ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.07.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Traseu cu maşina spre Kalithea [Halkidiki]

Ilustrație video-muzicală
Stoyan Yankoula


TIPĂREȘTE

Pe hărţile Google cel mai scurt drum dintre Ploieşti şi peninsula Halkidiki, braţul Kassandra, este cel prin noul punct vamal Makaza, deschis de curând la graniţa dintre Grecia şi Bulgaria. Cum la data rezervării unei cazări de tranzit pe teritoriul Bulgariei existau informaţii nesigure cu privire la data inaugurării acestui punct vamal, am ales traseul prin Sofia şi punctul vamal Kulata, un traseu mai lung cu doar vreo 40 de kilometri.

Numai că „socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg” şi profitând de faptul că aveam cazare dincolo de Sofia, la Blagoevgrad, am mai vizitat câte ceva de-a lungul traseului lungind-ul cu vreo 200 de km. Am fost inspirat cumva cu alegerea traseului, pentru că înainte cu o săptămână de a pleca în vacanţă o revărsare de nori a umflat pâraiele între Veliko Târnovo şi Kilifarevo distrugând şoseaua şi făcând impracticabilă această rută. Ocolul prin pasul Shipka lungea acest traseu, plus serpentinele, aşa că a fost mai bine prin Sofia.

Cum drumul meu spre Bulgaria trece prin aglomerata noastră capitală, am plecat din Ploieşti destul de devreme (orele 5:00) şi pe la 7 şi ceva eram deja la vama din Ruse. Având nevoie de cash pentru cazare şi vignetă am cumpărat 150 de leva de la o tonetă situată înainte de intrarea în vamă (2,4 ron/leva), apoi după trecerea vamei am cumpărat 2 vignete pentru două săptămâni consecutive (22.06-28.06 şi 29.06-05.07) cu 10 leva fiecare.

Şoseaua destul de bună, dar după Byala în interiorul maşinii se auzea un zgomot aşa înfundat, un bum, bum, supărător după zeci de km parcurşi, zgomot cauzat de pietrişul încorporat în partea superioară a stratului de asfalt. La un popas am studiat problema şi mi-am dat seama că acest pietriş are rolul său important în durata de valabilitate a structurii asfaltice nou create.

Ocolirea Sofiei am făcut-o prin stânga, înainte de intrare, neţinând cont că pe hartă erau nişte puncte de lucru pe această centură (fiind duminică). Am setat GPS-ul spre localitatea Krivina, am intrat fără probleme şi după ce am parcurs ceva km pe centura destul de liberă, am setat din nou GPS-ul spre Draghicevo, după care am intrat în acea porţiune de autostradă.

Înainte cu cca 10 km de Blagoevgrad, cam în dreptul localităţii Kocerinovo, am făcut stânga spre Rila, o localitate unde la vreo 20 de km se află cea mai mare mănăstire ortodoxă din Bulgaria şi despre care intenţionez să scriu un review separat. A fost un drum foarte frumos printre dealuri şi peisaje deosebite.

La întoarcerea de la Rila Monastery am făcut plinul de la benzinăria din Rila gândind că pe autostradă şi în localităţile de pe un traseu turistic circulat benzina este mai scumpă. Am gândit greşit, pentră că aici am luat benzină cu 2,5 leva per litru, iar în localităţile de pe traseul circulat benzina era 2,43 leva (la Shell) şi chiar 2,39 leva la o benzinărie căreia nu i-am reţinut numele. Ăştia sunt pe invers, eu pe unde am mai fost, am luat benzină mai scumpă de pe traseele aglomerate.

Ajunşi în oraşul Blagoevgrad ne-am cazat, după care am ieşit să facem un tur al oraşului în zona centrală. Nu mi-a plăcut deloc acest oraş! Este printre puţinele din Bulgaria în care am fost şi nu m-a atras nimic. Un oraş tern în care doar parcul central şi preţurile din magazine mi-au atras atenţia (mult mai mici ca în alte oraşe). Am cumpărat de aici spre exemplu, un slip cu 1,6 leva (cca 3,5 lei), pâine cu 30 stotinki (0,72 lei) sau bere Kamenitza cu 70 stotinki (cca 1,5 lei).

La plecare din Blagoevgrad având în vedere distanţa mai mică care ne-a rămas de parcurs până în Halkidiki, am hotărât să mai facem o deviere de traseu până la Bansko, vestita staţiune de ski a Bulgariei. Total diferit de Blagovgrad, oraşul Bansko are multe zone de verdeaţă, parcuri, restaurante şi baruri. În ziua şi la ora când noi l-am vizitat nu era aşa de animat precum ne-am aşteptat. Probabil în weekend şi în perioada de iarnă lucrurile stau altfel. Staţiunea este frumoasă, are multe zone de agrement, iar imaginile spre munţii din apropiere sunt deosebite.

Următorul oraş în care ne-am oprit a fost Sandanski, unde intenţionam să vizităm căteva obiective istorice printre care şi un muzeu arheologic. Din păcate nu am mai avut mult timp la dispoziţie, aşa că după ce am cumpărat câte ceva de la Kaufland-ul de la intrare, am parcat maşina pe o stradă laterală şi ne-am limitat în a vizita strada centrală din oraşul vechi.

