ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.01.2014
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 13.04.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 3 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Apuseni - un colţ de Rai

Ilustrație video-muzicală
Sunete din natură
TIPĂREȘTE

Am fost în Apuseni, anul trecut în 22-25 iunie. Adică în 2013.

Aici este un loc ales de Dumnezeu să-i oglindească Raiul pe pământ, spun eu. Şi mă bucur că noi, românii, am înţeles oarecum asta şi ocrotim acest loc absolut unic!

M-am înscris într-o excursie de grup, pe 3 nopţi, cu cazare la cabana Alex, din Ic Ponor, unde urma să ajung singură, cu maşina personală.

Am introdus eu oareşce date în GPS, dar nu ştiam exact coordonatele geografice ale pensiunii.

Aşa că, odată ajunsă în Huedin, am pornit spre Mărgău, Răchiţele, localităţile pe care GPS-ul încă le mai "vedea".

Pe drum, spre tristeţea mea, de câteva ori a trebuit să mă dau de-o parte şi să las să coboare camioane pline cu arbori groşi, tăiaţi de pe munte. Şi de fiecare dată m-am întrebat: oare or pune alţii în locul lor, la fel de repede cum îi şi taie?

Pădurea din Apuseni este bolnavă, aţi observat? Brazii sunt invadaţi de un fel de mană... sau cum s-o numi ea.

Am aflat ulterior că pădurarii spun că nu se intervine, pt că pădurea trebuie să se vindece singură.

Să revin:

Am ajuns în Doda Pilii, la o răscruce de drumuri, loc în care GPS-ul meu Becker a amuţit! De fapt, el amuţise de mai devreme, iar eu, odată cu liniştea din maşină, deveneam tot mai neliniştită, pt că începuse să se însereze.

Aşadar, atenţie pt cei care veniţi din direcţia Răchiţele. La această răscruce, indicatorul ce duce spre Ic Ponor nu se vede, este sucit... adică pus aiurea! Doar cei care vin dinspre Smida îl pot zări.

Eu venind, cum spuneam, dinspre Măgura-Răchiţele, am dat cu ochii numai de cel pe care scria Smida şi, convinsă fiind că este singurul drum (din moment ce alt indicator nu văzusem), am luat-o cătinel-cătinel în sus. Era deja semi-întuneric şi, atentă la drum, nu am întors capul ca să văd că mai exista un altul la dreapta. Deci eu o luasem spre stânga.

Aşa m-a prins noaptea pe munte!!! Nu tu semnal Orange... iar de Vodafone, nici vorbă!

Am ajuns în întuneric, pe o noapte ceţoasă, pe drumuri înguste, cu ceva case mici, nu pensiuni. Obosită, am oprit şi am cugetat ce să fac. Era clar că nu mai puteam găsi grupul, ce deja se cazase la Ic Ponor!

Din când în când, într-o undă scurtă de semnal, coordonatorul grupului mă mai suna, iar eu reuşeam doar să-i strig: Dă-mi naibii coordonatele GPS, că doar eşti acolo!!! (mai târziu, când am ajuns la pensiunea Alex, i-am arătat cum se face ;) )

Deci... după ce m-am calmat şi am cugetat în tihnă, cu greu am reuşit să întorc maşina pe acel drum de ţară, mărginit de gard din tulpini orizontale de copaci. Imaginaţi-vă şi ceaţa groasă... o atmosferă horror! :))

Coborând uşor pe drum înapoi, la un moment dat am zărit o luminiţă timidă în dreapta. Am tras brusc de volan şi am intrat ca o vijelie în curtea unei pensiuni. A doua zi pe lumină, am descoperit că dacă mai făceam jumate de metru, aş fi dat în nişte fier beton ce se iţea din pământ, pt că acolo încă se mai construia ceva. De asemenea, tot a doua zi, îngrozită, am văzut că de la căsuţe în jos, coborâsem pe un drum îngust, cu hău în stânga. Eh... a fost bună şi ceaţa la ceva :))

M-am dat jos din maşină, m-am pus pe o treaptă din faţa intrării şi am izbucnit în plâns de furie! Pierdusem o noapte de cazare şi, pe deasupra, îmi era ciudă că toţi reuşiseră să ajungă, numai eu, nu!

