ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bistrita
ÎNSCRIS: 16.07.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Un loc de suflet

TIPĂREȘTE

Fiind bistriteanca, nu puteam rata o vizita in casa unui poet care mi-e drag si pe care il iubesc din tot sufletul. Mi-e greu sa explic de ce, dar atunci cand vorbesc despre Cosbuc simt ca mi se topeste sufletul, in minte imi vin franturi de versuri in care a stiut sa prinda asa de frumos dulceata traiului simplu si curat de la tara. Poate din cauza acestei afinitati pentru taranul roman in adevaratul sens al cuvantului il iubesc asa mult.

Am vizitat casa memoriala de trei ori si de fiecare data am receptat in alt mod vizita. Prima data a fost in calitate de eleva, cand dirigintele nostru, profesor de limba romana (Dumnezeu sa-l odihneasca) ne-a dus intr-o excursie prin judet pe la casele memoriale. De atunci, imi amintesc doar senzatia de bine pe care am simtit-o trecand de la dogoarea de afara in casuta simpla si racoroasa din lemn.

A doua vizita am facut-o cu sotul in urma cu 5 ani. Imi amintesc ca am trecut cu sfiala pragul casei. Din tinda, am trecut in sala de oaspeti si apoi am vazut chilia de rugaciune. Toate obiectele de mobilier sunt originale si poarta cu ele pecetea timpului. E ca si cum ai atinge o icoana, cel putin acesta a fost sentimentul meu. Celelate trei sali adapostesc o expozitie cu documente, corespondenta poetului, editii ale cartilor lui Cosbuc, lucruri care i-au apartinut poetului dar si o parte din impresionanta colectie de 30.000 volume din biblioteca lui.

O doamna amabila ne-a povestit un episod cand poetul, stabilit in Bucuresti, departe de locurile natale, se intoarce sa mai priveasca o data casa parinteasca, in care nu mai locuia nimeni. Priveste inauntru pe fereastra si pleaca. Acesta este DORUL, care te face sa revii iar si iar la pamantul din care ai fost creat.

Si in fine, ultima vizita a fost in urma cu trei ani, cand i-am dus eu pe elevii mei la intalnirea cu universul COSBUC.

Merita sa vizitati acest loc pentru ca merita sa-i cunoastem pe cei care iubesc sufletul romanesc in esenta lui cea mai pura.


[fb]
---
Trimis de donna77 in 22.07.14 19:20:21
Validat / Publicat: 22.07.14 21:22:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂSĂUD [BN].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1609 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (donna77); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 vedere laterala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4050 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [22.07.14 22:05:07] »

@donna77:

… poetul, stabilit in Bucuresti, departe de locurile natale, se intoarce sa mai priveasca o data casa parinteasca, in care nu mai locuia nimeni. Priveste inauntru pe fereastra si pleaca. Acesta este DORUL…

Cât de cunoscut îmi este acest sentiment! Şi eu, stabilită în Bucureşti de multă vreme, mă întorceam din când în când în Neamţul copilăriei mele, la casa părintească. Chiar şi după ce au dispărut, încă îmi vedeam părinţii trebăluind prin curte sau privind îndelung în urma noastră atunci când maşina se punea în mişcare. Cred că fiecare dintre noi are ascuns undeva, într-un colţişor de suflet, mărturisit sau nemărturisit, un astfel de dor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
donna77, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială George Coșbuc [Coșbuc]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050019979476929 sec
    ecranul dvs: 1 x 1