ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Naxos 2: plaje, sate şi peisaje de vis

Ilustrație video-muzicală
05 M'EMATHES N'AGAPO


TIPĂREȘTE URM de aici

Proiectul Ciclade – Episodul 3

Naxos, Partea a 2-a: Insula 2 / 4

Introducere

Să purcedem deci la vizitarea insulei Naxos, in exteriorul capitalei Naxos Town.

Spuneam că în insula Naxos, Tezeu, cel care a învins Minotaurul, a abandonat-o pe Ariadna, fiica regelui Minos din Creta, care îl ajutase. Dar Dyonisos, zeul vinului, aflat în Naxos, atâta aştepta! A sedus-o pe Ariadna şi într-un final, tânăra şi-a găsit consolarea în braţele zeului, şi s-au căsătorit, aici în Naxos.

Poate fi şi această scurtă poveste din mitologie un punct de plecare pentru a înţelege vraja şi seducţia Naxosului.

Naxos este o insulă ideală pentru familiile cu sau fără copii, pentru cuplurile romantice sau dornice de distracţie, pentru cei ce doresc să facă drumeţii în munţii insulei, să admire sate de munte pitoreşti şi turnuri veneţiene, sau, dimpotrivă, să lenevească pe o plajă fabuloasă, cu nisipul cel mai fin. Naxos are câte ceva pentru fiecare dintre noi.

Of, dragii mei, veţi spune poate: “măi @zuftime, dar dacă e atât de frumoasă insula Naxos, de ce ai stat doar trei zile în Naxos? ”

Iar eu voi recunoaşte, spăşit: “Da, aveţi mare, mare dreptate! Insula Naxos merită nu trei zile, ci trei luni, sau trei ani poate, să o străbaţi, să o admiri, să o cercetezi din cotlon în cotlon, din locşor în locşor. Dar acest lucru este valabil pentru toate cele patru insule vizitate de mine în această vacanţă. Ce puteam să fac, bietul de mine? Cele 14 zile şi nopţi bătute în cuie ca număr, ale vacanţei petrecute strict în insule, vrând-nevrând, a trebuit să le impart între patru insule fantastice. Insula numărul 4 şi-a “tăiat” partea leului: 5 nopţi, şi au mai rămas 9 zile şi nopţi, pe care le-am împărţit echitabil între celelalte insule, să nu se supere nici una pe mine :))

In ceea ce priveşte Naxos, o zi întreagă m-am relaxat pe plaje superbe pe coasta de vest, iar aproape o zi întreagă m-am plimbat prin cele mai frumoase locuri şi sate montane ale insulei, având totuşi timp, în finalul zilei, să mă relaxez vreo 2 ore şi pe o plajă (Agios Georgios, cea de “acasă” din capitala insulei, dar despre această plajă am scris deja). Nu uitaţi, am avut parte de o vreme superbă în septembrie în Ciclade, putând lejer să stai la plajă până la ora 7 seara.

5. Minunatele plaje ale Naxosului

Insula Naxos se mândreşte cu unele dintre cele mai bune şi mai lungi plaje ale insulelor Greciei. Cine vrea să meargă în vacanţă în Grecia, şi tânjeşte după apă albastră, cristalină, curată, nisip fin, auriu, intrare lină, progresivă în apă, plaje lungi-lungi, parcă nesfârşite, nu mai are ce să se codească: insula Naxos este soluţia ideală!

Partea de vest a insulei Naxos este cea mai dezvoltată turistic.

Aici se află, începând cu oraşul-capitală Naxos, înşirate una după alta, plaje lungi, cu nisip fin, cu intrare lină în apa foarte curată, ideale pentru familii cu sau fără copii, pentru relaxare sau, dimpotrivă, pentru pasionaţii sporturilor nautice există cluburi nautice (wind-surfing, diving etc) din belşug.

In spatele plajelor, se află taverne, restaurante, hoteluri, studiouri, bineînţeles în stil arhitectonic cicladic, de aşa natură amplasate încât să nu creeze o atmosferă de stress, de neintimitate. Hai să le privim un pic mai îndeaproape.

Agios Prokopios (5-6 kilometri de capitală spre sud, pe coasta de vest)

Această plajă lungă de aproape 2 kilometri, cu nisip fin, auriu, intrare progresivă în apă, protejată de vânt, este una dintre cele mai bune plaje ale Greciei, nu numai ale Naxosului. Jumătate din plajă este organizată, cu şezlonguri şi umbrele (contra cost), iar cealaltă jumătate este lăsată neamenajată, neinfluenţată de facilităţile turistice. Lungimea respectabilă a plajei a permis acest “lux”, spre deliciul oricărui gen de turist.

In spatele plajei se află staţiunea omonimă, cu restaurante, cafenele, baruri, hoteluri, studiouri şi toate celelalte facilităţi turistice. Este precum am scris, aproape de Naxos Town. Aici se poate ajunge din oraş cu maşina sau cu autobuzul, sunt curse dese, inclusiv în septembrie.

Agia Anna (7 kilometri de Naxos Town)

Agia Anna este în continuarea plajei Agios Prokopios. In multe privinţe (frumuseţe, calitatea apei şi a nisipului, facilităţi, zonă amenajată cu şezlonguri şi umbrele, respectiv zone neamenajate, staţiunea din jurul plajei etc) seamănă cu Agios Prokopios.

Accesul se face tot cu maşina sau autobuzul, fiind în continuarea aceleiaşi rute de autobuz ca şi Agios Prokopios.

Deci, la fel ca şi plaja anterior menţionată, despre Agia Anna numai de bine!

Plaka (9-10 kilometri de capitală)

Dragii mei, hai să fim cu toţii sinceri! Am citit multe din reviewurile voastre (noastre). De câte ori nu aţi ajuns pe câte o plajă celebră şi frumoasă din Grecia sau de oriunde de pe glob, dar aţi rămas dezamăgiţi, undeva în adâncul sufletului vostru. Deşi peisajul era frumos, deşi v-au ieşit nişte poze super, pe care le arătaţi (arătăm) cu mândrie celor ce-s curioşi să se uite la ele, în sinea voastră (noastră) aţi (am) rămas cu regretul, ascuns, că deşi plaja aceea era frumoasă, cu un peisaj încântător în jur, ba era prea aglomerată, ba prea pustie, ba plină de terase sau mai rău tot felul de tarabe sau comercianti ambulanţi, ba lipseau cu desăvârşire terasele şi restaurantele şi parcă nici aşa nu-i bine, ba calitatea nisipului de fapt nu fusese la mare înălţime. De exemplu, sau pe mal, sau în apă, sau în ambele locuri, aţi simţit ori pietre, ori scoici, ori alte probleme care v-au stresat şi deranjat. Dar, în reviewuri şi ghiduri turistice, pe saituri şi în diverse alte materiale turistice, respectivele plaje sunt lăudate, ridicate în slăvi, nu-i aşa, sunt plaje frumoase şi celebre ale Greciei sau ale lumii. N-o să comentăm noi turiştii români (ba să comentăm!) despre calitatea lor, “cine suntem noi în fond să cârcotim” (sic!)?

