ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Sotiros, “satul fantomă” din Thassos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Diamantul se poate transforma oricând în cenuşe şi rugină şi apoi în praf de stele... e o chestiune de timp şi de indiferenţă a oamenilor.

Astazi ploua, e vreme tocmai buna pentru un voiaj in satele de munte grecesti ale insulei Thassos…

Cine n-are un pic de “piele de gaina”, cand vede filme horror cu fantome, cand imaginatia ii joaca feste si se simte mereu urmarit, printr-un loc pustiu si sinistru, privit de un spirit malefic pe care nu-l vede dar il simte ca-i sufla-n ceafa? Cine nu s-a plimbat macar odata la viata lui prin localitati abandonate, spre exemplu prin localitati miniere in care minereul s-a epuizat si toti minerii au plecat? Cine nu s-a plimbat prin Borsec sau vechiul Balvanyos, statiuni de glorie ale unui regim apus, in care uneori mai vezi cate un perete dintr-o vila de lemn prabusindu-se in fata ochilor tai iar neglijenta semenilor nostri si lumea vegetatiei salbatice, incep sa ingroape trecutul sub stratul gros al ignorantei pezentului? Sau poate ati vazut filme SF in care exploratorii intalneau orase superbe, moderne, doate cu de toate, mai putin cu cate-o minima fiinta vie? Sau cine n-a auzit de “Olandezul zburator” care mai cutreiera si astazi marile si oceanele planetei, misterioasa corabie echipata cu tot ce vrei, mai putin cu marinari?

Ei, un astfel de sentiment ciudat ne-a urmarit pe noi la Sotiros, in Thassos. Un sat de munte grec bine construit, cu case din piatra si strazi inguste, abandonat de satenii plecati mai la vale, la cativa kilometri, pe malul marii, la Skala Sotiras, sat pescaresc situat cu o treapta de nivel geografic mai jos, dar cu o treapta de civilizatie, mai sus, unde viata e mai usoara decat la munte si hrana mai imbelsugata. In Sotiros am vazut multe ulite de piatra intortocheate, inguste sau “in trepte”, ce semanau cu cele ce le vedem noi in documentarele ce incearca sa reproduca unele secvente din secolele XIV-XVII. Era o zi ploioasa, si culmea era ca desi n-am intalnit decat un om prin sat, era vorba de o fata ce “ducea gunoiu’ la pubela” si care a binevoit sa ne zambeasca, in multe curti cresteau flori frumoase, iar cateva animale de curte (gaini, un caine, un magar) ne dadeau impresia ca cineva mai trece pe-acolo din cand in cand… dar, ah! , era sa uit, am mai intalnit in piata centrala o fata cu sufletul de piatra ce statea tolanita langa o cabina de telefon public cu cartela, intr-o interminabila siesta, si care probabil astepta, asa, de sute de ani, s-o sune si pe ea cineva la telefon…Am vazut si multe case mai darapanate de vanzare, dar, pe cine sa intrebi de pret, din moment ce satul era gol si pe afise nici macar un numar de telefon mobil nu figura nicaieri. Senzatia ce-o ai mereu in Sotiros, e de intoarcere in timp si de nostalgie si incrancenare a unor sateni, deveniti peste vreme pescari sau proprietari de vile si hoteluri pe litoral, caci angajatii sunt indeobste angajati din alte tari, (Albania, Ukraina, Bulgaria, Romania), care renunta cu greu la casa parinteasca "de la munte" si la amintirile trecutului. Casele traditionale grecesti, presarate printre unele case ceva mai moderne, asezate mai ales in partea de jos sau foarte sus, ale satului Sotiros, iti dau senzatia de unicitate si farmec.

Legenda spune ca satul a fost construit ca o ofranda arhiteconica adusa zeului Heracles, protectorul insulei, alta versiune ar fi ca el a fost construit de printul Athel, cand satul de munte vecin Kallirachi, a fost parasit de catre mineri. In vremuri de demult, aceste sate de munte erau bine adapostite, ascunse de priviri cupide si mai ales de atacul piratilor, in mijlocul unor paduri dese de pini si platani, care astazi nu mai prea exista. Cararile de acces erau secrete, cunoscute doar de localnici iar satul nu era vizibil de pe mare, astazi insa, ele au devenit vizibile, datorita disparitiei unor mari parti din vegetatie. Multe paduri au luat foc in perioadele secetoase, altele au fost taiate de localnici. Satenii se ocupau “la munte” cu agricultura si albinaritul sau cresterea animalelor mici. Astazi cele doua localitati, Skala Sotiras si Sotiros, (ultima situata la o altitudine de 380 m deasupra nivelului marii si la 4 Km de litoral) nu depasesc 750 de locuitori, cam cat incape intr-un mic cartier cu blocuri de 10-12 etaje, dintr-un oras de pe la noi, majoritatea grecilor locuind pe malul marii. Aici la Sotiros, e bine sa vii pentru cateva ore, in zilele toride de august si sa te adapostesti de arsita soarelui, pe o banca, la umbra giganticilor platani din vechea piata si langa izvorele fantanii coastruita in urma cu doua secole. Exita si doua biserici bine conservate in Sotiros, mereu inchise, le-am vizitat pe dinafara in urma cu doi ani, cea din centrul satucului poarta hramul “Schimbarea la fata”... In piateta dotata cu o mare parcare, la intrarea in sat, te intampina cateva izvoare ce curg de secole in niste frumoase jgheaburi si cuvete din piatra. E multa apa ce se pierde in zadar in acest loc uitat de lume, la fel ca si-n Panaghia. In rest, peste tot, ruine, ruine, case darapanate si unele case frumoase dar inchise, te privesc de dupa gardul unei eterne taceri, ce nu -ti spune nimic si nu te duce nicaieri. Sotiros, e-un sat, format dintr-un amalgam de vechi si nou, un sat care te primeste cu bratele deschide, nu-ti cere nimic, iti da totul, te invita sa-l vizitezi si incearca, prin "bannerele" sale cu “house for rent” sau “house for sale” sa-l si populezi, daca se poate, caci cred ca poti aici sa-ti iei o proprietate “pe nimic”, si ai putea chiar si locui in ea, daca nu ti-e frica de fantome.

