ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Salina Cacica - 'ruda mai saraca' a salinelor de pe la noi

TIPĂREȘTE URM de aici

In plimbarea noastra (auto ce e drept) pe la frumoasele manastiri bucovinene (vezi impresii) ne-am oprit si la Cacica.

Aici am vizitat intai salina, apoi frumoasa si impunatoarea biserica romano-catolica aflata vis-a-vis de Salina Cacica. Pentru a ajunge la salina, din drumul national DN2E, dupa indicatorul cu intrarea in localitatea Cacica, se face dreapta, pe o sosea asfaltata, destul de ingusta care te duce pana in fata salinei. Se intra apoi cu masina in curtea fostei exploatari miniere, pana in apropierea intrarii in salina, unde este o parcare rudimentar amenajata.

Salina Cacica este amplasata pe zacamintele de sare descoperite undeva in jurul anului 1780. Este unica prin faptul ca toate galeriile au fost sapate in intregime manual, fara ajutorul utilajelor.

Aceasta zona fiind sub stapanire austriaca in acea perioada, descoperind-se zacamintele de sare, (din vremuri stravechi acolo existau izvoare sarate) s-a dat ordin de infiintare a unei exploatari de sare. Asa a aparut Salina Cacica.

Denumirea localitatii se pare ca vine din slavona ”kaczka” care inseamna “rata” aici fiind candva o zona de vanatoare de rate salbatice.

Comunitatea poloneza si ucraineana a luat nastere in zona, prin muncitorii si tehnicienii adusi de prin diversele provincii ale Imperiului Austro-Ungar, pentru deschiderea si exploatarea minei.

Coborarea in mina de sare se face doar pe trepte din lemn, vreo 500 in total, intai pana in prima sala, aflata la 29 m sub pamant, unde este amenajata capela Sfanta Varvara (ocrotitoarea minerilor). Este o capela dreptunghiulara, de dimensiuni mari: 25m lungime, 9m latime, 7m inaltime, construita in anul 1804. Aici se adunau zilnic minerii pentru a se ruga, inainte de a cobori in mina. In prezent, in fiecare an, pe 4 decembrie, de Sf. Varvara, in capela coboara preotii celor 3 confesiuni din localitate:romano-catolica, greco-catolica si ortodoxa pentru a oficia o slujba comuna inchinata Sfintei Varvara. Capela a fost sfintita in 1904, cu ocazia sfintirii bisericii romano-catolice de la suprafata.

Mai departe, coborand in mina, se ajunge in zona putului de exploatare unde am gasit/vazut si clopotul folosit de muncitori pentru comunicare: Dacă suna o data- trebuia sa astepti, două clincheturi insemna ca urma o ridicare, trei clincheturi–urma o coborare, iar sistemul de siguranta se declansa cu 5 sunete de clopot.

Continuand coborarea se ajunge, la 38m adancime, la capela ortodoxa, situata intr-o galerie larga.

De acolo se ajunge, printr-o galerie liniara destul de lunga, unde la capatul ei, in partea stanga se afla Lacul de saramura (un lac artificial din saramura saturata, sapat manual de mineri), cu dimensiunile de 10m x 6m, pe care s-a plimbat cu pluta care acum este semi-scufundata din cauza depunerilor de sare de pe ea, si regele Carol I, in anul 1902, cu ocazia unei vizite in zona. Lacul este foarte frumos luminat cu ajutorul unor spoturi amplasate pe fundul lui. Imediat langa lac se gaseste sala de dans, unde se organizau in trecut balurile. Se numeste “Sala Ing. Agripa Popescu” după numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului. Se afla la o adancime de 37m si are dimensiuni generoase: 24m lungime, 12m latime si 12m inaltime. La capete este strajuita de balcoane sapate in sare. Din capatul acelei galerii liniare, in partea dreapta se poate ajunge pana la adancimea de 75m, in “sala General Grigorescu”, unde este amenajat un teren de sport unde se pot practica diferite sporturi: fotbal, volei, tenis, etc. Este amenajata si o sala cu mese si scaune si chiar cu sezlonguri pentru cei care vor sa petreaca mai mult timp in salina. Este o experienta placuta vizitarea acestei saline. Ar fi necesara totusi cosmetizarea ei la exterior, fiind cam lasat in paragina, atat cladirea minei dar si curtea din jur.

Dupa vizita in salina care cred ca durat cam 1 ora, la plecare, am vizitat si deosebita biserica romano-catolica aflata vis-a-vis de Salina Cacica. Nu puteai sa nu te opresti si sa nu admiri aceasta frumoasa biserica. Biserica a fost construita in anul 1904 de catre comunitatea poloneza din satul Cacica

Biserica a aparut ca o necesitate a comunitatilor deja stabilite acolo. Acestea fiind majoritar formate din polonezi, germane si ucraineni. Asa s-a inceput construirea in anul 1900 a impunatoare biserici. A fost sfintita in 1904, odata cu capela Sf. Varvara, din salina.

In anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat acestei biserici titlul de Basilica Minor. La 15 august 2010, cu prilejul aniversării a 10 ani de cand a fost ridicata la rangul de Basilica Minor, in fata bisericii a fost amenajata o piata si a fost dezvelita o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 27.09.14 17:21:22
Validat / Publicat: 27.09.14 18:56:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CACICA [SV].

VIZUALIZĂRI: 2791 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13250 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

luciaoradea [01.10.14 16:21:03] »

Felicitari și un superbonus meritat!

Testosu' [01.10.14 21:07:20] »

@luciaoradea: multumesc!

webmaster [26.11.14 13:48:14] »

Mutat în rubrica "Salina Cacica, GURA HUMORULUI" (nou-creată pe sait).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Cacica:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039051055908203 sec
    ecranul dvs: 1 x 1