ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Schitul Sinca Noua si Parintele Arsenie Boca

TIPĂREȘTE URM de aici

Tinta principala a mini-excusiei noastre de trei zile din februarie 2015 a fost revenirea la Schitul Sfantul Nectarie de la Sinca Veche de pe langa Manastirea Rupestra (vezi impresii), dar si eventuala vizitare a altor manastiri sau schituri, functie de timpul disponibil si conditiile meteo. In acest scop ne-am stabilit baza la Casa Moga in satul Bucium, comuna SincaVeche (vezi impresii).

Prima zi a fost o zi plina in care am parcurs distanta Bucuresti – Bucium, cu oprire in Zarnesti, ne-am cazat, apoi ne-a ramas timp si mai ales mai am aveam rezerve de putere sa ajungem la Sinca Veche la Manastirea Rupestra si la Schitul Sfantul Nectarie. Aceasta vizita a fost dedicata unei rude bolnave de cancer, cu care venisem cu un an in urma la Sinca Veche si care s-a agatat emotional de acest loc sfant dorindu-si mult sa revina. Nu voi detalia acum obiectivul Sinca Veche cu toate ca am descoperit cateva elemente de noutate chiar si cu relevanta turistica, ci ne vom indrepta spre Sinca Noua.

Sinca Noua este situata la 9 km de Sinca Veche, pe DN73A catre Zarnesti.

In dreptul unui pod, mai multe indicatoare ne invita catre stanga. Unul dintre acestea urma sa ne conduca catre destinatia noastra Schitul Sinca Noua. Traversam raul si mai facem o data stanga, practic am trecut pe maul celalalt al raului, in sens opus fata de directia din care am venit. Din acest punct si pana la Manastirea Sinca Noua sunt de parcurs 4,2 km pe drum forestier printr-o zona salbatica, aparent uitata de lume. Pe parcurs vom mai intalni cateva indicatoare in punctele unde drumul se bifurca astfel ca nu avem cum sa ne ratacim. De fapt pe parcurs se lasa catre stanga doua ramificatii spectaculoase catre doua viaducte: Podul Ilii si Podul Negru, la momentul trecerii noastre prin zona inaccesibile parcurgerii cu autoturismul datorita sleaurilor imense de noroi care se zareau inca de la bifurcatii. Unul din viaducte l-am zarit insa din drumul nostru si ne-a frapat prin constructia sa maiestuoasa, dar nu am putut sa il surprind in poza fiind departe si cenusiu pe un fond de asemenea de culoare inchisa.

Drumul prin padure catre schit devine tot mai anevoios, apar si portiuni cu zapada batatorita iar pe ultimele sute de metri chiar si sleauri cu gheata destul de riscante, tinand cont ca ne aflam pe un drum neamenajat, necirculat, intr-o padure deasa, in preajma inserarii. Ba am vazut si o vulpe care ne-a taiat calea, surprinsa probabil si ea ca ne-am incumetat pe asemenea coclauri.

Ajungem la Schit si rasuflam usurati.

Schitul are doua corpuri principale de cladiri, care nu par la prima vedere a arata a asezamant bisericesc. Constructia principala gazduieste obstea de calugari care locuieste aici si paraclisul (biserica). O alta constructie mai mica este panagarul (adica magazinul bisericesc). Totul parea pustiu, desi parcasem langa o Dacie.

Am facut cateva fotografii si ne cam gandeam ca in doua minute vom face cale intoarsa.

Am incercat usa principala a constructiei, care s-a deschis cu un scartait si nu mare ne-a fost mirarea cand inauntru am descoperit biserica in care tocmai se tinea vecernia (slujba de seara). Cladirea era atat de bine izolata, ca de afara nu auzisem nici cel mai mic sunet, pe cand aici inauntru, in biserica se desfasura o slujba reala.

Ne-am gandit sa zabovim putin la slujba si eventual la sfarsit sa vorbim cu parintele despre motivul pentru care eram aici cu ruda noastra.