Astfel incât aveaţi şi aveam în suflet, ascunsă, nostalgia şi imaginea unei plaje Mamaia, dar o Mamaia ideală şi virtuală, de fapt inexistentă în realitate, neaglomerată, curată, cu bun gust, cu nici un cusur datorat nouă, oamenilor, care am alterat-o pe Mamaia cea reală, aşa cum am alterat atâtea alte lucruri.

Dragii mei, iubiţii mei, mergeţi pe plaja Plaka din Naxos, şi veţi fi împliniţi sufleteşte la superlativ! Nu veţi prinde în imagini stânci spectaculoase sau mai ştiu eu ce pietroaie care dau bine in poze, dar vă veţi simţi împliniţi, liberi şi fericiţi, inundaţi de bucuria vieţii, aşa cum numai Zorba Grecul mai fusese, acolo la el în Creta, şi cum am fost şi eu în anul acesta, pe plaja Plaka din Naxos!

Doar atât mai scriu: Plaka e o întindere nesfârşită de 4-5 kilometri de nisip auriu fin, curat, nealterată de influenţa negativă a omului, pe o porţiune are adevărate dune de nisip.

Of, Plaka! Cât de dor îmi e de tine!

Si dacă simţiţi lipsa imediată a muntelui, că vorba ceea, mergem în Grecia şi pentru combinaţia soare-mare-plajă-munte, aveţi, fraţilor, muntele la câţiva kilometri în spatele plajelor acestora superbe, dar nu aşa oricum, ci nişte munţi ai Naxosului de-a dreptul magnifici prin frumuseţea lor! Dar despre ei, la punctul următor.

Mai menţionez că după Plaka, mai urmează Orkos, Mikri Vigla, Sahara (nume sugestiv, nu-i aşa?), Kastraki, Aliko, Pyrgaki, şi câte şi mai câte alte plaje superbe pe care le las să le descoperiţi şi singuri.

Atâta mai menţionez la capitolul plajele Naxosului, că spre deosebire de partea vestică, partea de est a insulei este mai puţin dezvoltată turistic, dar poate deveni cu atât mai vârtos o provocare pentru a fi descoperită. Are golfuri neaglomerate, mai retrase, unele chiar pustii, pline de mister.

Le vom descoperi poate împreună, cu un alt prilej, şi anume o viitoare vacanţă în Naxos, dar de (mult!) mai multe zile, ce-i aia doar 3 zile pentru o insulă ca Naxos!

6. Magnificele sate de munte ale Naxosului

O luăm aşa uşurel cu maşina spre sud-est din Naxos Town. Menţionez că acest traseu se poate face lejer şi cu autobuzul, cu plecare din staţia centrală din oraş, de lângă portul capitalei.

Trecem prin satul Galanados, admirăm turnul veneţian Belonia, trecem prin satul Sangri (Mănăstirea Agios Eleuterios) , şi ajungem, după 16 kilometri, în satul Halki sau Chalki, aflat în inima insulei Naxos, primul dintre obiectivele noastre majore.

Ce remarci de la început legat de Halki? Iţi sar în ochi casele vechi, de fapt adevărate vile, în stil neo-clasic, care mai păstrează şi azi ceva din grandoarea de altă-dată. Intr-adevăr, în vechime, Halki a fost capitala insulei. In centru este o frumoasă biserică cicladică, de asemenea un turn veneţian remarcabil (Gratsia Tower) , unul dintre cele peste 30 de astfel de turnuri de pe tot cuprinsul insulei. Dar nu vă mulţumiţi cu atât, aşa cum nici eu n-am făcut-o! Un semn discret, o săgeată, ne arată drumul spre biserica Agios Georgios. Am urmat un traseu nu prea lung, dar foarte frumos. Se iese un pic din sat, pe o alee veche, pietruită pe lateral, sinuoasă, într-un decor superb, înconjurat fiind de plantaţii de măslini, cu munţii Naxosului în fundal, cu tot felul de păsărele ciripind, şi în zumzet de insecte. Şi dacă tot veni vorba de peisaj, trebuie să menţionez că suntem, aici în Halki, în inima aşa numitei regiuni Tragaia, renumită atât pentru frumuseţea ei, cât şi pentru fertilitatea solului, având culturi agricole de toate felurile, şi cu produse extrem de gustoase, aşa cum am putut să mă conving personal, savurând delicatesele locului.

Si am ajuns, după vreo 15-20 de minute, la biserica Agios Georgios Diasoritis, biserică bizantină, deci veche-veche, dar superbă, cu o linie arhitectonică remarcabilă, într-un decor idilic, de livezi de măslini. După ce am admirat-o, am revenit în sat, pentru că mai aveam ceva de văzut şi…degustat.

Am intrat într-un labirint de străduţe cicladice, deja familiar nouă, dar de data asta era un labirint în … miniatură. Am trecut pe lângă cafenele, taverne şi mici magazine, şi am ajuns la celebra distilerie de kitron din Halki – Naxos. Kitronul, am amintit şi în primul review, cel despre capitala Naxosului, este un lichior specific insulei Naxos, produs din fructele şi frunzele arborelui omonim, asemănător dar nu identic, cu lămâiul. Am admirat în interior distileria, care totodată este şi muzeu. Un muzeu mic, dar interesant, cu obiecte tradiţionale, maşinării, unelte folosite de-a lungul timpului în această veche distilerie. Bineînţeles, apoi am degustat cele trei sortimente de kitron, precum şi un sortiment de ouzo. Se pot cumpăra sticluţe-suvenir cu celebra, speciala, şi de ce nu, foarte plăcuta la gust licoare, în oricare din cele trei sortimente.

