ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2013
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Radauti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastire pierduta in spatiu si timp – Albastru de Antiphonitis

TIPĂREȘTE

Am vizitat multe locuri in Cipru, dar mai sunt multe obiective de valoare care au ramas ascunse.

Anul trecut, in octombrie, am avut niste prieteni in vizita si de obicei de fiecare data cand vin, incercam sa descoperim cate ceva nou. A inceput sa fie mai dificil :) Ei viziteaza insula in fiecare an si au fost cam peste tot in partea de nord.

Am zis sa mergem sa vizitam satul Esentepe (numele lui grecesc este Agios Amvrosios). E un sat foarte interesant, dar destul de departe de lume. Acum s-a construit un drum nou, care leaga Girne (Kyrenia) de Karpaz si acest sat a devenit mult mai accesibil.

In ultimii ani s-au construit si multe vile, acum avand o populatie destul de mare de britanici.

Inainte drumul era destul de dificil, deoarece serpuia de-a lungul coastei.

E un sat asezat pe un fel de podis, chiar la mare si o serie de vile, au o priveliste superba, spectatoare parca la o piesa de teatru a Mediteranei.

Eu fusesem de mai multe ori in acest sat pe vremuri, deoarece duceam marfa la unul dintre magazinele din centru.

In vizita noastra in sat, am descoperit un indicator catre o manastire.

Manastirea Antiphonitis, se afla la vreo 5 km distanta de satul Esentepe si se merge pe un drum de munte. E foarte izolata. Pe acelasi drum, se poate ajunge langa Beş Parmak si apoi la castelul Buffavento.

Din Kyrenia, mergeti inspre Çatalkoy, apoi faceti stanga inspre Hotelul Acapulco, treceti de hotel si undeva veti face dreapta spre satul Esentepe. Satul se afla la aproximativ 30 de km, de Girne. Urcati in sat si drumul inspre manastire, il veti gasi inspre iesirea dinspre munte a satului. Coordonate GPS: 35.327265, 33.618947.

De multi ani, acasa aveam un tablou al unei manastiri/biserici, pe care ni-l daruise o englezoaica, dar nu stiam daca manastirea e reala si nici nu stiam unde e. Am fost destul de mirat cand am ajuns la Antiphonitis si am descoperit manastirea al carei tablou, il aveam de multi ani pe perete.

Si mai mirat am fost cand am vizitat interiorul si am vazut ca s-au mai pastrat inca o serie de fresce.

Scurt istoric

Ni s-a dat o brosurica la intrarea in manastire, dar informatiile de acolo sunt foarte subtiri. Este un paznic acum si daca-mi aduc bine aminte cred ca am platit intrarea vreo 5 TL. Multi ani insa, biserica a fost neglijata si parasita dupa 1974.

Nu stiu care era situatia inainte de 1974 –si daca era o manastire functionala. Nu cred – deoarece nu prea sunt alte cladiri prin zona.

Am incercat sa gasesc ceva informatii pe internet – dar sunt foarte slabute.

Din ce am gasit, reiese ca manastirea a fost construita in secolul 12, cand a fost si pictata. Ea a fost marita de catre lusignieni in secolele 14-15 si de asemenea o serie de noi fresce au fost adaugate.

Pe unele siteuri, am gasit chiar informatii ca manastirea a fost construita in secolul 7, iar aceste fresce sunt foarte importante deoarece ar fi supravietuit perioadei iconoclaste, cand multe din icoanele din imperiul bizantin au fost distruse.

Inclin insa sa cred ca e vorba de secolul 12. Am mai citit despre un calugar venit de undeva din Asia mica si un izvor sacru. Se poate ca manastirea sa fi fost construita in secolul 7 si frescele adaugate in secolul 12, dar nu am reusit sa gasesc surse de incredere.

Antiphonitis – inseamna “cel care raspunde”. E destul de frustrant ca nu se gasesc mai multe informatii despre aceasta manastire.

