipetene.

Am luat biletul de la intrarea principală, unde se află un magazin de suvenire, un punct de informare turistică, un butic și, în apropiere, o încăpere ce găzduiește o machetă 3D cu Peisajul Cultural din Sintra. Am urcat cam 10 minute pe drumul care se încolăcește sus pe deal și, odată ajunși la castel, am fost întâmpinați de o construcție cu o combinație de culori, galben, mov și roz. Deși un astfel de amestec de culori nu ar fi în mod normal pe placul meu, toată zona m-a făcut să mă simt ca într-un basm, iar castelul a contribuit la această senzație. Pe lângă culori calde, vii, castelul are și o structură interesantă, e un ansamblu de multe turnuri, metereze, cupole, arcade orientale. Porțile sunt construite în stiluri diferite, de la medieval la oriental, dar cea care mi-a atras prima atenția a fost poarta Triton, decorată în stilul manuelin, cu un triton cu scoici, viță-de-vie și corali, exprimând conexiunea dintre pământ și mare. Trecând prin poarta Triton, am ajuns în camerele principale ale palatului, ornate cu ștucatură și pline de candelabre, porțelanuri și alte obiecte de artă si aici am constatat că și interiorul e la fel de extravagant ca și exteriorul.

După ce am vizitat palatul, am hotărât să ne concentram mai mult și pe parcul ce-l înconjoară, Parque da Pena. Acesta are 20 de hectare cu păduri, fântâni, lacuri și plante exotice aduse din fostele colonii portugheze. Cu harta în mână am explorat cât am putut de mult din grădină și ne-am bucurat de fiecare clipă de liniște. În tot complexul se mai pot vizita: templul coloanelor, un mic templu care oferă priveliște asupra palatului, statuia războinicului, care e o cruce înaltă, cel mai înalt punct de pe dealurile Sintrei, la 529 m, grota călugărului, capela manuelină, fântâna Micile Păsări, un pavilion în stilul islamic, al cărui dom are inscripții în arabă și ferma Pena.

De la Pena am mers pe jos către Castelo dos Mouros. Pentru cei care merg direct la castel, e bine de știut că din centrul istoric se fac în jur de 40 minute pe jos, iar cu autobuzul 10 minute. În sezonul de vârf, castelul se poate vizita de la 9.30 la 20.00; în extra sezon programul se scurtează, de la 10 la 18.00, în orice caz, ultimul bilet se poate cumpăra cu o oră înainte de închidere. Taxa ce trebuie plătită pentru a vizita castelul este de 8 euro.

Despre castelul maurilor știam că a fost construit în secolul IX, în perioada ocupării arabe, pentru a servi ca post de observare și mai știam că de pe ziduri vom avea o priveliște frumoasă, dar, chiar și așa, nimic nu ne-a pregătit pentru superba panoramă care ni s-a deschis de pe metereze. De aici am admirat exuberantul Palat Pena, Palatul Monserrate, Quinta da Regaleira, Centrul Sintrei cu Palatul Regal și, în depărtare, chiar Mafra sau Oceanul Atlantic.

Am continuat plimbarea noastră cu Quinta da Regaleira, care e absolut fermecătoare și a fost zona mea preferată din Sintra. Toată Sintra e magică, dar Quinta da Regaleira e cea mai enigmatică și fascinantă părticică din ea. Palatul a fost construit de un iubitor al ezotericului și toată zona e plină cu simboluri ezoterice și mitologice. Cu Lisboa Card am avut o reducere de 20% din prețul de 6 euro, un preț foarte mic pentru tot ceea ce oferă.

În apropierea intrării se află capela, construită în stilul manuelin, ce are un complex program iconografic, dezvoltat pentru scene din viața Lui Hristos. Există aici și simboluri de la Ordinul Templierilor și succesorii acestuia în Portugalia, Ordinul Lui Hristos. Cripta are un pasaj subteran care face legătura cu casa principală. Lângă capelă e o frumoasă bancă, bogat decorată, pe care ne-am odihnit un pic înainte să ne îndreptăm către casa principala.

Clădirea principală e magnifică din punctul meu de vedere, o combinație de neogotic și neomanuelin. Am admirat-o puțin din exterior, apoi am urcat scările către veranda care face referire la era descoperirilor și sintetizează ideea călătoriilor. Înăuntru am vizitat și camera regelui, unde sunt 24 portrete ale monarhilor portughezi și blazoanele a patru orașe: Lisabona, Coimbra, Oporto și Braga. Holul Renașterii, decorat în stilul italian al Renașterii, a fost inițial un salon. Am urcat pe terasa panoramică, înconjurată de 8 stâlpi decorați cu figuri fantastice, una din acestea, îndreptată către ocean, îl înfățișează pe poetul Luis de Camoes.

Tot complexul Quinta da Regaleira e plin de stejari, lămâi, cedru, magnolie, ferigi, castan sălbatic, pini, sequoia. Dacă ajungeți aici, recomandarea mea e să nu ratați ʺFântâna Inițiaticăʺ, un fel de turn care se scufundă în subteran cam 27 metri și care exprimă renașterea și intrarea în Rai. Promenada Zeilor, care pornește de la casa principală, conține reprezentări ale lui Orfeu, Venus, Dyonisos, Hermes, de fapt, am constatat că există în tot complexul multe referințe la Olimp, Dante, Virgil.

În concluzie, pot sa spun că Sintra e o stațiune frumoasă, cu străzi înguste, serpentine, multă istorie, palate deosebite și grădini impresionante. Eu vreau neapărat să revin aici pentru a vedea și Mafra, Palatul Monserrate și Palatul Național Queluz și pentru a vizita în interior Palatul Național Sintra, cel mai vechi palat al Portugaliei, construit acum mai bine de opt secole. Închei spunându-vă că dacă ajungeți în Portugalia, eu vă recomand din suflet și vouă, iubitorilor de natură și de arhitectură, să nu ratați Sintra.

Vă rog să atașați următorul clip:

https://www.youtube.com/watch?v=-VZ0cqDJIfs

## end review sc

[fb]
---
Trimis de DepartureGate7 in 31.03.15 16:28:19
Validat / Publicat: 31.03.15 21:49:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 6739 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DepartureGate7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 intrare în Palatul Național Pena
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sintra şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.28231000900269 sec
    ecranul dvs: 1 x 1