ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.03.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2012
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 14 MIN

    To be! That is my answer! (2)

    Ilustrație video-muzicală
    BLONKER - SIDEWALKAFE-Ptr inima mea...


    TIPĂREȘTE URM de aici

    (Circuit Tarile Nordice - continuarea vizitei noastre la Copenhaga)

    Iata-ne ajunsi in buricul targului, in piata centrala sau Piata Primariei (Radhuspladsen), un loc larg, aerisit, frumos, decorat cu tot tacamul: de la cladiri splendide la furnicarul pestrit al orasului. Piata Primariei este considerata km zero al Copenhagai si se afla situata intre doua artere principale: B-dul Hans Christian Andersen si Vester Voldgade. Piata este inconjurata de multe cladiri deosebite dpdv arhitectural, cea mai proeminenta fiind cladirea primariei. A fost ridicata la sfarsitul sec 19 si este o cladire impunatoare, ce imbratiseaza stilul romantic specific nordic. Are un turn inalt cu ceas iar pe fatada, undeva mai sus se gaseste o statuie aurita a arhiepiscopului Absalon, intemeietorul orasului. Pe partea dreapta cum privesti primaria, se gaseste o fantana ce intruchipeaza un balaur care se lupta cu un taur, numita Fantana Balaurului. Sa fiu sincera, mie nu prea mi-a placut…chestie de gust.

    Pe alta latura a pietei iese in evidenta cladirea cu turnul inalt al elegantului Palace Hotel. La parterul hotelului se afla bizarul dar si super interesantul Muzeu “Believe It Or Not”, unde ne-am bagat doar un ochi la intrare si am vazut statuia marelui scriitor H. Ch. Andersen dar si statuia celui mai inalt om din lume. Aici se gasesc sute de exponate unice si uimitoare din intreaga lume. Am inteles ca acest muzeu este unul mai special unde vizitatorii sunt supusi la tot felul de provocari si incercari, cu jocuri interactive in tot felul de situatii mai comice sau de-a dreptul grotesti. Tare ne-am fi dorit sa intram sa vedem clar ce era acolo dar timpul…Timpul batea tic-tac, secunda dupa secunda…mereu si mereu doar in favoarea lui. Si noi aveam atatea de vazut…In fata hotelului, spre primarie, se ridica o coloana inalta ce are deasupra un grup statuar numit Trompetii ce reprezinta 2 trompeti ce stau inghesuiti pe un soclu. Am inteles ca initial, a fost proiectat doar pentru un singur trompetist, ulterior adaugandu-se cel de-al doilea. Nu stiu, probabil pentru a nu se plictisi cel initial… :) Pe strada din spatele hotelului Palace am intalnit Grand Teatret, o cladire veche, construita in acelasi stil nordic, din caramida rosie-maroniu, roasa de timp dar foarte bine intretinuta. La parter, chiar pe trotuar se intindea cafeneau teatrului, tare chic, n-am ce zice. Ne-a placut.

    La intersectia b-dului H. Chr. Andersen cu Vester Voldgade, pe diagonala cu primaria, apare foarte impunatoare o cladire maro cu un turnulet, numita Richshuset, unde functioneaza o statie meteo care are un mare termometru ce indica starea vremii. In turn, la ultimul etaj, pe cele 2 laturi de la strada sunt doua ferestre unde, pe un cadru circular apar, in functie de cum este vremea, fie Fata Insorita, pe bicicleta sau Fata Ploioasa, cu umbrela. Ingenios si tare frumos, nu?! Daca va uitati mai atent la poza, veti observa care dintre fete a fost “de serviciu” in acea zi…De jur imprejur se vad numai cladiri una si una, fiecare fiind diferita de cealalta dar avand ca numitor comun rafinamentul si prestanta unui oras de esenta regala puternica, impletindu-se in acelasi timp cu aromele imbietoare ale prezentului. Cred ca tocmai acest mix extrem de reusit ii da tot farmecul si frumusetea Copenhagai.

