ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2009
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 27.05.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Locuri de poveste: Valea Oltului

TIPĂREȘTE

Orice om pasionat de privelişti frumoase a visat să ajungă în locurile încărcate de pitoresc şi istorie, vegheate de umbra lui Mircea, pe Valea Oltului. Merită să păşeşti pe acele meleaguri, chiar şi în tranzit! Poate nu la fel de populară ca Valea Prahovei, Valea Oltului este la fel de spectaculoasă şi plină de poveşti.

Valea Oltului a fost unul dintre drumurile romane cele mai importante din Dacia, cu o dublă funcţie: militară – strategică şi comercială.

Ca simplu călător, nu-ţi imagina că doar peisajul de vis îţi va tăia răsuflarea... Astăzi, peste 300 de monumente se pot vizita în regiune. Iată câteva dintre acestea:

Ar fi inutil să trec în revistă pagini de istorie, vremuri apuse şi poveşti de odinioară. Dar trebuie să aflaţi unde puteţi simţi că religia şi istoria se împletesc. Mănăstirea Cozia e la loc de cinste. Treceţi neapărat şi pe la Schitul Ostrov. Apoi, nu uitaţi mănăstirea Turnu. Biserica este deosebită prin faptul că se înalţă pe două niveluri, iar în fiecare încăpere se ţine o slujbă diferită. Piesa de rezistenţă a întregului ansamblu monahal sunt chiliile vechi de sute de ani. Puţine locuri din România au rămas neatinse de civilizaţie. Şi puţini sunt cei care cred că se poate trăi şi cu foarte puţin. Ei bine, acestea sunt chilii în care în urmă cu 400 de ani au trăit doi sihaştri – Misail şi Daniil. Se hrăneau cu ce le oferea natura, îşi potoleau setea cu apă de izvor şi dormeau pe piatră.

Merită văzută şi Mănăstirea "dintr-un lemn", despre care sigur aţi auzit, este la doar 10 km de Băile Govora.

Mai puteţi vizita: Mănăstirea Cornetu, Mănăstirea Frăsinei (viaţa monahală de aici se călăuzeşte după cea de la Sfântul Munte Athos), Mănăstirea Stânişoara, Mănăstirea Arnota (în pronaosul bisericii se află două morminte: al lui Matei Basarab şi cel al lui Danciu, tatăl domnitorului), Mănăstirea Govora (încăperile vechii tipografii de la 1640 mai există şi astăzi).

Dacă vreţi să vă însănătoşiţi trupul şi să vă relaxaţi, mergeţi la Băile Govora. Veţi găsi bazine dotate cu apă salină, cu fel de fel de minerale, propice tratamentelor pentru boli respiratorii, boli reumatice, împachetări cu nămol... Vă puteţi îmbunătăţi tonusul general şi la Călimăneşti-Căciulata sau Olăneşti. Aici se găsesc la tot pasul izvoare de apă minerală. Chiar dacă mirosul lor nu este foarte plăcut, puteţi gusta cu încredere, este locul unde dacii şi mai apoi romanii îşi lecuiau bolile trupului.

Mai aveţi şansa să vedeţi şi piramidele de pământ de la Goranu şi la fiecare pas veţi descoperi adevăratele rădăcini ale poporului român: stau mărturie ruinele castrului roman Arutela-Bivolari, lângă Călimăneşti, vestigiile de la Rădăcineşti şi ruinele termelor de la Stolniceni.

Drumul pe Valea Oltului (E81) este destul de prost, dar n-aveţi grijă, peisajul va fi călăuză de nădejde şi nu vă veţi plictisi. Parcă totul e făcut dinadins ca să ne oprim şi să admirăm. În rest, cuvintele sunt sărace pentru a reda măreţia locurilor.


[fb]
---
Trimis de alela in 28.10.09 00:27:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN OLTENIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13202 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În depărtare stau de strajă munţii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1500 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

vini [28.10.09 15:41:57] »

Sa-mi fie iertat, dar acest review este mai mult de reclama. Nu contest peisajele incantatoare, dar de ce nu sunt precizate si aspectele negative, in afara de drumurile proaste:

- Valea Oltului reprezinta o importanta cale de acces intre Muntenia/Oltenia si Ardeal, din aceasta cauza traficul auto fiind infernal in zona. Cand are loc cate un accident, se blocheaza total circulatia, formandu-se cozi de masini pe kilometri intregi. Nu mai vorbesc de caderile de stanci!

- Ce sa faci in statiunile de aici, Calimanesti si Caciulata, care sunt asezate exact in lungul drumului, si simplul fapt de a traversa de pe o parte pe alta reprezinta sport extrem? Sa nu mai spun, ca te duci cu gandul sa te odihnesti si sa respiri aer curat. De unde liniste si aer curat, cand zona cred ca este poluata la maxim de atatea masini.

- Zona este foarte aglomerata si de turisti, mai ales cei aflati in tranzit, care vor sa vada Manastirea Cozia in drumul lor, sau fac popas la carciumile din zona.

- Nu se face nicio referire la conditiile de cazare si la serviciile aferente, care in marea parte a cazurilor sunt foarte slabe.

- Pentru cei care merg sa-si ingrijeasca sanatatea la izvoarele de ape minerale s-au introdus niste taxe aberante de acces, pentru niste ape, care oricum curg la liber si merg la canal.