De aici din Chalki se poate urca până la satul Moni (4 kilometri spre stânga din drumul nostru pe care am venit până aici). In Moni este o biserică veche deosebită, celebră, Panagia Drosiani.

Dar noi ne continuăm drumul spre sud. Am intrat bine de tot în zona montană a insulei. Suntem înconjuraţi de culmi muntoase lejer împădurite, se văd şi piscuri stâncoase, iar ici-colo se zăreşte o biserică albă, un turn veneţian, sau o moară de vânt.

La doar 3 kilometri de Halki, deci la 19 kilometri de Naxos Town, ajungem în satul Filoti, al doilea obiectiv major al drumeţiei noastre.

Filoti este cel mai mare sat interior al insulei Naxos. De la o poştă se vede că este un sat prosper, cu toată criza ce s-a abătut (şi) asupra Greciei. Furnicarul de localnici şi de turişti, nu impietează deloc asupra aspectului pitoresc, tradiţional, al satului. Dimpotrivă, îi dă un aspect viu, de localitate care trăieşte.

Filoti are în centru câteva taverne absolut remarcabile, ascunse la umbra unor platani. Am luat masa aici în Filoti (mâncarea este delicioasă!), admirând în acelaşi timp munţii Naxosului, care mi se înfăţişau privirii în toată splendoarea lor. Dealtfel, Filoti este clădit în amfiteatru pe pantele muntelui Zas, despre care am amintit în reviewul anterior, că este cel mai înalt din insulă si din toate Cicladele (1001 metri). De aici din Filoti pleacă unele din traseele de “hiking” în munţi. Spre exemplu, până la celebra peşteră a lui Zas (Zeus) din munţi, e un drum de 45 de minute. Nu l-am făcut, vă las vouă onoarea şi plăcerea, pentru viitor, sau – de ce nu? – mi-o las…şi mie însumi, dar cu un alt prilej, într-o viitoare vacanţă în Naxos, de mai lungă durată. Bineînţeles, se poate merge până pe vârful Zas, sau pe felurite alte trasee de drumeţie montană.

Din centru, Platanos, deci din zona tavernelor cu platani, o alee în pantă domoală, cu trepte albe, flancată de case albe cicladice, duce, în 3-4 minute, până la mândria localnicilor din Filoti: superba biserică Panagia Filotissa. Aceasta are faţada din marmură, iar turnul-clopotniţă este minunat sculptat. Nu departe de biserică, în mijlocul satului, se află un turn veneţian: Turnul Barotsis. Se ştie, în perioada de dominaţie veneţiană din insulă, Filoti a fost fieful familiei Barozzi.

Hai să ne despărţim şi de Filoti, cu aceeaşi părere de rau ca şi de Halki. Ambele sate, atât de distincte ca şi aspect, dar având şi elemente asemănătoare, mi-au lăsat o amintire foarte frumoasă. Dar splendoarea-splendorilor abia acum ni se va arăta ochilor!

Până atunci însă, remarcăm că drumul devine din ce în ce mai sinuos. Curbele sunt ameţitoare, peisajul îţi taie respiraţia. Pe câte un stei stâncos este cocoţată o biserică albă. Văile fertile de la picioarele noastre se succed cu repeziciune cu abrupturi dramatice, sau piscuri semeţe de munte. Drumul nostru parcurge peisaje de basm. Destinaţia finală, finis coronat opus: magnificul sat de marmură Apeiranthos (27 kilometri de Naxos Town).

In secolul XVII, un grup de cretani, refugiindu-se din calea otomanilor, au ajuns în insula Naxos şi au întemeiat în munţii din mijlocul insulei, satul Apeiranthos. Cine îi ştie pe cretani cu adevărat, iar pentru asta trebuie să străbată zonele neturistice ale sudului Cretei, şi nu numai nordul ultra-comercial şi turistic, ştie că sunt oameni dârji, mândri, neînfricaţi, păstrători nezdruncinaţi ai valorilor şi tradiţiilor lor.

Nu m-aş putea pronunta că Apeiranthos ar fi un sat cretan în mijlocul insulei Naxos. Nu sunt un specialist în astfel de probleme. Două lucruri sunt evidente, însă: Apeiranthos este cel mai tradiţional dintre satele insulei Naxos. Iar al doilea: Apeiranthos este un sat superb, amplasat într-un decor montan de poveste.

Cum ajungi în parcarea centrală din sat, observi o biserică interesantă, Agia Kiriaki (îmi şopteşte numele ei una dintre pozele făcute, ca şi în alte situaţii când mai uit unele denumiri). Nu departe, un turn veneţian în ruină, iar în fundal o moară de vânt. Sper să găsesc o poză cu toate trei împreună, şi s-o ataşez la review.

Dar asta nu e totul, dragii mei. De fapt, încă nu e nimic neobişnuit. Surpriza, uluirea chiar, a început atunci când am pătruns în inima satului de marmură! Da, aşa este. Străzi înguste, albe, pavate cu marmură, strălucind ireal în lumina generoasă a soarelui. Case cu prispa şi / sau pervazele ferestrelor din marmură. Si, deseori, părţi întregi, considerabile din construcţia caselor erau din marmură. Am pătruns emoţionat, fascinat în acest univers labirintic alb de marmură, şi m-am simţit transpus într-o altă lume, parcă ireală. Frumuseţea acestui sat nu se poate reda în cuvinte. Trebuie văzută, trăită aievea. Simţită. Pipăită, adulmecată, inspirată cu nesaţ. Parcă nu era de-ajuns, am admirat şi un turn veneţian remarcabil, Turnul Zevgolis, care domină semeţ străduţele din marmură. Este construit pe o stâncă, având un arc imens din piatră ca şi sprijin. Din loc în loc, magazinaşe cu suveniruri în unele din aceste clădiri “marmorate”. Pe partea opusă, câteva taverne, cu terasele având vedere la hăul spectaculos de sub sat, sau la munţii din faţă. Sau câte o bisericuţă albă cicladică.

In jur, alţi turişti, fascinaţi şi ei de frumuseţea satului. Ca şi în Halki sau Filoti, erau francezi, englezi, germani, olandezi, câţiva asiatici. De-ai noştri, n-am întâlnit.

Apeiranthos are şi mici muzee, în număr de patru, adăpostite în clădiri pitoreşti ale satului: Muzeul de Geologie, cel de Arte Figurative, cel de Folclor, respectiv cel de Istorie Naturală. Acum privesc o poză făcută în sat, care “îmi reîmprospătează” aceste informaţii, ba îmi mai reaminteşte că se pot vizita toate patru muzeele cu un bilet cumulat de doar 2,5 euro!

