ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2009
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Haga - orașul celor peste 150 de instituții internaționale

TIPĂREȘTE

Am ajuns în Haga (Den Haag) într-o dimineaţă însorită de iulie, devreme, când nici terasele nu erau încă deschise şi, conduşi mereu de acelaşi GPS de încredere, am parcat maşina în parcarea subterană Noordeinde, adică "în buricu' târgului". Imediat am ieşit prin Hartogstraat, spre Kneuterdijk, exact la statuia lui Johan de Witt. Recunosc că nu auzisem acest nume, dar mai târziu m-am interesat (pe Internet, unde altundeva? ) şi am aflat că acest politician olandez care a trăit în secolul al XVII-lea a reprezentat o personalitate importantă (pentru olandezi) în vremea când Ţările de Jos erau o mare putere în Europa.

De aici, Kneuterdijk continuă cu nume schimbat, Buitenhof, de la numele scuarului din apropiere. Aici intrăm la Centrul de informaţii turistice, de unde obţinem toate informaţiile necesare vizitei de o zi în Haga. Admirăm priveliştea minunată spre Hofvijver, lacul cu fântână arteziană din marginea complexului Binnenhof. Acesta din urmă este un complex de clădiri care găzduiesc parlamentul, guvernul şi birourile primului ministru.

La intrarea principală (Stadtholder's Gate), domină statuia ecvestră a regelui William II (1792 – 1849, rege al Olandei, Mare Duce de Luxembourg). Cea mai impunătoare parte a complexului este Ridderzaal (Sala Cavalerilor), folosită pentru recepţii şi congrese. Tot aici se desfăşoară sesiunea de deschidere a Parlamentului, în a treia marţi din Septembrie (Prinsjesdag), când regina vine la Parlament în caleaşca de aur şi ţine un discurs. Din păcate, sala era închisă şi am admirat-o doar pe exterior.

Ieşim pe poarta dinspre est, unde, imediat în stânga este Mauritshuis, galeria regală de pictură, cu lucrări de Vermeer, Rembrandt, Potter, Frans Hals şi Hans Holbein cel Tânăr. De altfel, în jurul complexului Binnenhof se găsesc şi alte muzee: Esher im Palais, Muzeul de Istorie, Museum de Gevangenpoort şi Galerij Prins Willem V, Muzeul Bredius, Muzeul Meermanno.

Continuăm plimbarea şi intrăm în Plein, o piaţă cu vedere spre Muzenplein (piaţa muzelor). În centrul pieţei se află statuia lui Willem van Oranje. De jur împrejur, clădirile au adăpostit sediile Ministerelor de Interne, de Externe şi de Justiţie şi al Curţii Supreme, în prezent aici aflându-se birourile unor parlamentari.

Ieşim în Muzenplein, unde admirăm un grup de clădiri moderne şi ne întoarcem pe Turfmarkt, o zonă pietonală modernă de-a lungul Primăriei. Trecem de Lucent Danstheater en Dr Anton Philipszaal şi intrăm într-o piaţă largă, unde, din loc în loc, ţâşnesc jeturi de apă. Peste drum, Nieuwe Kerk (Biserica Nouă), căreia îi dăm ocol, fără a putea intra (era închisă pentru vizitare).

Ieşim de partea cealaltă, în micul Chinatown, de unde ajungem pe Grote Marktstraat, unde sunt marile magazine, să tot faci shoping.

La capătul stăzii se află Grote Markt (Piaţa Centrală), de unde, pe Schoolstraat, ajungem la Grote Kerk (St Jacobskerk), veche de vreo 600 de ani, dar care, din păcate, e cam înghesuită şi nu-şi poate pune în valoare pe deplin, măreţia.

De aici, revenim pe Nordeinde, spre Nordeide Paleis, reşedinţa regală. Nu vă duceţi cu maşina, nu aveţi unde parca. Noi am avut noroc că parcarea unde lăsasem maşina era foarte aproape. De altfel, acolo ne-am şi întors, am luat maşina şi am plecat ceva mai departe, spre Vredespaleis (Palatul Păcii), sediul Curţii Internaţionale de Justiţie, Curţii Permanente de Arbitraj şi al Academiei de Drept Internaţional.

Din păcate, nu l-am putut vizita în interior, pentru că aici se fac numai vizite ghidate, cu înscriere prealabilă cel puţin cu o zi înainte, ceea ce, recunosc, n-am ştiut. Pentru cei care doresc să facă o astfel de vizită, este foarte utilă această adresă. Din păcate pentru noi, am găsit-o abia la întoarcere. Oricum, chiar şi numai la exterior, priveliştea este minunată. La intrare, pe partea dreaptă, se află Flacăra Păcii Mondiale, un mic monument inaugurat în 2002 prin grija World Peace Flame Foundation, în interiorul căruia arde flacăra păcii,. În jurul monumentului este un brâu de 196 de pietre, fiecare provenind dintr-o ţară diferită. Printre ele, o veţi găsi şi pe cea din România.

Frânţi de oboseală, am încheiat o zi minunată, cu gândul că a doua zi ne aşteaptă Rotterdamul!


[fb]
---
Trimis de Costi in 12.11.09 14:07:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4433 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Statuia lui Johan de Witt şi, în centrul fotografiei, Museum de Gevangenpoort (muzeul Închisorii)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1200 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

turistul
[23.08.10 23:43:36]
»

Am aflat de la un ghid olandez ca in mod surprinzator Haga nu este considerat oras, ci sat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, turistul
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Haga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062038898468018 sec
    ecranul dvs: 1 x 1