ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O gura de aer si sare

TIPĂREȘTE

Salina Slănic Prahova este situată la aproximativ 100 km de Bucureşti, intr-o zona de dealuri acoperite de păduri de foioase. De la Bucuresti cu masina circa 2 ore mers lejer. Exista diferite varainte, cea mai recomandata este pe DN1 - centura vest Ploiesti - Paulesti - Plopeni - Varbilau - Slanic. O descriere mai amanuntita am postat un review aici dedicat la Muzeului Sarii situat la cateva sute de metri de salina si vizitat atat de putin comparativ cu numarul mare de vizitatori care coboara in salina. Muzeul este foarte interesant si educativ. Dar sa revenim la salina.

Pe seama salinei, a izvoarelor sulfuroase de pe versanţii văii Slănicului şi a celor şapte lacuri sărate, formate pe vechile exploatări de sare, s-a dezvoltat o activitate balneoturistică, atestată documentar din anul 1853, ce a contribuit la declararea localităţii Slănic Prahova ca staţiune turistică de interes naţional.

Mina Unirea, situată la o adâncime de 208 m, pe o suprafaţă de 53.000 mp, a fost deschisă vizitării după anul 1970. Circuitul turistic parcurge un traseu care permite evidenţierea unor elemente spaţiale de interes turistic în structura internă a masivului de sare, reprezentate prin cute cu dezvoltare pe zeci de metri, marcate prin alternanţe de benzi divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb. Foarte interesant si placut ochiului.

Asezare si Istoric

Exploatarea zăcământului de sare de la Salina Slănic Prahova este efectuată de peste trei secole. Începuturile istoriei salinei datează din jurul anului 1685, an în care spătarul Mihail Cantacuzino (intre remarcabile realizari ale Cantacuzinilor!) a realizat că în regiunea Slănic Prahova există un zăcământ de sare şi astfel, vrând să deschidă o mină, a cumpărat moşia Slănic.

În anul 1688 pe Valea Verde a fost deschisă prima exploatare, urmând ca între anii 1689-1691 să fie deschise şi exploatările de la Baia Baciului, de către spătarul Cantacuzino. În anul 1713 Mihail Cantacuzino donează atât moşia sa din Slănic cât şi ocnele de sare, Mănăstirii Colţea din Bucureşti.

Între anii 1601-1700 exploatarea sării în zonă s-a efectuat la Baia Verde, Dorobanţeşti şi la Baia Baciului, prin metoda de tip „clopot”, în care accesul se realiza prin două compartimente: unul vertical care se folosea pentru scoaterea sării, iar celălalt oblic pentru intrarea şi ieşirea din ocnă.

Din anul 1912 s-a mai extras sare şi din exploatarea Mihai. În acelaşi an a fost introdus iluminatul electric în mina Mihai. Lucrările de exploatare s-au încheiat în 1943 când s-a trecut la o nouă exploatare sub minele Carol şi Mihai. Această mina s-a numit Unirea şi din aceasta s-a extras sare până în 1970 când s-a mutat în mina Victoria.

Acces şi microclimat

Accesul vizitatorilor este asigurat prin coborârea cu o “colivie” prin puţul de extracţie, amenajat pentru transportul de persoane, până la adâncimea de 208 m. Aici est un un microclimat constant, temperatura de cca. 13º C, umiditatea aerului de cca. 60%, şi aerosoli salini cu efecte terapeutice asupra sănătăţii, au fost amenajate atât pentru agrement cât şi pentru tratament.

Ca urmare a volumului mare de sare excavată, 2,9 mil. m3, s-au creat cavităţi cu volume gigantice, cele 14 camere cu profil trapezoidal având cca. 80.000 de metri pătraţi. În mina Unirea, vizitatorii pot descifra istoria milenară a poporului roman admirând bustul sculptat în sare al lui Burebista, iar în “Sala Genezei” se pot admira sculpturile în sare reprezentându-i pe cei doi mari conducători, Decebal şi Traian, înconjuraţi de elemente specifice popoarelor dac şi roman. Foarte frumos!

