ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Turul judeţului Mureş

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cand eram mic, eram indragostit de statiunea Sovata. O consideram un “paradis terestru”. Oamenii locului imi pareau “de treaba”, veseli, generosi si stiam si ungureste. Aici, era locul ideal, in imaginatia mea, ca sa lucrez si ca sa devin un om fericit. Tinerele fete ce lucrau pe la Baza de tratament erau frumoase, mancarea era buna, statiunea gemea de nemti, olandezi, francezi si finlandezi. Acolo, la Sovata, mi-am petrecut multe cantonamente sportive sau iesiri cu prietenii. Acolo as fi dorit sa locuiesc, sa traiesc si sa mor, cat mai tarziu posibil. O perioada am lucrat la Sovata si noi, angajatii statiunii, aveam 50% reducere la cantina, cazare gratis si intrarea la lacul Ursu, gratis. Dupa orele de serviciu, ma balaceam in lacul cald "de munte", chiar si doua ore.

Dar, timpul a trecut si a aparut si perioada in care cuvantul “gratis” a cam disparut din vocabularul romanilor, fiind inlocuit cu expresia ”da’ mie ce-mi iese la afacerea asta? ”…

Din iubirea mea fata de Sovata, s-a ales praful…

”Iubirea apare ca un fulger. Si trece ca o ploaie de vara. Lasand inca un strat stingher. De pudra. Pe obrajii de ceara. Iubirea-i ca o furtuna de nisip. Intr-o uriasa Sahara fara chip. Ce apare ca un suras de copil. Dup-o mica pacaleala de April”

Sovata de ieri nu mai seamana deloc cu cea de azi, decat, eventual, in perioada ei de varf de sezon. Sovata de azi, imi pare ca un copil frumos, care n-a mai crescut ci dimpotriva a ramas mic si neajutorat. Iar eu am ramas cu un vis frumos dar neimplinit. Statisticile Admistratiei locale cuprinse in Planul de devoltare a statiunii, pentru perioada 2008-2013 sunt deceptionante. Migrarea populatiei, lipsa locurilor de munca, somaj. Daca inainte de Revolutie (perioada in care am lucrat si eu acolo, timp de 4 ani), aveam 150.000 de pacienti pe an, dintre care multi erau din nordul Europei, iar in perioada de "varf", iulie-august, gradul de ocupare al bazei de cazare era de 95% (dar erau si perioade cand statiunea era “full” si trebuia sa “vanezi” sau sa faci cerere in scris pentru o camera la un hotel), astazi aceasta este sub 50 %, iar pacientii statiunii s-au redus la 5000 pe an.

Si totusi, cand imi iau un prieten de mana si-l duc ca sa facem “ un tur al judetului Mures”, Sovata intra mereu in planurile mele. Daca in urma cu cativa ani turul judetului Mures arata cam asa…”Tg. Mures-Pastravaria de la Campu Cetatii si “Nomad Camp”-Sovata (Lacul Ursu, muntele de sare si colina celor 14 cruci) -Ghindari (Satul florilor) -Criseni (Satul palariilor de paie) -Sighisoara-Baile Sangeorgiu de Mures-Tg. Mures, astazi acest tur e un pic diferit, s-au adaugat la tur si cateva localitati de la granita judetului…Praid (salina si “Casa Fluturilor vii”), Corund (artizanat, shopping).

Turul nu depaseste 180 de kilometri.

Haideti sa pornim intr-un astfel de “tur de judet”, pe care sunt convins ca orice primar sau agentie de turism autohtona, l-ar putea organiza, caci avem multe, multe lucruri interesante de oferit si-n tara noastra. Stiu ca e mai usor sa vinzi si sa revinzi ceea ce cere popurul. Adica sejururi in Bulgaria, Grecia, Turcia, Croatia sau la baile termale unguresti, dar…poate ca strainii ar dori sa afle (daca li s-ar oferi) si cum arata si restul Romaniei, nu doar cele cateva zone superturistice precum Bucovina, Mamuresul, Transfagarasanul, Valea Prahovei, Mamaia sau Delta...

