ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Botoșani – orașul grădinilor: partea I - Calea Națională

TIPĂREȘTE URM de aici

Municipiul Botoșani este orașul meu de suflet. Un orășel de provincie, capitală de județ, situat aproape la capătul țării. Înainte de 1989 parcurgeam cei aproximativ 500 km cu trenul personal în 13 ore. Rapidul ori acceleratul plecau noaptea din București cu călători urcându-se pe ferestre, cu bagaje peste bagaje, cu certuri în compartimente privind bilete duble eliberate pe aceleași locuri, etc. cu toate acestea abia așteptam să ajungem dimineața în orașul titanilor culturii românești, în orașul liniștit și plin de verdeață unde o atmosferă boemă plutea în aer. Deși în ultimii 20 de ani o mare parte din această vrajă s-a destrămat, am continuat să parcurg de fiecare dată străduțele și parcurile vechiului oraș moldav, măcar pentru a-mi aminti câteva clipe cum ”a fost odată”.

Dacă vii cu trenul (Botoșaniul se află la capătul unei linii secundare, neelectrificate: Verești – Bucecea – Botoșani (1871) /legăturile sunt din ce în ce mai rare), parcurgi un traseu meandrat printre dealurile Siretului, chiar traversând marele râu al Moldovei și ajungi în Gara Botoșani, prima legătură cu orașul lui Eminescu. Gara a fost terminată la 1 noiembrie 1871, fiind construită de firma austriacă Offenheim. Se pare că este a treia gară construită în România, proiectul tehnic fiin întocmit de o altă personalitate botoșăneană, inginerul Elie Radu. Arhitectura asustriacă și-a pus amprenta pe clădire – stil neogotic. Pe aici au trecut mari personalități: Regele Carol I (1906), Regele Ferdinand, George Călinescu (a crescut aici, tatăl său fiind impiegat), George Enescu, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga. Declarată monument istoric, Gara din Botoșani a trecut prin lucrări ample de reabilitare și punere în valoare (2011-2014). Vis-a-vis se află autogara principală a orașului – azi aproape pustie.

Ieșim prin micuța Strada a Gării în artera principală a orașului: Calea Națională. Întâlnim liniile de tramvai, mijloc de transport introdus în municipiu abia în anul 1991, cu simpatice vagoane achiziționate din Germania. În apropierea Uzinei Electrice (monument de arhitectură industrială realizat după planurile marelui inginer Anghel Saligny, construit între 1906-1911) se desprinde alt bulevard important al municipiului: Bulevardul Mihai Eminescu.

În stânga Gării, urmând Strada Aprodu Purice, Strada Uzinei și apoi Strada Ștefan cel Mare intrăm în Cartierul Popăuți. În capătul străzii Ștefan cel Mare ajungem în fața porților unui important lăcaș de cult: Mănăstirea Popăuți. Intrăm în curtea ansamblului mănăstiresc pe poarta de lemn și imediat în stânga avem un pangar bine aprovizionat. O alee plină de flori ne conduce spre biserica lui Ștefan cel Mare lăsând pe partea dreaptă mai noul lăcaș de cult construit în 2002. Biserica Popăuți a fost ctitorită de marele domn în anul 1496 și are hramul Sf. Nicolae. Întreaga construcție te impresionează: semeția turlei, alternanța de culori (alb-roșu), expresivitatea decorațiunilor exterioare. La câțiva pași biserica biserica este păzită de impunătorul turn clopotniță (17 m) ridicat în anul 1496 din piatră brută. Frescele interioare au o valoare inestimabilă și încântă pe orice privitor.

Ne întoarcem pe Calea Națională și înaintăm pe lângă Stadionul Municipal, construit în anii '70. În apropiere se află și Sala Polivalentă Elisabeta Lipă.

Bulevardul ne poartă pe lângă Monumentul eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial și apoi face o curbă largă la dreapta. Observăm pe partea dreaptă frontonul unei case boierești albe – sunt așa-numitele Case Sommer. Construite la 1830 au găzduit o sală de teatru unde în anul 1869 a susținut spectacole trupa de teatru a lui Mihai Pascaly în care activa ca sufleur și poetul Mihai Eminescu.

