ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2009
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.09.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2007
DURATA: 1 zile
familie cu copii
[?] AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Malta [La Valetta] - istorie milenara

TIPĂREȘTE URM de aici

La Valetta - Malta

Din Libia (vezi review aici) pana in Malta vasul s-a zguduit destul de mult, astfel incat la cina tremurau paharele pe masa. Marea era intr-o agitatie de grad 4, din cate intelegem pana la grad 7 se merge fara probleme, dar asta nu exclude starile de reflux din stomac.

Malta cuprinde un total de sase insule dintre care trei sunt locuite permanent: Malta Gozo si Comino. Malta are aproape de 250 km patrati, iar Comino are doar 3 km patrati si…3 locuitori, un cuplu care detin un hotel si un politist inlocuit din cand in cand. Cei aproape 400. 000 locuitori se “inghesuie pe o suprafata destul de restransa, densitatea rezultata fiind printre cele mai mari din Europa 1250 locuitori pe kilometrul pătrat. Astfel, Malta este ţara cu cea mai mare densitate din Europa.

Ancoram dimineata, iar din port toata La Valleta pare o cetate. Ne intalnim cu ghida care este foarte bine pusa la punct cu povestirile depre oras pe care incepe sa le istoriseasca imediat ce facem cunostiinta. La Valetta este construita in stil baroc, si actuala configuratie a orasului a fost pusa la punct de cavalerii ioaniti in secolul al XVI -lea. Bisericile, palatele si catedralele sunt in numar foarte ridicat in oras, depasind 40. In marea majoritate cladirile sunt construite din blocuri masive de calcar, de aici si aspectul bej al intregului oras. Orasul abunda si in monumente, din ce aflam sunt peste 300 in aria capitalei.

Prima oprire a noastra este intr-o frumoasa gradina, ca parc nu se putea numi fiind destul de mica, care reprezenta in trecut un punct de observatie catre mare pentru a identifica eventualii invadatori. De sus avem o panorama deosebita asupra Grand Harbour, portul natural al orasului folosit inca din antichitate pentru acostarea navelor de comercianti sau pescari. Grand Harbour este inconjurat de un zid imens, zid ce a rezistat sute de ani asediilor otomanilor in special. De altfel orasul s-a dezvoltat intr-un ritm mai intens dupa ce s-a incheiat asediul otomanilor din secolul 16, urmat de o perioada de dezvoltare sustinuta a orasului. Tot din acea perioada dateaza si Catedrala St John, urmatoarea noastra oprire. Autocarul opreste de fapt mai departe de catedrala si intram intr-o zona pietonala foarte prietenoasa. Zeci de terase intinse in piatete sau centrate pe drum, magazine de toate soiurile si lume ca la demonstratie.

Desi este foarte cald, peste cladirile de cateva etaje construite una langa alta asigura un confort termic placut la umbra lor. Este plin de turisti, iar la intrarea in Catedrala chiar este imbulzeala. Ghida ocoleste cozile, avem prioritate, suntem grup organizat. Cand sa intram ghida ne inumara si observa ca ne-am imputinat, doua persoane ratacindu-se in multime. Imi inmaneaza mie panoul pe care era semnul grupului si porneste in cautarea lor J. Dupa cateva minute reusim sa ne intregim si intram in catedrala.

Catedrala St. John, a fost construita in secolul al xvi-lea, sub podelele sale fiind ingropati aproape o mie de cavaleri ioaniti. Mozaicuri multicolore din marmura acopera in intregime podeaua si parial peretii. Catedrala este lucrata cu atentie desavarsita si cu o multitudine de detalii ce azi par imposibil de realizat. Tot in cladirea catedralei functioneaza si un muzeu de armuri, coifuri, sabii si alte obiecte de folos unui cavaler. Picturile de pe pereti sunt realizate de artisti celebrii printre care Caravaggio.

Ghida ne explica si provenienta ciudatei limbi malteze, care suna ba a italiana, ba a engleza, de fapt franturi dintr-o propozitie le asemuiesti cu o anume limba. Astfel limba malteza este o combinatie in care predomina araba, engleza, italia si dialectul sicilian. Cuvinte sunt preluate exact ca in celelalte limbi, de aceea partial suna cunoscut. Araba predomina avand peste 35% din cuvintele din malteza. Suna ciudat, dar nu suna rau la ureche.

Dupa vizita la Catedrala, mai facem un mini tur de oras pentru a vedea cladirile ministerelor si alte cladiri guvernamentale care functioneaza in foste palate. Arhitectura este deosebita, dar si modul in care s-au pastrat si cum au fost intretinute este de remarcat. Desi densitatea populatiei este foarte mare, din loc in loc mai intalnim si parcuri, nu foarte mari dar integrate perfect in tipologia La Valettei.

La final, avem doua ore libere pentru plimbare prin oras. Primul lucru pe care il facem ne asezam la masa, la o terasa siciliana unde mancam niste scoici excelente. O plimbare pe jos pentru o ora ne-a obosit destul de mult nu din pricina traseului, ci a multimii de oameni de pe pietonal si a caldurii. Traversam zidurile de aparare si mai privim odata panorama splendida a orasului. Cred ca trebuie stat 5-7 zile in Malta, mai sunt de vizitat Templele Megalitice, Laguna Albastra cu coloristica deosebita a apei si a plajei – locul unde s-a turnat si celebrul film sau Palatul Marilor Maestrii Ioaniti ca sa amintesc numai cateva obiective, insa se pot petrece foarte bine si la plaja, insula fiind una dintre cele mai insorite locuri din Mediterana, dar si preferata celor ce nu stiu sa inoate, salinitatea crescuta impingandu-te la suprafata apei. Deci, Visit Malta!


[fb]
---
Trimis de adrian76 in 08.10.09 16:23:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3480 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian76); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2300 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mirelab
[08.10.09 17:01:07]
»

Se pare ca si aici este aceeasi problema cu data... webmasterul va alerga dupa ecourile noastre sa faca corectii.

adrian76AUTOR REVIEW
[08.10.09 19:37:15]
»

Mda, cred ca m-am grabit sa le incarc, la celelalte postari nu am omis

Luna e iunie 2007

Admin
[08.10.09 21:01:03]
»

done

buburuzica
[09.10.09 10:45:32]
»

Adrian, te felicit pentru toate review-urile tale... !

Intr-adevar, Malta este o tara interesanta... Eu am stat 5 zile in '99 si nu am apucat sa vad tot ce era de vazut, dar ce era mai important, am vazut. Mie mi-au placut foarte mult satele pescaresti, cu barcile colorate, cu agitatia din pietele de peste, cu carciumioare mici, insiruite de-a lungul falezei si cu oameni foarte prietenosi...

adrian76AUTOR REVIEW
[09.10.09 16:59:24]
»

Multumesc buburuzica, iti recomand Polonia 1990, cel mai tare review al meu.

balasa violeta
[02.05.11 13:07:38]
»

Frumos! Calduri mari? Prin toamna e bine de mers?

webmaster26
[21.04.17 18:28:59]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Valletta, VALLETTA-SLIEMA" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, buburuzica
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valletta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04107403755188 sec
    ecranul dvs: 1 x 1