Pornim dimineata spre Campu Cetatii, prin Isla, dar mai intai trecem o ora prin piata “de vechituri” a orasului meu, ca sa-mi cumpar o undita. Localitatea Campu Cetatii s-a schimbat mult in ultimii ani, pastravaria s-a marit, sunt acum vreo 8 lacuri de pescuit, a mai aparut un restaurant care a dublat sau poate triplat capacitatea de receptie a gurmanzilor “pastravofili”, a mai aparut si un camping prin zona si un parking mare, in care incap si rulote sau autocare. Am servit la masa 4 pastravi cu garnitura de cartofi, mamaliguta, mujdei de usturoi si cate un suc, 102 lei, da! , un pic mai scump decat in anii trecuti, in schimb, “pastravii mi s-au parut mai mici”, asa ca m-am declarat multumit…he, he.., (am sa pun si un pastrav de anul trecut, in albumul foto). Poti inchiria o undita (2 lei) si pescui in lacurile ce colcaie a pesti, in fiecare ora se deverseaza multi pastravi cu roaba. Pastravul viu se vinde la 25 de lei bucata.

Nu departe de pastravarie, apare si “camp-ul" de iurte numit ”Nomad camp”, un colt din Mongolia, teleportat la noi in tara, care nici in anul trecut si nici in anul acesta, nu avea prea mult succes. Nici “baile mongolilor” din lemn sau sauna. In schimb, terasa, in care gaseai preparate mai ales din peste proaspat, era destul de animata.

La Sovata, in centru, “Funy Train”-ul isi facea datoria, asteptand turisti pentru un tur al statiunii iar “Mocanita”, avea 3 plecari pe zi spre Campu Cetatii. Am reusit s-o fotografem din mers, dupa ce-am asteptat-o la o “cotitura”. Toata lumea ne facea cu mana sau ne fotografia in timp ce-i fotografiam si noi. In locomotiva era mecanicul si controlorul, care a coborat din mers, a asteptat o vreme ca primul vagon sa apara in fata lui si-apoi a sarit in el, ca sa-si faca datoria. Apoi, dupa o vreme, sa- intors in locomotiva, tot prin afara trenuletului. Astfel va puteti face o idee cam cu ce viteza circula el. In Sovata am re-vizitat (a cata oara?) cele doua interesante lacuri (Rosu si Verde), lacuri ce ne predau o lectie “live” a transformarii “organicului in anorganic”, adica cum se imbogateste apa sarata in Iod. Am admirat coloniile de “Artemia Salina” (racusor orb a carui crusta chitinosa contine Iod), intr-un interminabil “love story show”, in perioada lor cea mai efervescenta a vietii (in Lacul Rosu) si, in lacul Verde, cei cativa turisti care profitau de pauza de pranz (“siesta lacului Ursu” sau perioada “inlantuirii lacului”) dintre orele 13 si 15, ca sa faca o baie de namol si alta de apa sarata, gratis. Ceilalti oameni, cantonati in perimetrul Lacului Ursu, asteptau si ei sa faca acelasi lucru, dar pe bani.

Ajungem si la Ghindari, “satul florilor”, admiram ceea ce natura si pasiunea unui om a reusit sa creeze, acum, acel paradis al florilor s-a extins mult. Aici e-un loc in care mereu iti propui doar sa privesti si sa nu cumperi nimic dar intotdeauna, pana la urma vei pleca spre casa cu cate o floare in mana.

La Sighisoara e galagie mare, tocmai are loc festivalul medieval, care in ultimii ani a fost mutat din sezonul de toamna, in plina vara. Spre seara, cand e cel mai putin cald, ajungem si la baile Sangeorgiu de Mures, unde, dupa atata alergatura e bine sa “arunci ancora” si sa ramai o vreme la balaceala, caci apa, in schimb, e calda.

Apoi, odata ajuns acasa, dupa ce-ai parcurs un frumos eco-circuit (verde) in care intalnesti destui agenti de circulatie, dar nici un agent poluant, fii sigur ca vei avea un somn profund si o noapte linistita.