    Dupa fataiala prin piata, poze si alte discutii cu ghidul, am avut timp liber la dispozitie pana seara tarziu. Fiecare a facut ce a dorit. Ca intotdeauna, eu cu fiica-mea am pornit la bananait pe strazi; placerea noastra de a ne pierde mereu printre stradute si alei inguste, medievale sau pe bulevardele largi si moderne, in timp ce plamanii se imbata de aerul cald si placut al unei zile de vara iar privirile ni se scalda si se pierd in toate directiile. Mmmm, ce bineee! Astfel, din Piata Primariei am luat-o frumusel si fara graba pe Stroget, artera pietonala, intesata de cladiri ce imbratiseaza arhitecturi superbe, una mai frumoasa decat alta. Stroget este cea mai animata si cea mai mare zona de shopping din Copenhaga, care cuprinde cele mai multe, faimoase si scumpe magazine, hoteluri si restaurante din oras. Din Stroget se rasfrang in mai toate directiile stradute laterale, purtand adierea trecutului, la fel de ticsite cu magazine si trecatori care se bucura de ceea ce le ofera inima orasului. Danezii se mandresc cu Stroget si ei sustin ca aceasta este cea mai lunga zona pietonala din Europa, avand o lungime de peste 1 km. Se intinde din Piata Primariei si pana in Piata Noua Regala (Kongens Nytorv), in imediata apropiere a pastelatului port Nyhavn, cel mai iubit si cautat loc de pornit in croaziere dar si de plimbari de-a lungul cheiului. Cascand gurile de zor, am trecut pe langa magazine cu produse de tot felul, la preturi unele destul de rezon, pentru toate buzunarele. Dar am vazut si magazine detinatoare de produse ale brand-urilor internationale foarte cunoscute in lumea intreaga, precum Channel, Boss, Prada, Vuitton si multe altele. Ne-am bucurat privirile prin cateva…doar asa, in dorul lelii!...

    Si la dorinta fetei mele nu am putut rezista – si sa recunosc ca nici eu! – sa nu intram si in lumea fermecata a lui Disney, intr-un magazin care, prin prezentarea produselor sale pastreaza intacta magia personajelor animate atat de indragite de lumea intreaga. Dar am intrat si in lumea Lego, unde ne-au incantat enorm minunatiile construite din mii de piese mici si colorate. Hostess-ul de la intrare, un tanar tare amabil si zambitor, s-a oferit sa ne faca o poza cu un imens desen realizat exceptional numai din piese lego. Gestul lui spune multe, nu credeti?! … Am constatat cu aceeasi bucurie de a calatori hai-hui pe strazile oraselor pe care le vizitez, ca si aici, in Copenhaga, Stroget nu este doar paradisul shopping-ului, ci ca aceasta strada isi poarta mandra cateva atractii ce se pot considera autentice obiective turistice. Astfel am dat repede de o piateta tare frumoasa, numita Piata Noua (Nytorv), unde am intalnit Palatul de Justitie, o cladire istorica impunatoare, in stil neo-clasic, cu intrarea ca intr-un templu, cu coloane groase din piatra. Inainte, aceasta cladire a gazduit primaria orasului. De aici am ajuns imediat in Piata Veche, unde imediat ne-a captat privirea Fantana Caritas, deosebit de frumoasa. Este cea mai veche fantana din oras fiind construita in stil renascentist.

    Pasii ne-au condus mai departe pe Stroget si am intalnit una dintre cele mai vechi biserici din capitala daneza, si anume Helligandskirken sau Biserica Sf. Duh. Am dorit o clipa de repaus si am intrat sa vizitam acest asezamant sfant construit in stil renascentist, cu altarul in stil baroc. In interiorul bisericii ne-a surprins o liniste binefacatoare fata de tumultul de afara…Chiar am avut nevoie de un astfel de moment de reculegere si odihna, privind interiorul simplu dar frumos al bisericii.