Cu toate că era aproape miezul nopţii, uşa pensiunii s-a deschis şi o doamnă de vreo 30-35 de ani mi-a zâmbit cu căldură. Văzând cât sunt de necăjită, a încercat în tot felul să mă liniştească, oferindu-mi un păhăruţ cu ţuică, apoi o cafea şi o cină caldă.

Glasul ei mi-a picat tare bine la inimă! Acolo, în vârf de munte, era exact ce aveam nevoie: linişte şi un suflet cald, primitor.

Unde ajunsesem de fapt? La pensiunea Mont President - Beliş.

Doamna de care vă spun, o administrează singură. Are un copil micuşor, încă la gimnaziu. A lucrat câţiva ani în Belgia (cum probabil multe femei o fac în străinătate, împinse de nevoie), şi s-a întors cu ceva bănuţi, pe care i-a investit în acea pensiune.

Voi pune câteva imagini, ca să vă faceţi o idee.

Mi-a spus că în sezon, se descurcă binişor şi-I mulţumeşte lui Dumnezeu!

În seara aceea însă, nu avea cazat niciun turist, cu excepţia unor prieteni veniţi în vizită... şi a mea, picată ca din cer.

M-a găzduit într-o cameră cu 3 paturi, curată şi simplă.

Am înţeles că poate găzdui şi grupuri, în camere cu mai multe paturi, familii şi chiar singles, ca mine.

Restaurantul este mare şi spaţios, amenajat cu bun gust şi suflet.

Dimineaţa, am servit micul dejun şi la plecare i-am mulţumit doamnei că m-a găzduit.

Cu acelaşi surâs cald, mi-a spus că oricum m-ar fi primit. Chiar dacă ar fi avut toată pensiunea ocupată, mi-ar fi găsit un locşor, pt că există o înţelegere pe munte, ca orice turist rătăcit să fie primit de oricine, oriunde şi la orice oră.

Am pornit din nou la drum, să caut pensiunea Alex din Ic Ponor şi grupul meu.

Şi iarăşi am greşit direcţia! Iarăşi m-am rătăcit! :))

Veţi vedea în poze că am întâlnit vaci, peisaje de basm... numai Ic Ponor nu! Cred că o luasem spre Someşul Cald.

Oricum, a fost o aventură de neuitat, o amintire pe care acum o privesc zâmbind cu recunoştinţă!

Am făcut cale întoarsă la răscrucea de unde-o luasem pe "arătură" şi am întrebat primii oameni ce mi-au ieşit în cale încotro s-o iau.

Când ceva mai târziu am zărit pensiunea Alex, şi ştiind că nu va mai fi nimeni din grup acolo, plecaţi fiind în traseele montane organizate cu ghidul local, am intrat în parcare din nou supărată, lăsând în urmă un nor de praf! :))

Primul lucru ce l-am făcut, am stabilit coordonatele geografice:

- 46 grade 38'25.68'' N

- 22 grade 49'21.23'' E

Şi aici am fost întâmpinată de o gazdă primitoare, cu acelaşi zâmbet blajin pe chip. Doamna Lenuţa, s-a străduit la rându-i să mă liniştească, oferindu-mi afinată şi cafea. Văzând că nu reuşesc să mă eliberez de frustrare (pt că toţi erau plecaţi pe munte, şi eu nu), m-a sfătuit să fac o baie bună în piscină. :))

Deci... dragi administratori, faceţi cum ştiţi cu articolul meu, însă eu nu pot separa pensiunile de aventura mea. Aş ciunti mesajul, zic eu.

Pensiunea Alex are o parcare mare, este situată lângă râul Someş, înconjurată de munţi, brazi şi linişte.

Interiorul amenajat cu multă, multă inimă! Cafeaua a fost la dispoziţie, inclusă în preţ, afinata... ne aştepta în prag în fiecare zi în care ne întorceam de pe munte.

Şi acum am încă în faţa ochilor imaginea doamnei Lenuţa, care ne ieşea în prag cu tava în mână, cu zâmbetul ei cald şi ne îmbia să servim un păhăruţ cu afinată de casă. Şi după un traseu montan... ah, ce bine pica!!!

Mâncarea a fost excelentă, iar în ultima seară ne-a servit cu o ciorbă de vânat extraordinară!

Voi pune fotografii din pensiune, care vor înlocui mult mai bine cuvintele mele.