@Web, te rog melodia cu copilul trist http://www.youtube.com/watch?v=vCVVYRisaic , mersi!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 10.08.13 12:47:38
Validat / Publicat: 10.08.13 13:58:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE]. A mai fost în/la: aproape prin intreaga tara
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4601 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La "piata de vechituri" din Tg. Mures
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[10.08.13 13:58:19]
»

Mutat la rubrica "Descoperă judetul Mureş" (deja existentă pe sait).

vlado2
[10.08.13 15:19:55]
»

Nu imi place ca ai ales melodia cu... cu copilul trist pentru asa o frumisete de impresie despre acele locuri. O parte dintre ele le cunosc si eu de mic. Inghetata la cornet din Sovata era bucuria vacantelor mele... mai ales cand unul dintre cornete era spart si tanti imi punea in doua cornete... nu am mai mincat niciodata asa inghetatta. Mi-am petrecut 5 sau 6 vacante cu parintii in Sovata inainte de '89. Am revenit pentru un Paste si mi s-a parut dezolant. In schimb, cu ocazia unor cursuri, am ajuns in Sovata prin... mmm 2010, cred. Si mi s-a parut ca este singura statiune din tara care a reusit sa scoata capul afara din pamint. Aleea din jurul lacului era refacuta, lacurile Rosu, Verde si care mai sunt, puse in evidenta, o statiune animata de muzica live de la terase si, poate cel mai important, luminata pe timp de noapte.

Oare din nou s-a ales praful? ...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[10.08.13 16:16:21]
»

@vlado2: eu ma duc destul de des pe la Sovata, in luni diferite. Statiunea prinde viata doar odata cu deschiderea lacului Ursu, in iunie, cand iau vacanta copiii, in rest, daca mergi acolo in afara perioadei iunie-septembrie, Sovata e cam pustie... statiunea care de fapt se reduce la 2-3 alei ce pornesc de la autogara si se unesc la hotelul Alunis, a devenit sezoniera. Vilele si hotelurile au fost intr-adevar renovate, sunt frumoase, dar cinematograful, biblioteca, policlinica balneara, spitalul orasenesc si cantina (nr 3) si cele doua tabele de elevi s-au inchis... Divertismentul se reduce la TV si un Nights Club si-o discoteca ,,n-ai animatori, n-ai decat 1-2 excursii optionale, cu toate ca zona ofera multe atractii. Uneori am impresia ca Sovata inca nu s-a desprins din clasicul program socialist "tatament-masa-plimbare-somn"... In prezent din cei 20 de medici din anii anterevolutionari, mai lucreaza doar 4, banii de garzi s-au taiat, motivatia lor de a ramane intreg anul, e minima. In curand 3 dintre ei vor iesi la pensie. (Unul dintre ei face naveta saptamanala la Brasov, unde si locuieste) iar asistentele cele frumoase de care-ti vorbeam au plecat aproape toate in Ungaria unde s-au si maritat... asa ca "astazi, chiar de m-as intoarce pe-colo, a ma bucura nu mai prea pot, unde sunteti voi vremi tinere, cu savoarea unei alte lumi, cu tot? "... Merg insa destul de bine modernele baze de tratament Danubius si Alunis, prin contracte cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, (si-n extrasezon) plus ca Sovata si inca alte 4 statiuni din tara, mai sunt inca sustinute finaciar de Ministerul Sanatatii. Mai e o perioada de activitate maxima a statiunii, in perioada sarbatorilor de iarna si apoi a celor slavone, in ianuarie, atunci statiunea e plina de rusi si moldoveni care-si serbeaza revelionul. In acea perioada mai sunt si cateva saptamani de cantonamente sportive... uneori cand ninge abundent, mai e si ceva lume la partia de ski, situata la 6 km de statiune, dar au fost si ani fara zapada... Apoi, se trag obloanele si angajatii majoritatii unitatilor comerciale si hoteliere asteapta din nou... luna iunie... avantul extraordinar al statiunii in anii comunismului avea si un oarecare substrat demografico-politic, era stimulata cresterea naturala a populatiei tarii, ori procedurile din statiune reuseau acest lucru, (procentul de reusita la cuplurile infertile, dupa 3 ani de tratament, depasea 50%) azi, insa, odata cu introducerea fecundarii "in vitro", mult mai eficienta dar mai scumpe, acest procent a crescut mult mai mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mireille
[10.08.13 17:03:30]
»