M-am despărţit cu părere de rău şi de Apeiranthos. Dar bucuria lăuntrică era imensă: am apucat să văd, în sfârşit, după ce ani la rand am visat acest lucru, această “trilogie de aur”, cele trei sate montane magnifice ale Naxosului: Halki, Filoti şi Apeiranthos!

Multe alte obiective remarcabile se mai pot vizita în insula Naxos! Dacă despre plaje am amintit deja, de mare interes sunt, de exemplu, enigmaticii kouros. Sunt statui-gigant, neterminate, rămase din timpuri străvechi, odihnindu-se în aceeasi poziţie în care au fost găsite. Se află în locaţia Flerio lângă satul Melanes (8 kilometri sud-est de Naxos Chora), respectiv lângă Apollonas. Acesta este un vechi sat pescăresc aflat pe coasta nordică, la 48 kilometri de capitală, într-un golf interesant. Are o plajă şi capătă tot mai pregnante valenţe de staţiune turistică.

Din fabulosul sat Apeiranthos se poate coborî la malul mării, până în Moutsouna, cale de vreo 12 kilometri. Moutsouna este portul satului Apeiranthos.

Tot din Apeiranthos se ajunge în satul Koronos, cu mine de corindon, sau în satul Koronis, aflat la înălţime în munţi, şi cu vederi superbe asupra mării.

Putem admira o sumedenie de alte biserici şi mănăstiri frumoase şi interesante, de asemenea alte turnuri veneţiene decăt cele pe care le-am pomenit, sate şi peisaje montane deosebite. Totul e să avem chef şi timp să străbatem această insulă, cea mai mare din Ciclade: Naxos.

A venit şi momentul să menţionez motivul 2.10 pentru a vizita insula Naxos.

Există un sait turistic de mare anvergură, notorietate şi credibilitate, pe care nu-l voi menţiona explicit. Inclusiv marea majoritate a turiştilor români, atunci când îşi extrag informaţii pentru viitoarele excursii si cazări, îl accesează preferenţial, alături de saitul autohton AFA. Ei, ce zice “Travelers’ Choice Awards 2014”, top 10 insule greceşti in anul 2014 al acestui sait? Zice aşa:

-insula grecească numărul unu este desemnată Naxos;

-în top 10 insule greceşti sunt 6 insule cicladice;

-între primele 6 insule greceşti este o singură “intrusă” necicladică.

Nu e un top făcut de mine, ci de turişti din lumea întreagă.

Dacă era făcut de mine, poate mai intrau 2-3 insule cicladice în acest top 10, pe lângă cele 6 existente :))

Gata, eu nu mai comentez nimic, doar vă las să reflectaţi.

7. Ziua 4: ultima jumătate de zi în Naxos: ultimele consideraţii şi plecarea

A venit şi ultima jumătate de zi petrecută în Naxos. Ultimele plimbări, ultimele poze, ultimele reflecţii, prilej de bun-rămas şi promisiuni de întoarcere.

S-a făcut miezul zilei, ora la care soseşte proprietara studioului unde am fost cazaţi, pentru a ne duce cu maşina în port. Urmează să părăsim Naxos, şi tot cu un feribot să ne continuăm periplul cicladic, pe o a treia insulă.

Apare firesc o întrebare provocatoare şi pentru mine, prilej de discuţii pro şi contra pe diverse forumuri turistice, pe care şi eu le-am savurat: ce preferăm să vizităm, Paros sau Naxos?

Acum, că am vizitat în sfârşit ambele insule vecine şi rivale, voi încerca şi eu un răspuns.

Evident, răspunsul firesc şi de bun-simţ ar fi următorul: amândouă!

Deci, dacă aveţi “n” zile de vacanţă disponibile şi nu ştiţi unde să le petreceti, în Paros sau în Naxos? Răspunsul e simplu: “n/2” zile în Paros, şi “n/2” zile în Naxos, şi atenţie să nu dea cu virgulă împărţirea, rotunjiţi în sus la ambele! :))

Si totuşi, dacă trebuie neapărat să aleg, care ar fi verdictul?

Aşa încât:

Paros versus Naxos:

-Parikia şi Naoussa versus Naxos Town;

-Lefkes şi Marmara versus Halki, Filoti şi Apeiranthos;

-Kolymbithres Beach, Golden Beach, Parasporos Beach versus Plaka Beach, Agios Prokopios Beach, Agia Anna Beach;

-Panagia Ekatontapiliani versus cetatea veneţiană Naxos;

-mori de vânt versus turnuri veneţiene;

-biserici albe cicladice versus … biserici albe cicladice;

-marmura de Paros versus marmura de Naxos;

-frumuseţe a peisajului tipică cicladică versus frumuseţe a peisajului cvasi-cicladică.

Dacă ar fi să aleg 50% cu inima şi 50% cu mintea, nu aş şti ce să aleg.

Dacă ar fi să aleg 51% cu inima şi 49% cu mintea, aş alege Paros.

Dacă ar fi să aleg 49% cu inima şi 51% cu mintea, aş alege Naxos.

Dar ce se întâmplă dacă aleg 100/% cu inima, ei, ce-aş alege oare?

Dacă aleg 100% cu inima, sau altfel spus cu sufletul, dintre Paros şi Naxos, aleg … cea de-a treia insulă!

Haideţi, dragii mei, ţineţi aproape, că va urma sper cât de curând, a treia insulă, noua insulă a sufletului meu.

Că voi apuca să scriu despre ea în acest an, sau că acest lucru se va întâmpla în 2015, sau cine ştie când, eu vă doresc tuturor:

Sărbători Fericite, La Mulţi Ani, vacanţe cât mai frumoase şi reviewuri pe măsură!

Epilog: un pont sau o pistă falsă?

In ultima seară pe insula Naxos, la o terasă pe faleză, luam cina, într-o atmosferă relaxată. Savuram un kleftiko, la care se “asorta” perfect un vin roşu, de sorginte cicladică. Deasupra, zidurile falnice ale cetăţii Naxos ne vegheau, impasibile în măreţia lor multiseculară.

Cuvântul “kleftiko”, în sens gastronomic, are la origine sensul celălalt, acela de “hoţ”. Legătura cu tradiţionalul fel de mâncare grecesc făcut din carne de miel este următoarea: Hoţii furau miei sau căpriţe, şi găteau carnea într-o groapă ermetic închisă, “sigilată”, pentru a nu fi observat fumul, şi astfel să fie descoperiţi.

