ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI -- v: --

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Întâlnire cu ”frumosul” - Centrul Cultural Nicăpetre

TIPĂREȘTE

Ziua pe care am petrecut-o în municipiul Brăila a fost extrem de reușită, având în vedere că pe parcursul a câteva ore am reușit să vizităm niște obiective turistice interesante existente în acest frumos oraș. Între plimbarea de dimineață prin Parcul Grădina Publică și vizita la Casa Memorială Panait Istrati (prezentate aici: vezi impresii) și vizita de după-amiază la Grădina Zoologică (prezentată aici: vezi impresii) am mers la Centrul Cultural Nicăpetre.

Centrul Cultural Nicăpetre găzduiește donația sculptorului Nicăpetre, iar adresa la care se găsește acest obiectiv cultural este: strada Belvedere, nr. 1 din municipiul Brăila. Noi am vizitat această expoziție de sculptură la recomandarea doamnei care ne-a prezentat interiorul Casei Memoriale Panait Istrati. Dumneaei ne-a indicat și strada pe care am ajuns ulterior la Centrul Cultural Nicăpetre. De fapt, obiectivul este așezat la aproximativ 5 minute de Parcul Grădina Publică, dar se poate ajunge aici și pornind din Piața Traian, întrucât acest centru cultural este situat pe o străduță din spatele hotelului Traian.

Noi am ajuns în câteva minute în fața acestui obiectiv și am înconjurat clădirea, înainte de a intra în interior. Ce ne-a determinat să facem acest lucru? Faptul că această clădire este împrejmuită de o alee, iar pe gazonul de pe margine sunt expuse diverse sculpturi din piatră ale artistului.

Înainte de a trece la prezentarea expoziției, voi adăuga câteva informații despre clădirea care adăpostește acest centru cultural. O să încep cu impresia personală: am descoperit o construcție având două nivele, o clădire splendidă, o capodoperă a arhitecturii locale. Doamna muzeograf care ne-a prezentat colecția Nicăpetre ne-a povestit că acest imobil a aparținut unui armator grec – Mihail Andrieș Embiricos. Acesta a vândut clădirea în anul 1927, când afacerile firmei sale s-au diminuat, iar în anul 1986 imobilul a intrat în administrarea Muzeului Brăilei, găzduind ulterior expoziții de pictură și artă decorativă, sub denumirea de ”Casa Colecțiilor de Artă”. Din anul 2001, clădirea găzduiește Centrul Cultural Nicăpetre, iar în perioada 2008 – 2010 imobilul a suferit ample lucrări de reabilitare.

După ce am fotografiat sculpturile din exterior, ne-am îndreptat către intrarea în clădire. Accesul se face pe o ușă din metal și sticlă, o ușă grea, dar elegantă. În interior am descoperit o atmosferă aristocratică; holul oval de la parter permite accesul în șase încăperi, unde sunt expuse diverse lucrări ale sculptorului. Am putut admira lucrări realizate predominant în lemn care urmăresc diverse teme: Chipul uman, Devenirea formei, Siluete umane și măști păgâne sau Materia transparentă. Câteva informații despre temele urmărite pot fi citite pe mici panouri informative amplasate în fiecare încăpere. Într-una din camerele de la parter este expusă o plachetă cu Marele Premiu obținut în anul 1991 la Concursul Internațional de Sculptură ”Henry Moore” de la Hakone (Japonia). Artistul a obținut acest premiu important cu o lucrare sculptată în marmură ”Adam și Eva”, care a intrat ulterior în colecția Muzeului Regal din Tokio.

Am privit cu interes toate lucrările expuse la parter, am realizat și numeroase fotografii, apoi am ieșit în hol pentru a urca la etaj. Accesul către etajul clădirii se realizează pe o scară elegantă din marmură; imediat cum te indrepți către scară, atenția îți este captată de un vitraliu deosebit, care îl înfățișează pe Mercur, considerat zeul comerțului și patronul hoților. Vitraliul este original în mare parte, doar cele trei geamuri mici de jos au fost restaurate, având special o nuanță diferită.

Etajul respectă planul de construcție al parterului, camerele fiind dispuse ca petalele unei margarete. Lumina pătrunde printr-un luminator ce poartă crucea ca simbol. Se remarcă astfel respectul lui Embiricos, primul proprietar, pentru valorile tradiționale grecești (Zeul Mercur din vitraliu), dar și pentru religia creștină. Într-una dintre încăperile de la etaj este expusă, conform dorinței lui Nicăpetre, urna ce conține o parte din cenușa artistului, care s-a stins din viață în 1998 la Toronto. Cealaltă parte a cenușei a fost aruncată în apele Dunării, respectându-se astfel ultima opțiune a artistului. Tot în această încăpere am găsit și câteva fotografii înrămate, ce îl surprind pe Nicăpetre în diverse ipostaze. La etaj, în celelalte încăperi, am întâlnit alte lucrări ale artistului, care urmăresc diverse teme: Rugăciune pentru fiul pierdut, Instinctul, Meditații despre om, În miezul materiei sau Invocații. Pe pereții încăperilor sunt expuse și multe desene ale artistului, majoritatea prezentând corpul uman în diferite ipostaze.

Doamna muzeograf ne-a însoțit permanent pe parcursul vizitei noastre, oferindu-ne multe dintre informațiile pe care le-am prezentat aici. Dumneaei ne-a spus că Nicăpetre este considerat artistul care niciodată nu a sacrificat un copac viu, ci a ales mereu dintre arborii doborâți de furtună, tocmai pentru a ilustra ideea că nimic nu moare definitiv și că lumea se află într-o continuă schimbare.

La plecare am achiziționat un pliant ce cuprinde câteva informații despre acest important artist român, considerat un continuator al artei brâncușiene. Am mai aflat astfel că ”Nicăpetre (pe numele său adevărat Petre Bălănică) s-a născut în Brăilița, un cartier al Brăilei, în anul 1936. Până în 1980 a trăit și a creat în România. (...) Există trei etape de referință în creația lui Nicăpetre, stadii ale devenirii ideii, ale dezvoltării registrului expresiv într-un repertoriu formal constant. Prima etapă cuprinde lucrări cioplite în piatră, realizate în România. În ele se reflectă atașamentul sculptorului pentru geniul pietrarilor țărani și pentru frumusețea formelor arhaice. Etapa a doua grupează sculpturile cioplite în marmură, realizate în Grecia, în perioada 1987 – 1988. Reflectă atașamentul pentru idealul clasic de reprezentare, înțeles ca armonie, echilibru, proporție. Etapa a treia, (1982 - 2008), cuprinde sculpturile cioplite în lemn, realizate în Canada. (...) Sămânța concentrează sensurile din creația lui Nicăpetre, reprezentând ideea de unitate ca formă vizibilă.”

Pentru vizitarea acestui obiectiv am achitat câte 2 lei de persoană (tarif de intrare), 10 lei (taxa pentru utilizarea aparatului foto) și 2 lei (pliantul informativ). În încheiere, voi recomanda tuturor celor care ajung în Brăila să nu ocolească Centrul Cultural Nicăpetre, pentru că aici vor regăsi diverse ipostaze ale ”frumosului”: sculpturale, grafice sau arhitectonice. Obiectivul poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 09.00 – 17.00.


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 18.04.13 10:11:39
Validat / Publicat: 18.04.13 12:47:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRĂILA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2809 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Detaliu arhitectonic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14599 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Brăila:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049475193023682 sec
    ecranul dvs: 1 x 1