poza 20 cu florile e superba, ar merita un loc la ,,Piata florilor ''din Amsterdam sau la expozitiile lor numite Floralia, precis ar castiga un premiu pentru naturalete... si autenticitate... cat costa gramada?

dorgoAUTOR REVIEW
[10.08.13 17:16:58]
»

@mireille: intre 4,5 si 10 lei gramada sau ghveciu', stai ca mai pun poze cu flori...

mireille
[10.08.13 17:21:20]
»

@dorgo: imi plac florile la nebunie, astept sa le oferi pe gratis ca un gentilom... serios vorbind cautam frumusetea aiurea si ea e in Romania... nu am fost la Mures niciodata...

neimportant
[10.08.13 18:01:23]
»

E bine că ai Sovata la îndemână... Te întorci pe urme cu plăcere după cum se vede, dar și cu nostalgie dr.

Care sunt celelalte 4 stațiuni susținute de MS?

dorgoAUTOR REVIEW
[11.08.13 00:50:50]
»

Draga @Zapa

In afara de Sovata, iata statiunile balneare recunoscute, sustinute financiar (salarii personal) si garantate de Ministerul Sănătăţii (sunt mai multe).

1. Băile Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, Govora

2. Sanatoriul Covasna,

3. Băile Felix,

4. Techirghiol, Amara

5. Băile Herculane,

6. Ocna Sibiului (semiprivat).

România nu este atractivă doar prin preţurile scăzute ale serviciilor (de exemplu, cu 60% mai mici decât în Anglia), ci şi pentru staţiunile balneoclimaterice. Aici, străinii beneficiază pe lângă tratamentele propriu-zise (fizioterapie, chinetoterapie, hidroterapie, gimnastică medicală) şi de un mediu natural care permite o recuperare mai uşoară. România deţine aproximativ o treime din apele termale şi minerale de pe continentul european, însă nu reuşeşte să profite complet de potenţialul lor turistic. Staţiuni odată recunoscute de europeni ca adevărate oaze de sănătate şi relaxare se află acum în paragină. Nivelul scăzut al investiţiilor în dezvoltarea şi întreţinerea staţiunilor (după retrocedarea sau/ şi privatizarea acestora) a creat această situaţie de fapt. Deşi cu rezultate reduse, promovarea turismului medical a reprezentat o preocupare şi pentru autorităţile statului. În 2011, a fost semnat un protocol de colaborare între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Ministerul Sănătăţii (MS), Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MECTS), de asemenea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Colegiul Medicilor din România (CMR) – insitituţii care urmăresc crearea unui produs turistic competitiv în acest segment, începând cu 2013.

(Sursa-Ziarul Adevarul)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
claudiu 71
[11.08.13 10:35:02]
»

Servus sau Szia cum se spune prin partea locului.

Mi-a placut substanta nostalgica si umorul ce strabate din scrierea ta de aceea intervin si eu, mai ales fiind muresan la origini.

Am avut ocazia sa vizitez Sovata pentru o zii in primavara dupa 24 de ani si intradevar farmecul statiunii este cu totul altul.

Obisnuiam sa mergem des in Sovata si trageam la Tatar baci la Tivoli un loc superb la 1-2km de statiune in mijlocul padurii era si un lac acolo parca. Avea o gradina de vara unde serile de vara in compania lautarilor si a celor mai buni mici din Sovata de neuitat.

Pe timpul acela nu prea aveam termeni de comparatie si ne multumeam cu ce aveam. Sovata totusi a atras ceva investitii fata de alte statiuni precum Amara, Durau sau Sangeorz Bai care cred ca nu mai sunt in circuit.