Traversăm pe partea stângă și ne afundăm pe străduțele înguste cu clădiri specifice secolului al XIX-lea, majoritatea cu funcții comerciale. Suntem în Centrul Vechi al orașului Botoșani. Specificul arhitectonic este cel al caselor de târgoveți, majoritatea lor fiind evrei și armeni. Stilul de construcție al diverselor clădiri îmbină variante de baroc, clasicism, Renaștere, rococo, secession ori eclectism francez. Casele aveau la parter prăvălia iar la etaj locuința proprietarului. Cea mai mare parte a Centrului istoric a ars într-un incendiu din anul 1887 fiind refăcut ulterior. Vedem încă frumoase balcoane din fier forjat, având anul confecționării înscris în decorațiunile de fier. Se pare că sub clădirile Centrului vechi se păstrează o rețea de beciuri boltite din cărămidă din perioada medievală. În ultimii ani ansamblul de clădiri din acest centru istoric au fost reabilitate/restaurate. Lângă fostul Magazin Universal au fost descoperite în urma unor săpături arheologice câteva cuptoare medievale (trei de ars ceramica și patru de topit minereuri) ce au fost conservate și acoperite cu o cupolă de sticlă.

Pe lângă arhitectura deosebită de vechi centru comercial și meșteșugăresc întâlnim Biserica Uspenia (Adormirea Maicii Domnului). Lăcașul de cult, ascuns după copaci, este emblematic pentru cultura românească aici fiind botezat Mihai Eminescu în anul 1850. De altfel, pe o clădire din apropierea bisericii se află o placă de marmură și un mic bust a lui Eminescu care precizează că în acea casă s-a născut marele poet. Biserica a fost construită în 1552 de doamna Elena Rareș – pe atunci vechiul târg al Botoșanilor fiind apanajul soțiilor de domni. Stilul este moldovenesc, cu plan trilobat și turlă pe naos. În anul 1819 se ridică și un turn-clopotniță. În curte se află o statuie a lui Mihai Eminescu, autor Oscar Han, sculptată în 1966 dar inaugurată abia în 1996.

Piața 1 decembrie 1918 este un fel de centru al centrului istoric. Piața a trecut printr-o serie de transformări urbanistice în ultimii ani ce au condus către umplerea cu betoane a întregului spațiu și dispariția vegetației. Aici se află Monumentul Eroilor din primul război mondial, realizat de arhitectul Horia Miclescu în 1928 și inaugurat în vara anului 1929. Grupul statuar reprezintă Compania de mitraliere a căpitanului Grigore Ignat, erou la Mărășești. Bârlădean de origine, căpitanul a fost instructor la Școala model de mitraliere de la Botoșani între anii 1916-1917, localitate unde se va și căsători, cu o botoșăneancă din familia Enășescu. El va muri eroic, împreună cu toată compania sa, în august 1917, în bătălia de la pădurea Răzoare, în zona Mărășești, fiind găsit căzut peste mitraliera de care se ținea încleștat.

Coborând pe Pietonalul Transilvaniei ajungem la Halele de pește și carne Saligny. Construite în 1912 după planurile celebrului inginer Anghel Saligny cele două hale sunt înscrise în lista monumentelor istorice. Halele, de inspirație germană, au ferestre înalte, pe acoperiș există iluminatoare iar în interior o întreagă rețea de grinzi de oțel susțin acoperișul. Halele sunt o capodoperă inginerească, fiind trainice și azi, la peste 100 de ani de la inaugurare, datorită structurii de zid, fundației de beton și grinzilor de oțel. Plata întregii construcții a fost achitată de familii de seamă evreiești și armene, care dețineau monopolul comerțului în acele vremuri.

Trecând pe lângă acest ultim obiectiv ajungem din nou în Calea Națională. Voi încheia prima parte a review-ului aici (fotografiile provin din mai mulți ani).

Vă doresc sănătate, belșug și sărbători de iarnă cu bine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 24.12.14 16:12:16
Validat / Publicat: 24.12.14 18:16:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2934 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Intrare Hala de carne din Botoșani
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster [24.12.14 19:09:22] »

Articolul (împreună cu cel/e ce vor mai urma) a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [25.12.14 15:02:54] »

O temă pe care o așteptam demult a fi... dezbătută! Făcusem un apel în acest sens în cuprinsul unui review de acum doi ani (vezi impresii), dar colegul nostru @ovidiu. istorie, căruia mă adresasem, n-a răspuns invitației. Poate nu a citit review-ul în cauză, poate a dorit să pună punct experienței AFA! Oricum ar fi, iată că un bucureștean cu rădăcini probabil botoșănene, are inspirația de a ne prezenta mai în detaliu această capitală de județ, o capitală ca nimeni alta zugrăvită în pagini de istorie de Nicolae Iorga, în acorduri muzicale semnate de George Enescu, în acuarela și penelul lui Octav Băncilă și mai ales în versuri neasemuite brodate de Mihai Eminescu.