Am mai gasit cateva reportaje despre un negutator de antichitati turc-cipriot, in posesia caruia s-au gasit mai multe fresce luate de la Antiphonitis si care incerca sa le vanda pe piata neagra, prin Olanda. Ele urmau sa fie cumparate de catre un muzeu american, la preturi de milioane de dolari.

Multe icoane, obiecte religioase etc. au fost furate in timpul si dupa razboiul din 1974, de catre cei care se pricepeau la astfel de afaceri in antichitati. Statul interzice vanzarea astfel de obiecte, dar hotii au profitat din plin de neglijenta lor si nealocarea destulor resurse pentru a proteja obiectivele istorice si de tulburarile din acea perioada. Totdeauna cand e un razboi, piata neagra de antichitati are de profitat.

Multe biserici/manastiri ar fi trebuit protejate/renovate etc., dar nu a fost interes.

Pe siteuri grecesti, am gasit poze cum aratau frescele inainte de 74 si ce a mai ramas din ele, acum. Unele fresce care au fost pe cupola, au scapat de mainile hotilor de antichitati. Altele, au incercat sa le desprinda, dar nu au reusit si au abandonat, lasandu-le ciuntite.

Fresca de sus a lui Iisus Pantocrator, a fost impuscata cu alice. Fiind o zona de munte, cred ca putinii care au ajuns prin zona, au fost vanatorii. S-a gasit si unul fara minte printre acestia – care a socotit ca-si poate face de cap, daca nu e nimeni prin zona.

Pe langa urmele lasate de hotii de antichitati si vanatori dupa 1974, pe multe icoane se vad foarte multe insemnari in limba greaca – cu ani, nume etc. Ceva similar cu ce gasim scrijelit prin manastirile din Bucovina – fiecare vrand sa-si lase semnatura de “am fost acolo”, nesocotind faptul ca distruge ceva frumos. Alte vremuri, alte mentalitati.

Nu as pune toata vina pentru distrugeri in carca turcilor, dupa 1974, se poate ca unele “atacuri” asupra icoanelor sa fie mult mai vechi, sau pur si simplu, timpul sa-si fi spus cuvantul.

Cu toate astea, pe mine m-a uimit aceasta manastire. Nu ma asteptam sa o gasesc pictata. E inca in miracol ca aceste fresce au reusit sa se pastreze atatea sute de ani.

Seamana foarte mult cu frescele din manastirele noastre – precedandu-le cu ceva timp.

Arhitectura e foarte interesanta – cu un dom circular, sprijinit pe 8 coloane de marmura, din care patru sunt in pereti.

Am eusit sa recunosc unii sfinti din frescele de pe pereti... dar, Iisus Pantocrator si albastrul vesmintelor lui sunt remarcabile.

E bine ca acum exista paznic si s-au luat masuri pentru protejarea acestei manastiri. Astfel de obiective trebuit protejate, indiferent carei religii sau natiuni apartin.

In incinta fostei manastirii, pe langa cameruta in care isi are sediul paznicul/vanzatorul de bilete, exista si o cafenea mica. Era un grup de turisti straini care beau ceva. Nu cred ca vindeau si mancare.

Sper sa va placa pozele de aici.

Am sa incerc sa aflu mai multe si am sa revizitez acest loc in viitor. Merita.

Vi-l recomand si voua.


[fb]
---
Trimis de TraianS in 26.04.13 11:58:49
Validat / Publicat: 26.04.13 13:01:16
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2313 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Manastirea Antiphonitis... e unde e A-ul rosu. E foarte izolata, in munti, la vreo 5 km de Esentepe si la vreo 35 de km de Girne.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD
[26.04.13 13:28:51]
»

Am văzut recent un documentar despre jaful și batjocura turcilor asupra bisericilor ortodoxe din Cipru... parcă era pe vremea... turcilor!!! mare păcat...

iulianic
[26.04.13 16:53:46]
»

@TraianS: Ca un adevărat explorator, ai descoperit şi ai adus pe AmFostAcolo acest lăcaş despre care noi nu ştiam nimic. Felicitări şi mulţumiri! Chiar dacă sursele de informaţie sunt mai sărace, pentru noi e mai bine decăt nimic. Pozele din interior spun multe.