In alta ordine de idei, daca veti sa vedeti o zona nemaipomenita, cu peisaje extraordinare si putin aglomerata, pe Valea Oltului urcand spre Sibiu, faceti stanga spre Brezoi si mergeti spre statiunea Voineasa, trecand pe barajul Bradet (sau... Bradisor? ) si prin satul Malaia. Dupa satul Malaia, se poate face iar stanga si se intra pe Valea Lostritei (sper sa nu gresesc denumirea) unde veti vedea ceva gen Cheile Bicazului, dar parca mai impresionant. Drumul de piatra sparta urca km intregi in munte, dar nu am reusit sa merg pana la capat. Puteti urca la Voineasa pe sosea asfaltata, si de aici la Lacul Vidra. Statiunea Voineasa era cam la pamant acum vro 3 ani. Noroc cu peisajele, ca drumurile sunt foarte proaste.

Cat despre manastiri, merita sa le vizitezi. Imi spunea un localnic ca pe aici ar fi mai multe manastiri decat in nordul Moldovei, dar nu am verificat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alela [28.10.09 23:33:48] »

Da, dacă stăm să ne gândim există şi aspecte negative, dar în scurta excursie pe care am făcut-o eu nu m-am lovit de ele. Nu am prins nici trafic infernal ( am plecat într-o zi de vineri ), nici căderi de pietre ( oricum s-au făcut consolidări serioase din ce am văzut eu ). Iar când are loc un accident, oare unde nu se blochează circulaţia? Asta nu înseamnă că acum trebuie să luăm fiecare fapt care se POATE întâmpla şi să-l transformăm în aspect negativ...Pe de altă parte, nu am făcut nicio referire la condiţiile de cazare pentru simplul fapt că nu am înnoptat acolo, deci nu am de unde să ştiu, prin urmare la gradul de satisfacţie nu am fost în măsură să mă pronunţ nici la servicii, nici la cazare.

Fiecare om dă o mai mică sau mai mare importanţă lucrurilor pe care le consideră el de cuviinţă. Eu am considerat că merg să mă relaxez şi să primesc cu bucurie tot ceea ce îmi oferă natura. Orice zonă frumoasă este aglomerată de turişti, este logic din moment ce sunt atâtea de văzut. Tocmai din acest motiv consider că Valea Oltului chiar nu are nevoie de nicio reclamă...

ionut73 [05.04.10 12:20:04] »

Valea Oltului, prin esenta ei, este puntea de legatura dintre oltenia si ardeal, este un drum prea important construit cu truda, dar din pacate nu i se acorda atentia cuvenita. [...]

NOTA WEBMASTER: continuarea o puteti citi in reviw-ul distinct postat de autor aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
valy_r310 [29.04.10 19:49:50] »

Cred ca fiecare excursie are partile ei bune si mai putin bune...

Daca vrei sa te bucuri de ceva cu adevarat o poti face daca treci peste anumite aspecte

Personal am intampinat o aglomeratie infernala pe valea Oltului (se faceau consolidari), dar acest lucru nu ne-au impiedicat sa vedem si partea frumoasa: peisajul extraordinar de la inceputul toamnei.

Va atasez cateva fotografii facute in momentele cand traficul era oprit pe sensul nostru.

dartax [22.07.10 10:56:16] »

Noutati de sezon:

În plin sezon estival, ştrandurile din Ocnele Mari, Ocniţa şi Călimăneşti, adică jumătate dintre cele opt ale Vâlcii, sunt nefuncţionale.

Inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea au trecut doar pe la patru piscine şi dezastrul găsit i-a convins că activitatea trebuie suspendată măcar o lună: mizerie, apă caldă lipsă la duşuri, apa din bazine schimbată foarte rar. Potrivit DSP, în cele patru ştranduri nu erau coşuri de gunoi şi nu existau nici substanţe dezinfectante pentru toalete şi bazine.

“Până când nu îşi vor pune la punct toate aceste lipsuri, noi nu le vom permite să fie funcţionale”,

a precizat Luminiţa Apostolescu, directorul DSP Vâlcea.

webmasterXY* [22.07.10 11:16:23] »

Nu vad de ce sa nu se aplice si in cazul ecourilor regula cu privire la mentionarea sursei de inspiratie. (click aici).

Pe viitor, am rugamintea sa faci SI aceasta precizare. Multumesc,

dartax [22.07.10 14:38:25] »

Ok, retinut ...

de mentionat ca strandul din Govora este in regula, are apa sarata, bazin special pentru copii, casute pentru cazare in interior iar taxa anul trecut era de 6 lei de persoana, lucrul neplacut fiind parcarea foarte mica fata de cate masini erau in zona...de asemenea langa Valcea este un strand mare numit Ostroveni, am auzit multe de bine despre el, fiind frecventat in week-end chiar si de craioveni !

un calator [24.07.10 15:11:45] »

Statiunile din Valcea au avantajul de a fi la o aruncatura de bat una de cealalta, fiecare din ele avand altceva-ul care ii lipseste celeilalte.Daca vreti liniste, va duceti doar la Govora, daca vreti munte la Caciulata, daca vreti ape de cura interna, la Olanesti.Nici noi nu suntem de acord cu plata, dar ce putem face?

Nu scrieti ca nu aveti ce face in aceste statiuni, o scurta documentare pe net va poate aduce informatia dorita.Plus ca pe un web site de curand s-a derulat un concurs "Baile Govora-statiune fara varsta", concurs ce se va continua si cu celelalte statiuni, premiul fiind o saptamana gratuita intr-un hotel/vila de 3* pentru 2 persoane...doar pentru a trimite un eseu, comentariu sau fotografii personale care sa aiba legatura cu statiunea.

Aveti ce vedea si poate fi o buna sursa de inspiratie pentru aceia care doresc si altceva decat mici si bere pe marginea strandului...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alela, dartax, un calator, valy_r310, vini
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Oltului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05050802230835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1