Kleftiko – felul de mâncare - se face în mod tradiţional într-un vas de lut sigilat, carnea fiind gătită (fiartă) lent, sau într-o variantă mai modernă, o caserolă acoperită în folie de aluminiu, şi de aici legătura cu „hoţii”.

Dar kleftiko pe mine mă ducea în acele momente magice cu gândul la o insulă cicladică fabuloasă, care are o altă legătură, clară, cu „kleftiko”...

Să fie acesta un pont pentru următoarea insulă, sau o simplă tentativă de inducere în eroare?


[fb]
---
Trimis de zuftim in 14.12.14 00:07:57
Validat / Publicat: 14.12.14 07:30:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 13940 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

40 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Straduta in Filoti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

40 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 40
doricuta [14.12.14 07:41:55] »

@zuftim - Bravo, foarte frumos.

zuftim [14.12.14 09:38:39] »

@doricuta

Va multumesc.

Rodel [14.12.14 14:17:11] »

Ca toate review-urile tale, și acesta a fost la înălțimea locurilor pe care atât de frumos și atrăgător le prezinți. Naxos... mi-am notat în agendă și poate voi reuși chiar să-l bifez, să spun și eu AmFostAcolo!

zuftim [14.12.14 20:32:26] »

@Rodel

Sunt convins ca n-o sa-ti para rau. Multumesc pentru aprecieri.

doricuta [14.12.14 20:42:56] »

@zuftim - Cu siguranta nu o sa-i para rau... o sa mai vrea... si iar... si iar...

Camelia19 [15.12.14 23:32:23] »

@zuftim - Iti citesc cu mult interes review-urile despre cele 4 insule, cred ca stiu ce urmeaza, pe una o cunosc foarte bine, pe cealalta doar am admirat-o in diferite poze... Poate ma insel, dar chiar as vrea un review detaliat cum numai tu stii sa faci despre acea anume insula la care ma gandesc pentru un viitor mai mult sau mai putin indepartat. In ceea ce priveste Plaka, ai mare dreptate, este absolut incredibila, noi am fost in august si era practic goala, mai vedeam cate-un prosop aruncat la vreo 50 de metri distanta, in rest liniste si pace. Si era august! Acestea fiind spune, astept cu nerabdare urmatorul articol si sper ca voi vedea niste stanci fotogenice in poze

zuftim [16.12.14 00:11:07] »

@Camelia19

Un pic de rabdare, te rog! Vor aparea si stanci in poze, la una din insule, sau poate la amandoua.

Una din insule o stii sigur. Dar oare o stii si pe cealalta?

Da, Plaka m-a facut sa ma simt liber. Apeiranthos m-a facut sa ma simt om. Nu as schimba Cicladele pentru nimic altceva, turistic vorbind. Am cautat ani in sir ceva, nu stiam nici eu ce. Am gasit intr-un final ceea ce cautasem. Am gasit raspunsuri la intrebari nerostite. Am gasit si vazut perfectiunea, eu un biet muritor pacatos! Acum nu mai pot da inapoi. Acolo, intre cer si mare, intre sublimul lui si vraja ei, stiu ca ma asteapta inca vreo 10 perle sau paradisuri cicladice, pe care trebuie sa le vad. Ce voi face dupa aceea? Probabil o voi lua de la capat.

Viata e scurta, nu poti vedea din pacate toate frumusetile lumii. Dar daca nu ai fost niciodata in Ciclade, parca e ca si cand nu ai fost niciunde si nu ai vazut nimic.

Ma bucura nespus interesul tau pentru aceste insule si iti multumesc pentru aprecieri. Crede-ma, imi este greu sa scriu despre aceste insule, despre aceasta vacanta. Au fost niste insule atat de frumoase, incat am mereu senzatia ca eu nu pot scrie despre ele pe masura frumusetii lor.

Sper ca te vei mai intoarce in Ciclade, da?

danamandache [16.12.14 22:20:16] »

Pentru anul viitor am in plan sa ajung in Santorini+Naxos. Unde imi recomanzi sa caut cazare in Naxos?

Multumesc anticipat pentru recomandare.

Articolul este extraordinar!!!

doricuta [16.12.14 22:59:02] »

@danamandache - Mi-as permite sa-ti recomand o cazare de-a lungul Plaka Beach, se gaseste cazare incepand de la 25 euro camera pe noapte in studiouri si pretul creste in functie de ce va doriti.

La studiouri unde pretul este de 25 euro conditiile sunt foarte bune.

Noi mergem cu masina, nu rezervam inainte de plecare si ne cazam acolo unde ne place.

zuftim [16.12.14 22:59:51] »

@danamandache:

Este o idee excelenta vacanta in Santorini-Naxos!

Recomandarea mea pentru cazarea in insula Naxos: ca si in cazul altor insule, in capitala, Naxos Town. E orasul la indemana pentru plimbarile de seara sau dimineata devreme, absolut agreabile. Plaja Agios Georgios este la doi pasi, aproape, iar plajele celelalte, mentionate in rw sunt de asemenea aproape.

Aici, sunt in opinia mea 2 variante principale, de preferat una sau cealalta, in functie de ceea ce cauta fiecare.

1. Zona de nord a orasului, spre zona Grotta. Avantaje: poate fi o cazare cu vederi absolut superbe, spre Portara, spre oras, spre stanci etc. Zona preferabila deci pentru romantism, liniste, imagini deosebite din balconul hotelului sau studioului, daca e ales inspirat.

Dezavantaj: plaja nisipoasa Agios Georgios e mai departe, in zona sudica a orasului. Pana la plaja trebuie traversat tot centrul orasului; mai poate exista aici o senzatie de isolate, solitudine, pe care unit o adora, altii o urasc.

2. Zona sudica a orasului, zona plajei Agios Georgios. Aici am fost si eu cazat intr-un studio, dar nu direct la plaja. E un adevarat cartier de hoteluri, studiouri etc. Centrul orasului este la 10-15 minute de mers pe jos, dar se merge de fapt tot printr-o zona centrala. Pozitia este avantajoasa si pentru accesul la cele 3 plaje importante descrise de mine in review, aceste plaje fiind in directia sud dinspre oras.

