ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cheile Tatarului - Un loc de poveste

TIPĂREȘTE

Am plecat din Sinaia la orele amiezii un grup mai maricel de prieteni cu destinatia Lacul Bolbocii, Cheile Tatarului si Pestera Ialomicioara…... am parasit la scurta vreme DN, facand la dreapta pe Calea Moroieni (la bifurcatia de langa Colegiului Mihail Cantacuzino Sinaia – camerele rutiere), in directia Targoviste, intrand pe DN71. Dupa aprox. 6 - 7km de mers pe drum national, am facut din nou la dreapta, fiind instiintati de un indicator touristic ce indica directia catre Cabana Cuibul Dorului si Hotel Pestera. Dupa un anumit timp, drumul se ingusteaza brusc…din neant apare o bariera, un imens semn de circulatie cu Accesul interzis si un panou prin care suntem informati ca: „In perioada 15.11.2011 – 15.06.2013 pe drumul judetean 713 ACCESUL este INTERZIS!” iar „Accesul spre zona Padina – Pestera se face pe drumul judetean 714, de la Sanatoriul Moroieni”…., vrajeala ieftina…. Urcau si coborau o sumedenie de masini de toate tipurile (4x4, berline, coupe-uri, etc.) deci in concluzie am continuat drumul fara nici o restrictie. Parcurgeti cu foarte mare atentie deoarece drumul este asfaltat ca in palma DAR fara nici o protectie laterala si este in lungime de aproximativ 9 km.

Portiunea asfaltata se termina la o intersectie in Y, aflata in imediata apropiere a Cabanei Dichiu: la stanga avem DJ714 ce duce inspre Lacul Bolboci, Cheile Tatarului si Pestera Ialomicioara iar in partea dreapta avem DJ713 ce duce inspre Cabana Piatra Arsa, Babele si Sfinxul Bucegilor. Drumul judetean 713 continua asfaltat pana la aprox. 3-4km de Babe, restul drumului pana la Babele se parcurge pe jos (cica urmeaza a fi asfaltat, in curand).

Grupul nostru a facut la stanga, avand “cap compas” platoul Padina, Cabana Bolboci, Lacul Bolboci si Cheile Tatarului avand o viteza de croaziera mult mai mica decatcea de pana acum, se mai parcurge aproximativ 6,5km prin padure, pe un drum pietruit. Recomand ca atunci cand ajungeti la Lacul Bolboci sa faceti un mic popas pentru recreere sau pentru o sedinta foto, peisajele sunt exceptionale.

Drumul (pietruit) continua catre Cheile Tatarului, avand pe partea dreapta lacul (deci circulam pe partea din stanga a Lacului Bolboci) unde intalnim o rezervatie naturala magnifica (Parcul Natural Bucegi), plasata la coada dinspre nord a Bolbocilor. Recomand a se circula cu prudenta si viteza redusa deoarece sunt prezente numeroase obstacole (gropi nesemnalizate, alunecari de teren, biciclisti montani, turisti opriti pentru a imortaliza peisajele, etc.).

Râul Ialomiţa a săpat Cheile Tatarului dea lungul timpului in roca uriasa trasee sinoauase si intortocheate. A fost posibil datorita afluentilor ce ii primeşte pe partea dreapta: Padina si Colţii, iar pe stânga Lăptici si Blana. În acumularea Bolboci intră pe dreapta: Tătarului, Mircii si Bolboci, iar in aval: Oboarele, Dichiu, Şapte Izvoare, Scropoasa (pe stânga), Brătiei, Răteiul şi Raciu (pe dreapta).

La capatul Cheilor Tatarului pe partea dreapta a drumului se observa Grota Ursului. Aceasta nu este un monument al naturii ci este sapata artificial de catre cei ce au construit barajul Lacului Bolboci. (SC Hidroconstructia SA)

Fac o paranteza: proiectul hidroenergetic al barajului Bolboci a fost gandit, initial, sa cuprinda si Cheile Tatarului precum si o parte din Platoul Padina. Contructorii (SC Hidroconstructia SA) au inundat zona proiectata dar s-au razgandit… ulterior proiectul hidroenergetic a fost mutat pe actualul amplasament. (Sursa: http://www.hidroconstructia.com/rom/proiecte.html)

Grota Ursilor, are un aspect interesant, se poate parcurge aproximativ 150 de metri prin stanca, recomand sa aveti echipament adecvat alpinismului montan (lanterne, corzi, cordite, etc.).

Trecand de Cheile Tatarului va apare…. platoul Padina, lasati masina si cu ajutorul indicatoarelor turistice, veti putea ajunge cu piciorul in cateva locuri uimitoare: Pestera Ialomicioara Lacul Moroeni, Lacul Scropoasa, Cheile Zanoagei, Cheile Orzei, Cascada Sapte Izvoare, Cheile Coteanu, etc.

Am ramas “buimac” de “ concitadini nostrii” ce lasa in urma-i mormane de: cutii de bere, peturi, gunoaie menajere, ramasite ale unor focuri de tabara, gratare abandonate, etc. Aceste locuri minunate sunt distruse pentru totdeauna. Oare cum va fi peste 10 ani, daca nu stim sa respectam muntele / natura? Pacat, sunt “obosit” de atata nepasare

Va doresc vacante placute oriunde va aflati si... carari de munte cat mai fascinante. TCB.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de RossoNerro in 25.05.13 12:49:42
Validat / Publicat: 25.05.13 14:29:58
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 14884 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Cheile Tatarului... FLORA.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049565076828003 sec
    ecranul dvs: 1 x 1