Îţi înţeleg surpriza atunci când ai văzut Manastirea Antiphonitis - tabloul de acasă în cadru natural şi în mărime naturală. Cam acelaşi simţământ am avut şi eu în Cipru în anul 2011. În camera de la hotel priveam zilnic un tablou, o reproducere fără nici o menţiune, iar când am fost la Paphos, la intrarea în situl arheologic, am tresărit descoperind în dreapta ruinele Castelului Saranta Kolones, cele din tabloul din cameră.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TraianSAUTOR REVIEW
[28.04.13 12:23:56]
»

@Dragos: Iti mai amintesti cum se numea acest documentar? As fi curios sa-l vad si eu. Poate imi trimiti un link pe privat, daca ai.

Nu as generaliza in privinta turcilor ciprioti. 99.9%, spun "Live and let live", nu se pun la batjocorit nimic.

Dar e destul sa fie unul singur cu un ciocanel si ajung sa fie toti clasificati

Statul nu a avut vreo politica de distrugere a acestor lacasuri. Daca ar fi vrut, ar fi bagat buldozerele peste ele si nu ar fi ramas nimic. Foarte multe biserici au ramas inchise si oamenii si-au vazut mai departe de vietile lor. Sunt o multime de biserici in mijlocul satelor si sunt intacte.

Cei care sunt prinsi ca au in posesie obiecte arheologice menite a fi comercializate, sunt arestati si trimiti in judecata.

Turcii au cucerit insula pe la 1500, au avut destul timp sa distruga toate manastirile, daca ar fi vrut. Totusi ele au supravietuit.

Au transformat o serie in moschei, mai ales cele ale fostilor stapani ai insulei, dar cu cele grecesti nu au avut treaba. Cand apar razboaie, sunt destui care stiu sa profite. Imi amintesc razboiul recent din Iraq si imaginile live, cu cei care dasera buzna in muzeul de la Bagdad.

Unii, care poate au avut de pierdut in urma razboiului ajung sa-si verse frustrarile in astfel de locatii, dar cei care stiu sa profite de pe urma comertului cu astfel de obiecte nu sunt niciodata departe.

Statul ar fi putut face mai mult sa le protejeze, dar asta e alta poveste.

Prea multa filozofie. Ca sa concluzionez... cetatenii de rand, nu au nimic impotriva bisericilor, multi nu realizeaza insa sensibilitatea grecilor privind acest subiect.

@iulianic

Multumesc de ecou. Am de gand sa ma apuc sa studiez mai pe indelete mai multe obiective interesante din Cipru si sa le fac cat de cat cunoscute. Merita.

Cel putin aici pot sa merg sa le revizitez oricand si as putea sa ma documentez mai bine. Timpul nu mai este un factor atat de important, ca atunci cand esti in vacata si nu mai stii cum sa alergi de la unul la altul

Dragoș_MD
[28.04.13 12:39:59]
»

@TraianS: din păcate, titlul nu mi-l mai amintesc; dar mi-am amintit că era un documentar BBC, urmărit la BBC Knowledge, post introdus vremelnic de operatorul meu de cablu, în locul canalelor Discovery. Între timp, l-au codat și p-ăsta, așa că acum nu prea mai am la ce să mă uit seara și în week-end... (cu excepția Nat-Geo).

Ei, de furat atunci (și chiar mai-nainte) au furat și englezii, destul. Abia ce-am citit despre Boy George (solistul vocal de la Culture Club) cum că a restituit de curând o icoană cipriotă, pe care o achiziționase de bună-credință de la o casă de licitații londoneză.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Kyrenia - Girne:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041583061218262 sec
    ecranul dvs: 1 x 1