Deci sfatul meu: cazare in oras, cat mai aproape de plaja Agios Georgios. Eu am stat la Maria Studios, pe o straduta linistita - aveam si politia aproape la coltul strazii , o straduta cu studiouri albe in still cicladic, cu 1 sau 2 etaje. S-a putut rezerva pe booking ptr septembrie o camera decenta cu tot confortul la 20-30 euro. In sezon pretul e de 2-3 ori mai mare ptr aceeasi locatie.

Multumesc ptr aprecieri. Si mai recomand cu aceeasi caldura si insula Paros!

zuftim [16.12.14 23:16:12] »

@danamandache

Sau propunerea d-nei @doricuta: cazare langa plaja Plaka, e tot excelenta, mai ales daca dispui de masina. Aici ai la indemana o plaja, Plaka, absolut superba. Si nici capitala nu e departe. Cazari OK se pot gasi si in Agios Prokopios sau Agia Anna.

Dar eu, personal, de obicei prefer capitala insulei, care deseori e si portul principal, nodul rutier si locatia cu cele mai multe obiective turistice. Ca sa dau exemplul unei insule grecesti f frecventate de turistii Romani: in Thassos eu personal prefer o cazare in Limenas, iar de aici pot ajunge usor si rapid la Makriamos, Paradise beach, Skala Potamia, Aliki etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doricuta [16.12.14 23:38:19] »

@zuftim - sunt autobuze din jumate in jumate de ora pana la ora 24, deci e foarte usor sa te misti oriunde vrei.

zuftim [17.12.14 00:02:09] »

@doricuta

Da, asa este, le-am folosit si eu. Rutele acopera toata insula, iar traseul Naxos Chora-Agios Prokopios-Agia Anna-Plaka e f bine deservit. Autobuzul pleaca de langa port din centru, avea statie intermediara la 1-2 minute de studioul unde eram cazat si isi continua traseul spre plaja Plaka. Bineinteles e valabil si ptr retur.

Strict din punctul meu de vedere, deoarece seara imi placea sa ma plimb prin port, oras, cetate, faleza etc, nu mai aveam chef sa urc in autobuz, masina, ATV etc sa ma duc acasa la culcare, ci tot printr-o plimbare sa ajung si la nani. Dar cine vrea sa se trezeasca dimineata cu nesfarsita intindere de nisip fin si curat numita plaja Plaka aproape, da! Cazarea in zona Plaka e minunata! E doar o simpla chestiune de gusturi. Daca aveam si eu un avatar ca in celebrul film omonim, pe el l-as fi trimis sa colinde prin cetate in Naxos Town, iar eu as fi lenevit tot sejurul pe mirifica plaja Plaka! Dar sa stiti ca mi-ati dat o idee super: data viitoare cand ajung in Naxos, ma cazez si eu la plaja Plaka.

doricuta [17.12.14 07:46:30] »

@zuftim - Noi mergem numai in septembrie, am stat la Plazza Beach cu 45 euro pe noapte iar anul asta ne-am cazat la Fata Morgana (asa se numeste, am ramas si noi surprinsi) cu 50 euro pe noapte. Alta data am stat la un studio cu 25 euro (Aronis studio).

webmaster28 [17.12.14 07:56:41] »

@doricuta -

anul asta ne-am cazat la Fata Morgana (asa se numeste, am ramas si noi surprinsi) cu 50 euro pe noapte. Alta data am stat la un studio cu 25 euro (Aronis studio).

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

doricuta [17.12.14 08:18:11] »

@webmaster28 - N-am mai scris de mult timp desi am multe lucruri de relatat. O sa-mi fac timp si o sa revin.

danamandache [17.12.14 13:26:47] »

@doricuta - Multumesc mult pentru recomandari. Interesanta idea de a pleca fara rezervare. Am sa ma gandesc serios la ea, mai ales ca hotelurile alese de mine au preturi ce pornesc de la 50 de euro pe noapte /pers.

danamandache [17.12.14 14:24:16] »

@zuftim - Mutumesc pentru ajutor.

Voi merge in Naxos la inceputul lui septembrie cu masina. Am cautat cazare pe booking si la agentia care ma ajuta cu vacantele in fiecare an. Sfatul unui bun prieten si coleg de pe AFA, a fost sa caut cazare in oras si asa am facut. Caut, de fapt, un hotel pe plaja, foarte aproape de oras. Am gasit doua pe plaja Agios Georgios (Nissaki Hotel si Galaxi Hotel) dar, nu stiu pe care sa il aleg. Zona Plaka mi-a placut foarte mult in fimulete vazute pe youtube. Cat despre Paros, iti pot spune ca prima mea optiune de vacanta in 2015 a fost Mykonos+Paros. M-am razgandit, deocamdata, dar cu siguranta voi descoperi frumusetea acestor insule intr-o buna zi.

Multumesc inca o data pentru sfaturile date si pentru articolele exceptionale care mi-au mers la suflet si care ma ajuta sa visez la calatorii de poveste.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [17.12.14 15:13:46] »

@danamandache

Galaxi hotel il stiu bine "din vedere" .

E f. aproape de plaja Agios Georgios, la vreo 35-50 metri; mai exact are o curte-gradina interioara frumoasa, cu vegetatie, hotelul de asemenea arata bine, cel putin din exterior, asa cum l-am vazut eu. Degaja o atmosfera intima, relaxanta, desi e aproape de plaja, este suficient de "izolat" de tumultul turistilor. Il stiu bine, deoarece am trecut deseori pe langa el, de la studio in drum spre plaja. L-am si pozat, dupa ce voi ajunge acasa, eventual incerc sa mai atasez niste poze cu el, atat cat am reusit sa-l fotografiez. Daca stiam ca il aveti in lista de prioritati ptr la anul, l-as fi "monitorizat" si mai puternic, poate intram in "inspectie" prin camere

Referitor la Nissaki, acum pe moment nu mi-l amintesc, dar dupa ce ajung acasa incerc sa mi-l amintesc, poate reusesc.

Deci concluzia mea ar fi ca hotel Galaxi, cel putin din exterior si ca pozitie strategica, pare foarte OK.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zuftim [17.12.14 17:14:42] »

@danamandache

Hotelul Nissaki este inspre capatul nordic al plajei Agios Georgios, deci mai aproape de centrul orasului decat hotel Galaxy, care e mai spre sudul plajei; oricum distantele nu sunt semnificativ diferite.