Dupa ce-ai coborat din sat, traversand habitualele livezi de maslini, dupa cativa Km, ajungi pe litoral, unde incepe agitatia, viata, distractia, soarele, lumea bronzata, mimi-marketurile, vilele, hotelurile mai modeste sau mai moderne, dar cu preturi la cazare, accesibile. Aici pe coasta vestica a insulei Thassos, trecerea de la "rural si antic" la "urban si modern", se face brusc, in cateva minute, de-a lungul a cativa kilometri ”de livezi cu maslini”.

La Sotiros, am intrat intr-o casa daramata, dar daca facem abstractie de saltelele rupte, de peretii si paturile deterioare si de acoperisul prin care vedeai cerul, casa se tinea inca bine, avea o terasa ce dadea spre mare, era necesara doar o munca de cateva zile a tuturor satenilor “de jos”, din vale, asa cum se face pe la noi "claca", si casa ar fi fost repusa pe picioare. Sau, vreo 5-6 sieste sacrificate, dar, nu!... siesta e sfanta la greci…

Multe imagini din unele sate de munte de pe la noi se aseamana cu cele ale grecilor. Poate ca noi romanii am mostenit mai degraba o gena greco-romana, decat una geto-romana.

@Web, te rog clipul “Diamons and rust”, mersi

http://www.youtube.com/watch?v=e83qHv5pLHI


[fb]
---
Trimis de dorgo in 01.08.13 07:52:28
Validat / Publicat: 01.08.13 09:50:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Zakynthos
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7724 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P45 Imagini din satul de munte, Sotiros
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22698 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[01.08.13 07:53:03]
»

Pozele, le voi posta in aceasta dupa amiaza...

kiwivik
[01.08.13 10:19:45]
»

Ai reusit sa mă prinzi în atmosfera poveştii... de parcă am vazut un film din cele enumerate de tine! Mâine dimineaţă plec spre Thassos, pentru prima oară, şi duc cu mine imaginile pe care le-am descoperit deja pe aici, să le confrunt cu realitatea văzută prin ochii mei...

webmaster
[01.08.13 10:21:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

dorgoAUTOR REVIEW
[01.08.13 14:00:37]
»

@kiwivik: drum bun! daca poti, ar fi bine sa treci si prin satele Theologos, Rachoni si Kazaviti, sunt interesante si pline de viata, sunt exact contrariul "Sotiros"-ului

kiwivik
[01.08.13 15:15:13]
»

@dorgo: avem cazare chiar aproape de Kazaviti, in satul Prinos, dacă m-am orientat eu bine pe harta. Hotelul nostru se numeste Mikro Kazaviti... sperăm sa fie ok. Şi vom încerca să nu le ratăm nici pe celelalte, Rachoni e tot pe vest?

Mulţumesc pentru sfaturi şi urări!

dorgoAUTOR REVIEW
[01.08.13 16:58:16]
»

@kiwivik: Da! va fii OK!... din soseaua de vest, poti ajunge usor, dupa 4-5 km de urscus usor, la urmatoarele sate de munte (de la nord la sud) - Rachoni, Kazaviti, Sotiros, Kallirachi. De la Prinos la Kazaviti (care e cel mai frumos sat), poti ajunge si pe jos...

valimi
[01.08.13 17:38:29]
»

@dorgo: M-am distrat urat de tot, ai un umor belea, voi fii cu ochi pe tine, cand citesc imi vine mereu sa ies pe use sa plec pe la mare sa ma odihnesc pe o plaje fierbinte. Un mare vot din toata inima, punctele acordate nu pot cuprinde ce simt pentru tine!

sigcristina
[02.08.13 21:11:34]
»

Faină melodie, fain rw.

webmasterX
[26.11.17 11:22:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Sotiros» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, kiwivik, sigcristina, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sotiros:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079407930374146 sec
    ecranul dvs: 1 x 1