ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 27.06.12
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Capitala celor 3 Imperii

TIPĂREȘTE

Aceasta relatare nu este descrierea celebrului Istanbul, pe care multi dintre noi il cunosc sau l/au vizitat deja. Va impartasesc doar cateva experiente personale avute in decursul celor 2 vizite in orasul de pe 2 continente, si care pot fi utile celor care isi fac un plan de calatorie.

Orasul a fost succesiv capitala a 3 imperii: Imperiul Roman de Rasarit, Imperiul Bizantin si apoi Imperiul Otoman si a purtat denumiri diferite, de la Byzantion la Constantinopole si la Istanbulul de azi. In vechile scrieri romanesti mai apare si sub denumirea de Tzarigrad, imprumutata de la rusi. In 1923 celebrul lider turc Mustafa Kemal a mutat capitala Turciei la Ankara, care este insa mai mult o resedinta administrativa, Istanbulul ramanand neoficial capitala istorica, economica si culturala a tarii. Spun asta ca sa intelegem valoarea orasului, cu o istorie de peste 2000 de ani si o populatie actuala de peste 14 mil. locuitori. Adica un loc in care ai ce sa vezi.

Am ajuns in orasul aflat pe malurile Bosforului si asezat pe 2 continente, Europa si Asia, pentru a doua oara, la finalul unei calatorii de 3 saptamani prin Turcia, relatate in 2 rewiev/uri anterioare despre Turcia de la nord la sud si Coasta de Turcoaz. Pentru ca in drumul la dus am traversat Marea Marmara cu vaporul prin stramtoarea Dardanele, acum am ales sa urcam spre Istanbul pe autostrada de la Izmir, o sosea excelenta si cu o circulatie ok.

Dar daca de la Kusadasi pana la intrarea in Istanbul am parcurs cca. 800 km in vreo 4 ore, traversarea orasului, pe unul dintre cele 2 mari poduri care leaga Asia de Europa, ne/a luat alte 3 ore. Asta pentru ca am ajuns la orele pranzului, pe la 4-5 dupa/amiaza, iar circulatia in oras era nebuna. Aveam varianta sa traversam marea din nou cu ferry/bac/ul dar am preferat podurile pentru impresia artistica si ca sa nu ne inghesuim pe vapor printre tirurile care nu aveau acces in oras.

Drumurile erau atat de aglomerate incat numai traversarea podului de pe un mal pe altul a durat cam o jumatate de ora, intr/un puhoi de masini bara la bara.

Din fericire pentru sederea in oras am ales un hotel de langa aeroport, ceea ce ne/a permis drumul doar pe bulevarde largi si cu prioritate, spre o directie bine indicata si de panourile stradale. Am avut si nevoie de putin ajutor si am intrebat o patrula de politie moto, care s/a oferit sa ne conduca pana la hotel, pe o varianta de drum la cateva minute pe care nu o gaseam, pentru ca GPSul nu avea si harta Turciei incarcata. Dar odata ajunsi la hotel Ibis dupa ce ne/am cazat am renuntat la masina pana la plecarea din Istanbul.

Primul drum in oras l/am facut desigur spre centrul vechi unde sunt aproape toate lucrurile de vazut, de la Sfanta Sofia la Moscheea Albastra si celebrul palat al sultanilor Topkapi, adica la vechea Inalta Poarta Otomana. Hotelul aflat langa aeroport pe malul Bosforului, la cca. 7 km de centru, oferea un transport cu microbuz pana in oras, contra cost. Am intrebat la receptie despre taxiuri si am fost sfatuiti sa fim prudenti caci sunt scumpe si cu preturi variabile.

Asa ca am luat bilete la microbuz pentru dus si intors. Dus adica pana in parcarea cea mare de langa Sfanta Sofia, unde opresc toate autocarele cu turisti veniti sa vada orasul.

Ceea ce am facut si noi, care dupa o documentare prealabila de cateva zile ne/am rezervat 1 zi pentru Moscheea Albastra, Sfanta Sofia si un loc mai putin cunoscut, numit Bazilica cisterna sau turceste Yerebatan Sarnici care este la propriu un fel de palat subteran, cu coloane, etaje si terase sub pamant, pe care umbli pe niste terase/poduri de piatra, inconjurate de apa. Adica o cisterna subterana facuta ca un rezervor de apa al orasului, foarte interesant de vazut si usor de gasit daca il cautati, langa piata cea mare dintre Sfanta Sofia si Moscheea Albastra.