Principala problema aici cred eu este infrastructura de la Tg. Mures pana aici cei 60km se face mai bine de o ora cand totul merge bine. Mie mi-a placut sincer ce am vazut: organizare, curatenie, oferte de cazare, gastronomie, starea generala a cladirilor, multe proaspat renovate. Poate zona si strandul lacului ar necesita ceva amenajari pare lasat mai wild. Poate si pe partea balneara s-ar putea intreprinde mai mult, la preturi decente ar fii un interes. Daca nu se v-a intampla precum la vecinii unguri unde Balatonul din paradisul vacantelor pentru numerosi europeni abia mai traieste tragand dupa el si alte statiuni celebre precum Heviz, Tihany etc. si asta si din cauza preturilor umflate peste masura.

Sa auzim de bine.

dorgoAUTOR REVIEW
[11.08.13 11:28:18]
»

@claudiu 71: la terasa Tivoli am fost si pe vremea lui Tatar bacsi, cand cu greu mai gaseai pe-acolo un loc, si acum, anul asta, intr-un week-end aproape canicular, din luna mai (lacul Ursu-inchis) si spre deosebire de situatia actuala (iulie-august), cand e varf de sezon, acolo, la Tivoli, in luna mai, era "pauza", (am sa pun in curand un review ca sa exemplific), am plecat mai departe la Lacul Tineretului, drumul pana la lac s-a asfaltat, lacul era renovat pe o jumatate din suprafata sa, modernizat, parcare mare, prin padure, pe parte stanga gasesti un mic "Aventura Parc" ce functiona iar o tiroliana te ducea de pe un mal pe celalalt... am dorit sa intram la Tivoli pt. bucataria excelenta+muzicantiii binecunoscuti, dar un baiat tanar ne-a spus ca e inchis, se asteapta un grup din Ungaria (Tivoli apartine acum Renel-ului din orasul Debrecen, daca nu ma insel). Drumul de la Tg. Mures si pana la Sovata e excelent, ba mai mult acesta continua si pana la (partia de ski) sau pana la Praid-pasul Bucin-Gheorghieni-M. Ciuc. Mai toate vilele vechi din Sovata au fost daramate sau renovate, cladirea policlinicii balneare din centru a disparut, in locul ei e un talcioc, agentia de turism din centru a disparut si ea odata cu vila ce-o adapostea si statea sa cada, acum acolo e o parcare mare, alimentara din centru mai supravietuieste, dar are oferta redusa... Sovata arata bine cand functioneaza cu motoarele din plin, pacat ca aceasta perioada e redusa doar la 5-6 luni pe an...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
claudiu 71
[11.08.13 12:07:50]
»

@dorgo: Interesant ce spui despre zona Tineretului iar despre idilicul Tivoli pacat sa ajunga un obiectiv cu circuit inchis (semi).

Sovata in comparatie cu alte statiuni sta bine si cele 5-6 luni de activitate mai intensa se pot prelungi. Pista de ski, bob adiacentele terase, cabane iar vara parcuri montane cum ai spus, drumuri marcate pentru drumetii eu zic ca vor venii toate chiar daca mai incet. Zona are potential. Salina Praid, Corund, Campul Cetatii sunt toate in zona. Bani pentru investitii si in buzunarul turistului, reclama si decenta in rest Bad Gastein nu poate fii departe.

Ce s-a imbunatatit mult relatiile interetnice in epoca trecuta mai ales turisti ce vizitau Sovata se plangeau de problemele de comunicare cu autohtonii mai ales cei din sud. Acum situatia s-a schimbat omul lucra pentru el si vorba aia "interesul poarta fesul".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflower
[11.08.13 12:34:42]
»

@dorgo: cu sau fara surse, tot esti o enciclopedie!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
claudiu 71, dorgo, mireille, neimportant, sunflower, vlado2
Alte impresii din această RUBRICĂAlte locuri de vizitat în județul Mureş:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075567007064819 sec
    ecranul dvs: 1 x 1