    Cu forte improspatate am pornit apoi mai departe si iata-ne in Piata Amager (Amagertorv). Este una dintre cele mai vechi piete din Copenhaga. Si aici ne-a incantat o alta fantana, Fantana Stork, ce a fost construita spre sfarsitul sec. 19, cu ocazia nuntii regilor danezi din acea perioada. In piata ne-a cuprins si pe noi febra pregatirii unor spectacole in aer liber. Unii artisti deja umblau pe…sarma iar altii frigeau de zor frigarui intr-un bol imens plin cu carbuni incinsi. Va dati seama ce mirosuri apetisante! Wow!!! O atmosfera de adevarat festin cuprinsese intreaga zona. Piata este inconjurata de cladiri superbe iar undeva pe o latura a sa veti distinge inalta turla a Bisericii Sf. Nicolae (Sant Nikolaj kirke).

    In Piata Amager am mancat la o terasa niste prajituri, un deliciu si am baut o ceasca zdravana de cafea si fiica mea a luat un cappucino cremos si tare gustos. Privind de pe terasa, aici se deschide larg o alta piateta, Hojbro Plads, in mijlocul careia sade maiestoasa statuia ecvestra a episcopului Absalon, considerat intemeietorul orasului Copenhaga.

    Cu o placere crescanda, am constatat ca Stroget este si scena deschisa a multor artisti stradali. Am vazut tineri cantand atat de frumos dar si mimi sau statui vii. Show-ul cel mai vizionat, care a atras cei mai multi gura casca a fost dat de 2 fete ce au executat un moment de “levitatie” :) Una statea jos, tinand in mana un toiag de care se sprijinea o alta ce statea bine mersi…in aer, deasupra celei de jos. La prima vedere spectacolul a parut uimitor. Toata lumea s-a apropiat de ele, a facut poze, unii au pipait sa vada daca cea de sus era prinsa intr-un fel de cea de jos. Bineinteles ca era! Le-am aflat secretul. Cu siguranta ca il stiti si voi. E deja “fumat” un astfel de show. Oricum, atunci a fost distractiv si mai ales atractiv.

    Din Amagertorv am ajuns imediat in Kongens Nytorv (Noua Piata Regala), locul unde se termina Stroget. Si aici, in mijlocul pietei se gaseste statuia ecvestra a regelui Christian al V-lea. Un lucru demn si instructiv mi-a atras atentia si m-a facut sa gandesc si sa-mi dau seama ca poporul danez a stiut dintotdeauna sa-si puna in valoare inaintasii, sa-i preamareasca, sa-i respecte si sa-si arate demn si cu mandrie nationala care le sunt originile…. regale, ce-i drept! Din acest punct de vedere pot scrie despre Copenhaga ca este un muzeu regal in aer liber, incarcat de multa istorie si marire. Onor acestui popor care-si merita pe deplin stilul de viata. In fond, oamenii sunt fauritorii vietii pe care si-o merita si si-o traiesc. Ca de altfel, orice popor.

    Ei, si iata-ne ajunse in buricul targului vechi, la Nyhavn. Si de aici am pornit intr-o alta aventura. Am reusit sa vedem Copenhaga si de pe ape. Croazierele sunt o mare slabiciune a mea, iar bucuria de a calatori cu vaporasele de croaziera ma face sa ma simt rasfatata si fericita, traind un altfel de “festin” turistic in orice oras ce imi poate oferi o astfel de placere turistica. Si Copenhaga mi-a daruit din plin aceasta bucurie. Den Nye Havn sau “Noul Paradis” a fost initial un port comercial foarte aglomerat unde acostau multe ambarcatiuni din toata lumea. Zona era intesata de marinari si case de toleranta, cu baruri si multe berarii. Deh, ca orice port mai important. Den Nye Havn si-a schimbat repede numele in Nyhavn, cladirile vechi, traditionale, pline de amintiri ale vremurilor trecute au fost reconditionate pentru a le reda farmecul si frumusetea de odinioara. Astazi Nyhavn straluceste de-a lungul firului de apa ce formeaza canalul principal al capitalei daneze. Am vazut, printre atatea case colorate diferit, una gri, pe fatada careia se distinge anul cand a fost construita: 1681. Este cea mai veche casa din Nyhavn. De-a lungul timpului a tot fost restaurata dar design-ul sau a ramas acelasi. In unele case ce se insira ca niste margelute colorate de-a lungul falezei din port, au locuit cateva personalitati marcante ale tarii. De exemplu, scriitorul Hans Chistian Andersen a locuit intr-una dintre aceste case, acolo scriind cateva dintre basmele ce ne-au incantat copilaria.