Sfanta Sofia a fost cea mai mare biserica crestina din anul constructiei 537 pana la cucerirea Constantinopolului de catre turci la 1453, cand au transformat/o in moschee si i/au adaugat minarete, iar din 1953 a devenit muzeu. Aici accesul e cu taxa de intrare si e oarece coada la casa, dupa care puteti umbla in voie prin parc si mai ales prin spectaculoasa constructie, catacombele si etajele ei captivante.

Sspre deosebire, Moscheea Albastra este un lacas de cult in care trebuie sa intrati imbracati cuviincios, chiar daca afara e canicula si umblati in pantaloni scurti sau fuste aveti nevoie de o infatisare decenta ca sa puteti intra, gratis. Si, fiind moschee, trebuie sa va descaltati de pantofi sandale etc. dar vi se ofera la intrare o punga in care vi/i puteti duce pana la iesire, unde va incaltati la loc. Prin descult se integege totusi cu ciorapi sau sosete, ca sa nu umblati cu picioarele goale peste covoarele calcate de milioane de credinciosi sau turisti. Care turisti au culoarul lor separat, spre deosebire de mahomedani, unde barbatii merg in spatiul mare din fata iar femeile se ascund intr/un coridor pitic din lateralul cladirii. Aceeasi manevra cu descaltatul este obligatorie la orice alta moschee si orasul mai are cateva mari si frumoase care merita vizitate, dar acolo va trebui sa va descurcati cumva cu pantofii, pe care noi i/am pastrat in rucsacul gol cu care am plecat prin oras.

Intre cele 3 mari locuri vazute am mai avut ragaz si pentru o masa de pranz, tot in centrul vechi istoric al orasului, unde am descoperit o mancare mai grabita si preturi mai mari decat eram noi obisnuiti in sederile la Fethiye si Kusadasi. Dar am luat/o de buna si ne/am continuat calatoria prin oras, caci aveam un loc si o ora fixa de respectat, pentru a ajunge la intalnirea cu microbuzul care ne intorcea la hotel. Si asa ne/am plimbat prin zona turistica a orasului, interesanta, frumoasa, captivanta, desigur si prin celebrul bazar din centrul vechi, unde gasesti ce vrei si ce nu vrei.

Bazarul e un labirint acoperit si plin cu magazine, de la bijuterii si aur la haine si mancare, la cele mai variate preturi, obligatoriu negociate. Ne/am luat si noi niste maruntisuri de amintire si apoi ne/am pregatit pentru recuperarea masinii de hotel.

Aici apare noutatea, caci microbuzul ne astepta pentru de intoarcere seara la 7 sau la 22, iar noi la ora 7 am reusit sa gasim un vapor in capatul de jos al orasului, langa podul Galata, cu care am facut o calatorie pe apele Bosforului, la apusul soarelui. Am avut asfel ocazia bine planificata de a vedea ambele maluri ale orasului de pe apa, inclusiv un apus de soare ca in filmele clasice cu minarete si moschei.

Dar asta ne/a obligat sa cautam seara de la 8 la 9 Piata Taksim, celebra acum dupa revoltele care au aparut mai nou in oras. Spre norocul nostru atunci nu erau agitatii de strada, dar era mai intelept daca nu alegeam varianta asta, pentru ca locul este pe malul european dar dincolo de bucla pe care marea o face numita Cornul de aur adica dincolo de Podul Galata, unde orasul nu mai este atat de turistic. Nu va mai spun ca Piata Taksim asta e ceva mai mare ca Piata Unirii din Bucuresti iar turcaletzul de la hotel nu ne/a dat alt indiciu despre locul de intalnire, asa ca ne/am invartit noaptea la 10 de vreo 3 ori pe toate trotuarele, sunand la hotel sa comunice soferului sa ne astepte pana il gasim.

