GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mavromatis - un loc interzis diabeticilor!
Prolog
In engleza este o expresie- "to have a sweet tooth" (a avea o preferinta pentru dulciuri) care ii descrie pe cei ca mine, care au nu unul, ci mai multi "dinti dulci". Review-ul de fata li se adreseaza, deci, tuturor celor care ignora avetismentele doctorului de a evita "consumul excesiv de sare, zahar si grasimi". Tot ce e bun, adica, si chestii care ingrasa... Asta e...
Descoperirea
La prima noastra vizita in Grecia, in Corfu, plimbandu-ne prin magazine si printre tarabe in cautarea delicateselor locale, am dat, inevitabil, peste koumquat. Am intrebat curiosi, ce este, si ni s-a explicat ca este o portocala mica, japoneza sau chinezeasca, confiata sau folosita in diverse produse dulci sau bauturi. Am cumparat, deci, pentru inceput, un borcan de compot de koumquat, un fel de dulceata cu fructe intregi. Asa delicatesa n-am mai gustat! E extraordinar de dulce, dar are si o aroma deosebita care e data de coaja fructului!
Dupa ce am devorat primul borcan am inceput sa cumparam si alte produse facute din koumquat- gem, dulceata, compot, fructe confiate, jeleu, lichior. Si ne-am facut provizii pentru acasa, atrasi si de frumusetea ambalajelor- borcane mici sau mari, frumos decorate cu poze cu koumquati pe fundalul Corfului, sau sticle de lichior sub forma de vioara sau, din nou, forma insulei. Si, afland ca fabrica de qoumquat se afla in Corfu, ne-am decis sa o vizitam, ca sa vedem la fata locului despre ce e vorba.
Fabrica Mavromatis
Aflata pe drumul spre Paleokastritsa, distileria Mavromatis a fost deschisa in anul 1965. Aici se produc dulceturile, compoturile si lichiorurile din fruct. Am crezut ca fabrica e ceva mai mare, mai impozanta, dar este o cladire mica. Intr-o incapere este amenajata o expozitie cu produsele fabricii, unde poti gusta mostre. Filmuletul care prezinta fabrica si procesul de productie ruleaza pe un ecran din incapere. Productia anuala ajunge la un milion de sticle de bautura si 50 tone de dulceturi. Alte produse sunt ouzo, coniacul de stafide si inca 20 feluri diferite de lichior de fructe. Varietatea din fruct rosu, cu 22 sau 25 grade alcoolice, este un lichior cu o savoare deosebita facut din coaja fructului. Se poate servi ca atare, cu gheata, sau amestecat cu suc de fructe sau bauturi mai tari, de genul vodca, whiskey sau coniac. Adaugat in salate de fructe, inghetate sau deserturi le ofera o aroma deosebita.
Mai sunt expuse diferite instrumente si utilaje folosite in trecut pentru distilarea bauturilor. Din magazinul alaturat poti cumpara toate produsele fabricii, la preturi asemanatoare cu celelalte locuri din insula (poate ceva mai mici, dar nesemnificativa diferenta) asa ca nu am facut nici o afacere din punctul asta de vedere.
De unde vine koumquat-ul?
Koumquat-ul este originar din regiunea Asiei de sud, avand primele referinte in literatura chineza din sec. 12. Mult timp cultivat in Japonia, Taiwan si Filipine, a fost introdus in Europa in 1846 de Robert Fortune, colectionar al Societatii Horticulturale din Londra, si curand dupa aceea a aparut si in America de Nord.
Cuvantul inseamna "fructul auriu". Agronomul si botanistul britanic Sidney Merlin l-a adus in Corfu in 1860, si de atunci este cultivat in special in partea de nord-vest a insulei, mai ales langa orasul Nymfes, la nord de Sokraki, unde este amplasata fabrica. Corfu este singura insula din Grecia unde vei gasi aceste fructe.
Cum arata koumquat-ul?
Fructul este asemanator la forma cu portocala, doar ca este de marimea unei masline. Creste in copacei, sau arbusti cu crestere lenta, care ajung pana la 2,5-4,5 metri inaltime, cu ramuri dese si spini. Frunzele sunt verde inchis, lucioase si florile albe, ca ale altor citrice. In functie de marime, copacelul poate produce sute sau chiar mii de fructe anual.