    In mica noastra croaziera am pornit din Portul Nyhavn, el insusi fiind un veritabil, spectaculos si important obiectiv turistic al orasului. Portul mi s-a parut cel mai aglomerat si galagios loc din Copenhaga. Dar si cel mai efervescent, atractiv si plin de viata si voie buna. Frumusetea locului, cu casele acelea foarte vechi si colorate astazi tineresc si rebel, pepiniera de restaurante si terase ce te imbie sa le treci pragul si sa te desfeti cu o mancare traditionala si o bere originala Carlsberg, fiecare loc imbracat in haine florale multiticolore ca si multii turisti grabiti sau mai relaxati, toate acestea fac din Nyhavn a doua inima a orasului ale carei pulsatii se transmit tuturor pana departe…

    De pe ape, orasul mi s-a dezvaluit la fel de frumos, de vesel si tanar…sau poate ca, fara sa-mi dau seama atunci, mi-a daruit chiar mai mult. Acum, privind pozele, am inteles de ce…M-am bucurat din nou revazand cladiri vizitate de noi inainte, acum scaldate in soarele bland al dupa-amiezii tarzii. Pe altele le-am privit pentru prima oara cu mare interes si curiozitate, dorind sa stiu ce reprezinta. Multe au ramas in anonimat asteptand sa le descopar la o viitoare vizita. Chiar imi doresc un city-break in capitala daneza de vreo 3-4 zile, pentru a-i patrunde si intelege toate misterele…

    De pe ape am reusit sa disting cladirea moderna a Operei; am trecut de data aceasta la oarece distanta de pontonul unde Mica Sirena statea cu spatele la noi; am vazut Poarta Regala, zona din port rezervata familiei regale, de unde se imbarca pe vaporul regal, elegant, alb care astepta undeva pe apa. Apoi am vazut multa frumusete in Complexul Amalienborg, resedinta familiei regale, dominat de Biserica de Marmura (Marmorkirken), cu statuia lui Frederick al V-lea si fantana arteziana, care, din pacate nu functiona atunci. Mi-a parut rau ca nu am avut timp pentru a vizita pe din afara macar, marele si impunatorul Palat Amalienborg. Poate la o data viitoare. Tot de pe ape am distins de la departare si Diamantul Negru, o cladire super-moderna, toata din sticla, ce reprezinta Biblioteca Regala. Contrastul cladirilor vechi cu aceasta minunatie arhitecturala este fantastic si infrumuseteaza mult imaginea falezei din aceasta zona a Copenhagai. Am trecut pe langa un cartier atat de linistit si parca uitat de lume, cu blocuri frumoase si ingrijite. Ne-am apropiat de o adevarata corabie a piratilor, unde cativa mateloti trebaluiau de zor, cocotati sus, pe catarg. Ne-au salutat…un gest frumos. Am trecut pe langa un fel de expozitie cu castele si figurine din nisip, unde pe margine scria Kunne du taenke dig. Papa Google nu a reusit sa-mi traduca ce inseamna…ceva cu “vreti”. Da, as fi vrut sa facem acolo un popas, pe acea insulita, sa vedem de aproape acele opere de arta create din nisip. Dar n-am avut ce face decat sa intoarcem capetele din mersul vaporului si sa cuprindem cat mai mult din frumusetea acelor lucrari. Si sa le fac cateva poze. Mai de la departare se intind cladirile ce formeaza Corpul de Garda cu coroana daneza situata pe turnul cladirii principale, cu drapelul national fluturand in vantul cald de vara. Spre final, am trecut aproape de Bursa de Valori, un complex de cladiri imens ca suprafata, cu o arhitectura cu totul aparte. Una dintre cladiri se distinge avand o turla inalta, ca o sfoara impletita. Am trecut pe sub poduri unele foarte joase, ce ne-au facut sa lasam capul cat mai jos…dar cu privirile indreptate cat mai sus. Aveam mereu ce vedea…

    Imbatate de parfumurile cu esente tari ale Copenhagai de pe apa, am ajuns la final de croaziera. De data aceasta, vaporasul ne-a dus pe pontonul din Gammel Strand, o alta strada situata in centrul orasului. Aici este un alt punct de plecare/sosire in croaziere, situat pe Canalul Slotsholmen, in imediata apropiere a Palatului Christiansborg.