Si pentru ca soarele tocmai apusese cand il admiram noi din vapor peste apele Bosforului, orasul s/a intunecat odata cu seara si strazile au devenit altfel populate. Am luat atunci hotararea de a folosi totusi un taxi pentru a ajunge la microbuz si l/am ales cu grija, si am avut surprinderea ca pentru toti 4 sa ne ceara un pret extrem de mic, mai mic decat al microbuzului. Ce/i drept am cautat o intersectie cu mai multe taxiuri si atunci oferta a coborat corespunzator.

Si asa am aflat ca taxiul era mai ieftin ca microbuzul iar a doua zi l/am utilizat cu succes si multumire, din oras inapoi la hotel, fara nicio problema. Concret, daca microbuzul ne cerea 4 lire de persoana pana in oras, la intoarcere taxiul ne/a cerut 10 lire si i/am dat 8 tot pentru cele 4 persoane.

A doua zi am dedicat/o vizitei la palatul sultanilor Topkapi care este o adevarata gradina pe malul marii, resedinta sultanilor fiind inconjurata, pentru securitatea pe care acestia si/o doreau, de 3 ziduri succesive de cetate, cu tot atatea curti si constructii. Aici am gasit palatul propriu/zis dar si celebrul Harem, unde am platit o alta taxa de intrare separata, si toate cam scumpisoare, dar de aia mergeam, sa vedem tocmai locurile astea. Frumoase, interesante, multe dintre ele neasteptate. Va las sa va faceti singuri o parere despre fiecare in parte. Intr/una din curtile palatului am gasit si cateva terase cu mancare si bauturi reci, la preturi pe masura, unde ne/am rezumat la niste sandwichuri pentru a nu modifica prea tare bugetul zilei.

In timpul ramas am umblat si prin celebrul cartier Fener de pe malul Bosforului, cel care furniza celebrii domni fanarioti ai tarilor romane trimisi de sultan sa le conduca. Drumurile si locurile din oras mi s/au parut usoare, interesante si demne de strabatut, fara griji si probleme. Ce/i drept nu este cel mai curat oras pe care l/am vazut, iar aglomeratia si toate tipurile de oameni intalnite ne/au facut mereu atenti la genti, buzunare si alte obiecte personale.

Dar nu am avut niciun fel de incident neplacut in cele 3 zile de plimbat de dimineata pana seara sau noaptea tarziu.

Iar iesirea din oras, de data asta cu masina, am facut/o usor, dimineata la 10, pe drumul dinspre aeroport spre autostrada indicata catre Edirne, fostul oras grecest Adrianopol si prima capitala a Imperiului Otoman, dinainte de cucerirea Constantinopolelui.

Pe care va sfatuiesc sa/l cuceriti si dvs., pas cu pas, in cel putin 3/4 zile de plimbare prin oras si interesantele lui vestigii istorice. VA doresc succes.


[fb]
---
Trimis de calatorul in 06.10.14 16:38:02
Validat / Publicat: 06.10.14 17:33:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3917 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (calatorul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Piata mare din Istanbul dintre Sfanta Sofia din fata si Moscheea Albastra.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[06.10.14 17:32:44]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursie la porțile Orientului" (deja existentă pe sait)

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[06.10.14 18:58:13]
»

@calatorul50 -

Dar daca de la Kusadasi pana la intrarea in Istanbul am parcurs cca. 800 km in vreo 4 ore, traversarea orasului, pe unul dintre cele 2 mari poduri care leaga Asia de Europa, ne/a luat alte 3 ore.

Dacă ai parcurs 800 de kilometri în 4 ore, înseamnă că ai mers cu 200 km/h, ceea ce mi se pare cam mult.

În realitate, între Kușadasî și Istanbul sunt doar 650 de kilometri, care pot fi parcurși cam în 4-5 ore, evident, depășind sistematic viteza maximă admisă. În ceea ce privește aglomerația din Istanbul și timpul petrecut într-un trafic incredibil, sunt de acord cu tine.

Aveam varianta sa traversam marea din nou cu ferry/bac/ul dar am preferat podurile pentru impresia artistica si ca sa nu ne inghesuim pe vapor printre tirurile care nu aveau acces in oras.

Tirurile pot traversa Istanbulul pe podul din nord, accesul acestora este interzis doar pe podul din sud, cel care trece prin centrul orașului.

