ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Casa de Piatră a cărturarului Udriște Năsturel

TIPĂREȘTE

Udrișe Năsturel, boier și cărturar ce a trăit în secolul XVII, epoca luminată a lui Matei Basarab, al cărui cumnat chiar era. S-a implicat în introducerea limbii române în biserică și a contribuit la activitatea tipografiilor de la Govora și Târgoviște. De altfel, a scris prefața la Cazania de la Govora din 1642 și a tradus din slavă romanul popular Varlaam și Iosaaf. A deținut o bibliotecă valoroasă.

Vă voi povesti azi despre vizita din septembrie 2012 la acest conac cvasinecunoscut ce se află la numai 36 de km de București, urmând DN 4 către Oltenița, în localitatea Herești, județul Giurgiu. Între timp, din toamna lui 2013 conacul a fost retrocedat, dar se pare că încă se poate vizita (10 ron biletul). Noi am fost la lansarea expoziției ”Piatra și Fierul” organizată acolo de Muzeul Național al Țăranului Român din București.

Am ajuns cu autoturismul în fața ansamblului, format din curtea boierească și biserică, și am parcat undeva la umbră. Biserica, ridicată se pare tot în sec. XVII, poartă hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril și Sf. Treime. Turnul clopotniță domină împrejurimile.

Intrăm pe domeniu pe sub o poartă monumentală și parcurgem o alee cu arcade și flori de toamnă pe o latură. În fața ochilor ni se dezvăluie Casa de Piatră – singura construcție civilă românească din sec. XVII ridicată în totalitate din piatră de talie șlefuită. Monumentul este impresionant, are o arhitectură deosebită, iar poziția sa pe vârful unui mic deal îi oferă priveliști îndepărtate.

Paul de Alep, secretarul patriarhului Macarie al Antohiei, care a vizitat atât Țara Românească, cât și Țara Moldovei, a ajuns și la Hereşti în septembrie 1657. El va asemui conacul boieresc cu “un palat fără egal în lume afară numai de Ţara francilor… atât de frumos că împrăştie toată grija sufletului întristat”.

Se pare că inițial, clădirea sub forma literei L a găzdui două locuințe, cu intrări, camere și pivnițe separate – dedicate lui Udriște Năsturel și fratelui său Cazan Postelnicul Năsturel. Zidurile foarte groase sunt placate atât la exterior, cât și la interior cu blocuri de piatră mari, bine șlefuite. Astfel pereții sunt foarte drepți și fini, impactul vizual fiind deosebit.

În 1831 principele sârb Miloș Obrenovici, refugiat în Țara Românească, achiziționează conacul de la un descendent al familiei Năsturel. El construiește anexele gospodăriei și grajdurile. În 1881, familia boierească Stolojan cumpără conacul și îl stăpânește până la naționalizarea din 1949. În anii 50 este restaurat, în urma unui incendiu.

Am vizitat expoziția ce etala un patrimoniu bogat din fier, aramă și argint. pe lângă obiectele de uz casnic și cele utilizate în gospodărie erau expuse și obiecte de cult. Am văzut cântare deosebite, sisteme de închidere, cădelnițe, o cristelniță frumoasă. Era organizat și un atelier de fierar și, ceva deosebit, o sală pregătită pentru un ospăț boieresc (talgere, platouri, sfeșnice, cofe etc.). Expoziția s-a bucurat de un real succes și chiar era reușită. Concertul de muzică veche românească a celor de la formația Trei Parale a întregit atmosfera boierească.

Acum, chiar dacă conacul se poate vizita, camerele sunt goale. Totuși, modul singular de construcție și clipele de liniște ce le putem petrece în curte merită efortul de a îl vizita.

Sălile mari, cu pereții de piatră albă șlefuită, te îndemnau să te gândești la un bal ori o agapă. Ancadramentele ușilor din interior, golurile mari ale ferestrelor luminoase, beciurile imense, scara interioară – tot atâtea elemente ce dau valoare artistică și istorică conacului. De asemenea, ancadramentele ușilor exterioare sunt interesante, deasupra uneia aflându-se la un moment dat chiar blazonul familiei Năsturel.

Curtea interioară e largă, pigmentată cu câteva ancore vechi și vase de lut.

Un monument deosebit, un cărturar deosebit...


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 12.09.14 13:50:38
Validat / Publicat: 12.09.14 19:00:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GIURGIU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1653 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poarta de intrare pe domeniu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX [12.09.14 19:00:19] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Giurgiu şi/sau împrejurimi" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Giurgiu şi împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049805879592896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1