    Pe inserat ne-am intors in Piata Primariei, unde aveam intalnire cu toti turistii, pentru a pleca la hotel. Mai aveam putin timp la dispozitie si astfel am decis sa tragem cateva priviri prin gardul Gradinii si Parcului de distractie Tivoli. Acesta se afla in imediata apropiere, avand o intrare chiar de pe b-dul H. Ch. Andersen. La Tivoli se gasesc tot felul de atractii specifice unui parc de distractie, atractiv atat pentru copii cat mai ales pentru adulti. Pretul de intrare in parc este de 95 DKK la care se adauga pretul fiecarui aparat in care doresti sa iti incerci curajul. Cativa turisti din grupul nostru au preferat acest mod de relaxare si au vizitat acest parc. Ulterior, ne-au povestit ca au trait adevarate aventuri si momente extrem de intense, cand adrenalina urca si urca, de simti ca-ti explodeaza prin toti porii. Pentru un asemenea loc de anvergura precum este Parcul Tivoli este nevoie de o zi intreaga pentru a te bucura din plin atat de joaca, experimentand toate aparatele dar si de relaxare intr-o oaza de verdeata, pentru ca parcul are gradini bogate, adevarate sanctuare pentru odihna si relaxare. Noi, mai pamantene de fel, am preferat plimbarile prin oras, perpedes si pe ape, adulmecand de zor aerul improspatat si umed al Copenhagai. Si, ca intotdeauna, nu ne-a parut rau nicio secunda de alegerea facuta.

    Pana sa vina autocarul am reusit sa mai dam cateva bice picioarelor, plimbandu-ne tot pe b-dul H. Ch. Andersen si am reusit sa vedem si cladirea Ny Carlsberg Glyptotek, ce imbraca o arhitectura si decoratiuni exterioare deosebite, strajuta si aparata de statui cu lei. Aici se afla Muzeul de Arta unde se gaseste colectia personala a lui Carl Jakobsen, fiul fondator al producatorului de bere Carlsberg. Muzeul gazduieste sculpturi antice foarte valoroase ale artistilor antici ai Greciei si Egiptului dar si o colectie de piese mai noi ce apartin lui Rodin. Muzeul este la fel de renumit pentru colectia sa de pictura care include operele lui Monet, Pissaro, Degas si Cezanne precum si ale lui Van Gogh sau Toulouse-Lautrec si Bonnard. Mi-as dori ca la o vizita viitoare sa am timpul necesar de a intra intr-un asemenea lacas de o valoare culturala si de arta inestimabila, cu atat mai mult cu cat miercurea si duminica intrarea este gratuita.

    In cele din urma a sosit autocarul si am plecat la hotel. Mai trecuse o zi memorabila din circuitul nostru in Tarile Nordice. Vazusem si ultima capitala a nordului din programul nostru turistic. Urma sa luam calea spre casa…dar nu inainte de a vedea si revedea alte orase europene de top.

    De mentionat inca un lucru: in Copenhaga merita de vizitat si Christiania, o zona independenta de restul orasului, situata in cartierul Christianshavn. Este un loc extrem de colorat, divers si atipic, numit si “Orasul Liber Christiania”, intrucat are un alt stil de viata, legi proprii, se guverneaza singur si este dominat de o gandire libera, stil “hippy”. Aici sunt interzise armele de orice fel, violenta, furtul si drogurile puternice dar canabisul si marijuana se gasesc la discretie si se consuma, cred eu, ca si aerul. Locuitorii au un cult pentru meditatie si practica yoga. Am inteles ca mai toate cladirile sunt decorate cu grafiti, fiecare desen avand un anumit mesaj. Pentru restul lumii, toate aceste aspecte extravagante din Christiania sunt un exemplu al unui stil de viata progresist si liber, inteles, poate doar de cei care locuiesc acolo. Dar vizitatorii se pot plimba linistiti intr-un loc inedit, pasnic si verde, in jurul unui lac linistit si curat, fascinati de magia combinatiei dintre rural si viata agitata din zona metropolitana a Copenhagai. Din ce am inteles, nu prea ai voie sa faci poze…In cazul fericit in care as reveni in capitala daneza, primul loc in care mi-as dori sa ajung ar fi Christiania. Cu siguranta, voi avea multe de vazut si mai ales de cunoscut si inteles…