Dezavantajul constatat ulterior (când am vrut să revin acolo de sărbători), este că nu prea au internet, deci nu are rost să faceţi rezervare pe pagina lor. Doar telefonic.

Cei dependenţi de internet... nu vă sfătuiesc să mergeţi acolo. Orange are semnal foarte slab, iar Vodafone şi Cosmote defel. În toate aceste zile, am putut intra pe... Facebook doar de pe malul apei. Vreţi să ştiţi ce era acolo în fiecare dimineaţă sau seara, când toţi care aveam Orange voiam să comunicăm cu cei de-acasă? :))

A doua zi (pt mine prima), am urcat pe un traseu montan, conduşi de ghidul nostru, Nicu. Ne împărţiserăm în două grupuri mai mici, care urmau să meargă pe două trasee, unul mai dificil, iar altul mai uşor.

Eu, desigur că l-am ales pe cel mai uşor. De unde??? Uşor în Apuseni? :))

Traseul a durat 8 ore şi am ajuns prin păduri inimaginabil de frumoase, unde ghidul ne spunea că dacă am putea să stăm pe loc un timp, nemişcaţi, vom vedea cum trec diverse animale pe-acolo.

Am ajuns pe piscuri de munte la care nu visasem vreodată că voi mai ajunge în viaţa asta! Am urcat târâş, în mâini, pe burtă, sprijinindu-mă într-un toiag rudimentar, am trecut cu chin cu vai peste copaci imenşi căzuţi la pământ, care blocau poteca, am traversat pârâiaşe de munte, am băut din unele (ghidul ne-a învăţat cum să recunoaştem o apă bună de băut)... într-un cuvânt, a fost un vis... cu multă transpiraţie, oftaturi, dureri de muşchi... dar oricum, un VIS!

A doua zi am mers din nou pe munte, la o peşteră închisă cu grilaj şi lacăt. Ghidul a deschis-o şi am pătruns. Din cauza umezelii mari nu mi-au prea ieşit fotografiile.

Am aflat că fusese închisă datorită turiştilor ce furau de-acolo oase de urs. Vreau să vă spun că există un strat de vreo 7 metri numai din oseminte!

De-acolo ne-am urcat în microbuze şi ne-am dus la cascada Miresei. Între timp începuse o ploaie de vară ce-a ţinut până am plecat. Aşa că nu mi-a rămas o amintire prea grozavă din acel loc.

Am intrat însă în micul lor magazin universal şi am întrebat unde pot da de primar. Voiam să-i spun de acel indicator invizibil. Nu l-am găsit, dar sătenii mi-au promis că-i vor transmite. Nu cred că au făcut-o.

Am plecat ultima de la pensiune şi am ieşit la civilizaţie încet, fără grabă, oprind de multe ori maşina ca să fac fotografii. Minute în şir am ascultat strigătul unui cioban, ecoul glasului său, ce se întorcea ca un răspuns al munţilor, behăitul oilor... am stat şi-am privit cerul şi norii ce înconjurau piscurile... amânând cât mai mult revenirea în tumultul lumii.

Am pus şi poze în care se poate vedea drumul, cu găurile lui, distrus de camioanele cu brazi. Se zvonea că autorităţile au decis să-l repare. Să sperăm că aşa va fi.

Iarna însă, Nicu mi-a spus că e mult mai uşor să mergi cu maşina. Drumul e curăţat cu utilaje, iar gropile acoperite cu zăpadă.

Aşadar şi în concluzie... dacă vreţi să ştiţi mai multe despre traseele montane din Apuseni, despre peştera cu oseminte de urs sau orice altceva legat de zonă, căutaţi-l pe Nicu. Vi-l recomand din tot sufletul! Este un tânăr extraordinar, care îmi spunea că tatăl său l-a luat pe munte de bebe, purtându-l în rucsac. Este salvamontist de fapt, şi multe dintre marcajele Apusenilor sunt făcute de el şi colegii lui.

(...) Noi îi spuneam "ghiduşul nostru", pt că de fiecare dată, până la un anumit nivel al traseului, ne păcălea, spunându-ne că mintenaş trece greul şi că va veni o parte mai uşoară. Ulterior a recunoscut că aşa trebuie să procedeze un ghid, pt ca turiştii să nu se întoarcă din drum. :))

În rest... să fim sănătoşi şi voioşi şi plini de dorinţa de-a colinda şi admira frumuseţile acestei lumi! Rămâneţi cu bine!