De asemenea, vizitatorii pot admira un bazorelief, marele domnitor Mihai Viteazu şi bustul sculptat în sare al “luceafarului” poeziei romaneşti, Mihai Eminescu

Dotari şi activităţi interioare

În mina Unirea sunt amenajate terenuri de sport, volei, handbal, tenis şi minifotbal, locuri de joacă pentru copii, carting, jocuri mecanice. În salină există un spaţiu delimitat, dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte. În mina Unirea se organizează diverse competiţii sportive, concursuri şi expoziţii. În mina Mihai, amplasată pe vertical, separată printr-un planşeu de 40 m de mina Unirea, se desfăşoară concursuri naţionale şi internaţionale de aeromodelism, ocazie cu care este permis şi accesul turiştilor.

ORAR

Valabil din 21 octombrie 2013:

» Luni: - Închis (revizie)

» Marti - Duminică: 08:30 (prima coborâre) - 15:00 (ultima coborâre) - (ultima urcare 15:45)

TARIFE VIZITARE:

VIZITATORI ÎN REGIM NORMAL:

» adulţi: 16 lei/zi/persoană

» pensionari: 14 lei/zi/persoană

» copii peste 3 ani, elevi, studenţi cu vârsta până la 25 ani, persoane cu handicap: 8 lei/zi/persoană

» copii mai mici de 3 ani: gratuit (cu recomandare medicală)

GRUPURI DE MINIM 30 PERSOANE::

» adulţi: 14 lei/zi/persoană

» pensionari: 12 lei/zi/persoană

» copii peste 3 ani, elevi, studenţi cu vârsta până la 25 ani, persoane cu handicap: 6 lei/zi/persoană

VIZITATORI ÎN REGIM DE ABONAMENT PENTRU 7 ZILE::

» adulţi: 100 lei/7 zile/persoană

» pensionari: 84 lei/7 zile/persoană

» copii peste 3 ani, elevi, studenţi cu vârsta până la 25 ani, persoane cu handicap: 50 lei/7 zile/persoană

Alte tarife

» Taxa tenis – 4 lei/30 min.

» Taxa biliard – 5 lei/30 min.

» Taxa foto – 6 lei

» Taxa video – 12 lei

Am preferat sa prezint in acest fel salina, intrucat ea merita a fi cunoscuta cu istoric, dotari, tarife etc.

Noi am fost la salina de peste 20 de ori, intr-o perioada chiar pentru perioade mai lungi pentru tratament. Tratamentul aici a avut efect la copii pe partea de sinuzita, eliberarea cailor respiratorii.

Chiar si acum eram putin raciti fiecare din noi, si vreau sa spun ca ne-am intors acasa cu nasurile desfundate.

Va recomand cu drag vizite la salina!

Ema&Dan&copiii&prietenii


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 07.11.13 16:24:03
Validat / Publicat: 07.11.13 19:17:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC [PH].

VIZUALIZĂRI: 3758 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 0 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.11.13 20:02:31]
»

Fragmente masive din textul de mai sus se dovedesc "imprumutate" de pe salrom.ro/slanic-prahova.php

Cf Regulamentului, articolul a fost republicat în afara concursului (fără PMA std); toate voturile primite până acum au fost anulate (cine dorește, poate să le refacă, în cunoștință de cauză, de-acum ca voturi simbolice)

Avertizăm autorul că asemenea practici sunt condamnate de Regulament și că o eventuala recidivă îl poate obliga la asumarea consecințelor.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.11.13 09:15:16]
»

@webmaster: este adevarat, am dat eu insumi de inteles ca este o prezentare imprumutata prin genul de prezentare: ""Am preferat sa prezint in acest fel salina, intrucat ea merita a fi cunoscuta cu istoric, dotari, tarife etc. ""

Eu nu as fi putut reda atatea amanunte interesante (cel putin istoricul). Daca contravine regulamentului, voi avea grija sa nu mai procedez asa.

dan

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster
[08.11.13 10:15:19]
»

@Dan&Ema: Prezentarea unor date din alte surse NU contravine Regulamentului. La urma urmei, ele nu fac decât să *îmbogățească" o lucrare, indiferent de genul ei.

Două cerințe *esențiale* trebuie avute însă în vedere în aceste cazuri:

1. delimitarea clară a fragmentelor citate din alte surse - prin ghilimele, formatare diferită (de exemplu scris înclinat/italic etc) și specificarea explicită a sursei (o regulă universală, existentă nu doar în Regulamentul AFA).

2. ponderea citatelor nu poate depăși contribuția proprie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.11.13 13:23:18]
»

@webmaster: ok, e limpede si fair

dan

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Unirea Slănic Prahova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057424068450928 sec
    ecranul dvs: 1 x 1