ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 10.03.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Bucharest Christmas Market 2012

TIPĂREȘTE

De prin 1848 am rupt-o cu Orientul și Balcanii și ne-am apucat să importăm modelul occidental, de la artă la îmbăcăminte și de la bere la administrație. Vistieria a devenit Minister de Finanțe, pîrcălabul – primar etc. Fenomenul a fost atent urmărit de Maiorescu (care l-a definit drept adoptarea unor forme fără fond), Eminescu (care arăta că, dacă ți se schimbă numele, nu înseamnă că devii altcineva) și alți cărturari, iar efectele sale au fost excelent surprinse pentru eternitate de Nenea Iancu Caragiale. Un secol mai tîrziu, ne rămîne să sperăm că, treptat, formele vor prinde și miez.

Importul ăsta de obiceiuri occidentale nu e totuși, neapărat, un lucru rău, nici dificil, mai ales cînd substanța fenomenului importat nu e greu de replicat. Și mai ales cînd e rost de distracție, sentiment comunitar și impact economic. Adică – dintre toate „formele” importate din occident, cel mai bine ne-a reușit cu sărbătorile. Și, fiind un bun magnet pentru turiști, evident că era și cazul să avem și noi tîrgul nostru de Crăciun. Mai ales că nu e altceva decît un iarmaroc western style, și iarmaroace, bîlciuri sau moși nu sînt o necunoscută pentru noi.

Bucureștii, capitală fiind, s-au achitat cu brio de sarcina asta, în ultimii ani organizîndu-se variate tîrguri de Crăciun, te miri pe unde, după caprițiile primarilor generali sau de sectoare. Primăria generală a organizat într-un an în Piața Unirii, în altul în Cișmigiu, în lacul secat, sectorul 1 a avut tîrgurile sale ba în Parcul Kiseleff, ba în Piața Amzei, rotofeiul primar de la 4 a pus-o de un bîlci lîngă Palatul Copiilor (într-un an a avut și reni adevărați), marile centre comerciale ar fi fost anormal să lipsească, instalînd și ele dughene festive pe unde au avut loc, în exterior sau interior, iar Muzeul Satului și al Țăranului au fost singurele care au încropit o tradiție, an de an organizînd evenimente de factură populară, cu meșteșugari, cozonaci și Kürtőskalács, adică celebrii și omniprezenții chiurtoș-colaci.

De ani de zile știm deja ce găsim la astfel de tîrguri: nelipsiții sibieni, cu brînzeturi și mezeluri, standuri cu prăjituri de casă, nelipsiții producători de suc natural de mere la sticlă sau cutie, grătare cu mici, vin fiert, țuică fiartă, pîine de casă, dulcețuri și siropuri, miere. Astea sînt baza, aproape că nu există bîlci, tîrg sau Christmas Market valah fără ele. Mi-a plăcut mereu să mă plimb printre astfel de tarabe, să iau un vin fiert și să fac niscai cumpărături pentru acasă.

În ultimii ani, oferta s-a diversificat: hamsii, plăcinte codrenești, tricotaje, artizanat, icoane, bere fiartă, gogoși, langoși cu felurite umpluturi etc. Încet – încet, în București au apărut specialități de prin toată țara.

Din cînd în cînd, au loc și evenimente: concerte (mai ales de colinde sau folclor), dansuri populare, animație pentru copii, strîngeri de fonduri, tombole, Moș Crăciun în carne și oase și altele.

Ce ne lipsea, pînă acu, era o tradiție. Să vezi că 3 ani la rînd, în același loc, e tîrg, patinoar etc. Că veni vorba, și patinoarele, ba se amenajează, ba nu. Erau în Tineretului, Unirii, pe Kiseleff, pe Cișmigiu. De la an la an se schimbă amplasarea sau nu se mai deschid deloc.

Cădem poate pradă și politicianismului – fiecare primar vrea să inițieze el o tradiție, sau să își promoveze o anumită investiție – de pildă Piața Amzei. Băsescu declarase că Piața Constituției va fi de acum locul de organizat evenimente. Între timp, s-au mutat unele în Universității, mai ales după „renovare”.

Dintre tîrgurile trecute, mi-a plăcut cel din 2006, organizat, alături de un patinoar, pe Lacul Cișmigiu, în partea dinspre Primărie. Ar fi putut rămîne o tradiție (mai ales că în anii anteriori tot acolo se organizase cîte ceva, uneori începînd cu 1 decembrie).