    Sper ca v-a placut plimbarea cu mine in capitala daneza. Concluzia vizitei noastre din Copenhaga este una simpla si fireasca: a fost mai mult decat extraordinar! Fabulos! Incredibil! Si aici am trait clipe de neuitat, ne-am simtit rasfatate intr-o lume cu adevarat buna, bucurandu-ne de micile noastre momente de fericire in plimbarile pe care le-am facut atat perpedes cat si pe ape. Si in Copenhaga am trait din plin fiecare moment al scurtei noastre incursiuni de o zi plina in capitala Danemarcei. Pentru mine, Copenhaga ramane acel loc plin de acea vraja, una cu totul speciala, un loc desprins din basmele lui Andersen, care transced prin timp si ajung in prezent, locul unde iti doresti sa revii cu toata inima. Recomand tuturor o vizita in orasul care m-a surprins intr-un mod atat de placut, orasul plin de o tinerete fara batranete, care m-a fermecat pentru totdeauna. Sper ca v-a fermecat si pe voi. In Copenhaga, intrebarea hamletiana “To be or not to be? ” pentru mine nu are decat un singur raspuns categoric: TO BE! That is my answer! :)

    Va multumesc pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie cat mai de folos.

    Vacante de vis oriunde si oricand!

    (Articol scris si publicat initial pe blogul personal de calatorii)

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 15.03.15 17:04:57
    Validat / Publicat: 16.03.15 00:17:57
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3654 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P66 Detaliu al cladirii Ny Carlsberg Glyptotek
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [16.03.15 11:34:14]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    Costi
    [16.03.15 13:29:17]
    »

    Citind review-ul tău, mi-am amintit review-ul meu, scris despre aceleași locuri, dar ceva mai demult.

    Interesant este că ai urmat aproape același traseu (ceea ce, la urma urmei, nu e de mirare, pentru că acesta este traseul urmat de mai toți turiștii aflați în trecere pe aici).

    Aș avea de făcut o singură mică precizare, și anume cea referitoare la Nyhavn, care nu înseamnă „Noul Paradis”, ci Noul Port. „ny” se traduce în engleză prin „new” (se și pronunță aproximativ la fel), iar „havn” prin „haven” (mai rar folosit, dar care este de aceeași origine germanică). În germană, de altfel „port” se spune „Hafen”.

    E drept, confuzia este explicabilă prin apropierea ca formă a cuvântului „haven” cu „heaven”.

    În orice caz, mulțumesc pentru aducerea aminte. Orice referire la acest oraș reprezintă pentru mine ceva special.

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [23.03.15 19:09:20]
    »

    @webmaster13 - Ca intotdeauna, multumiri pt. alegerea facuta. LIKE!

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [23.03.15 19:16:46]
    »

    @Costi - Multam frumos pt. ecou. Copenhaga este undeva sus in topul preferintelor oraselor europene vizitate de mine pana acum.

    Eu cred ca e normal ca, odata pornit din Piata Primariei pe Stroget, sa urmam cam acelasi itinerariu. In fond, strada ne conduce spre alte piete, intersectii, locuri, magazine, etc.

    In ceea ce priveste semnificatia lui Nyhavn, ai dreptate. Cred ca in mintea mea a fost faptul ca, atat de mult mi-a placut zona portului Nyhavn, incat m-am simtit intr-un "Nou Paradis"... fara sa ma mai gandesc la traducerea corecta a cuvantului. Asa se mai intampla cand umblu in locuri atat de frumoase si deosebite, care imi mai iau si mintile... nu doar banii de pe card sau din portofel! Sa ne revedem cu bine la Predeal!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ileanaxperta*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Copenhaga:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047469139099121 sec
    ecranul dvs: 1 x 1