Cred ca amandoua sunt hoteluri bune sau f. bune, poate un plus de confort pentru Nissaki, dar si un plus pentru Galaxy in ceea ce priveste gradina sa, plina de arbori (palmieri de exemplu), in care e amenajata si piscina hotelului.

Oricare ar fi alegerea dvs intre aceste doua hoteluri, parerea mea este ca ar fi o alegere buna si inspirata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Camelia19 [17.12.14 17:27:12] »

zuftim - Hehe, era sa stam la acelasi hotel . Maria Studios a fost una din cele 2 locatii care au intrat pe "lista scurta" ca sa zic asa, cand credeam ca va mai veni cineva cu noi. Din pacate acea persoana nu a putut veni (nici nu-si poate imagina ce a pierdut!) si a trebuit sa anulam rezervarea pentru 3 persoane si sa luam pentru doua, iar Maria Studios nu mai avea camera dubla disponibila. Asa ca pana la urma a ramas Anna Studios. Si ca sa-ti raspund la intrebare, sigur ca voi mai ajunge in Ciclade, chiar daca nu anul viitor (desi mi-as dori), dar cu siguranta voi mai ajunge. Sunt cateva insule pe care le am in minte, printre care Ios, Milos si Amorgos, dar mai sunt si altele, voi face multa munca de cercetare cand va sosi momentul.

danamandache - Felicitari pentru alegerea facuta de a vizita Naxos si Santorini. Nu pot sa nu sper ca si review-urile mele despre itinerariul concediului de asta-vara au inclinat putin balanta. Si eu iti recomand cazarea in Naxos Chora, dar vad ca oricum deja te-ai horatat. Oraselul este absolut spectaculos si e bine sa fii prin preajma mai ales pe la orele serii cand e cu adevarat feeric, la o terasa sau pur si simplu sa pierzi vremea plimbandu-te pe stradute, fara a fi legata de o ora fixa la care sa trebuiasca sa te intorci in alta localitate.

danamandache [17.12.14 21:18:11] »

@zuftim - Multumesc pentru informatiile pretioase. Balanta inclina spre Galaxi.

danamandache [17.12.14 21:57:59] »

@Camelia19 - Ti-am citit articolele cu multa placere. M-au purtat pe aripi de vis spre aceste minunate insule. E timpul, insa ca visul sa devina realitate. Intr-adevar, modul in care ati scris despre despre aceste destinatii, @Camelia19, @zuftim, @motaneata si @ionescunic, m-au facut sa-mi doresc sa fiu si eu acolo, candva. Va multumesc!!!

doricuta [17.12.14 22:07:39] »

@danamandache - e musai sa mergi acolo si iti vei dori sa revii. Am fost 3 ani la rand, este minunat... am facut si eu niste articole, daca ai timp urmareste-le.

danamandache [18.12.14 07:50:46] »

@doricuta: le-am citit, doricuta. Sunt foarte bine structurate si extrem de utile. Multumesc pentru ajutor.

motaneata [19.12.14 00:39:28] »

@danamandache -

Ma vad nevoit sa intervin.

Si eu m-am intrebat, cand cautam cazare in insula Naxos: unde e mai bine sa stau, in capitala sau la un hoteles pe o plaja frumoasa? (Plaka, Agios Prokopios, Agia Anna).

Bineinteles ca mi-ar fi placut sa ies in balcon, dimineata, si sa privesc marea albastra si nisipul auriu de pe Plaja Plaka. Dar seara? Seara nu prea ai ce sa faci pe acolo, toti pasii se indreapta catre Chora. Asa ca am ales fara prea multa ezitare... Chora. Si bine am facut, atmosfera din Naxos Town este deosebita, atat ziua, dar mai ales seara.

Asadar, te-ai orientat bine alegand sa stai in Naxos Town. Dar unde?

Cele doua hoteluri pe care le-ai "ochit" sunt foarte bune, dar... eu, hmmm, ... nu le recomand! Principala mea retinere este pretul. Sunt enorm de scumpe pentru Naxos. Tocmai am studiat putin si m-am ingrozit. O camera dubla, cu mic dejun, costa 150 EUR/noapte la Galaxi Hotel. La Nissaki Beach Hotel, o camera de 21 m. p. cu vedere la... piscina, costa 180 EUR/noapte!!! Si nici macar nu are vedere la mare. Una cu vedere la mare costa, ... tine-te bine, ... 1031 EUR pemtru 4 nopti (258 EUR/noapte), la inceput de septembrie!!! Pai eu cu banii astia stau toata vara in ciclade!

Daca aceste hoteluri ar fi avut o vedere la mare cum sunt cele din Imerovigli, sau Oia (Santorini), sau Platis Gialos, Psarrou (Mykonos), sau Fiskardo (Kefalonia), sau de pe coasta de vest a insulei Paros, sau vederea de la "Vega" din Tinos, sau pe cea de la Mabely din Zakynthos, sau pe cea de la Atlantica Mediterraneo-Ermones/Corfu (as fi zis ca "vederea face toti banii", dar asa?

Insula Naxos este foarte frumoasa, cu siguranta te va cuceri, insa nu iti imagina ca vederea de la Galaxi sau Nissaki asupra Golfului Agios Georgios te va lasa fara grai. Plaja Agios Georgios este o plaja obisnuita, cu nisipul usor gri, plata si destul de aglomerata, iar apa marii nici nu se compara cu cea de la Plaka. Eu am stat la un hotel langa Galaxi, la doi pasi de Agios Georgios, m-am plimbat pe aceasta plaja, pana la... Nissaki si inapoi, dar... urcam in masina si in 10 minute eram la... Plaka! Plajele adevarate ale Naxosului sant Plaka, Agios Prokopios, Agia Anna, Kastraki si Pirgaki. Atunci, de ce sa dai o caciula de bani pentru un hotel cu o vedere la mare... banala???

Concluzia o tragi singura: este excelent sa te cazezi in Naxos Town, dar nu vederea la mare este cea mai importanta aici, vei avea parte de vedere "sa mori si sa invii" in Santorini, in Naxos completezi cu atmosfera locala.