Slujba a durat mai mult decat ne asteptam, dar a fost deoesbit de frumoasa si il preaslavea si pomenea pe insasi Sf. Nectarie, cel care are grija tocmai de suferinzii de boli incurabile, dar si pe Sf. Anastasia Romana. Ce potrivire! Ce coincidenta sa ne aflam aici cand se tinea slujba si care era inchinata tocmai Sf. Nectarie.

Biserica pe cat de simpla, pe atat de impresionanta. Impodobita cu icoane si picturi bisericesti, avea amplasate in cele doua parti raclele cu (o parte din) moastele Sf. Nectarie si ale Sf. Anastasia Romana. Nu voi intra in multe amanunte non-turistice, dar a fost una din putinele vizite la o manastire, biserica sau un schit in care ne-am luat mai mult timp ca niciodata sa simtim atmosfera unei slujbe, sa intalnim si sa ascultam harul unor semeni ai nostri care au ales acest mod de viata atat de special, care le asigura liniste, liniste multa, smerenie si apropiere de Dumnezeu si cele sfinte.

Schitul poarta hramul „Duminica tuturor sfintilor romani” si a fost infiintat in anul 2009 la initiativa primarului din Sinca Noua, dl Dumitru Flocus, a preotului paroh Sorin Suciu, dar si a credinciosilor din parohie, pe locul unei manastiri vechi de acum doua secole. Aveam sa aflam ca toata comunitatea sincanilor noi este foarte credincioasa si apropiata de biserica.

Aici la Schitul Sinca Noua se afla si epitrahilul parintelui Arsenie Boca, dovada a trecerii parintelui Arsenie pe la acest locas. Epitrahilul reprezinta cel mai important vesmant liturgic, purtat de preot si episcop in timpul slujbelor, in forma de esarfa a carei extremitati atarna in jos pe piept.

De altfel Arsenie Boca este oficial, prin Hotarire a Consiliului Local, ocrotitorul localitatii Sinca Noua, din anul 2012.

A fost pentru noi o seara sfanta, in care nu a mai contat trecerea timpului, am uitat de stres, am inteles ce inseamna linistea si am ascultat multe pilde si am filosofat.

Tarziu am remarcat ca era intuneric bezna si urma sa ne intoarcem pe drumul neamenajat, cu sleauri si inghetat, in panta si prin padure, dar eram relaxati si nu ne era niciun pic de teama de drumul de intoarcere.

Celor ce doresc sa viziteze un schit special, locuit de o obste de calugari cu har, izolat si greu accesibil, le recomand schitul Sinca Noua.

Doamne ajuta! (asa se saluta sincanii)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 08.02.15 23:02:50
Validat / Publicat: 09.02.15 08:19:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘINCA [BV].

VIZUALIZĂRI: 14368 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.02.15 08:19:04]
»

Bună recomandarea

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.02.15 08:56:43]
»

Deși nu e o poză prea clară, totuși cred că în P09 se observă și panouri solare de încălzire a apei, cât și o baterie de panouri fotovoltaice (care produc energie electrică).

tata123 🔱
[09.02.15 09:18:56]
»

@Dan&Ema - Frumoasă zonă ați vizitat. Dar ce s-a întâmplat cu unele fotografii... sunt „în ceață”... și aici și la urși. Mmmmm... era frig afară.

Michi
[09.02.15 10:07:50]
»

Îmi pare bine că am prins rând să vă dau eu superboonusul. Am vizitat şi noi astă vară cam aceeaşi regiune şi îmi face plăcere să vă citesc.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.02.15 15:38:35]
»

@Dragos - asa este

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.02.15 15:41:41]
»

@tata123 - imi cer scuze pentru calitatea imaginilor. pozele sunt facute cu telefonul. data viitoare voi folosi un device mai potrivit.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.02.15 15:46:16]
»

@Michi - Sarut mana pentru aprecieri si SB. O zona superba in care ai ce vizita. MIe nu mi-a ajuns timpul sa ma desfasor peste tot pe unde as fi vrut si am fost selectiv.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Șinca:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1907079219818 sec
    ecranul dvs: 1 x 1