Am trecut de cîteva ori prin Botoșani, dar niciodată n-am reușit să cunosc mai îndeaproape orașul. Deși impresia mea ca trecător a fost una care mă incita la o cunoaștere mai cuprinzătoare, drumul meu nu s-a oprit niciodată mai mult de o oră acolo. Așa încât, până la viitoarea trecere, mă mulțumesc cu lectura... iar review-ul tău este un bun început! Îți mulțumesc pentru această invitație virtuală!

Și te mai rog, spune-mi de ce ai intitulat articolul ”Botoșani-orașul grădinilor... ”, că nici nu ne vorbești despre vreun parc, rezervație naturală, pădure sau alt areal vegetal, nici prin fotografii nu se zărește vreun petec de grădină ?

Dan&Ema [26.12.14 08:49:53] »

Un articol scris din suflet despre locurile de care te simti legat.

Bravo! Astept continuarea.

Am fost anul acesta de 2 ori la Botosani, dar "in trecere" cu business ref in vacanta dand o raita pe la rude.

Aerul boem as putea spune ca il pastreaza mai mult decat alte orase ale tarii dar e drept ca se pierde tot mai mult.

Daca ai fi postat aceste reviewuri botosanene cu ceva luni de zile in urma, sigur as fi alocat mai mult timp targului botosenilor...

Dar voi reveni si voi merge pe urmele tale.

Craciun fericit de la 1610 m altitudine!

Denisa, Emi, Ema si Dan

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [26.12.14 19:09:37] »

@mariana. olaru - Mulțumesc pentru aprecieri. Rădăcinile sunt într-adevăr botoșănene, pe jumătate.

Orașul a fost numit „al grădinilor” la sfârșitul secolului al XIX-lea - prima jumătate a secolului al XX-lea datorită mulțimii de parcuri și grădini din jurul caselor boierești, dar și din jurul bisericilor. De altfel, Parcul Mihai Eminescu, despre care voi vorbi în partea a doua a impresiilor din Botoșani, este un urmaș a unei astfel de grădini boierești, devenită publică. Din fericire orașul încă este plin de verdeață, chiar și între blocuri, mai ales în secțiunile/străzile cu case vechi ale municipiului. Bulevardul Eminescu este un adevărat culoar de verdeață care vara oferă adăpost împotriva căldurii excesive.

Din păcate fotografii am destul de puține deoarece aveam pe vremuri aparat cu film și păstram cele 24/36 poziții ale unui film pentru vacanța la țară, în Joldești. Abia după ce am deținut un aparat foto digital am început să fac ceva fotografii și în oraș.

tata123 🔱 [26.12.14 19:23:30] »

@Dan&Ema - Mulțumesc.

Orașul trebuie parcurs la pas, de altfel întinderea lui nu e atât de mare. Ori se poate face o plimbare cu tramvaiul, cele două trasee fiind cele mai noi linii de tramvai instalate în România (în 1991).

Începuturile teatrului românesc au rădăcini în vechea urbe a Botoșaniului, bisericile armenești coboară în negura Evului Mediu, grădina publică Vârnav oferă un moment de relaxare, etc.

DOINITA [15.02.18 10:12:35] »

Minunat, frumoasa "excursie" la pas prin urbea mea natala!

Nu m-am gandit ca a-si putea scrie ceva despre orasul meu si mai ales ca ar fi interesant pentru altii.

Botosani, este important pentru mine, imi e drag mie, il vad frumos si plin de verdeata pentru ca este orasul unde m-am nascut si unde am crescut de pe la 13 ani si mi se pare firesc sa fie asa.

Acum, cand citesc cele scrise de tine, imi creste inima cand vad voturile altora si inca o data ma mandresc ca sunt din Botosani! Felicitari pentru tot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [15.02.18 11:04:35] »

@DOINITA: Mulțumesc pentru lectură, ecou și vot. Municipiul Botoșani este un oraș frumos (cel puțin anumite zone), e plin de vegetație, are monumente istorice și arhitectonice importante, muzee și instituții de cultură. Am albume de fotografii cu orașul și județul (imagini ale fotografului O. Dușa), l-am cunoscut pe învățătorul Ciubotaru Ștefan din Sulița (autor al atâtor cărți de valoare despre județul Botoșani), am petrecut multe zile în „orașul grădinilor”. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, DOINITA, mariana.olaru, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Botoşani şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064738988876343 sec
    ecranul dvs: 1 x 1