De anul trecut, Oprescu pare să se fi decis să facă lucrurile temeinic. Fiind finalizate lucrările în Piața Universității, care acum beneficiază și de destule locuri de parcare, a organizat finalmente primul Tîrg de Crăciun „oficial”, înscris și pe lista europeană a tîrgurilor de Crăciun (al doilea din țară, după Sibiu) christmasmarkets.com/Roma ... mas-market.html Remarcați că pozele sînt de prin alte zone, fiind primul an, nu existau poze din Universității. Și Brașovul ar putea avea un tîrg „oficial”, frumos organizat, mai ales că, din cîte rețin, acum cîțiva ani au avut unul, într-un bastion, pare-mi-se că în 2010, cînd a fost cumva înfrățit cu Nürnbergul (unde am întîlnit, în Piața de Crăciun, un stand al Brașovului, după cum am povestit într-un review). Dacă ba e, ba nu e, nu e bine! Important este să fie (sau să nu fie) în fiecare an, să creezi o tradiție, să știe lumea la ce se așteaptă.

În fine, să revenim în capitală. Anul ăsta (adică în decembrie 2012) am avut deci un iarmarock, un Christmas Market, în buricul urbei. Am trecut și eu de cîteva ori prin tîrgul nou inaugurat. Mi-a plăcut! Frumos organizat, popular și populat (multă lume, aproape la orice oră – deci se simte nevoia, lumea ar ieși din case la un eveniment în mijlocul comunității), cu tarabe unde găseai aproape tot ce am înșirat mai devreme și multe altele. Nu prea găseai alimente pentru acasă (mezeluri, cozonaci), doar gustări pentru consumat pe loc. Lipseau și podoabele pentru brad (din cîte am văzut). Și chiar ar merita să găsești undeva unele de sticlă, frumoase. Probabil se va umple și golul ăsta.

Față de tîrgurile din Austria sau Germania, produsele sînt mai variate. Asta e și bine, și rău. De pildă, la „ăia”, vinul fiert e cam la fel peste tot (afară doar dacă ai vreun pont despre o dugheană mai aparte), fiind făcut din premixuri cumpărate de-a gata. La noi, fiecare cîrciumar cu rețeta lui! Așa că poți avea noroc să dai peste unul foarte bun, sau dimpotrivă. De asemenea, fondul sonor e „la liber”, și uneori vreo tarabă poate da prea tare o muzică nelalocul ei. Avantaj „ei”. Programul: la noi, tradițional, sezonul de sărbători începe la Moș Nicolae și se termină la Sîntion. La fel și iluminatul festiv, și tîrgul de Crăciun (anul ăsta s-a închis pe 3 ianuarie – neam petrecăreț, mi se pare firesc, includem și revelionul în vacanță). La ei, începe mai repede, dar de Crăciun se închide. Avantaj „noi”.

Tîrgul a fost amenajat între statui, în Piața Universității, frumos decorat, foarte aerisit (tarabe doar pe margini) cu poartă festivă pe partea cu Universitatea, cu scenă unde au fost concerte populare (la care a fost public venit special, nu doar cei nimeriți pe acolo; prilej foarte bun pentru destui să se încălzească - cu vin fiert și sîrbe), cu un chioșc unde se primeau donații (bani, haine, jucării) și unde mai apărea Moșu’, un mic carusel, un brad, bineînțeles, iar pe clădirile din zonă se proiectau lumini decorative, așa încît Piața arăta foarte frumos. Ar fi arătat și mai frumos dacă n-ar fi fost înconjurat tîrgul cu un gard neinspirat și fără rost. A fost și destulă zăpadă, ceea ce a cam încurcat nițel circulația în piață, dar a și sporit farmecul căsuțelor.

Să sperăm într-o continuare cel puțin la fel de reușită! Oricine are drum prin oraș, merită să treacă, în perioada respectivă, prin tîrg. O băutură caldă, un cozonac, un mititel, să ne bucurăm cu toții de atmosfera festivă.

Am pus și niște poze de acum 6 ani, și poze de prin oraș, și, spre aducere aminte, una cu bradul artificial imens din Unirii, de acum 5 ani, bradul ăla care a dat peste cap traficul și care a fost cadoul de intrare pe piață al unei bănci care cred că între timp a și dispărut.


[fb]
---
Trimis de abancor in 17.05.13 10:07:23
Validat / Publicat: 17.05.13 11:12:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI. A mai fost în/la: Mai peste tot (numai în Satu Mare n-am ajuns încă :))

VIZUALIZĂRI: 1483 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (abancor); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea „monumentală”, pozată din interior. Și pe afară era o firmă luminoasă identică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16851 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX [23.04.16 23:31:54] »

Pt conformitate: Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, expoziții, alte manifestări cu caracter temporar, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, târguri, expoziții bucureștene:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.83726000785828 sec
    ecranul dvs: 1 x 1