Fructul de qoumquat poate fi rotund sau oval. Kumquatul rotund (numit si Marumi kumquat sau Morgani kumquat) este de culoare galben portocalie, mic, coaja are o aroma dulce dar fructul are un miez acru. Se poate gati dar principala sa intrebuintare este pentru marmelade si jeleuri. E crescut ca planta ornamentala si copaceii poti fi toaletati ca bonsai. Este rezistent la frig si de aceea este mai cultivat decat alte varietati. Poate fi tinut ca si planta de apartament. Aceasta planta simbolizeaza norocul in China si alte tari asiatice, unde se da uneori in dar.
Kumquatul oval (sau Nagami kumquat) face parte din familia citricelor. Copacel mic, nativ din Asia de sud-est si China, are flori albe si fructe portocalii, mici si ovale. Este rezistent la inghet, uneori rezista si la temperaturi negative de pana la -10 °C, si are o perioada de crestere mai scurta, intrand in hibernare devreme toamna.
Afland aceste lucruri de la un magazin care vindea plante si copacei, din Moraitika, m-am hotarat, plina de speranta, sa cumpar si eu unul ca sa-l aduc la noi. Si a rezistat doar pana in iarna. De Craciun ii cazusera toate frunzele, ceea ce am inteles ca era normal, dar primavara n-a mai infrunzit. Am fost foarte dezamagita, mai ales ca lamaiul si portocalul cumparati tot atunci au rezistat si traiesc si acum.
Pentru cei care vor sa incerce cateva retete folosind kumquatul, va recomand site-ul fabricii Mavromatis:
Trimis de luciaoradea in 01.08.14 12:23:02
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Despre asta chiar nu ma asteptam sa citesc Dar ma bucur ca am facut-o.
Am insa o intrebare: fabrica ati putut vizita-o, sau doar magazinul de prezentare? Oricum, se pare ca drumul chiar merita facut )
@arru: Magazinul se vizitează.
@arru:
Da, doar magazinul din pacate. Pe filmulet insa se prezinta procesul de productie.
@johhnyredlabel
Multumesc pentru precizare!
@luciaoradea: ) daca s-ar fi vizitat si fabrica cred ca ar fi fost si mai multe de povestit
@arru:
Ei, da, dar e bine si asa. Principalul e ca poti cumpara din magazin, nu?
@luciaoradea: Cam da Acu ce sa zic Tot ce e bun ingrasa? )) Poate nu chiar tot, dar asta cu siguranta Si taaare as vrea sa gust si eu din deliciile descrise de tine Mai am de asteptat...
@arru:
Ai dreptate din pacate... Uite, ceva frumos care nu ingrasa. Tocmai am scris un review despre bijuteriile Iris Gold din Thassos. Sunt bune, frumoase, si avantajeaza orice silueta! Recomand cu caldura!
@luciaoradea: Doar 75 de euro? Chiar ca sunt mult mai bune )) Si avantajeaza silueta ))
@arru:
Ehehe, da, da, avantajeaza! Nu sunt din aur, doar placate, dar perlele sunt foarte frumoase, nu stiu daca se vede din poze. Si le-am purtat de cateva ori, sunt foarte multumita de ele. Ma bucur ca ai citit review-ul! Si iti multumesc!
@luciaoradea - mmmm... ce pofta de dulce am acum! am sa trec aceasta fabrica pe lista de "too see" pentru vara asta in Corfu!
@AleDia:
Păi așa să faci și nu o sa iti pară rău. Tare mi-e dor de niște qumquat...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 5 zile in Corfu – Paleokastritsa — scris în 28.08.18 de MoniQ69 din GALATI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Minunile din Corfu — scris în 12.02.18 de ari1960 din BUFTEA - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Nu ratati Angelokatro si Afionas — scris în 17.07.14 de cris_drg din BUC - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Doar o scoica? — scris în 25.07.14 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Oct.2009 Muzeul Scoicilor din Benitses — scris în 02.02.10 de ionescunic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Mon repos palace — scris în 13.10.10 de bubumaia din BUCURESTI - RECOMANDĂ