Este o stradă comercială foarte frumoasă, străjuită de copaci umbroşi cu numeroase magazine, restaurante, baruri şi plină de turişti. Evident că şi preţurile sunt cu mult mai mari faţă de Blagovgrad, Rila sau Riltsi, unde mai făcusem noi ceva cumpărături (aici de exemplu, un magnet avea preţul dublu).

La ieşirea din Sandanski am alimentat de la Shell benzină, cu 2,43 leva litrul, apoi ne-am îndreptat spre vamă. Traseul cunoscut prin Levunovo era în lucru şi în ciuda indicaţiei date de "Ioana" am luat-o la dreapta spre Petrich adăugând vreo 20 km în plus la traseul spre Grecia. Formalităţile vamale au decurs rapid şi dă-i bătaie spre Halkidiki. Drumul până la Serres destul de naşpa, îngust pe alocuri şi nici covorul asfaltic nu era de bună calitate.

De la Serres am hotărât încă de acasă să nu o iau în dreapta, pe traseul cunoscut Xiopoli, Tesalonic, ci să merg către Nigrita, Apollonia, Poligiros, Nea Moudania din dorinţa de a vedea localităţi diferite de cele situate aproape de malul mării. A fost un traseu interesant, şosele bune şi frumoase, străjuite în multe locuri de leandri de mai multe culori.

După o porţiune mai lungă de drum în şes am început să urcăm, apoi la coborâre am ajuns la Lacul Volvi, al doilea lac ca mărime din Grecia. Înainte de Apollonia, într-o mică pantă, am întâlnit un loc de popas, unde am oprit să mâncăm ceva de la pachet. Popasul este situat lângă o bisericuţă, într-un loc umbros şi dotat cu un foişor, cu mese şi canapele. La umbra acestui foişor şi lângă o cişmea de apă având în spate o frumoasă livadă de măslini am mâncat ,apoi ne-am luptat cu un pepene imens luat de la Riltsi, Bulgaria.

După mai multe suişuri şi coborâşuri printre dealuri, până aproape de Poligiros, am început să coborâm pe o şosea mai dreaptă şi un asfalt excelent. La un moment dat am văzut în faţă marea şi am început să fredonez acompaniat de membri echipajului: ”Mă întorc la tine iar şi iar mare albastră... ”

Nu ştiu de ce, dar ori de câte ori mă întâlnesc cu marea, mă apucă aşa o bucurie de copil, o bucurie pe care am simţit-o prima oară la Mamaia cu mult timp în urmă. La o vârstă când prăjitul la soare nu mai constituie o plăcere ,şi de aceea prefer muntele, îmi este foarte greu să treacă o perioadă în care să nu văd spărgându-se de mal valurile tumultoase ale mării.

În continuarea traseului am mers o bună bucată de drum cu marea în stânga noastră, am ajuns la Nea Moudania, apoi am făcut stânga spre braţul Kassandra, mai precis spre Kalithea, punctul terminus al călătoriei noastre.

Aveam să petrecem aici 5 zile de răsfăţ, într-o staţiune animată, cu plaje deosebite şi având un timp excelent. Dar despre toate acestea într-un review viitor.

Pe curând!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 17.07.14 14:42:23
Validat / Publicat: 17.07.14 15:44:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 7362 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Şoseaua la ieşire din localitatea Rila. De aici mai sunt vreo 15 km până la Mănăstirea Rila (cea mai mare din Bulgaria).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

alinaro
[17.07.14 16:35:00]
»

@traian. leuca: Ma bucur sa va vad in poze voinic si sanatos, "mare si tare". Vacante frumoase in continuare!

amero
[17.07.14 16:59:22]
»

dle Leuca, felicitari ptr. vacanta si astept cu nerabdare sa ne povestiti aventurile dvs. Aveti dreptate, statiunea Bansko este foarte frumoasa, dar fiind o statiune prin excelenta pentru ski, vara si mie mi s-a parut usor trista si uitata, dar iarna este chiar de vis, cu viata continua si peisaje superbe

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[17.07.14 19:27:31]
»

@alinaro, @amero: Mulţumesc frumos, pentru vizită şi încurajări!

Încerc şi eu să trec peste "barierele" vieţii şi să mă simt bine în fiecare zi.

Şi eu vă doresc călătorii cât mai frumoase!

Alex_Macedo
[19.07.14 18:25:28]
»

Seri in Kalithea, cu Mythos brumat, iti doresc!

Vacanta placuta, domn' Traian! Lasa "barierele"... macar in concediu!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[19.07.14 20:21:01]
»

@Alex_Macedo: Mulţam fain, maestre!

webmaster13
[19.07.14 21:49:37]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[19.07.14 22:04:53]
»

@webmaster13: Mulţumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, alinaro, amero
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul spre Halkidiki / Cu mașina prin Peninsulă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.74926209449768 sec
    ecranul dvs: 1 x 1