Când am dorit să vizitez Istanbului, tot după un sejur în Kușadasî, am ales cazarea la un hotel din centrul vechi, deplasarea pe jos sau cu tramvaiul la toate obiectivele de interes fiind foarte ușoară. De asemenea, pentru a evita să traversez orașul la ore cu circulație imposibilă, am ales să traversez Marea Marmara cu ferry de la Bandirma la Yenikapi, de aici ajungând mai ușor la hotelul ales. A fost puțin mai scump cu ferry decât cu mașina pe șosea, dar eu consider că a meritat. Pe ferry nu a fost vorba de niciun fel de înghesuială, totul este foarte bine organizat, nu se compară cu traversarea de la Canakkale-Eceabat, de exemplu, aici ferry este închis, mașinile mari și mici stau în cală, iar călătorii au locurile clar stabilite prin bilet, au acces la bufet, duty free, toalete, wireless etc.

Când am vizitat eu Moscheia Albastră, nu era permis accesul vizitatorilor în timpul orelor de rugăciune, de aceea m-am mirat de unde știi tu unde stau să se roage bărbații și unde femeile.

puiutea
[06.10.14 20:31:05]
»

Foarte amănunțită, detailată descrierea ta și, deci, foarte utilă. Da, descrierea ta nu este descrierea Istanbulului, este descrierea uneia din sutele de "fețe, fațete" - cum vrem să-i spunem - ale marelui oraș! Tocmai în asta constă frumusețea și utilitatea acestui sait - varietate, varietate, varietate!

Nu sunt un mâncău, dar văzând pozele postate de tine... trebuie musai să mă duc până acolo, ca măcar să știu dece voi zace!! O frumoasă lecție de geografie, istorie și economie (eheeeeei, sarailiile!!). Cred că Agia Sofia este ceva de vis (ceva poze??). Îți doresc concedii multe și frumoase!

webmaster26
[06.10.14 20:50:50]
»

@puiutea -

dar văzând pozele postate de tine

Pozele sunt încărcate de alți useri. Momentan autorul review-ului nu a încărcat poze!

puiutea
[06.10.14 21:44:09]
»

@webmaster26 - Mulțumesc pentru atenționare. Cu ochii la dulciuri... Toate cele bune!

calatorulAUTOR REVIEW
[07.10.14 08:28:37]
»

@nicole33 - multumesc pentru corecturi, ai dreptate, nu am mai verificat detaliile vacantei de acum 4 ani si am gresit distanta descrisa, poate si drumul a durat mai mult cu 1 ora, scuze pentru eroare. Nu am depasit viteza maxima de autostrada prudent la replica severa a politiei turce, pe care insa nu am intalnit/o pe drum. Adaug aici ca in precedenta vizita la Istanbul cu un autocar acesta a fost oprit pentru ca avea o datorie de taxa de autostrada platita cu un an in urma cu un card care i/a permis accesul dar nu mai avea bani in cont. Si masina a fost oprita de o patrula si soferii taxati pentru datorie, iar cand noi am vrut sa discutam cu politistii insotitorul turc a insistat sa nu ne bagam ca iese mai rau pentru toti. Asa ca am stat cuminti.

La Moscheea Albastra am nimerit intre orele de rugaciune, fiind atenti la strigarile muezinilor din minaretele orasului, dar erau credinciosi la rugaciune si barbati si femei, putini si plimbareti. Femeile se vedeau mai greu dupa gardul despartitor unde stateau ascunse privirilor si nu am insistat ca sa nu par indiscret.

Pentru vizitarea orasului noi am folosit microbuzul hotelului caci nu aveam transport in comun pana in centru, iar prin oras am mers cu pasul de dimineata pana seara, preocupati sa vedem locurile celebre din zona istorica. Multumesc pentru completari si recomandari.

calatorulAUTOR REVIEW
[07.10.14 08:31:07]
»

@puiutea - multumesc pentru apreciere si urari. Da, mancarea minunata la turci, mie mi/a placut pana si supa de linte sau pilaful garnitura la kebapul din farfurie. Mult mai buna si altceva decat gasim prin Romania la shaormerie, unde eu nu prea mananc.