===

PS dragi administratori, mi-ar plăcea mult să puneţi sus melodia de-aici: http://www.trilulilu.ro/muzica-instrumentala/sunete-din-natura

Mulţumesc!


[fb]
---
Trimis de LidiaV in 12.01.14 20:12:02
Validat / Publicat: 13.01.14 01:25:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII prin CRIȘANA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4087 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (LidiaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P64 Pensiunea Alex - Ic Ponor, Apuseni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.01.14 22:52:09]
»

@LidiaV: Ar fi foarte bine totuși să scrii măcar două vorbe și la pensiuni - Alex și Mont Prezident (am creat o rubrică nouă, special pt. ea) - astfel încât să beneficieze de o mai bună prezență pe sait.

Poți eventual copia paragrafe de aici.

Mulțumim,

LidiaVAUTOR REVIEW
[13.01.14 09:50:17]
»

@webmaster: m-am gândit şi eu între timp că ar fi bine să scriu separat, pt că persoanele de-acolo chiar merită să fac acest lucru.

Acum sunt plecată din Timişoara. Deseară, când ajung acasă, voi scrie ceva.

Mulţumesc şi eu pt muzică, pt tot!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.01.14 11:35:56]
»

Mi-a plăcut din punct de vedere literar, dar aș fi vrut detalii legate de trasee - unde ați mers, ce se poate face din zona Ic Ponor etc. Mai ales în ce privește peșterile. În poze cred că e vorba de Peștera Zmeilor de la Onceasa (aia știu că avea oase). Auzisem că a fost închisă acum vreo 2 ani, iar în poză văd că e adevărat. La fel, au fost închise și alte peșteri din zonă. M-ar interesa cine are cheile/dreptul de a le deschide și cum se pot vizita. Trebuie căutat un anume ghid? E vreo înțelegere între speologi și pensiunile din zonă? La/în alte peșteri v-a mai dus (Humpleu de pildă)?

Mersi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristian_h*
[13.01.14 14:09:42]
»

felicitări pentru această excursie, vreau să vă întreb daca aţi mers pe trasee marcate şi dacă vă aduceţi aminte măcar câteva repere, aţi ajuns în Padiş? IcPonor este situat in marginea estică a Parcului Naţional destul de departe, care este calitatea drumului până acolo?

Mulţumesc anticipat!

danamandache
[13.01.14 17:04:04]
»

Superbonus pentru aventura dvs frumos povestita!

LidiaVAUTOR REVIEW
[13.01.14 18:12:44]
»

@abancor: Mă bucur că v-a plăcut, cu toate că nu intenţionam să fac o lucrare literară. Se pare însă că aşa mi-a ieşit. Voiam să exprim doar nişte impresii de călătorie.

Da, peştera este la Onceasa.

Am scris în articol despre ghid şi cum poate fi contactat, dar se pare că datele au fost scoase. Cu siguranţă, el v-ar putea răspunde la restul întrebărilor. Vă daţi seama că nici prin minte nu ne-a trecut, niciunuia dintre noi, să-l întrebăm unde se ţin cheile peşterii. S-ar putea să fie la sediul lor, al Salvamontului, care după câte ştiu eu, ar fi la Vlădeasa. O cabana mai au şi la Doda Pilii.

LidiaVAUTOR REVIEW
[13.01.14 18:21:19]
»

@Cristian_h: Mulţumesc pt aprecieri!

Atât mai pot adăuga la ce am scris ieri:

În prima zi s-au dus pe un traseu ce pleacă din Glăvoi, spre balcoanele Cetăţii Padişului, traseu marcat cu bulină albastră. Au ajuns şi la o bisericuţă.

A doua zi: primul grup a luat-o spre Cheile Galbenei, urmând iniţial traseul cu bulina albastră din ziua precedentă, până la o poieniţă. Aici drumul se împarte în alte două: unul o ia în jos spre dolinele Cetăţii (bulina albastră), iar celălalt urcă spre Cheile Galbenei (bulina galbenă).

Urmând cel de-al doilea traseu, au oprit la Avenul Bortig - un crater stâncos uriaş, care coboară vreo 30 metri, apoi la Izbucul Galbenei (un izvor) şi în Poiana Florilor. De la podul ce traversează Galbena, se desprind trei drumuri, din care unul duce spre Arieşeni.