Sa-ti mai spun ceva, poti sa ai o vacanta de neuitat in Ciclade, dar aceste insule au un secret, o caracteristica aparte. Secretul pentru o vacanta de vis in Ciclade este sa simti atmosfera traditionala cicladica. Si asta nu se intampla intr-un hotel de 50 de camere, cu mobila IKEEA si arhitectura europeana. Trebuie cautat un hotelas micut, intim, cu 8-10 camere, de care se ocupa proprietarul si sotia lui, eventual cu ceva ajutoare, un hotel cu arhitectura traditionala cicladica: casute albe, ca de zahar cubic, cu marginile rotunjite, cu usi si pervazuri albastre, cu obloane la usi si ferestre, iar in interior totul sa fie traditional: camere mari, albe, pat de piatra alba, acoperit cu saltea de calitate, dus cu semipereti de piatra rotunjita, pe jos piatra slefuita, sau gresie de calitate, canapea de piatra cu saltea si multe perne, usi sectionate (se deschide toata usa, sau numai partea de sus, ca o fereasta), care sa dea pe o terasa mare si obligatoriu umbrita, dotata cu mobiler de calitate. Camerele sa aiba ventilatie naturala. Hotelasul trebuie sa fie intr-o zona linistita, dar usor de ajuns pe jos in centrul orasului, sau in port. La un asemenea hotelas, proprietara trece din cand in cand si iti aduce un strugure, o prajitura, te intampina cu un prosop umezit si rece, atunci cand te intorci de la plaja. Camera o vei gasi intotdeauna aerisita si luna de curata. Te face sa te simti bine.

Asa ceva trebuie sa cauti si... la un pret decent. Asta inseamna 50- 70 Eur/ noapte, nu 180!

Inca ceva: este prea devreme sa rezervi acum pentru Naxos. Asteapta sa apara "ofertele speciale" Asta inseamna cam luna februarie. Daca te vei uita pe saitul de la Nissaki, ei chiar spun ca nu au nici o oferta speciala, dar ca... urmeaza!

Acum rezerva cei care vor sa scape de griji, dar... platesc.

Am in gand un hotelas bun pentru Naxos, dar parca nu l-as spune public, are putine camere si... n-as vrea sa le ocupe altii inaintea ta.

Vorbim pe PM, nu te grabi.

danamandache [19.12.14 10:43:55] »

Asta da interventie @motaneata. Merg pe mana ta, ca si anul trecut. Sunt sigura ca voi avea o vacanta de vis. Iti multumesc mult pentru ajutorul dat. Astept PM.

Va multumesc din suflet doricuta, camelia, zuftim! Astept si de la voi sfaturi referitoare la drumul cu masina, cazare, excursii, taverne bune.

Sarbatori fericite si un an bogat in vacante de vis, va doresc!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doricuta [19.12.14 14:41:30] »

@danamandache - Noi suntem adeptii mersului in Grecia cu masina. O parcam la locul de cazare si inchiriem ceva pe insule. La Paros mereu am inchiriat un Suzuki Jimny si in fiecare zi ne-am dus in alte locuri la plaja, inclusiv Antiparos. La Paros preferam orasul Naoussa si mereu am stat la Manis Inn, pe malul marii. La Naxos mereu am inchiriar un ATV mai puternic, odata am inchiriat un buggi dar e mai confortabil cu ATV. Apoi in fiecare zi plimbare de-a lungul insulei. Preferam cazare la Plaka Beach, recomand Fata Morgana sau Plaza Beach. Dimineata iti bei cafeaua pe plaja care este peste drum de hotel.

La Santorini am inchiriat un Peugeot decapotabil, ... si sa te tot plimbi de-a lungul si de-a latul insulei...

La Ios am fost mai cuminti, am folosit masina personala.

Sarbatori fericite la toata lumea si vacante de neuitat in anul urmator.

Va imbratisez.

Camelia19 [19.12.14 17:14:13] »

danamandache - Subscriu la absolut tot ce zice @motaneata. Atmosfera traditionala cicladica este mult prea deosebita ca sa o pierzi intr-un hotel luxos dar impersonal. Cauta ceva in bani mai putini si foloseste diferenta pentru micile bucurii de zi cu zi, un frappe, o masa buna la o taverna, souveniruri home-made, o cina mai deosebita in fata unui pahar de vin, nenumarate excursii pe insulele din zona.

Asa vei cheltui banii treptat, de fiecare data cu zambetul pe buze, in acelasi timp acumuland amintiri pretioase care pana la urma sunt cele care vor dainui, si nu cine stie ce mobilier "de la IKEA", vorba lui @motaneata.

Nu stiu ce as are in maneca @motaneata, mi-ar fi placut sa stiu pentru ca am impresia ca e exact ceea ce cautam si eu in materie de cazare in Naxos.

zuftim [19.12.14 17:41:25] »

@danamandache

@Camelia19

@motaneata:

Doamna @danamandache, nu am indraznit sa va contrazic in momentul in care mi-ati prezentat cele 2 variante de hoteluri, pentru ca am considerat ca nu e treaba mea sa ma bag peste optiunile oamenilor. Sunt hoteluri f bune, confortabile, f. bine pozitionate.

Dar... Dar...

Nu sunt in stilul si spiritul Cicladelor, si sunt poate exagerat de scumpe. Nu vreau sa reiau ce a scris @motaneata, ideea este ca absolut tot ceea ce a prezentat in ecoul sau este adevarat si plin de talc, substanta, miez.

Dar ca sa simti farmecul si vraja Cicladelor, trebuie sa ajungi acolo. Abia atunci poti intelege despre ce este vorba. Asa am "patit" si eu. Ridic in slavi in reviewurile mele aceste locuri, dar poate aproape nimeni nu le poate intelege, pana nu ajunge acolo. Aici nu este vorba despre Grecia, despre insule grecesti, este vorba de vraja si farmecul unic, special al Cicladelor!

@motaneata a reusit sa prinda in ecoul sau aceasta chintesenta cicladica. Aseara cand i-am citit ecoul, aproape ca m-au dat lacrimile. M-a facut sa ma simt din nou acolo. Am rememorat datorita lui experiente unice. El nu numai ca cunoaste extrem de bine cicladele, dar a stiut sa si redea scurt, concis si edificator: esenta, farmecul, mirajul lor.

Doamna @danamandache, credeti va rog "pe NV" tot ceea ce a scris @motaneata in acel ecou si nu va va parea rau! Singura "problema" posibila: veti risca sa deveniti "dependenta" de Ciclade, asa cum am devenit si eu.

In ceea ce te priveste pe tine, @Camelia19, felicitari: esti "de-a noastra! "

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Camelia19, danamandache, doricuta, dorissa, livdan, motaneata, Rodel, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Naxos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11336588859558 sec
    ecranul dvs: 1 x 1