Revin si cu poze, trebuie sa le caut pe CDuri in arhiva si in curand postez cateva locuri care mi/au placut si merita vazute.

Cristinaana
[07.10.14 11:25:06]
»

Nu sunt 3 imperii, Imperiul Roman de Rasarit este acelasi cu Imperiul Bizantin.

calatorulAUTOR REVIEW
[07.10.14 12:30:05]
»

@Cristinaana - Completarea este justificata, dar distinctia intre cele 2 imperii exista, asa cum o confirma literatura istorica sau unele enciclopedii vezi aici detalii Eu am subliniat caracterul exceptional al asezarii si mai putin detaliile istorice, dar multumesc pentru completare si raspuns.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elee
[07.10.14 18:50:56]
»

Celor interesati de istoria locului le recomand sa vada documentarul BBC Byzantium A tale of three cities, il gasiti pe net are 3 parti, dureaza aprox. 3 ore. Mie imi pare rau ca nu l-am vazut inainte de a vizita minunatul oras, dar si asa mi-a facut o pofta teribila sa ma reintorc, asa am aflat si eu ca Basilica Cisterna e una din multele de acest fel aflate in Istanbul si multe alte detalii interesante despre marele oras, conducatorii, istoria locului, mareata Hagia Sofia etc.

Il recomand tuturor celor care inca nu am vizitat locul cat si celor care vor sa il revada.

calatorulAUTOR REVIEW
[08.10.14 08:37:37]
»

@elee - Documentarul despre Istanbul a fost difuzat de DigiTv in serial 3 sambete la rand in luna august, dupa un alt documentar interesant despre Ierusalim. Multumim pentru sfat si informatie, eu le/am vazut pe amandoua.

calatorulAUTOR REVIEW
[09.10.14 09:28:25]
»

@nicole33 - Iata in poza 07 se vede gardul despartitor dintre culoarul turistilor si zona de rugaciune a femeilor mahomedane din Moscheea Albastra. PS nu eu am descoperit locul ci fetele mele surprinse de impartirea zonelor.

calatorulAUTOR REVIEW
[10.10.14 15:51:54]
»

@puiutea - Multumesc iar pentru aprecieri si ma bucura reactia convingatoare. Am revenit cu foto si cu amintirea unor meniuri incantatoare, mai atractive decat locurile uneori. Pacat ca shaormeriile de la noi nu au aceleasi mancaruri ca in Turcia si nu prea seamana cu ce gatesc turcaletii la ei acasa. Nici dulciurile nu au acelasi gust apetisant ca acolo, de la sarailii la baclavale, dar drumul nu/i asa de lung, mai incercam si alte dati. Vacante frumoase si gustoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nikki arb*
[05.08.16 14:20:19]
»

Un oras adevarat, plin de istorie, deocamdata blocat de agitatiile nelinistitoare ale unor lideri politici locali. Sa speram ca lucrurile vor reinta in normal si il vom putea vizita din nou in liniste si cu placere.

calatorulAUTOR REVIEW
[06.09.16 21:44:52]
»

@nikki arb: Din pacate cam asa este, sa speram ca in tara asta interesanta si cu o istorie asa tulburata lucrurile vor reveni la normal, pentru a avea ocazia sa o vizitam din nou cu placere. Vacante frumoase tuturor!

M'Liviu
[14.11.16 21:23:34]
»

Instanbul... un oras superb. am fost de 5 ori. nu am vizitat multe obiective asta ptr ca vreau sa mi planific 3... 4 zile ptr a vizita palate... moschei ssmd. Mereu am stat maxim 2 zile... shoping plimbari... pe jos, plimbare pe bosfor luat masa la podu galata mers de 2 ori pe stadion... totul superb... mai usor cu pedala... totusi. toate cele bune si concedii frumoase

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calatorulAUTOR REVIEW
[14.11.16 22:27:22]
»

@m liviu: Felicitari pentru cele 5 vizite la Istanbul, am reusit si noi in cele cateva zile de sedere plimbari prin oras, bazar, Bosfor, moschei si altele, descrise mai sus. Calatorii frumoase si vacante placute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Cristinaana, elee, M'Liviu, nicole33, nikki arb*
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056421995162964 sec
    ecranul dvs: 1 x 1