Din Poiana Florilor, pe un drum în urcare abruptă de vreo oră jumate, se poate ajunge la Focul Viu - o peşteră în care se află un gheţar fosil.

Am înţeles că dacă se ajunge acolo la orele amiezii, se poate prinde un efect de lumină deosebit, creat de stalactita gheţarului.

Noi, al doilea grup, am mers spre Izvoarele Someşului Cald şi am urmat bulina roşie.

Ic Ponor este cumva pe diagonală, între Răchiţele şi Padiş. V-aş fi pus o imagine de pe Google Earth, dar nu se mai poate.

Calitatea drumului era acceptabilă anul trecut. Nu m-am temut că îmi fac praf maşina, aşa ca în alte locuri, cum ar fi între Maramureş şi Suceava sau la Trei Ape, Caraş-Semenic.

La drumul de-aici se lucra. Utilajele erau chiar în apropierea pensiunii, şi mergeau înspre Răchiţele. Cred că au reuşit să avanseze ceva de-atunci.

LidiaVAUTOR REVIEW
[13.01.14 18:39:19]
»

@danamandache: Mulţumesc frumos!

Ghid usu
[13.01.14 18:54:40]
»

@Cristian_h: Buna ziua! Pensiunea Alex se afla in catunul Ic Ponor la aproximativ 5 km din Doda Pili spre Padis, iar din acel catun pana in Padis mai sunt aproximativ 6 km.

Drumul pana la Ic Ponor este in curs de asfaltare, deci momentan se circula mai greu -asta in jud. Cluj, dar daca se merge pe Bihor ii asfaltat pana in Padis.

Alaturi de mine in acele zile s-au facut urmatoarele trasee:

- Cetatile Ponorului (in Padis, pornire din Glavoi) marcajul acestui traseu este punct albastru

- Cheile Somesului Cald si Cetatile Radesei punct rosu

- Pestera Onceasa (pestera ursilor sau a fosilelor de Speleus)

- Cascada Valul Miresei (sat Rachitele, com. Margau, jud Cluj) din centrul satului pe punct rosu 6 km

Traseu pt a ajunge in Ic Ponor: Huedin - Calata - Buteni - Margau - Scrind Frasinet - Rachitele - Doda Pili - Ic Ponor (in satul Scrind Frasinet momentan se gaseste o pancarta cu drum inchis, pt ca se lucreaza la el, dar se circula). Sa aveti un an nou fericit si va asteptam pe meleagurile noastre!

Ghid usu
[13.01.14 18:58:07]
»

@abancor: Buna ziua! Toate pesterile din zona sunt inchise. Pentru a intra in ele, se cauta ghid sau asociatiile din zona, care fac cerere catre Parcul Natural Apuseni, doar asa primindu-se cheie. Pestera Humpleu ar fi cea mai "costisitoare" pestera, dpdv financiar

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LidiaVAUTOR REVIEW
[13.01.14 19:05:24]
»

@Ghid usu: Mersi Nicu, pt ajutor.

Începusem să mă pierd cu atâtea întrebări, şi să realizez cât de puţin am reţinut locurile pe unde ne-ai dus. Am fost impresionată de peisaje şi atât a contat pt mine.

Îţi mulţumesc încă o dată pt aici şi pt atunci!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.01.14 19:05:38]
»

Lidia şi Ghiduşu, mulţumesc pentru precizări!

LidiaVAUTOR REVIEW
[13.01.14 19:20:31]
»

@abancor: cu drag!

Cristian_h*
[13.01.14 22:54:29]
»

@LidiaV şi @Ghid usu: Mulţumesc pentru ecouri, de mult mă bate găndul să revin in Apuseni.

LidiaVAUTOR REVIEW
[13.01.14 23:26:51]
»

@Cristian_h: şi eu îţi mulţumesc, Cristian. Mă bucur mult că am putut ajuta şi că, prin ceea ce-am scris, ţi-am amintit de Apuseni. Şi... cine ştie, poate ne-om întâlni la vară pe poteci de munte

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, danamandache, Ghid usu, LidiaV
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas / cu mașina prin versanții vestici ai Apusenilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23366713523865 sec
    ecranul dvs: 1 x 1